Door Jelle Stuip

Redacteur

RTX 3080 Ti in laptops van 4000 euro

Alienware x17 versus MSI GS77

03-05-2022 • 06:00

80

Multipage-opmaak

Tweemaal een dunne 3080 Ti-laptop

  • Alienware x17
  • MSI GS77

Samengevat

De Alienware x17 is een relatief dunne 17,3"-laptop met, in deze uitvoering, een RTX 3080 Ti-videokaart aan boord. Die gpu is op de hoogst mogelijke tgp geconfigureerd en zet indrukwekkende prestaties in games neer, maar zou nog sneller kunnen zijn in combinatie met een snellere processor. De hardware kun je later nog upgraden met een tweede m.2-ssd en ook het werkgeheugen is vervangbaar. De koeling is relatief stil en het 360Hz-scherm is snel, maar net niet helemaal zonder ghosting. De aansluitingen zitten allemaal aan de achterkant en dat kan onpraktisch zijn.

Getest

Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205)

Prijs bij publicatie: € 4.000,-

Bekijk product

Samengevat

De GS77 is een 17,3"-laptop die erg compact is met het oog op de Core i9-12900H-processor en de RTX 3080 Ti-videokaart. Het 4k-scherm kan verschillende kleurgamuts weergeven, maar had beter gekalibreerd mogen zijn. Het is wel een 120Hz-paneel, met prima responstijden. De GS77 is een van de dunste laptops met 3080 Ti-videokaart, maar daardoor mag de hardware niet te veel verbruiken en is die dus relatief traag. De prijs is wel hoog en daarom kun je je afvragen of je voor hetzelfde geld niet een goedkopere, snellere gamelaptop kunt aanschaffen en daarnaast nog een ultrabook voor onderweg.

Getest

MSI Stealth GS77 12UHS-032NL

Prijs bij publicatie: € 4.600,-

Bekijk product

Nvidia introduceerde aan het begin van 2022 hun snelste nieuwe videokaart voor laptops, de 3080 Ti. Je zou verwachten dat die gpu in gamelaptops van alle grote merken zijn opwachting zou maken, maar een blik op de Pricewatch leert dat dat niet het geval is. Acer, HP en Lenovo kijken de kat nog even uit de boom en wie weet wachten ze nog tot een snellere processor, voordat ze 3080 Ti-laptops zullen verkopen.

Alienware x17MSI GS77

De Alienware 17 R2 en de MSI GS77 hebben al wel die nieuwe videokaart. Beide laptops hebben een schermdiagonaal van 17,3", zijn van een Intel Alder Lake-processor en DDR5-geheugen voorzien. Ze vertegenwoordigen de snelste laptops die beide fabrikanten kunnen leveren en dat zie je ook wel terug in het prijskaartje. Met minder dan 4000 euro hoef je niet aan te komen. Wat krijg je voor dat geld? Dat lees je in deze review.

Alienware x17 R2

Alienware, of eigenlijk Dell, dat de merknaam alweer zestien jaar geleden zich toe-eigende, heeft zijn Alienware-modellen een onderscheidend uiterlijk gegeven. Het bedrijf verkoopt modellen met 14"-, 15"- en 17"-schermen, die allemaal hetzelfde ontwerp hebben. Dat ontwerp wordt gekenmerkt door het verlichte Alienware-logo en ledverlichting rondom de uitstroomopeningen van de koeling. De schermmaat staat in grote cijfers vermeld op de achterkant van het van kunststof gemaakte scherm.

De keuze voor kunststof is opvallend, omdat veel dure laptops een metalen behuizing hebben. Dat heeft daardoor ook een 'luxere' uitstraling. Toch ziet de x17 er niet goedkoop uit en dat komt doordat het gebruikte kunststof een soort zachte afwerking heeft, waardoor het niet aanvoelt als het goedkope, harde plastic dat we van de goedkoopste laptops gewend zijn.

Alienware x17Alienware x17Alienware x17Alienware x17

Wat verder opvalt aan de x17 is dat het scherm niet helemaal aan het einde van de behuizing scharniert. Er blijft een soort 'kin' aan de achterkant van de behuizing over, waar de warmte lucht de behuizing kan verlaten en waar alle aansluitingen zitten. Staat je laptop vaak op dezelfde plek, dan is dat wel handig, de kabels kun je dan mooi achter de laptop wegwerken. Een USB-poortje aan de zijkant om even een USB-stick in te pluggen zou eigenlijk wel handig zijn; dat zit er niet, alleen de hoofdtelefoon kun je daar kwijt.

De aansluitingen van de laptop zijn onhandig geplaatst, maar het zijn er wel lekker veel. Er is tweemaal USB-C aanwezig, waarvan een aansluiting Thunderbolt 4 ondersteunt. Verder zijn er twee gewone USB-A-aansluitingen op 5Gbit/s aanwezig en een 2,5Gbit/s-ethernetaansluiting. Externe schermen kun je via USB-C aansluiten, maar er is ook een HDMI 2.1- en en Mini DisplayPort 1.4-aansluiting aanwezig. We zijn blij dat Dell ook een microSD-kaartlezer in de laptop heeft geïntegreerd, maar de plaatsing achterop is onpraktisch.

De kin aan de achterkant van de behuizing zorgt ervoor dat het beeldscherm wat verder naar de gebruiker toe is geplaatst dan bij veel andere 17"-laptops, zoals de MSI GS77. Waarschijnlijk is de plaatsing van het beeldscherm de reden dat Dell het toetsenbord ook wat naar voren heeft geschoven, waardoor er relatief weinig ruimte voor de touchpad over was. Die is dus klein uitgevallen, maar werkt verder prima en heeft, zoals je mag verwachten voor dit geld, een glazen oppervlak.

Alienware x17MSI GS77

MSI GS77

Waar de Alienware een onderscheidende, licht gekleurde behuizing heeft, is de MSI van een wat behoudendere, zwarte metalen behuizing voorzien. De laptop heeft rgb-verlichting in het toetsenbord, maar heeft in tegenstelling tot de Alienware geen andere lampjes aan de buitenkant, zoals een oplichtend logo. Sterker nog, dat logo is in subtiel zwart op de achterkant van het scherm geprint en door de relatief dunne behuizing zou je de GS77 nog best mee kunnen nemen een vergadering in. Het blijft natuurlijk wel een 17,3"-laptop, maar met het oog op de hardware is het een compacte laptop. De behuizing is nog wat dunner dan de Alienware en het gewicht ligt met 2,91 kilogram ook iets lager dan bij de 3,05 kilogram wegende laptop van Dell.

De behuizing is voor het grootste deel van stevig metaal gemaakt, alleen de schermomlijsting is plastic. Het scharnier van het scherm zit niet op de uiteinden van de behuizing, maar is wat meer naar het midden geplaatst. Die ontwerpkeuze zorgt ervoor dat je het scherm wat kunt torderen als je het bij de bovenhoeken vastpakt. Gebruik je de laptop zoals die bedoelt is, dan zal je daar niet zo snel tegenaan lopen. In de bovenrand van het scherm is de camera met 720p-resolutie verwerkt. De camera heeft ondersteuning voor Windows Hello, dus je kunt ervoor kiezen om in te loggen met behulp van gezichtsherkenning, maar een vingerafdrukscanner zit er ook op, rechts naast de touchpad.

MSI GS77MSI GS77MSI GS77MSI GS77

Die touchpad zit in het midden van de behuizing. De meeste laptopfabrikanten kiezen er juist voor om de touchpad in het midden van het alfanumerieke deel van het toetsenbord te zetten. Omdat de GS77 ook van een touchpad voorzien is, zou de touchpad dan links van het midden van de behuizing uitkomen, maar MSI heeft gekozen voor het midden. De touchpad is groter dan bij de Alienware en werkt daardoor wat fijner. Aan weerszijden van de behuizing zitten de speakers die omhoog gericht zijn. Ze produceren een wat schel geluid, maar doordat ze richting je oren gedraaid zijn is een (video)gesprek op de GS77 beter te verstaan dan op de Alienware, waarbij de speakers omlaag gericht zijn.

Een deel van de aansluitingen zit bij de MSI ook aan de achterkant. Je treft daar de 2,5Gbit/s-ethernetaansluiting en HDMI 2.1 aan, met daarnaast MSI's omkeerbare stroomconnector. De USB-poorten rechts zijn Type-C en een ervan ondersteunt Thunderbolt 4 en biedt ook de mogelijkheid om de laptop op te laden. De ander is een gewone 10Gbit/s-USB-aansluiting, waar je ook een scherm op kunt aansluiten. De linker twee USB-A-aansluitingen hebben een maximale snelheid van 10Gbit/s en tot slot is de laptop voorzien van een SD-kaartlezer. Voor wie de snelle hardware in de laptop wil gebruiken voor foto- of videobewerking, is dat een uitkomst.

Specificaties en benchmarks

De configuraties van de gamelaptops die we testen, zijn hieronder beschreven. Voor de MSI geldt dat dit ook de enige configuratie met 3080 Ti is die in Nederland wordt geleverd. De Belgische uitvoering is wat specificaties betreft identiek, maar dan voorzien van een azerty-toetsenbord. De Alienware X17 is uitgebreider te configureren op Dells website. Je kunt daarbij in plaats van de 12700H-processor voor een 12900HK kiezen, tot 64GB geheugen en een ssd van maximaal 4TB. Ook een 4k-120Hz-scherm behoort tot de opties en als je de configuratie gelijktrekt met die van de MSI GS77, kom je uit op een prijs van 4857 euro, waarmee de prijzen van de Alienware en MSI elkaar nauwelijks ontlopen. Of je in die i9-processor zou moeten investeren, zal blijken als we naar de benchmarks kijken.

