Door Jelle Stuip

Redacteur

RTX 3080 Ti in laptops van 4000 euro

Alienware x17 versus MSI GS77

Conclusie

De gamelaptops in deze review kosten 4000 en 4600 euro en als we de Alienware van dezelfde specs als de MSI voorzien komen we zelfs op 4860 euro uit. Het zijn bij beide merken de duurste modellen die je kunt krijgen en ze zijn beide voorzien van de snelste laptopvideokaart van dit moment, de Nvidia RTX 3080 Ti.

Dat het dure laptops zijn, merk je ook wel aan de buitenkant: de behuizingen zijn netjes afgewerkt en voelen stevig aan. De specificaties zijn er ook naar, want naast die snelle videokaart is er ook rekening gehouden met de randzaken. Er zitten 2,5Gbit/s-netwerkkaarten en snelle wifi-kaarten in. De schermen hebben hoge verversingsfrequenties en de responstijden zijn goed. Het 4k-scherm van de MSI ondersteunt ook bredere kleurgamuts dan de Alienware, maar is helaas niet zo strak gekalibreerd als je voor dit geld mag verwachten. De laptops zijn beide voorzien van camera's die gezichtsherkenning ondersteunen en de camera in de Alienware heeft zelfs een resolutie van 1920x1080 pixels. Het zijn, kortom, laptops die voorzien zijn van alles dat je voor dit geld mag verwachten.

Je koopt ze uiteindelijk voor de videokaart en daarvan hebben we in beide laptops nog niet het maximale gezien. De videokaart in de MSI is gelimiteerd op een verbruik van 105W. Dat is relatief laag en daardoor liggen de framerates in sommige situaties zelfs op het niveau van laptops met een snelle RTX 3070-videokaart. Die limitering is een ontwerpkeuze die op zich wel te verdedigen valt, want de GS77 heeft echt een dunne behuizing, zeker als je je bedenkt dat er een i9-chip en een RTX 3080 Ti in liggen. De prijs die je daarvoor betaalt, zijn flink lagere framerates en de vraag is of dat nou wel de moeite waard is, of dat je voor hetzelfde geld beter twee laptops kunt kopen. MSI verkoopt voor 3000 euro bijvoorbeeld ook een laptop met een gewone RTX 3080, die een tgp van 150W heeft en waarschijnlijk dus vlotter is. Koop je die, dan heb je nog 1600 euro over om een dunne ultrabook uit te zoeken voor onderweg. Een ultrabook is lichter, heeft een langere accuduur dan de GS77 en waarschijnlijk houd je nog geld over ook.

De 3080Ti in de Alienware 17 heeft wel een hoge tgp van 175W. Dat is het maximale vermogen dat je door een 3080 Ti heen kunt jagen en het resultaat is dat de Alienware in de meeste gamebenchmarks bovenaan staat. Toch zijn we er niet van overtuigd dat de Alienware het maximale uit de videokaart weet te halen, want het verschil met andere laptops met RTX 3080 en 3070Ti-videokaarten is niet zo groot als je zou verwachten en waarschijnlijk zouden de prestaties nog hoger kunnen liggen als de cpu sneller was geconfigureerd. Van de twee laptops in deze review is het wel het systeem dat we aan zouden raden. Behalve significant sneller in games is de koeling van de Alienware stiller, is de schermkalibratie iets beter en is er ruimte voor een tweede ssd. Het is, kortom, de snelste gamelaptop die we tot nu toe getest hebben, maar waarschijnlijk niet het snelste dat de Nvidia-gpu te bieden heeft.

  • Alienware x17
  • MSI GS77

Getest

Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205)

Prijs bij publicatie: € 4.000,-

Bekijk product

Getest

MSI Stealth GS77 12UHS-032NL

Prijs bij publicatie: € 4.600,-

Bekijk product

Update, 09:40: Aanvankelijk schreven we dat de MSI GS77 niet van een tweede m.2-slot voorzien was, maar dat is wel het geval. Tnx voor het spotten Canaria!

