De eerste 100u
Komende van een oude LCD tv uit 2014, significant kleiner bemaat, was dit in 2022 natuurlijk een geweldige ervaring. Mijn vrouw en ik zijn genieters van kunst op beeld, dus de beleving met films en series was een genot. De reviews gelezen te hebben was de TV goed te kalibreren, en dit heb ik dus ook laten doen. Het enige minpunt wat ik in de eerste 100u tegenaan liep was het gebrek aan DTS passthrough, maar dit was me al duidelijk en ik had dit voor lief genomen. Mijn KODI box was aangesloten via mijn Denon receiver, dus het was een kwestie van DTS content via de KODI box kijken, en de rest via de ingebouwde TizenOS apps.
Eerste indruk, Score: 4.5/5
Bouwkwaliteit
De TV kwam met een beschadigde voet, welke door de verkopende partij "ohne gewehr" werdt vervangen. Met de voet gemonteerd, is de TV ongeveer 30cm diep. zonder voet is de TV zo'n 5cm dik. Het paneel is ongeveer 5mm dik. De voet monteren en de TV rechtop zetten is een levens-verkortende ervaring. Het paneel met zijn 5mm dikte en 55inch diameter voelt enorm fragiel. terwijl de voet en de pukkel waar de voeding en het mainbord zijn gehuisvest best zwaar zijn. Gevolg? Het paneel is icht gebogen. Gelukkig is die zo dun dat je het terug kunt buigen [/s].
Wanneer de TV uit staat is de reflectie vergelijkbaar met eentje die je in een Funhouse tegen komt. Er zit een spleet tussen het paneel en de behuizing, welke niet aan alle 4 kanten even groot is. En de glanzende strip onder de TV is een goede toevoeging aan het Funhouse. De tv kraakt en knapt bij het opwarmen en afkoelen. Maargoed, als hij eenmaal aan staat en warm is, gaat het prima.
De kabel covers achter de TV kunnen precies 4 HDMI kabels huisvesten. Tenzei je ook de TV van stroom wilt voorzien, dan passen er naast de power kabel, nog 3 HDMI kabels in. Ik ben een nerd, dus gebruik liever ethernet dan WiFi. Nog maar 2 HDMI kabels. Gelukkig gebruiken we geen COAX aansluiting.... Lang verhaal kort, de covers liggen in de la en de kabels zijn met andere methoden uit het zicht gewerkt.
Score: -2 -> 3.5
HDMI aansluitingen en eARC
Gezien mijn Denon receiver HDMI2.0B poorten had, en ik voor mijn (eindelijk ongescaplt aangeschafte) PS5 graag gebruik wou maken van de 4k120/ALLM functie van de TV, was de PS5 na ongeveer 3 maanden het eerste HDMI apparaat buiten de receiver welke ik op de TV aan sloot. De TV en mijn receiver ondersteunen eARC, dus het was geen probleem om het ATMOS signaal van de PS5 door te sturen naar mijn receiver. Toch?
Het was wel een probleem. Met de delay instellingen van de TV op 0ms (default 50ms) bleef er een delay van ongeveer 150ms over (alsof je aan het gamen bent met een bluetooth headset). Dit is van toepassing op alle lossy formaten, alleen PCM ging goed. Betekenende dat voor het afspelen van blu-ray content niet de Denon receiver, maar de PS5 de conversie moest doen naar PCM, en dat er geen mogelijkheid was ome ATMOS metadata te sturen naar de receiver (dus gewoon "default gemixte" 7.1).