Dell Alienware X17 MSI Stealth GS77 12UHS-032NL
Processor Intel Core i7-12700H Intel Core i9-12900H
Cores/threads 14/20 14/20
Max. klokfrequentie 4,7GHz (P-cores), 3,5GHz (E-cores) 5GHz (P-cores), 3,8GHz (E-cores)
Gpu Intel Iris Xe 96eu
Nvidia RTX 3080 Ti
Intel Iris Xe 96eu
Nvidia RTX 3080 Ti
Werkgeheugen 32GB DDR5-4800, dualchannel 64GB DDR5-4800, dualchannel
Ssd Kioxia XG7 2TB Samsung PM9A1 2TB
Wifi Killer Wi-Fi 6E AX1675S KILLER WI-FI 6E AX1675i
Ethernet Killer E3100G 2,5Gbit/s Killer E3100G 2,5Gbit/s
Scherm 17,3", 1920x1080, mat, 360Hz 17,3", 3840x2160, mat, 120Hz
Schermpaneel AUO B173HAN AUO B173ZAN06.1
Gewicht 3,05kg 2,91kg
Accu 87Wh 99,9Wh
Besturingssysteem Windows 11 Home Windows 11 Pro
Introductieprijs 3999 euro 4799 euro

De laptops zijn niet alleen van een snelle cpu en gpu voorzien, maar hebben ook vlotte netwerkkaarten aan boord. Dat mag in deze prijsklasse ook wel en het is fijn dat er 2,5Gbit/s-nics in zitten. De draadloosnetwerkkaarten hebben ondersteuning voor Wi-Fi 6E en een kanaalbreedte van 160MHz. De Alienware is voorzien van de AX1675S, terwijl de MSI de AX1675i aan boord heeft. Wat het verschil is tussen die twee, is niet helemaal duidelijk: Intel vermeldt identieke specificaties voor beide netwerkkaarten.

Alienware X17MSI GS77

Alienware X17 (links) en MSI GS77

Als we de laptops openmaken, blijkt dat Dell de Alienware van maar liefst vier ventilators heeft voorzien, die behoorlijk veel ruimte innemen. Toch is er ook ruimte voor een tweede m.2-slot en als je kiest voor twee ssd's, kun je ze ook in RAID 0 zetten. De MSI heeft ook een m.2-slot voor een extra ssd en net als bij de Alienware is het werkgeheugen vervangbaar. MSI heeft een wat grotere accu geïnstalleerd, met een capaciteit van 99,9Wh, tegenover 87Wh voor de Alienware.

Benchmarks

In de cpu-benchmarks vergelijken we de x17 en de GS77 met een aantal andere gamelaptops, waaronder de ASUS Scar 17, die ook van een Intel Alder Lake-processor is voorzien en de ASUS G14, die op AMD's laatste Ryzen-processor draait.

  • Cinebench 23 - Multi
  • Cinebench 23 - Single
Cinebench 23 - Multi
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H
19.397
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H
18.816
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H
18.176
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS
14.565
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX
13.696
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX
12.899
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H
12.751
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX
12.559
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H
12.141
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H
12.119
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H
11.829
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H
9.851
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H
9.701
Cinebench 23 - Single
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H
1.932
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H
1.894
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H
1.771
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS
1.590
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX
1.466
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX
1.440
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H
1.423
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H
1.416
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX
1.404
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H
1.392
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H
1.354
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H
1.247
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H
1.220

In Cinebench Multi blijken de drie laptops met Alder Lake-processor bovenaan te staan. Interessant is dat de Core i7-processor in de Alienware sneller is dan de Core i9-processor in de MSI. Op papier is die laatste chip sneller, maar de i9 in de MSI kan die hoge kloksnelheden niet zo lang volhouden als de Alienware. In de singletest, waarbij slechts één core wordt belast, ligt het verbruik en dus de warmteontwikkeling lager en dan zie je dat de MSI wel vlotter is dan de Alienware.

  • PCMark 10 Extended
  • PCMark 10 Digital Content Creation
PCMark 10 Extended
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
10.317
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
9.817
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
9.654
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
9.568
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
9.499
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
9.313
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
9.132
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
8.714
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
8.407
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
7.834
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
7.027
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
6.877
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
5.064
PCMark 10 Digital Content Creation
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
12.033
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
11.689
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
11.656
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
11.291
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
10.994
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
10.401
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
9.938
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
9.356
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
9.054
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
8.219
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
7.970
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
6.893
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
6.023

In de uitgebreide test van PCMark 10 wordt de hardware in verschillende scenario's op de proef gesteld. De nadruk ligt op de cpu en in sommige tests, zoals bij gaming en digital content creation, wordt de gpu ook meegenomen. In de eindscore staat de Scar 17 met 12900H-processor bovenaan, dankzij zijn snellere processor. De Alienware x17 en de MSI GS77 zijn niet langzaam: ze staan bovenaan de grafiek, maar de Scar 17 is net een tikje sneller.

DaVinci Resolve 16 - 4K Video
Laptop Cpu/soc Gemiddelde tijd in seconden (lager is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H
4m26s
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H
4m53s
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H
5m4s
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS
5m44s
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H
6m36s
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX
6m39s
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H
10m45s

Dat verschil in snelheid zien we ook als we een 4k-video renderen in Da Vinci Resolve. Het is een wat langer durende benchmark, waarin de i9-processor in de MSI snel terug moet schakelen naar een lagere kloksnelheid om de warmteontwikkeling binnen de perken te houden. De Alienware doet dat beter en is wat sneller, maar niet zo snel als de i9-processor van de ASUS.

In de test die we met Blender draaien, kun je vervolgens mooi zien wat er gebeurt met de snelheid van de processors. Blender belast alle cores met een rendertaak, die we herhaaldelijk draaien. We hebben ingezoomd op het eerste deel van de test, want dat is het meest interessant: vanaf run 7 lopen de lijntjes vrijwel horizontaal. De eerste render doen de MSI en Alienware in 15 seconden en vervolgens begint met name de MSI al te throttlen, waardoor de rendertijd bij de vijfde render al op 18,5 seconden zit. De Alienware heeft daar geen last van en blijft rond de 15,5 seconden hangen, maar is niet zo snel als de ASUS die rond de 14,5 seconden blijft hangen. Dat verschil in cpu-snelheid zie je niet alleen terug in de cpu-benchmarks als Cinebench, maar ook in games, op de volgende pagina.

Gamebenchmarks

Het draait bij deze review natuurlijk allemaal om Nvidia's RTX 3080 Ti-videokaart. Die gpu werd begin 2022 aangekondigd en maakt gebruik van de GA103-gpu. Dat is een gpu met maximaal 7680 shaders, waarvan er 7424 actief zijn. Daarmee heeft de 3080 Ti twintig procent meer shaders dan de gewone RTX 3080 voor laptops. Een equivalent voor de desktop is er eigenlijk niet: wat aantal shaders betreft valt hij tussen de RTX 3070 Ti en RTX 3080 in. Wat prestaties betreft hoeft dat niet zo te zijn, want de 3080 Ti in de laptop heeft een lager maximaal vermogen dan wat een desktopkaart mag verbruiken en haalt daardoor ook lagere kloksnelheden.

RTX 3080 Ti RTX 3080 RTX 3070 Ti RTX 3070 RTX 3070 Ti Desktop RTX 3080 Desktop
Gpu GA103 GA104 GA104 GA104 GA104 GA102
Cores 7424 6144 5888 5120 6144 8704
Boost kloksnelheid (MHz) 1125 - 1590 1245 - 1710 1035 - 1485 1290 - 1620 1770 1710
Vermogen (W) 80 - 150 80 - 150 80 - 125 80 - 125 290 (FE) 320 (FE)
Geheugen 16GB GDDR6 16GB GDDR6
8GB GDDR6
8GB GDDR6 8GB GDDR6 8GB GDDR6x 10GB GDDR6x
Geheugenbus 256bit 256bit 256bit 256bit 256bit 320bit

Over vermogens gesproken: zoals bij veel gamelaptops zit daar de crux als het gaat om prestaties van videokaarten. De tgp bepaalt in grote mate hoe snel de videokaart is. Als de koeling goed geregeld is, kan de 3080 Ti maximaal 150W verbruiken. Daarbovenop kan nog eens 25W Dynamic Boost komen, wanneer de temperaturen niet te hoog zijn. Dell heeft de Alienware x17 zo geconfigureerd dat die ook de maximale 175W uit de 3080 Ti kan halen. Dit is, kortom, de snelste videokaart die je op dit moment in een laptop kunt krijgen, zodanig geconfigureerd dat hij ook maximaal moet presteren. Dat maximum ligt bij de GS77 een heel stuk lager: op 105W. Aan de hand van dat verschil van 70W kun je al vermoeden hoe de pikorde van de benchmarkresultaten zal zijn.