Reacties (80)

Wijzig sortering
Kijkend naar de resultaten en de benchmarks dan lijkt mij de conclusie te zijn dat je beter de pricewatch: ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z kunt kopen dan de geteste Alienware en MSI laptops. Niet alleen komt de Asus als snelste uit te bus met de helft van de benchmarks (de Alienware en Asus wisselen elkaar mooi af als het aankomt op snelste en één na snelste ), echter is de Asus met een prijs van 2.800 euro een heel stuk goedkoper.
Je zou verwachten dat een laptop van 4.000 euro significant sneller zou zijn dan één van 2.800 euro, echter is dit volgens de benchmarks dus niet waar, en is het een nek aan nek race tussen de Alienware en de Asus laptop waarbij de Asus 30% goedkoper is.

Mijn inziens zou daarom de Asus als winnaar uit deze test moeten komen.

[Reactie gewijzigd door Theo op 3 mei 2022 06:56]

Jouw Asus heeft geen 3080 Ti maar een GeForce RTX 3070 Ti. Daar zit je prijsverschil in.
Toch best een blamage* dat een laptop met een mindere GPU toch de helft van de tests zou winnen? En dat voor 2/3e van de prijs nota bene.


* Ik heb niet de moeite genomen om de claim van Theo te verifiëren, maar ik geloof zo dat je met goed thermal design en mindere hardware een slecht thermal design met betere hardware kunt overtreffen.
Ik geloof best dat de 3070Ti voor zijn type beter presteert dan een 3080Ti voor zijn soort dat zou doen. Maar vergeet niet dat ook de 3070Ti in zijn Asus maar max 150W verbruikt, terwijl een reguliere 3070Ti ruim 290 watt verbruikt. Bron: https://www.techpowerup.c...%20at%20290%20W%20maximum.

De 3070Ti is dus ook hoe dan ook begrenst, en zal zeker niet in de buurt komen van de 3080Ti, die op zijn beurt ook begrenst is.

Wat je eerder af kan vragen of je echt iets hebt aan een 3080Ti in een laptop met een non-4k scherm. Met een 3070Ti kan je ook vrijwel alle games op max draaien 120 frames.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 3 mei 2022 09:39]

Ik geloof best dat de 3070Ti voor zijn type beter presteert dan een 3080Ti voor zijn soort dat zou doen. Maar vergeet niet dat ook de 3070Ti in zijn Asus maar max 150W verbruikt, terwijl een reguliere 3070Ti ruim 290 watt verbruikt. Bron: https://www.techpowerup.c...%20at%20290%20W%20maximum.
Volgens mij praten we langs elkaar heen. @Theo geeft aan dat de pricewatch: ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z even snel en fors goedkoper is. Daarop reageer jij dat er geen 3080Ti in zit. Dat boeit toch helemaal niet? Het gaat erom dat hij met een 3070Ti in de Asus net zo snel blijkt te zijn als de 3080Ti in de hier geteste laptops. En voor de 3080-laptops betaal je ook nog eens fors meer.

Dat heeft helemaal niks met de warmteproductie van desktopkaarten vs. laptopkaarten te maken, maar met twee laptops onderling vergelijken die elk een mobiele GPU van NVidia gebruiken en waarbij Asus het blijkbaar voor elkaar krijgt om voor 2/3e van de prijs en met een op papier langzamere GPU toch het prestatieniveau van de laptops in deze test te evenaren. Dat vind ik dus een blamage voor Alienware en MSI met hun 3080Ti's en bijbehorende prijskaartjes.
Of überhaupt een blamage voor nvidia/de mobiele 3080Ti?
Dat kan ik onmogelijk beoordelen, omdat ik niet weet of het aan het thermische ontwerp van de Asus vs. de andere twee ligt of aan een designflaw in de mobiele 3080Ti :)

Maar gezien de cijfers zie ik niet waarom je >4k euro aan deze laptops kapot zou gooien.
Helemaal eens. Bij een laptop moet je vooral letten op hoeveel de videokaart mag gebruiken, en of deze goed gekoeld is.

Zelf heb ik een Lenovo Legion 7 met 5900hx en 3080 gekocht, simpelweg omdat deze constant de volledig 160 watt van een mobile 3080 kan leveren en koelen. Dat levert aanzienlijk betere prestaties op dan een 3080ti die constant maar max 140 of 150 watt mag gebruiken.

Overigens, bij laptop GPU's kun je zomaar 15% performance winnen door te undervolten, de extra thermische ruimte die ontstaat vertaalt zich direct naar hogere clocks.

