Door Donovan Kerssenberg

Redacteur

OnePlus 10 Pro Review

Gemengde gevoelens

16-05-2022 • 14:19

109

Singlepage-opmaak

Camerafeatures en praktijktest

OnePlus 10 Pro Product shots

OnePlus heeft niet zoveel veranderd aan de cameraopstelling. Het toestel heeft praktisch dezelfde camera’s als de OnePlus 9 Pro. Het uiterlijk van het camera-eiland heeft wel een opfrisbeurt gekregen: met drie grote lenzen en een ringvormige flitsled gerangschikt in een vierkant. De 48-megapixelhoofdcamera heeft nog steeds dezelfde Sony IMX789-sensor achter een f/1.8-lens en ook de telecamera heeft dezelfde specificaties als bij het vorige toestel. De monochrome camera is met pensioen gestuurd en wordt waarschijnlijk door niemand gemist.

De frontcamera en ultragroothoekcamera zijn bij de OnePlus 10 Pro wel vernieuwd. De eerste heeft een grotere sensor gekregen, de tweede een opvallend grote beeldhoek van 150 graden, wat een enorm fisheyeperspectief oplevert. De sensorresolutie van de ultragroothoekcamera is met 50 megapixel hetzelfde gebleven, maar toch is de gebruikte sensor wel een stuk kleiner. Bovendien cropt de camera standaard een heel stuk in op het beeld. Om de volledige beeldhoek van 150 graden te gebruiken, moet je een speciale cameramodus activeren.

De camera-app van de OnePlus 10 lijkt volledig te zijn vervangen door die van OPPO. Alle functies zijn een-op-een overgezet en zelfs het ontwerp van de iconen is gelijk aan dat van OPPO. Ook de samenwerking met Hasselblad is te zien aan de Hasselblad-functies en de Hasselblad Pro-modus. Het is in die modus mogelijk om raw foto’s te schieten in combinatie met hdr-verwerking door het samenvoegen van verschillende opnamen in één bestand.

Toestel OnePlus 10 Pro OnePlus 9 Pro
Primaire camera Sony IMX789,
1/1.4”, 50 megapixel,
f/1.8, PDAF, ois
Sony IMX789,
1/1.4”, 50 megapixel,
f/1.8, PDAF, ois
Ultragroothoekcamera Samsung Isocell JN1
1/2.76", 50 megapixel,
f/2.2, AF
Beeldhoek 150/110 graden (fisheye/normaal)
Sony IMX766
1/1.56", 50 megapixel
f/2.2, AF
Beeldhoek 123 graden
Telecamera/macrocamera 8 megapixel,
f/2.4, AF, ois
3.3x 'zoom'
8 megapixel,
f/2.4, AF, ois
3.3x 'zoom'
Frontcamera 1/2.74", 32 megapixel,
f/2.45, vaste focus
1/3.06", 16 megapixel,
f/2.4, vaste focus

Ondanks het gebrek aan nieuwe hardware is er dus toch een verschil in fotokwaliteit merkbaar, dankzij nieuwe beeldverwerking. De ‘tweede generatie Hasselblad-camera’, waarvan OnePlus hoog opgeeft, is verder voorzien van een aantal nieuwe opties in de interface. Zo zijn er drie nieuwe kleurfilters toegevoegd die zijn ontwikkeld in samenwerking met Hasselblad-fotografen, waaronder de Nederlander David Peskens. Ook nieuw is dat je foto's kunt opslaan als een heic-bestand met 10bit-kleuren, wat in theorie vloeiendere schakeringen mogelijk maakt dan de gebruikelijke heic- of jpg-bestanden met 8 bit.

Gebruikers die graag zelf de controle hebben over het eindresultaat, vinden op de OnePlus 10 Pro een verbeterde Pro-stand die werkt op alle camera's en niet alleen op de hoofdcamera, zoals bij de OnePlus 9 Pro. Nieuw in deze stand is het Raw+-knopje. Daarmee voegt het toestel meerdere opnamen samen tot één raw bestand dat meer informatie in schaduwen en highlights kan bevatten, net als bij een hdr-foto in de normale fotomodus. Zo bevat het raw bestand meer informatie die je nuttig kunt gebruiken in de nabewerking.