  • 3DMark Time Spy
  • 3DMark Time Spy - Graphics
  • 3DMark Time Spy - CPU
3DMark Time Spy
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
12.106
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
11.479
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
10.884
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
10.816
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
10.738
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
10.392
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
10.391
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
9.369
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
9.223
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
8.053
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
6.427
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
5.370
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
1.894
3DMark Time Spy - Graphics
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
11.859
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
11.088
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
11.082
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
11.063
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
11.010
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
10.586
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
9.995
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
9.443
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
9.094
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
7.838
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
6.153
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
5.316
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
1.662
3DMark Time Spy - CPU
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde 3DMark in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
14.352
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
13.728
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
13.400
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
10.032
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
9.972
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
9.837
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
9.542
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
9.418
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
9.133
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
9.110
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
8.975
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
8.603
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
5.705

Om te beginnen kijken we naar de resultaten van 3DMark Time Spy en daar wordt de grafische snelheid gekwantificeerd in de graphicstest. Daarbij zie je meteen dat de 3080 Ti in de Alienware bovenaan staat, terwijl die in de MSI een stuk lager staat, dankzij zijn lage tgp. Met de snelheid van de processor zit het dan wel weer goed, want in de cpu-test zien we de drie laptops die we tot nu toe met Alder Lake getest hebben, bovenaan staan.

  • Metro Exodus - 1920x1080 - Medium
  • Metro Exodus - 1920x1080 - Ultra
  • Metro Exodus - 2560x1440 - Medium
  • Metro Exodus - 2560x1440 - Ultra
  • Metro Exodus - 3840x2160 - Medium
  • Metro Exodus - 3840x2160 - Ultra
  • Metro Exodus - 1920x1080 - Ultra (DXR - High)
  • Metro Exodus - 2560x1440 - Ultra (DXR - High)
Metro Exodus - 1920x1080 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
140,9
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
130,9
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
129,8
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
127,2
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
123,6
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
116,8
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
115,2
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
113,2
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
111,9
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
100,2
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
88,9
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
72,8
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
64,0
Metro Exodus - 1920x1080 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
91,9
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
89,3
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
86,2
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
82,3
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
80,5
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
79,8
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
75,3
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
73,8
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
72,2
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
70,8
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
55,1
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
44,8
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
39,0
Metro Exodus - 2560x1440 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
109,8
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
102,5
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
97,9
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
96,6
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
96,3
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
95,8
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
85,8
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
83,2
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
80,1
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
66,0
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
62,2
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
54,1
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
47,7
Metro Exodus - 2560x1440 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
73,8
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
71,0
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
67,3
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
65,3
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
63,1
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
62,5
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
57,8
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
55,0
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
54,4
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
42,3
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
41,6
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
35,5
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
31,0
Metro Exodus - 3840x2160 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
70,7
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
60,1
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
58,0
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
56,9
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
56,5
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
56,1
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
50,4
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
47,7
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
47,6
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
46,6
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
38,0
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
31,5
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
27,6
Metro Exodus - 3840x2160 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
44,9
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
44,2
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
41,8
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
39,8
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
39,4
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
39,1
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
35,0
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
33,3
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
33,1
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
28,8
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
26,2
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
21,0
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
18,9
Metro Exodus - 1920x1080 - Ultra (DXR - High)
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
76,9
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
76,8
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
73,2
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
68,5
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
67,3
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
64,1
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
59,5
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
59,0
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
52,6
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
50,2
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
46,3
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
38,4
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
33,2
Metro Exodus - 2560x1440 - Ultra (DXR - High)
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
58,1
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
57,9
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
56,2
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
52,9
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
49,9
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
49,8
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
45,7
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
42,6
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
37,7
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
36,9
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
34,2
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
26,7
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
23,2

Vervolgens draaien we een echte game, in de vorm van Metro: Exodus. Als je door de resultaten heen klikt, valt meteen op hoe ver de GS77 en de x17 uit elkaar staan. Je ziet wat een verschil de 70W in het tgp kan maken en daarmee kun je je ook meteen afvragen of het wel zin heeft om een GS77 aan te schaffen om mee te gamen. Het is met een prijs van 4600 euro veruit de duurste laptop in de vergelijking en bij lange na niet de snelste. Hij heeft wel een dunne behuizing, maar daar betaal je voor in de vorm van lagere prestaties. Verder is het verschil tussen de ASUS Scar 17 met 3070Ti en de Alienware 17 met 3080Ti niet zo groot als je zou verwachten op basis van de specificaties. De 3080Ti heeft 26 procent meer shaders en een 25W hoger toegestaan verbruik, maar het verschil in framerate is een stuk kleiner, dus de Alienware weet het potentieel van de 3080Ti-gpu niet te benutten.

  • F1 2020 (DX12) - 1920x1080 - Medium
  • F1 2020 (DX12) - 1920x1080 - Ultra
  • F1 2020 (DX12) - 2560x1440 - Medium
  • F1 2020 (DX12) - 2560x1440 - Ultra
  • F1 2020 (DX12) - 3840x2160 - Medium
  • F1 2020 (DX12) - 3840x2160 - Ultra
F1 2020 (DX12) - 1920x1080 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
283,9
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
269,3
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
257,9
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
242,7
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
221,1
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
216,7
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
210,6
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
192,4
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
188,3
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
184,8
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
183,9
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
143,3
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
133,4
F1 2020 (DX12) - 1920x1080 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
208,4
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
206,6
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
176,8
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
166,2
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
155,2
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
153,9
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
149,2
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
142,5
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
141,3
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
133,7
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
132,9
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
108,5
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
92,5
F1 2020 (DX12) - 2560x1440 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
231,9
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
228,4
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
201,5
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
199,6
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
183,0
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
182,0
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
181,9
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
165,3
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
160,2
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
151,0
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
150,2
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
116,2
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
114,1
F1 2020 (DX12) - 2560x1440 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
160,9
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
160,5
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
136,9
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
130,9
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
126,6
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
122,1
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
121,6
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
118,6
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
110,9
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
108,7
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
100,9
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
85,7
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
76,5
F1 2020 (DX12) - 3840x2160 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
137,5
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
135,6
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
127,6
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
123,4
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
118,2
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
115,2
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
108,3
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
98,2
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
98,2
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
91,0
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
90,6
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
71,9
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
64,8
F1 2020 (DX12) - 3840x2160 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
94,2
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
92,8
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
85,9
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
78,1
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
78,0
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
75,2
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
74,1
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
73,6
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
71,8
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
63,7
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
59,2
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
50,1
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
43,0

F1 2020 is een geen al te zware game, dus we zien hoge framerates. Daarbij is het vooral de processor die de bottleneck vormt. De Core i9-processor in de ASUS Scar 17 is sneller dan de i7 in de Alienware x17, waardoor die twee steeds vrijwel even snel zijn. In deze test weet de Alienware opnieuw niet alles uit de 3080Ti-gpu te halen. De MSI heeft net als de Scar 17 een Core i9-processor, maar die is zuiniger afgesteld dan bij de ASUS en samen met de zuinig geconfigureerde gpu is de GS77 opnieuw een stuk langzamer.

  • Far Cry: New Dawn - 1920x1080 - Medium
  • Far Cry: New Dawn - 1920x1080 - Ultra
  • Far Cry: New Dawn - 2560x1440 - Medium
  • Far Cry: New Dawn - 2560x1440 - Ultra
  • Far Cry: New Dawn - 3840x2160 - Medium
  • Far Cry: New Dawn - 3840x2160 - Ultra
Far Cry: New Dawn - 1920x1080 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
145,5
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
141,0
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
139,1
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
113,1
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
109,5
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
107,1
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
105,1
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
102,8
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
97,1
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
88,8
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
79,1
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
75,7
Far Cry: New Dawn - 1920x1080 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
122,0
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
121,7
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
114,7
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
102,3
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
98,2
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
93,6
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
92,1
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
88,3
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
85,8
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
79,0
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
70,4
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
65,5
Far Cry: New Dawn - 2560x1440 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
127,7
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
127,6
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
112,7
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
101,0
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
99,1
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
98,1
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
94,8
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
87,7
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
86,5
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
72,5
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
65,2
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
63,1
Far Cry: New Dawn - 2560x1440 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
108,4
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
105,7
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
94,7
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
92,9
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
87,1
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
87,0
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
84,7
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
77,8
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
74,8
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
61,8
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
55,4
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
54,8
Far Cry: New Dawn - 3840x2160 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
85,6
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
81,6
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
79,2
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
70,9
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
70,0
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
68,0
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
64,1
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
61,4
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
59,1
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
49,8
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
35,9
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
34,3
Far Cry: New Dawn - 3840x2160 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
75,6
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
66,6
ASUS ROG Strix SCAR 15 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
61,5
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
60,2
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX Rad. RX 6800M
60,1
BTO X-Book 15X1086 V2 Ci7-10870H GF RTX 3080
53,7
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
53,2
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
51,2
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
46,3
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
41,7
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
29,3
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
28,9

Far Cry: New Dawn geeft niet altijd even consistente resultaten en op 4k-resolutie en Ultra-instellingen is het onlogisch dat de ASUS Scar 17 met langzamere videokaart sneller is dan de Alienware. De Scar hebben we niet meer, dus we kunnen de tests niet opnieuw draaien. Denk je de uitschieters weg, dan is de rangorde hetzelfde als bij de andere games die we getest hebben: de MSI is een stuk langzamer, terwijl de Alienware snel is, maar niet de voorsprong neemt die je verwacht van de snelste videokaart van dit moment.