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 3 mei 2022 22:03]

Ik heb zelf een Strix 15 en deze laptops zijn een stuk dikker met grotere koeling dan de geteste laptops.
Er was inderdaad een versie met een 3070 die net zo goed presteerd als een 3080 voor een stuk minder geld. Toch voor de 3080 gegaan i.v.m. mogelijke verkoop later.
Dat maakt het dus enkel duidelijker dat deze laptops gewoon een koelsysteem hebben gekregen die zwaar onder de maat is voor wat er qua hardware in zit.
Doet echter niets af aan het feit dat je dus beter af bent met die Asus, en deze laptops enkel moet kopen als je geld teveel hebt en enkel geeft om naampjes en nummertjes ipv daadwerkelijke performance.

Maar dat is dan ook te verwachten met dit soort hardware in veel te dunne behuizingen...
Dat maakt het dus enkel duidelijker dat deze laptops gewoon een koelsysteem hebben gekregen die zwaar onder de maat is voor wat er qua hardware in zit.
Ik denk dat een goed koelsysteem best te bouwen is, maar dat je echt puur in de knel komt met je stroomverbruik.
De chip gaat als hij minder goed gekoeld wordt niet ineens minder verbruiken (behalve als hij moet throttlen en dat zou de gebrekkige prestaties verklaren). Het is bizar dat een mobiele 3070Ti in de ene laptop dezelfde prestaties neerzet als een 3080Ti in een andere laptop. Ik kan dat niet anders verklaren dan een enorm verschil in koelprestaties of een enorme blamage voor NVidia dat hun flagship chip niet echt sneller is dan een wat meer mainstream chip.
Bij de tests van Jarrod (bekende gaming laptop youtuber) blijkt dat de maximale verschil maar 10 frames per seconde is tussen de 3070ti en 3080ti
Echter is de Asus geen deel van de test. Daarnaast gaan 3080’s tot 165w TGP, 150+15w, zoals de Medion X25 (wat weer een barebone is die je onder veel namen terug ziet).

Diezelfde Medion haalt overigens vergelijkbare 3dmark scores met de 5800h en 3080 16gb, en is vaak sub-2000 euro te krijgen met 32gb ram en 1tb ssd.

Wat betreft prijsnivo zitten de geteste laptops dus erg, erg hoog. Premium prijs voor betere bouwkwaliteit en de "nieuwste" chip, die dan wel afgeknepen is tot onder het nivo van de "oudere" chip.

Ik zou het wel weten.
Ik ben even de configuratie doorgelopen en het prijsverschil is nog een stuk groter. De prijs met een meer gelijke configuratie is namelijk ~E4400,-. Dan heb je daarbij ook niet de optie om te kiezen voor een 2560x1440p scherm.

Vind het erg raar dat je bij een game laptop van 4000+ euro enkel een full hd of 4K scherm kan kiezen.
Wellicht dat de 3080 nog prima werkt op 4K (momenteel). Als je echter meer toekomst bestendig wil zijn zou ik persoonlijk toch echt nog kiezen voor een 2560x1440 scherm.
De Alienware schijnt heel goed te schalen, kwalitatief gezien. Dus 1440p gamen maar wel 4k Netflixen bijvoorbeeld.

Heb er zelf 1 besteld, maar wellicht dat ik em annuleer vanwege lange levertijden (lockdowns in China dus assemblage ligt deels stil). Prijs kwam met volle opties (i9, 3080ti, 64gb, 4tb, cherry mx tobo, 4k) trouwens rond 4500, gebruikmakend van kortingscodes.
Hierbij neem je wel puur de specs en performance in acht. De genoemde ASUS is qua chassis quality echt veel minder en ook veel groter. Je levert dus op andere zaken flink in.
Scherp! Hier hebben mensen iets aan
Tsja, ware het niet dat we hier de beperking -lijken- te hebben: "in laptops van 4000 euro"

Laten we dus vooral niet kijken naar:
laptops van 3000 euro.. of minder.

Dus Theo, jouw standpunt is niet-valide.
De ASUS ROG Strix SCAR 17 G733ZX-LL055W met dezelfde specs als de MSI en de Alienware in dit vergelijk koop je al voor minder dan €3.500,-. Jammer dat die niet mee getest is, want hij doet niet onder voor beide en is €1.100,- goedkoper.