Praktijktest camera's

Het mag geen verrassing meer zijn dat de foto's die overdag gemaakt worden over het algemeen zeer goed naar voren komen. Alle geschoten plaatjes zien er prachtig uit. Toch worden de verschillen wat groter als je de afbeeldingen op pixelniveau vergelijkt. Hoewel het Hasselblad-logo in het verleden ook te vinden was op de smartphones, produceerde de OnePlus voorheen niet zulke mooie foto's. OPPO liet met de X5 Pro al zien dat het samen met Hasselblad mooie, gedetailleerde afbeeldingen kon produceren en het lijkt erop dat dezelfde technologie is toegepast op de OnePlus 10. Op het gebied van kleurverzadiging is de OnePlus 10 Pro iets behoudender. De foto's gemaakt met de andere toestellen ogen wat warmer.

Wat detailweergave betreft kunnen we kort zijn: OnePlus heeft zijn huiswerk goed gedaan. De foto's die zijn gemaakt met de OnePlus 10 Pro zijn simpelweg het gedetailleerdst. Op de kerkfoto zijn de bakstenen het duidelijkst zichtbaar evenals de bloesem op de bomen. Vooral het gras in de hoeken van de foto is goed zichtbaar, terwijl het op de andere toestellen eerder een pixelbrij wordt. Het verschil in detailweergave is nog duidelijker te zien bij de foto van de kloosterpoortruïne. De structuur van de bakstenen is het duidelijkst te zien op de foto van de OnePlus 10 Pro. Op de foto's van de OPPO X5 Pro is het allemaal net iets minder scherp. Dat geldt ook voor de Google Pixel 6 Pro, al zijn de verschillen minimaal. De foto's van de Samsung Galaxy S22 Ultra lijken in eerste instantie het mooist, maar als je goed kijkt, zie je dat het overijverige gladstrijkalgoritme weer bezig is geweest. Hierdoor zijn sommige details op de bakstenen en in de bladeren verloren gegaan.

Cameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - HoofdcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - HoofdcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - HoofdcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - HoofdcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - HoofdcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - HoofdcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - HoofdcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - HoofdcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - HoofdcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - HoofdcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - HoofdcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - Hoofdcamera

Vlnr: OnePlus 10 Pro, OPPO Find X5 Pro, Google Pixel 6 Pro, Samsung Galaxy S22 Ultra

De rollen zijn omgedraaid als we met de groothoekcamera aan de slag gaan. De OnePlus 10 Pro weet het minste detail vast te leggen en veel bladeren en stukken gras worden weergegeven als een wazige pixelbrij. De OPPO X5 Pro en Samsung Galaxy S22 Ultra leggen de meeste details vast, waarbij het gladstrijkalgoritme op het toestel van Samsung het gras en de planten in de hoeken van de foto een aquareluiterlijk geeft.

Als we switchen naar de telecamera zien we dat de verschillen weer een stuk kleiner zijn. De smartphones zijn aan elkaar gewaagd. De OPPO X5 Pro en de Samsung Galaxy S22 Ultra doen het toch ietsje beter: net iets meer detail en net wat scherper. Bovendien heeft de Samsung Galaxy S22 Ultra ook nog eens de mogelijkheid om tien keer optisch in te zoomen.

Cameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - Zoom- en GroothoekcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - Zoom- en GroothoekcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - Zoom- en GroothoekcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - Zoom- en GroothoekcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - Zoom- en GroothoekcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - Zoom- en GroothoekcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - Zoom- en GroothoekcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's overdag - Zoom- en Groothoekcamera

Vlnr: OnePlus 10 Pro, OPPO Find X5 Pro, Google Pixel 6 Pro, Samsung Galaxy S22 Ultra

De camera aan de voorzijde van de OnePlus 10 Pro kan helaas niet meekomen met de rest. De selfie bevat de meeste ruis en is vergeleken met de andere smartphones een stuk onscherper. De Pixel en de OPPO doen dat een stuk beter, al gaat er ook bij die foto's wat detail verloren en zijn de kleuren flets. De Samsung-foto steekt met kop en schouders boven alle toestellen uit. De kleuren zijn goed, de foto is scherp en er is verreweg het meeste detail te zien op de foto.

Cameratest OnePlus 10 Pro - Selfies - frontcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Selfies - frontcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Selfies - frontcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Selfies - frontcamera

Vlnr: OnePlus 10 Pro, OPPO Find X5 Pro, Google Pixel 6 Pro, Samsung Galaxy S22 Ultra

Ook in de nachtmodus valt de OnePlus 10 Pro wat tegen. Het apparaat weet de schaduwen wel mooi te verhelderen, zodat er geen zwarte vlakken in de afbeelding zitten (of je dat mooi vindt is een kwestie van smaak). Helaas zijn de details van deze foto's ondermaats. Het toestel scoort het slechtst, of we nou de hoofdlens, ultragroothoek- of telelens gebruiken. De Galaxy S22 Ultra en Google Pixel 6 Pro weten de meeste details vast te leggen en tegelijkertijd de donkere delen op te lichten. Vooral op plekken waar weinig tot geen straatverlichting is, zijn de foto's matig tot slecht. Op deze momenten zie je duidelijk dat Samsung en Google meer ervaring hebben op dit vlak. Het valt ons op dat de verschillen tussen de OPPO Find X5 Pro en de OnePlus 10 Pro zo groot zijn. Beide toestellen zijn van BBK en maken gebruik van Hasselblad-technologie. De extra beeldverwerkingschip van de Find X5 Pro weet blijkbaar nog wat te maken van de fotodata.

Cameratest OnePlus 10 Pro - Foto's 's avonds - zoom- en groothoekcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's 's avonds - zoom- en groothoekcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's 's avonds - zoom- en groothoekcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's 's avonds - zoom- en groothoekcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's 's avonds - zoom- en groothoekcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's 's avonds - zoom- en groothoekcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's 's avonds - zoom- en groothoekcameraCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's 's avonds - zoom- en groothoekcamera

Vlnr: OnePlus 10 Pro, OPPO Find X5 Pro, Google Pixel 6 Pro, Samsung Galaxy S22 Ultra

Het is duidelijk dat de grotere sensor van de hoofdcamera resulteert in gedetailleerde foto's die zich kunnen meten met de beste high-end smartphonecamera's. Het jammere hieraan is alleen dat er op de andere camera's is bezuinigd. De kleinere sensoren kunnen niet zoveel detail vastleggen en dat is duidelijk te zien. De groothoekcamera heeft daarnaast een grotere beeldhoek dan gemiddeld: 150 graden. Om de volledige beeldhoek van 150 graden te gebruiken, moet je een speciale cameramodus activeren. Helaas legt deze modus ook niet zoveel details vast. Toch is het een leuke gimmick, waarmee je zo nu en dan toch wat plezier kunt hebben. Wij denken alleen wel dat het een optie is die snel zijn charme verliest en dan zal het gemis aan kwaliteit van de andere camera's alleen nog maar pijnlijker worden.

Cameratest OnePlus 10 Pro - Foto's 's groothoek 150 graden modusCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's 's groothoek 150 graden modusCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's 's groothoek 150 graden modusCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's 's groothoek 150 graden modusCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's 's groothoek 150 graden modusCameratest OnePlus 10 Pro - Foto's 's groothoek 150 graden modus

Vlnr: Standaardgroothoekcamera, 150-gradenmodus, fisheyemodus, standaardgroothoekcamera, 150-gradenmodus, 150-gradenmodus nachtstand

Lees meer