  • Total War: Troy - 1920x1080 - Medium
  • Total War: Troy - 1920x1080 - Ultra
  • Total War: Troy - 2560x1440 - Medium
  • Total War: Troy - 2560x1440 - Ultra
  • Total War: Troy - 3840x2160 - Medium
  • Total War: Troy - 3840x2160 - Ultra
Total War: Troy - 1920x1080 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
251,6
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
234,3
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
205,9
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
161,5
Total War: Troy - 1920x1080 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
122,7
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
118,1
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
100,2
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
99,6
Total War: Troy - 2560x1440 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
184,1
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
174,3
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
142,9
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
133,5
Total War: Troy - 2560x1440 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
92,6
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
89,6
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
74,5
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
72,8
Total War: Troy - 3840x2160 - Medium
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
103,1
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
100,4
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
81,9
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
69,4
Total War: Troy - 3840x2160 - Ultra
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
53,6
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
52,4
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
42,8
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
39,4

Sinds kort draaien we Total War: Troy en in die game hebben we dus nog niet veel benchmarkresultaten verzameld. Wat we wel hebben getest, staat in de resultaten hierboven; wat je hier ziet is in lijn met wat we in andere games zien. De Alienware is een stuk sneller dan de MSI, maar is slechts marginaal sneller dan de ASUS Scar 17. Zeker in een rts-game als Total War is een snelle processor van belang voor de framerate. Dat heeft de Scar 17 en daardoor is het verschil met de Alienware zo klein, maar dat kleine verschil zien we ook in andere games: dat doet vermoeden dat de Alienware het potentieel van de 3080Ti niet helemaal weet te benutten.

Geluidsproductie en accuduur

Gamelaptops zijn voorzien van snelle hardware en die hardware verbruikt meestal veel energie. Dat heeft twee nadelen. Ten eerste betekent veel energie verbruiken dat je accu snel leeg raakt. Ten tweede zetten de chips in de laptop de elektrische energie om in warmte. Om die warmte af te voeren, is de MSI GS77 voorzien van twee ventilators en de Alienware X17 zelfs van vier ventilators.

We kijken in vier scenario's hoe veel geluid de ventilators produceren. Daarvoor maken we gebruik van een Larson Davis 831C-geluidsmeter met een 378A04-microfoon die is voorzien van een preamplifier. De microfoon heeft een noisefloor van 5,5dB(A). Door onvermijdelijk omgevingsgeluid is de noisefloor van onze geluidsarme ruimte ongeveer 12dB(A). Om een veilige marge te nemen, kunnen we er vanaf 14dB(A) consistente metingen uitvoeren. We meten de geluidsdruk op 50 centimeter afstand, in een hoek van 45 graden. Dat doen we in vier scenario's: WebXPRT simuleert webbrowsen; PCMark 10 is representatief voor wat zwaarder desktopgebruik; Blender is een zware multithreaded workload voor de cpu en F1 2020 belast als game de videokaart natuurlijk ook. We meten de geluidsdruk over de periode die iedere test duurt en drukken het resultaat uit in een gemiddelde, LAeq, in dB.

  • WebXPRT 3 - LAeq
  • PCMark 10 Express - LAeq
  • Blender - LAeq
  • F1 2020 - LAeq
WebXPRT 3 - LAeq
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde geluidsdruk in dB (lager is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
14,0
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
14,3
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
19,2
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
20,3
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
21,8
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
24,5
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
26,1
PCMark 10 Express - LAeq
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde geluidsdruk in dB (lager is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
18,0
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
20,2
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
21,6
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
25,8
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
27,2
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
29,3
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
31,2
Blender - LAeq
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde geluidsdruk in dB (lager is beter)
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
39,2
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
41,9
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
42,9
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
45,4
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
45,8
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
46,5
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
49,0
F1 2020 - 1080p ultra - LAeq
Laptop Cpu/soc Videochip Gemiddelde geluidsdruk in dB (lager is beter)
Lenovo Legion 5 Ryzen 5 5600H GF RTX 3050
42,7
Dell Alienware x17 R2 Ci7-12700H GF RTX 3080 Ti
43,2
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H GF RTX 3050 Ti
45,4
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H GF RTX 3060
45,8
MSI Stealth GS77 12UHS Ci9-12900H GF RTX 3080 Ti
46,0
ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 6900HS Rad. RX 6800S
48,9
ASUS ROG Strix Scar 17 Ci9-12900H GF RTX 3070 Ti
49,0

In WebXPRT 3 zie je dat de ventilators van beide laptops al aanslaan en daarmee doen ze het minder goed dan de Asus Scar 17, die in dit scenario voor onze microfoon onhoorbaar blijft. De Alienware doet het meteen beter dan de MSI, ondanks zijn vier ventilators. Onder de iets zwaardere belasting van PCMark 10 laten beide laptops nog wat nadrukkelijker van zich horen. Grappig genoeg is de ASUS Scar 17 ook in deze test veel stiller. Blijkbaar kan de Scar 17 zijn warmte goed kwijt wanneer de ventilators op een lage snelheid draaien. Wanneer we de zwaardere scenario's draaien, blijkt met name de Alienware zijn koeling goed voor mekaar te hebben. De geluidsproductie is zeker in de gametest relatief laag, helemaal als je je bedenkt dat de 3080Ti in de Alienware 175W mag verstoken, terwijl alle andere videokaarten op een lagere tgp geconfigureerd zijn.

Accuduur

De onzuinige onderdelen van gamelaptops hebben natuurlijk ook hun weerslag op de accuduur. We meten de accuduur in verschillende scenario's: eenvoudig browsen en een zwaardere, gemixte belasting, met behulp van PCMark.

  • Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
  • PCMark 10 - Accu - Tijd
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) Cpu/soc Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix SCAR 15 90Wh Ryzen 9 5900HX
11u50m
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition 90Wh Ryzen 9 5900HX
10u25m
ASUS ROG Zephyrus G14 76Wh Ryzen 9 6900HS
10u20m
HP Victus 16-e0548nd 70Wh Ryzen 7 5800H
9u34m
ASUS ROG Strix Scar 17 90Wh Ci9-12900H
8u2m
Lenovo Legion 5 60Wh Ryzen 5 5600H
7u58m
Medion Erazer Beast X25 91,24Wh Ryzen 9 5900HX
7u38m
BTO X-Book 15X1086 V2 73Wh Ci7-10870H
6u32m
MSI Stealth GS77 12UHS 99Wh Ci9-12900H
5u59m
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 57,5Wh Ryzen 7 5800H
5u40m
ASUS ROG Strix G15 56Wh Ryzen 7 4800H
5u23m
Dell Alienware x17 R2 87Wh Ci7-12700H
4u46m
PCMark 10 - Accu - Tijd
Laptop Accucapaciteit (Wh) Cpu/soc Gemiddelde accuduur in uren en minuten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 90Wh Ci9-12900H
5u14m
HP Victus 16-e0548nd 70Wh Ryzen 7 5800H
2u57m
MSI Stealth GS77 12UHS 99Wh Ci9-12900H
2u32m
ASUS ROG Strix G15 56Wh Ryzen 7 4800H
1u56m
ASUS ROG Zephyrus G14 76Wh Ryzen 9 6900HS
1u55m
Dell Alienware x17 R2 87Wh Ci7-12700H
1u12m

Bij de browsetest scrollen we automatisch door een vaste set websites heen. Dat levert een lage hardwarebelasting op en er zijn gamelaptops die zodanig zijn geconfigureerd dat ze in een dergelijk scenario het lang op een acculading kunnen uithouden. Dat geldt niet voor de beide laptops die we in deze review bespreken. Ze komen tot een 'teleurstellende' accuduur, waarbij we teleurstellend tussen aanhalingstekens zetten, want het is de vraag of je van gamelaptops een lange accuduur zou moeten verwachten. Het is genoeg om een paar uurtjes te browsen en misschien om een film te kijken, maar daar moet je het ook bij laten. Spoor je de hardware aan met zwaardere toepassingen, dan is de accu van de MSI in tweeënhalf uur leeg en die van de Alienware al in iets meer dan een uur. Dat is niet best, maar we liggen er ook niet echt van wakker. Deze 17"-machines neem je niet een dag lang mee op klantbezoek, maar zul je gebruiken om thuis of op een andere locatie mee te gamen en dan heb je hoe dan ook een stopcontact nodig.

Beeldkwaliteit en responstijden

De X17 en GS77 hebben een overeenkomstige schermdiagonaal van 17,3", maar onze testmodellen maken gebruik van verschillende panelen. De Alienware heeft een paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels en een verversingsfrequentie van maar liefst 360Hz. De GS77 heeft een hogere resolutie van 3840x2160 pixels, maar een lagere verversingsfrequentie van 120Hz. Bij de bestelling van de X17 kun je ook kiezen voor alternatieven in de vorm van een 1920x1080-scherm met een verversingsfrequentie van 165Hz en een 4k-scherm op 120Hz.