Een enorme teleurstelling, omdat de TV op papier
wel ondersteuning heeft voor Dolby (trueHD en ATMOS) inclusief passthrough over eARC. Ook maar eens mijn KODI box direct op de TV aangesloten en daar hetzelfde probleem. Het was dus niet de bron. Was het de receiver? kort gedacht om een andere receiver te kopen, maar enkel getest door de oude TV in dezelfde config aan te sluiten, en alhoewel de oude tv geen eARC ondersteunde (alleen ARC, dus enkel "gewone" low-bitrate dolbly passthrough) ging het hier gewoon goed (overigens ook met DTS, maar dat hadden we al opgegeven) Dus of het was eARC implementatie in de versterker, of het was de S95B
Score: -1 -> 2.5
Van de passthrough in de drup
Na 4 maanden was het dan zo ver. De eerste software update. I was huiverig geweest met het updaten van de televisie, omdat de persoon die deze had gekalibreerd had aangegeven dat bij het instellen van fabrieksinstellingen de kalibratie verloren zou gaan. Echter had hij niet expliciet gewaarschuwd tegen updates, en in de update beschrijving stond dat er problemen met audio passthrough waren geadresseerd (samsung geeft geen details over de inhoud van de updates, maar een "insider" op een een of ander forum had een lijstje met verbeteringen). Update uitgevoerd... En kalibratie behouden! phew. Het specifieke passthrough was echter niet opgelost. Wat wel veranderd was, is dat de TV de receiver niet langer inschakelde bij het opstarten, wanneer de versterker de laatst gebruikte video input was geweest (KODI box). Dus eigenlijk was ik een stapje verder van huis, echter was dit vrij eenvouding op te lossen door een scriptje op de KODI box, maar het was voor mijn vrouw niet gemakkelijker geworden om Netflix te kijken.
Score: misschien de volgende update? 0 -> 2.5
Geluid van de TV
Een van de pluspunten van dit apparaat.
Omdat de TV de receiver niet inschakelde, werd er een periode veel met de TV speaker gekeken, en eerlijk is eerlijk, bij de gemiddelde sitcom op netflix (we hebben geen premium) merk je bijna geen verschil.
Score: Geluidkwaliteit +2 -> 4.5 : ongemak -1 :->3.5
De software
Tizen an sich mag ik niet over klagen, want ik wist dat het meh was. Maar er zijn apps beschikbaar, en het lijken er meer te worden. En er kan altijd een android box of pi aan.
De rest van de software?os?firmware? heeft wel wat eigenaardigheden.
Het start traag op (voordat het home screen er voor komt ben je 15 tellen verder). Wanneer je een externe input gebruikt is het daarmee af. Maar het opstarten van apps is enorm traag wanneer de TV net op is gestart (nog eens 15 seconden), en wil je het quick menu oproepen mag je ook gewoon 5 tellen wachten. Volgens mij wist Samsung dit bij aanvang, want wanneer je de TV uit zet, gaat deze niet uit. Het paneel wordt uitgeschakeld maar de TV trekt nog ongeveer 30 minuten 30(!)watt idle. Zet je binnen 30 minuten de tv weer aan is het opstarten "instant" en alle apps welke je gebruikt hebt zijn weer snel op te roepen. Na 30 minuten gaat de tv echt uit (ongeveer 4watt standby) en is alles weer zo traag als hierboven omschreven. Maar dat is puur de "gebruikers ervaring". Laten het "Tizen experience" noemen.
Natuurlijk is de software niet beperkt tot het OS. En hier komt de echte frustratie.
Score: 0 -> 3.5
Het paneel & haar aansturing
Wat na de eerste firware update duidelijk werd, is niet alleen dat er iets was veranderd aan de audio passthrough. De aansturing van het paneel was significant anders. De maximale helderheid was lager, en er was een enorm agressieve auto dimming algoritme aanwezig. Triple check van alle settings bevestigde dat het gekalibreerde profiel nog steeds actief was, er geen energie besparings instellingen aan stonden, etc etc. Schijnbaar was het een nieuwe feature, om het paneel te beschermen. Erg vervelend, in donkere scenes (volgens mij was dit rond de tijd dat we house of dragons keken) werd het beeld zo enorm gedimd dat het op een gegeven moment gewoon vrijwel helemaal zwart was. De lage maximale helderheid en agressieve dimming zouden een bug zijn! toch maar weer een update installeren dan? En ja hoor, na de volgende update was het gekalibreerde kleur profiel wel verdwenen. Bummer. Ook het gedrag van de "Pixel Refresh" veranderde. Deze voerde niet meer automatisch uit, en gaf telkens bij het opstarten een melding dat het weer de hoogste tijd was, met als keuze "Nu" (kan een half uur duren) of "Wanneer de TV wordt uitgeschakeld" (wat vervolgens niet gebeurde). Er vanuitgaande dat de TV zichzelf zou redden, en gezien ik mijn kalibratieprofiel toch al kwijt was, automatische updates maar aan laten staan.