Met behulp van een colorimeter en Portrait Displays Calman Color Calibration-software kijken we hoe het met de beeldkwaliteit van beide schermen gesteld is. Omdat het gamelaptops zijn, zou je kunnen zeggen dat een accurate kleurweergave niet het belangrijkste is. Aan de andere kant kosten deze laptops wel minstens 4000 euro per stuk en voor dat geld mag je verwachten dat het goed zit met de beeldkwaliteit.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • DCI P3-dekking
Helderheid wit
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
ASUS ROG Zephyrus G14 2560x1600 14"
472
MSI Stealth GS77 12UHS 3840x2160 17,3"
446
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
399
Dell Alienware x17 R2 1920x1080 17,3"
350
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 2560x1440 15,6"
320
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition 1920x1080 15,6"
316
ASUS ROG Strix Scar 17 2560x1440 17,3"
303
BTO X-Book 15X1086 V2 1920x1080 15,6"
301
ASUS ROG Strix SCAR 15 1920x1080 15,6"
293
Lenovo Legion 5 1920x1080 15,6"
282
ASUS ROG Strix G15 1920x1080 15,6"
263
HP Victus 16-e0548nd 1920x1080 16,1"
260
Contrast
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
HP Victus 16-e0548nd 1920x1080 16,1"
1627:1
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 2560x1440 15,6"
1279:1
ASUS ROG Strix G15 1920x1080 15,6"
1194:1
ASUS ROG Strix SCAR 15 1920x1080 15,6"
1172:1
BTO X-Book 15X1086 V2 1920x1080 15,6"
1159:1
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
1140:1
Dell Alienware x17 R2 1920x1080 17,3"
1128:1
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition 1920x1080 15,6"
1053:1
ASUS ROG Strix Scar 17 2560x1440 17,3"
1008:1
ASUS ROG Zephyrus G14 2560x1600 14"
970:1
MSI Stealth GS77 12UHS 3840x2160 17,3"
929:1
Lenovo Legion 5 1920x1080 15,6"
871:1
DCI-P3-dekking
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde gamutdekking in % (hoger is beter)
MSI Stealth GS77 12UHS 3840x2160 17,3"
97,2
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 2560x1440 15,6"
75,8
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
75,6
ASUS ROG Strix SCAR 15 1920x1080 15,6"
75,5
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition 1920x1080 15,6"
74,9
BTO X-Book 15X1086 V2 1920x1080 15,6"
74,0
ASUS ROG Strix Scar 17 2560x1440 17,3"
72,9
Dell Alienware x17 R2 1920x1080 17,3"
72,2
ASUS ROG Zephyrus G14 2560x1600 14"
70,5
HP Victus 16-e0548nd 1920x1080 16,1"
50,4
ASUS ROG Strix G15 1920x1080 15,6"
48,1
Lenovo Legion 5 1920x1080 15,6"
46,2

Het eerste aspect van de beeldkwaliteit dat we bekijken is de helderheid en het daaraan gerelateerde contrast. De helderheid van de Alienware X17 valt met 350cd/m² niet tegen, maar die van de GS77 is een stukje hoger en hoe hoger de helderheid, hoe beter. Beide schermen hebben een matte coating en zeker met de MSI hoef je de kamer niet te verduisteren om een potje te kunnen gamen. Het contrast van de beide schermen zit rond de 1000:1 en dat is gebruikelijk voor ips-panelen.

Toch verschillen de panelen niet alleen in resolutie en helderheid: het paneel in de MSI ondersteunt een bredere kleurweergave dan het standaard sRGB. De Alienware houdt het daarentegen bij de sRGB-gamut, oftewel 75 procent van de P3-weergave.

Alienware X17 kleurweergaveAlienware X17 kleurweergave
MSI GS77 sRGBMSI GS77 sRGBMSI GS77 P3MSI GS77 P3

Alienware (boven), MSI GS77 sRGB (linksonder) en MSI GS77 DCI-P3

Om te beginnen hebben we naar de kleurweergave van het Alienware-scherm gekeken en die is netjes. De kleurtemperatuur is iets te laag, maar de gemiddelde afwijking komt op 2,6 uit en ook bij de weergave van de maximaal verzadigde kleuren haalt het scherm een afwijking die onder de 3 ligt. De vuistregel is dat dat de grens is waaronder je afwijkingen met het blote oog niet moet kunnen waarnemen. De kalibratie bij de X17 is dus gewoon goed en gezien de prijs mag je dat ook wel verwachten.

De MSI GS77 is voorzien van software, waarmee je het scherm op verschillende kleurprofielen kunt zetten. Dat schept de verwachting dat het scherm goed gekalibreerd is, maar dat blijkt niet het geval. Er zit bij de meting van de grijstinten te veel blauw in de mix, wat voor een te koel ogend beeld zorgt. De primaire en secundaire kleuren worden op het sRGB- en P3-profiel gemiddeld gezien redelijk goed weergegeven, maar zijn niet superstrak gekalibreerd. Als je alleen games wilt spelen, is dat niet erg, maar voor een laptop van meer dan 4000 euro vinden we dat de kalibratie gewoon goed moet zijn. Bovendien leent de hardware zich prima voor het draaien van foto- en videobewerkingssoftware, waarbij een goede kleurweergave van belang is. Daarnaast zijn er al laptops van 1200 euro die dit beter doen.

Responstijden

Vooral voor liefhebbers van snelle games, zoals fps-games, is een lage responstijd van belang, want je wilt dan dat het scherm zo weinig mogelijk vertraging geeft en de subpixels snel van kleur kunnen wisselen. Het Alienware-scherm biedt op dit moment de snelste refreshrate die je op een laptop kunt krijgen, maar het is altijd de vraag of de subpixels net zo snel reageren als het scherm kan verversen.

  • Reactietijd 0-100%
  • Reactietijd 100-0%
  • Reactietijd 20-80%
  • Reactietijd 80-20%
Reactietijd 0-100%
Laptop Refreshrate Resolutie Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Dell Alienware x17 R2 360Hz 1920x1080
2,90
ASUS ROG Zephyrus G14 120Hz 2560x1600
3,40
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition 300Hz 1920x1080
4,21
BTO X-Book 15X1086 V2 240Hz 1920x1080
4,60
ASUS ROG Strix SCAR 15 300Hz 1920x1080
4,69
ASUS ROG Strix Scar 17 240Hz 2560x1440
4,70
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 165Hz 2560x1440
4,96
Medion Erazer Beast X25 165Hz 2560x1440
5,94
MSI Stealth GS77 12UHS 120Hz 3840x2160
6,20
Lenovo Legion 5 120Hz 1920x1080
8,26
HP Victus 16-e0548nd 144Hz 1920x1080
10,60
ASUS ROG Strix G15 144Hz 1920x1080
14,23
Reactietijd 100-0%
Laptop Refreshrate Resolutie Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Dell Alienware x17 R2 360Hz 1920x1080
2,60
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition 300Hz 1920x1080
3,98
BTO X-Book 15X1086 V2 240Hz 1920x1080
4,20
ASUS ROG Zephyrus G14 120Hz 2560x1600
4,30
ASUS ROG Strix SCAR 15 300Hz 1920x1080
4,46
MSI Stealth GS77 12UHS 120Hz 3840x2160
4,79
ASUS ROG Strix Scar 17 240Hz 2560x1440
4,80
Medion Erazer Beast X25 165Hz 2560x1440
4,90
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 165Hz 2560x1440
5,02
Lenovo Legion 5 120Hz 1920x1080
8,87
HP Victus 16-e0548nd 144Hz 1920x1080
10,30
ASUS ROG Strix G15 144Hz 1920x1080
12,50
Reactietijd 20-80%
Laptop Refreshrate Resolutie Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition 300Hz 1920x1080
2,31
ASUS ROG Strix Scar 17 240Hz 2560x1440
2,90
BTO X-Book 15X1086 V2 240Hz 1920x1080
3,60
ASUS ROG Zephyrus G14 120Hz 2560x1600
3,80
Dell Alienware x17 R2 360Hz 1920x1080
4,40
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 165Hz 2560x1440
6,05
ASUS ROG Strix SCAR 15 300Hz 1920x1080
7,36
Medion Erazer Beast X25 165Hz 2560x1440
7,64
MSI Stealth GS77 12UHS 120Hz 3840x2160
7,90
Lenovo Legion 5 120Hz 1920x1080
13,37
HP Victus 16-e0548nd 144Hz 1920x1080
16,80
ASUS ROG Strix G15 144Hz 1920x1080
18,87
Reactietijd 80-20%
Laptop Refreshrate Resolutie Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
ASUS ROG Zephyrus G14 120Hz 2560x1600
3,20
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition 300Hz 1920x1080
3,32
Dell Alienware x17 R2 360Hz 1920x1080
3,70
ASUS ROG Strix Scar 17 240Hz 2560x1440
3,80
BTO X-Book 15X1086 V2 240Hz 1920x1080
4,10
ASUS ROG Strix SCAR 15 300Hz 1920x1080
6,04
Medion Erazer Beast X25 165Hz 2560x1440
6,24
MSI Stealth GS77 12UHS 120Hz 3840x2160
6,62
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 165Hz 2560x1440
7,35
Lenovo Legion 5 120Hz 1920x1080
10,95
HP Victus 16-e0548nd 144Hz 1920x1080
14,50
ASUS ROG Strix G15 144Hz 1920x1080
17,62

Het 4k-scherm van de MSI werkt op 120Hz. Dat betekent dat voor een ghostingvrij beeld de pixels 8,3ms de tijd hebben om van kleur te veranderen. In de vier transities die we meten, doet het scherm dat netjes. Het scherm van de Alienware werkt op 360Hz en ververst dus drie keer zo snel als de MSI, maar dat betekent ook dat de reactietijd maar 2,78ms of lager zou moeten zijn. Bij de zwart-wit- en wit-zwarttransities zien we dat inderdaad wel gebeuren, maar bij de transities van licht- naar donkergrijs haalt de Alienware die tijd niet.

Conclusie

De gamelaptops in deze review kosten 4000 en 4600 euro en als we de Alienware van dezelfde specs als de MSI voorzien komen we zelfs op 4860 euro uit. Het zijn bij beide merken de duurste modellen die je kunt krijgen en ze zijn beide voorzien van de snelste laptopvideokaart van dit moment, de Nvidia RTX 3080 Ti.

Dat het dure laptops zijn, merk je ook wel aan de buitenkant: de behuizingen zijn netjes afgewerkt en voelen stevig aan. De specificaties zijn er ook naar, want naast die snelle videokaart is er ook rekening gehouden met de randzaken. Er zitten 2,5Gbit/s-netwerkkaarten en snelle wifi-kaarten in. De schermen hebben hoge verversingsfrequenties en de responstijden zijn goed. Het 4k-scherm van de MSI ondersteunt ook bredere kleurgamuts dan de Alienware, maar is helaas niet zo strak gekalibreerd als je voor dit geld mag verwachten. De laptops zijn beide voorzien van camera's die gezichtsherkenning ondersteunen en de camera in de Alienware heeft zelfs een resolutie van 1920x1080 pixels. Het zijn, kortom, laptops die voorzien zijn van alles dat je voor dit geld mag verwachten.

Je koopt ze uiteindelijk voor de videokaart en daarvan hebben we in beide laptops nog niet het maximale gezien. De videokaart in de MSI is gelimiteerd op een verbruik van 105W. Dat is relatief laag en daardoor liggen de framerates in sommige situaties zelfs op het niveau van laptops met een snelle RTX 3070-videokaart. Die limitering is een ontwerpkeuze die op zich wel te verdedigen valt, want de GS77 heeft echt een dunne behuizing, zeker als je je bedenkt dat er een i9-chip en een RTX 3080 Ti in liggen. De prijs die je daarvoor betaalt, zijn flink lagere framerates en de vraag is of dat nou wel de moeite waard is, of dat je voor hetzelfde geld beter twee laptops kunt kopen. MSI verkoopt voor 3000 euro bijvoorbeeld ook een laptop met een gewone RTX 3080, die een tgp van 150W heeft en waarschijnlijk dus vlotter is. Koop je die, dan heb je nog 1600 euro over om een dunne ultrabook uit te zoeken voor onderweg. Een ultrabook is lichter, heeft een langere accuduur dan de GS77 en waarschijnlijk houd je nog geld over ook.

De 3080Ti in de Alienware 17 heeft wel een hoge tgp van 175W. Dat is het maximale vermogen dat je door een 3080 Ti heen kunt jagen en het resultaat is dat de Alienware in de meeste gamebenchmarks bovenaan staat. Toch zijn we er niet van overtuigd dat de Alienware het maximale uit de videokaart weet te halen, want het verschil met andere laptops met RTX 3080 en 3070Ti-videokaarten is niet zo groot als je zou verwachten en waarschijnlijk zouden de prestaties nog hoger kunnen liggen als de cpu sneller was geconfigureerd. Van de twee laptops in deze review is het wel het systeem dat we aan zouden raden. Behalve significant sneller in games is de koeling van de Alienware stiller, is de schermkalibratie iets beter en is er ruimte voor een tweede ssd. Het is, kortom, de snelste gamelaptop die we tot nu toe getest hebben, maar waarschijnlijk niet het snelste dat de Nvidia-gpu te bieden heeft.

Update, 09:40: Aanvankelijk schreven we dat de MSI GS77 niet van een tweede m.2-slot voorzien was, maar dat is wel het geval. Tnx voor het spotten Canaria!

Reacties (80)

80
80
30
6
0
44
Wijzig sortering
Kijkend naar de resultaten en de benchmarks dan lijkt mij de conclusie te zijn dat je beter de pricewatch: ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z kunt kopen dan de geteste Alienware en MSI laptops. Niet alleen komt de Asus als snelste uit te bus met de helft van de benchmarks (de Alienware en Asus wisselen elkaar mooi af als het aankomt op snelste en één na snelste ), echter is de Asus met een prijs van 2.800 euro een heel stuk goedkoper.
Je zou verwachten dat een laptop van 4.000 euro significant sneller zou zijn dan één van 2.800 euro, echter is dit volgens de benchmarks dus niet waar, en is het een nek aan nek race tussen de Alienware en de Asus laptop waarbij de Asus 30% goedkoper is.

Mijn inziens zou daarom de Asus als winnaar uit deze test moeten komen.

[Reactie gewijzigd door Theo op 22 juli 2024 23:27]

Jouw Asus heeft geen 3080 Ti maar een GeForce RTX 3070 Ti. Daar zit je prijsverschil in.
Toch best een blamage* dat een laptop met een mindere GPU toch de helft van de tests zou winnen? En dat voor 2/3e van de prijs nota bene.


* Ik heb niet de moeite genomen om de claim van Theo te verifiëren, maar ik geloof zo dat je met goed thermal design en mindere hardware een slecht thermal design met betere hardware kunt overtreffen.
Ik geloof best dat de 3070Ti voor zijn type beter presteert dan een 3080Ti voor zijn soort dat zou doen. Maar vergeet niet dat ook de 3070Ti in zijn Asus maar max 150W verbruikt, terwijl een reguliere 3070Ti ruim 290 watt verbruikt. Bron: https://www.techpowerup.c...%20at%20290%20W%20maximum.

De 3070Ti is dus ook hoe dan ook begrenst, en zal zeker niet in de buurt komen van de 3080Ti, die op zijn beurt ook begrenst is.

Wat je eerder af kan vragen of je echt iets hebt aan een 3080Ti in een laptop met een non-4k scherm. Met een 3070Ti kan je ook vrijwel alle games op max draaien 120 frames.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 22 juli 2024 23:27]

Ik geloof best dat de 3070Ti voor zijn type beter presteert dan een 3080Ti voor zijn soort dat zou doen. Maar vergeet niet dat ook de 3070Ti in zijn Asus maar max 150W verbruikt, terwijl een reguliere 3070Ti ruim 290 watt verbruikt. Bron: https://www.techpowerup.c...%20at%20290%20W%20maximum.
Volgens mij praten we langs elkaar heen. @Theo geeft aan dat de pricewatch: ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z even snel en fors goedkoper is. Daarop reageer jij dat er geen 3080Ti in zit. Dat boeit toch helemaal niet? Het gaat erom dat hij met een 3070Ti in de Asus net zo snel blijkt te zijn als de 3080Ti in de hier geteste laptops. En voor de 3080-laptops betaal je ook nog eens fors meer.

Dat heeft helemaal niks met de warmteproductie van desktopkaarten vs. laptopkaarten te maken, maar met twee laptops onderling vergelijken die elk een mobiele GPU van NVidia gebruiken en waarbij Asus het blijkbaar voor elkaar krijgt om voor 2/3e van de prijs en met een op papier langzamere GPU toch het prestatieniveau van de laptops in deze test te evenaren. Dat vind ik dus een blamage voor Alienware en MSI met hun 3080Ti's en bijbehorende prijskaartjes.
Of überhaupt een blamage voor nvidia/de mobiele 3080Ti?
Dat kan ik onmogelijk beoordelen, omdat ik niet weet of het aan het thermische ontwerp van de Asus vs. de andere twee ligt of aan een designflaw in de mobiele 3080Ti :)

Maar gezien de cijfers zie ik niet waarom je >4k euro aan deze laptops kapot zou gooien.
Helemaal eens. Bij een laptop moet je vooral letten op hoeveel de videokaart mag gebruiken, en of deze goed gekoeld is.

Zelf heb ik een Lenovo Legion 7 met 5900hx en 3080 gekocht, simpelweg omdat deze constant de volledig 160 watt van een mobile 3080 kan leveren en koelen. Dat levert aanzienlijk betere prestaties op dan een 3080ti die constant maar max 140 of 150 watt mag gebruiken.

Overigens, bij laptop GPU's kun je zomaar 15% performance winnen door te undervolten, de extra thermische ruimte die ontstaat vertaalt zich direct naar hogere clocks.

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 22 juli 2024 23:27]

Ik heb zelf een Strix 15 en deze laptops zijn een stuk dikker met grotere koeling dan de geteste laptops.
Er was inderdaad een versie met een 3070 die net zo goed presteerd als een 3080 voor een stuk minder geld. Toch voor de 3080 gegaan i.v.m. mogelijke verkoop later.
Dat maakt het dus enkel duidelijker dat deze laptops gewoon een koelsysteem hebben gekregen die zwaar onder de maat is voor wat er qua hardware in zit.
Doet echter niets af aan het feit dat je dus beter af bent met die Asus, en deze laptops enkel moet kopen als je geld teveel hebt en enkel geeft om naampjes en nummertjes ipv daadwerkelijke performance.