Deze heb ik voor mijn eigen gemoedstoestand maar aan mezelf verweten, had ik maar niet de eerste generatie OLED paneel van samsung moeten kopen.
Score: teething pain: -1 ->2.5
2 jaar later
2 updates later, wat wijzigingen aan de interface (reclames, zucht weer 10 urls aan de pi-hole toevoegen), nogsteeds geen goede eARC en nog steeds een agressieve auto dimming, zag ik mijn grootste vrees; Burn in. De plek waar normaal de ondertitels worden getoond waren nu een "vlek" bij weergave van lichte egale kleuren (grijs, lichtblauw) en nog veel duidelijker bij rood. shit. maar handmatig (een paar keer) pixel refresh gedraaid, maar ik zag weinig verschil. (de witte lijn waar over wordt gesproken tijdens pixel refresh heb ik overigens ook nog nooit gezien). Dus nu zat ik met een ingebrand paneel en een apparaat welke me meer en meer frustreerde. En je raad het al, de TV was inmiddels 25 maanden oud, en de verkopende partij kon me niet helpen. Neem maar contact op met Samsung. Zo opgedragen, zo gedaan. Gezien de TV al meer dan 2 jaar oud is kon ik 40% korting krijgen op een nieuw model! Top, dan toch maar een apparaat zonder Tizen, wellicht een LG, of Sony? oh, het moest wel een Samsung zijn...
Ik probeer momenteel nog wegen te bewandelen bij zowel de verkopende partij als Samsung, maar ik heb er weinig vertrouwen in. Mocht er toch nog een oplossing komen, dan zal ik de review aanpassing..
Score: early adopter: -0.5 -> 2.0
en door...
Dus als tweakers zijnde het service menu geopend, automatic luminance control (samsung noemt het "screen saver" in het service menu) uitgeschakeld, en nog wat andere QoL settings veranderd, het beeld is nu in ieder geval "normaal" (burn-in daargelaten). Wat apps gesideload, wat homebrew er opgesleuteld. En nu uitzingen tot het ding sneuvelt. Begrijp me niet verkeerd. Het beeld is danwel niet meer kleur echt, maar absoluut niet lelijk. Herkalibreren kan (volgens mij) altijd. Ik heb er het geld alleen niet nog een keer voor over. De helderheid is prima, gamen met de zon in de kamer is geen probleem. Tizen kun je compleet achterwege laten, hang er een android box, chromecast, fire roku etc.etc. achter. Het is geen slechte TV. Het is gewoon niet de TV welke ik had verwacht voor €1500
Final score: 2/5
Voor iedere 250 euro welke je minder betaald dan ik, kun je er denk ik een ster bij op tellen. Voor 750 euro zou het een goede TV zijn. Of; "Ultimate" zoals t.net het noemt.
ongevraagd advies
Mocht je in de markt zijn voor een Samsung TV, you do you. Check wel de volgende dingen:
- Voor zover ik weet zijn de eARC problemen niet opgelost (zowel het "inschakel" probleem als de passthrough delay). Wil je een AVR of soundbar gebruiken, check het binnen de retourperiode.
- Check de auto luminance control met een donkere aflevering (House of Dragons S01E07, of iets van eige keuze) en kijk of je er mee kunt leven.
- Mocht je andere apps willen gebruiken dan de 4 knoppen op de afstandbediening, check of ze er zijn. Jellyfin, F1TV, Curiosity stream, schrijf ze maar op je buik.
- Tenzei je het zelf kunt, laat de TV niet kalibreren wanneer je behoefte hebt aan een firmware update. Gezien het aantal kinderziektes in de S95B was het nodig om te updaten, allicht zijn haar opvolgers wel "klaar" wanneer ze op de markt komen.
- Mocht je aan het kalibreren slaan, game mode (120hz) moet je apart kalibreren, zo ook iedere ander weergaveprofiel welke je zo willen gebruiken
Excuses voor de rant!