Maar dat is dan ook te verwachten met dit soort hardware in veel te dunne behuizingen...
Dat maakt het dus enkel duidelijker dat deze laptops gewoon een koelsysteem hebben gekregen die zwaar onder de maat is voor wat er qua hardware in zit.
Ik denk dat een goed koelsysteem best te bouwen is, maar dat je echt puur in de knel komt met je stroomverbruik.
De chip gaat als hij minder goed gekoeld wordt niet ineens minder verbruiken (behalve als hij moet throttlen en dat zou de gebrekkige prestaties verklaren). Het is bizar dat een mobiele 3070Ti in de ene laptop dezelfde prestaties neerzet als een 3080Ti in een andere laptop. Ik kan dat niet anders verklaren dan een enorm verschil in koelprestaties of een enorme blamage voor NVidia dat hun flagship chip niet echt sneller is dan een wat meer mainstream chip.
Bij de tests van Jarrod (bekende gaming laptop youtuber) blijkt dat de maximale verschil maar 10 frames per seconde is tussen de 3070ti en 3080ti
Anoniem: 472287 @Theo3 mei 2022 07:03
Echter is de Asus geen deel van de test. Daarnaast gaan 3080’s tot 165w TGP, 150+15w, zoals de Medion X25 (wat weer een barebone is die je onder veel namen terug ziet).

Diezelfde Medion haalt overigens vergelijkbare 3dmark scores met de 5800h en 3080 16gb, en is vaak sub-2000 euro te krijgen met 32gb ram en 1tb ssd.

Wat betreft prijsnivo zitten de geteste laptops dus erg, erg hoog. Premium prijs voor betere bouwkwaliteit en de "nieuwste" chip, die dan wel afgeknepen is tot onder het nivo van de "oudere" chip.

Ik zou het wel weten.
Ik ben even de configuratie doorgelopen en het prijsverschil is nog een stuk groter. De prijs met een meer gelijke configuratie is namelijk ~E4400,-. Dan heb je daarbij ook niet de optie om te kiezen voor een 2560x1440p scherm.

Vind het erg raar dat je bij een game laptop van 4000+ euro enkel een full hd of 4K scherm kan kiezen.
Wellicht dat de 3080 nog prima werkt op 4K (momenteel). Als je echter meer toekomst bestendig wil zijn zou ik persoonlijk toch echt nog kiezen voor een 2560x1440 scherm.
De Alienware schijnt heel goed te schalen, kwalitatief gezien. Dus 1440p gamen maar wel 4k Netflixen bijvoorbeeld.

Heb er zelf 1 besteld, maar wellicht dat ik em annuleer vanwege lange levertijden (lockdowns in China dus assemblage ligt deels stil). Prijs kwam met volle opties (i9, 3080ti, 64gb, 4tb, cherry mx tobo, 4k) trouwens rond 4500, gebruikmakend van kortingscodes.
Hierbij neem je wel puur de specs en performance in acht. De genoemde ASUS is qua chassis quality echt veel minder en ook veel groter. Je levert dus op andere zaken flink in.
Scherp! Hier hebben mensen iets aan
Anoniem: 1022589 @Theo4 mei 2022 16:00
Tsja, ware het niet dat we hier de beperking -lijken- te hebben: "in laptops van 4000 euro"

Laten we dus vooral niet kijken naar:
laptops van 3000 euro.. of minder.

Dus Theo, jouw standpunt is niet-valide.
De ASUS ROG Strix SCAR 17 G733ZX-LL055W met dezelfde specs als de MSI en de Alienware in dit vergelijk koop je al voor minder dan €3.500,-. Jammer dat die niet mee getest is, want hij doet niet onder voor beide en is €1.100,- goedkoper.

Ook zitten er alweer nieuwe modellen aan te komen deze maand bij zowel Asus als Acer. Dus de prijzen zullen nog wel gaan dalen.

[Reactie gewijzigd door therealwheely op 22 juli 2024 23:27]

De benaming van Nvidia's mobiele varianten is wel heel vertekenend. In Time Spy Graphics is de mobiele 3080Ti even snel als een desktop 3060Ti en tot 2x(!) zo langzaam als een desktop 3080Ti:

19668 3080Ti desktop*
11859 3080Ti Alienware laptop
11795 3060Ti desktop*
9995 3080Ti MSI laptop

*Benchmark scores komen van eerdere Tweakers reviews.
Je kunt idd beter een desktop met een 3080 en een losse laptop kopen. De hele "desktop replacement" laptop categorie is wat bij betreft vrij onzinnig.
Onzinnig wil ik niet zeggen, maar vooral gewoon heel niche. Er zijn vast mensen die gamen die gewoon iets portable nodig hebben dat desalniettemin heel krachtig is. En die willen echt niet een draagtas met een complete desktop overal mee naartoe zuilen.
Volgens notebookcheck.net weegt de alienware met de 3080 non ti 3.2 kilogram. Met de 1.5 kg wegende power brick erbij zit je bijna 5 kilo rond te slepen. Streamen naar een thin&light ziet er weliswaar wat minder mooi uit, maar je rug zal het wel op prijs stellen.

Ik heb een keer mijn ghost s1 in mijn rugzak meegenomen en dat is een vergelijkbare ervaring: gaat prima, maar je zet hem toch het liefst even neer.
5Kg, zeker nog nooit lopend boodschappen gedaan of in het leger gezeten :+ O-)
Ik doe vrijwel altijd boodschappen met de fiets en 5kg gaat inderdaad prima, maar het is toch een radicaal andere beleving dan met een ultrabook rondlopen. Boven staat het vrij lullig als je met een legertas aan komt alleen voor die paar extra fps.
Ik zie het al helemaal voor me ;) :Y)
Het is een afweging die je maakt, voor een paar keer in het jaar je spullen verplaatsen of dagelijks/wekelijks maakt nogal uit.

fps verschil is wel gigantisch laptop vs desktop, gaat niet om een paar fps.
Alleen is dat weer zo'n gedoe als je even aan de eettafel wilt zitten, 's avonds via de TV wilt gamen, af en toe boven wilt zitten. En af en toe graag naar vrienden gaat om te gamen.

Zolang CoD, CS:GO, rocket league, etcetera maar draaien hou ik het lekker bij een laptopje.

€4k zou ik er dan weer nooit op stuk slaan. €1k heb je een prima instapper die wat jaren mee gaat. Als die uit de tijd is dan koop je voor €1k weer wat nieuws, zet je de oude op V&A en ben je volgens mij veel goedkoper uit.
Ik heb 7 meter aan hdmi 2.1 kabel door mijn huiskamer lopen :) , maar je kunt ook gewoon streamen met steam link of parsec.
Ik zou in dat geval een compactere pc nemen voor het meenemen naar je vrienden. Een streaming oplossing zoeken voor je huiskamer. Voor op de keukentafel gamen kun je voor je steamgames gewoon in home streaming gebruiken vanaf je desktop. Je kan ook een supergoedkoop pc'tje op de kop tikken als htpc en daar in home streaming op gebruiken. En anders parsec

In geen elk geval 2000+ euro uitgeven aan een matig functionerende gaming laptop. Geen van ze is meer dan een plastic fantastic vuurbal in mijn ervaring.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 23:27]

Sorry maar een game als League of Legends via Steam Link spelen is echt pure stront. Daarnaast is het niet alleen de PC die mee moet, maar ook een monitor, toetsenbord en muis. Terwijl je met een laptop deze dingen, op de muis na, al niet mee hoeft te zeulen.
voor echte lan parties vind ik het persoonlijk helemaal niet erg om 1 monitor en mijn peripherals mee te nemen, maar ik heb dan ook een auto, dat is wel een belangrijke voorwaarde. Snap dat het voor een middagje een beetje veel moeite is.

Toch zou ik gewoon voor een ITX kastje, een wat compacter scherm, die je thuis als secondary gebruikt en een 65% toetsenbord ofzo gaan.
Zo'n gaming laptop zou ik dan namelijk echt alleen voor buitenshuis gebruiken, ik ga echt niet de hoofdmood van mijn gaming achter een laptop doen...
Er bestaan tassen waar het hele zaakje in kan.
Er zijn gewoon portable laptop schermen die je kan aansluiten op een mini ITX pctje.

Een laptop is lichter dat klopt maar een pc kan gerust portable zijn als je kiest voor ITX.
Zelf ga ik naar LAN party,s en hoef maar 1x te lopen, gewoon hup alles in 1 grote tas.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 23:27]

Nou dat doe ik dus soms en dat blijkt dan in de praktijk zelfs met Lenovo met 5800H en een rtx 3060 prima te gaan (1080P) en dat was zelfs net geen 1400 euro. Af en toe he. Als je voortdurend on the move bent snap ik dat je wellicht net wat meer wil. Dan nog is het teleurstellend dat een laptop die 1600 euro minder kost met een "mindere" GPU deze verslaat.
Kijk, zelfde idee als ik heb. Ik heb een HP Omen van een jaartje eerder, AMD 4800H en RTX2060. Tuurlijk desktops zijn sneller, maar voor €1100 speel ik alle games die ik wil spelen op hoogste settings op 1080p resolutie rond de 100fps. Ik vind het heerlijk dat het met 1 apparaat kan.
Niet als je een echte DTR hebt.
Als je ruimte hebt voor een desktop en regelmatig gelegenheid hebt die te gebruiken is het inderdaad onzinnig zo’n laptop als deze te kopen.

Er zullen vast mensen zijn die weinig ruimte (voor een pc over) hebben en/of heel weinig thuis zijn ivm werk.

Dan wordt zo’n laptop wel iets om te overwegen (hoewel misschien niet in dit prijssegment waar de verhouding tussen prijs en prestaties helemaal zoek is).
Begrijpelijk, vooralsnog is dat altijd zo geweest dat een mobiele variant stuk trager is dan de desktopvariant. Vooralsnog zal mijn gevoel zeggen dat die twee niet eens met elkaar vergeleken mag worden, gezien een losse kaart vs mobiele chip degelijk verschillend.

Eigenlijk hadden ze de aangepaste benaming aan moeten houden (M).
Met de letter M erachter wordt het inderdaad al beter. Deze laptops zijn echter het label '3080Ti' niet waard. 3060Ti past wel. Het grotere aantal shaders op flink minder stroom presteert nagenoeg gelijk.
Ik denk dat het puur een misleidende marketingtrucje is en mede daarom ook van deze aanduiding zijn afgestapt.

Voorheen had je nog redelijk onderscheid met een naamgeving, alsnog was de zelfde model desktopvariant stuk sneller. Nu moet je vooraf als een Tweaker al controleren, maar als een leek zou je denk ik sneller vanuitgaan dat het een krachtpatser is en "ruig" mee kan doen met de desktop topliners. Vooralsnog zie we ook veel slechter presterende kaarten met slechte koeling en/of aangepaste watt, wat het ook nog eens verwarrender maakt.
De naamgeving is echt super misleidend, zelfde naam, andere chip met compleet andere specs en ook geheel andere performance (veel lager). Ik moet zeggen dat deze review het ook niet heel duidelijk maakt door bv. constant de toevoeging te maken RTX 3080 Ti (Mobile), ze gaan in dit geval gewoon mee in de misleidende naamgeving van Nvidia en de laptop producenten... Nu kan ik me voorstellen dat de producenten weinig andere keuze hebben, wellicht een van de voorwaarden bij het afnemen van het Nvidia product. Tweakers.net zou niet dergelijke beperkingen (moeten) hebben...
Dit was normaal in gaming laptop tot de 10XX GTX generatie. Hierbij lag bijvoorbeeld een mobiele 1070GTX non MaxQ varianten zeer dicht tegen de desktop varianten aan en mocht van Nvidia de performance maar max 10% afwijken. Sinds de RTX varianten is dit niet meer het geval. Een 2080RTX mobile GPU lag dichter bij de 2060RTX desktop qua prestaties. De performance jumps zijn echt heel mager de laatste 2 generaties.
De 10xx serie voor laptops was inderdaad echt top.
Ik vrees dat de 40xx nog een groter verschil gaat zijn tussen desktop en laptop.
Als de geruchten van nog meer energie verbruik kloppen. Ze kunnen die desktop kaarten gerust op 1000 watt laten draaien als ze dat willen maar een laptop zal altijd maximaal rond de 180 watt blijven. Gewoon door beperkende koelingscapaciteit en de beperkte stroom voorziening.
Zijn dat de kaarten, of komt het omdat ze (zoals hier) in behuizingen worden geplaatst die gewoonweg niet de koeling en power kunnen leveren die zo'n kaart nodig heeft?

Lijkt mij dat als je perse wilt gamen op een Laptop, dat je beter kunt kijken naar een externe kaart welke ook makkelijker te upgraden is als je dat zou willen.
Het zijn de 'kaarten' want ze hebben minder shaders, maar ze krijgen ook minder stroom en inderdaad ook minder koeling:

3080ti mobiel vs desktop
7.424 vs 10.240 shaders
150 vs 320 watt
Die neem je dan wel weer wat minder makkelijk mee. Draagbaarheid lijkt me eigenlijk het belangrijkste selling-point voor een laptop. Alles wat daar afbreuk aan doet vind ik een slechte oplossing.
Never mind, ik zat er naast...

[Reactie gewijzigd door CorrieK op 22 juli 2024 23:27]

Behalve significant sneller in games is de koeling van de Alienware stiller, is de schermkalibratie iets beter en is er ruimte voor een tweede ssd.
Op de foto van de MSI is toch ook duidelijk een tweede M2-slot te zien. Het leek me al zo onwaarschijnlijk dat die er niet zou zijn.
AuteurPiweD Redacteur @Canaria3 mei 2022 09:36
|:( hoe heb ik dat gemist...ik pas de review meteen aan.
Zowat alle tech youtubers, die laptops testen hebben al 1-2 maanden geleden duidelijk aangetoond dat een 3080Ti in een laptop een farce is, laat staan in een dunne "GS" machine...
Ik vraag mij dan af of er wèl een 3080Ti notebook bestaat die de Ti goed kan benutten?

[Reactie gewijzigd door N1craM op 22 juli 2024 23:27]

Ik had graag de razer blade ook in de test gezien.
Als ik de vergelijkingen van eerdere modellen doortrek, denk ik dat de Razer met dezelfde specificaties vergelijkbaar is in prestaties met de MSI, maar een iets meer premium behuizing en uitstraling heeft en aanzienlijk duurder is.
Ik heb een 15"-variant van het vorige model van de MSI (GS66 Stealth: i7 11800, 32GB, 2TB, RTX3080 16GB). Die RTX3080 heeft met een TDP van 95W nog veel minder power dan de 105W van de GS77, maar voor mij is dat meer dan genoeg. Ik heb de MSI vooral gekozen vanwege het uiterlijk en de overige specificaties. Dat de RTX3080 niet veel beter is dan een RTX3060 in een andere laptop is voor mij niet relevant. Een MSI GS66 met een RTX3060 was ook geen optie, want die presteert uiteraard nog veel minder goed.

Wat ik me nog steeds afvraag is waarom de RTX3080 werd uitgerust met 16GB. Dat is meer geheugen dan de desktopkaart in de uitgebreidste configuratie. Er is ook een laptopversie van de RTX3080 met 8GB maar in mijn laptop zit dus een mobiele grafische kaart met 16GB.
Anoniem: 472287 @Canaria3 mei 2022 08:42
Wat betreft je geheugenvraag - dat heeft te maken met de verschillende geheugenbus t.o.v. de desktop videokaart. De 3080 "mobile" is in werkelijkheid gebaseerd op de desktop 3070, niet de 3080.
Ik heb de 3080 laptop en volgens mij is de chip die van de 3070TI.
Het aantal cores en zo is precies gelijk.
17inch en dan geen 2k/4k scherm? en geen numeriek toetsenbord?
duidelijk niet voor mij.
ah die Alienware.. ff kijken.. Core i9, 3080ti, 64GB, 4TB, UHD, mech keyboard, win11 pro. € 5.554,28 :Y) dat is nog wel eventjes doorwerken...
Of tweedehands een dikke laptop halen bij V&A hier, scheelt je toch aardig wat als je deze bekijkt
Zou het niet vertrouwen, je weet nooit wat er aan de hand is met dat soort dingen.
Sinds vorig jaar juli eigenaar van een Lenovo Legion 7 (Ryzen 7 5800H, 32GB DDR4, RTX 3080 @165W). Beest van een laptop en naast mijn volwaardige desktop (i9-10900KF, 32GB DDR4, RTX 3080 Ti) een meer dan prima 'gaming alternative'.

En wat betreft de prestaties? Dat zit wel goed:
12.646 in Time Spy
YouTube Test #1
YouTube Test #2
YouTube Test #3

[Reactie gewijzigd door Yonix op 22 juli 2024 23:27]

De aansluitingen zitten allemaal aan de achterkant en dat kan onpraktisch zijn
Dat is subjectief en kan daarom nooit een minpunt zijn.

Ik vind dit juist een must. Aannemende dat je een laptopstandaard gebruikt om enigszins ergonomisch voor zo'n ding te zitten, dan hangen je kabels netjes achter je laptop i.p.v. dat het aan de zijkant uitsteekt.
Ik had even niet goed gekeken en dacht eerst van ja je hebt een punt dat het subjectief is maar ze doelen in de review op iets anders. Als je namelijk goed kijkt naar de foto's van de laptop dan zitten alle aansluitingen aan de achterkant en niets aan de zijkant.

De Lenovo Legion 5 Pro die ik zelf gebruik heeft b.v. ook de meeste aansluitingen aan de achterkant maar evenzogoed ook nog b.v. USB aansluitingen aan de zijkant. Als je dan even snel een usbstick wilt inpluggen kan dit onpraktisch zijn om die aan de achterkant in te steken.
Helemaal mee eens. Of je nu links- of rechtshandig bent, alles wat aan de zijkant uitsteekt kan vervelend zijn. Een enkele USB ingang of jack is dan misschien nog tot daar aan toe, maar ik snap niet dat zoveel merken alles aan de zijkant plempen. HDMI kabel? Aan de rechterkant, lekker handig voor de meerderheid die daar zijn muis fatsoenlijk kwijt wil. Stroomkabel en netwerk? Oh laten we die dan links doen, lekker praktisch met kabel management. :+
Doe mij maar gewoon alles aan de achterkant. Zo vaak gebruik ik geen USB sticks of externe schijf meer, en alles aan één kant is zoveel makkelijker om de kabel bende ook in toom te houden. En dan aan de achterkant, zodat het niemand in de weg zit bij het gebruik én je er zo min mogelijk van ziet.

[Reactie gewijzigd door toimoi op 22 juli 2024 23:27]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.