Ook zitten er alweer nieuwe modellen aan te komen deze maand bij zowel Asus als Acer. Dus de prijzen zullen nog wel gaan dalen.

[Reactie gewijzigd door therealwheely op 4 mei 2022 19:26]

De benaming van Nvidia's mobiele varianten is wel heel vertekenend. In Time Spy Graphics is de mobiele 3080Ti even snel als een desktop 3060Ti en tot 2x(!) zo langzaam als een desktop 3080Ti:

19668 3080Ti desktop*
11859 3080Ti Alienware laptop
11795 3060Ti desktop*
9995 3080Ti MSI laptop

*Benchmark scores komen van eerdere Tweakers reviews.
Je kunt idd beter een desktop met een 3080 en een losse laptop kopen. De hele "desktop replacement" laptop categorie is wat bij betreft vrij onzinnig.
Onzinnig wil ik niet zeggen, maar vooral gewoon heel niche. Er zijn vast mensen die gamen die gewoon iets portable nodig hebben dat desalniettemin heel krachtig is. En die willen echt niet een draagtas met een complete desktop overal mee naartoe zuilen.
Volgens notebookcheck.net weegt de alienware met de 3080 non ti 3.2 kilogram. Met de 1.5 kg wegende power brick erbij zit je bijna 5 kilo rond te slepen. Streamen naar een thin&light ziet er weliswaar wat minder mooi uit, maar je rug zal het wel op prijs stellen.

Ik heb een keer mijn ghost s1 in mijn rugzak meegenomen en dat is een vergelijkbare ervaring: gaat prima, maar je zet hem toch het liefst even neer.
5Kg, zeker nog nooit lopend boodschappen gedaan of in het leger gezeten :+ O-)
Ik doe vrijwel altijd boodschappen met de fiets en 5kg gaat inderdaad prima, maar het is toch een radicaal andere beleving dan met een ultrabook rondlopen. Boven staat het vrij lullig als je met een legertas aan komt alleen voor die paar extra fps.
Ik zie het al helemaal voor me ;) :Y)
Het is een afweging die je maakt, voor een paar keer in het jaar je spullen verplaatsen of dagelijks/wekelijks maakt nogal uit.

fps verschil is wel gigantisch laptop vs desktop, gaat niet om een paar fps.
Alleen is dat weer zo'n gedoe als je even aan de eettafel wilt zitten, 's avonds via de TV wilt gamen, af en toe boven wilt zitten. En af en toe graag naar vrienden gaat om te gamen.

Zolang CoD, CS:GO, rocket league, etcetera maar draaien hou ik het lekker bij een laptopje.

€4k zou ik er dan weer nooit op stuk slaan. €1k heb je een prima instapper die wat jaren mee gaat. Als die uit de tijd is dan koop je voor €1k weer wat nieuws, zet je de oude op V&A en ben je volgens mij veel goedkoper uit.
Ik heb 7 meter aan hdmi 2.1 kabel door mijn huiskamer lopen :) , maar je kunt ook gewoon streamen met steam link of parsec.
Ik zou in dat geval een compactere pc nemen voor het meenemen naar je vrienden. Een streaming oplossing zoeken voor je huiskamer. Voor op de keukentafel gamen kun je voor je steamgames gewoon in home streaming gebruiken vanaf je desktop. Je kan ook een supergoedkoop pc'tje op de kop tikken als htpc en daar in home streaming op gebruiken. En anders parsec

In geen elk geval 2000+ euro uitgeven aan een matig functionerende gaming laptop. Geen van ze is meer dan een plastic fantastic vuurbal in mijn ervaring.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 3 mei 2022 10:58]

Sorry maar een game als League of Legends via Steam Link spelen is echt pure stront. Daarnaast is het niet alleen de PC die mee moet, maar ook een monitor, toetsenbord en muis. Terwijl je met een laptop deze dingen, op de muis na, al niet mee hoeft te zeulen.
voor echte lan parties vind ik het persoonlijk helemaal niet erg om 1 monitor en mijn peripherals mee te nemen, maar ik heb dan ook een auto, dat is wel een belangrijke voorwaarde. Snap dat het voor een middagje een beetje veel moeite is.

Toch zou ik gewoon voor een ITX kastje, een wat compacter scherm, die je thuis als secondary gebruikt en een 65% toetsenbord ofzo gaan.
Zo'n gaming laptop zou ik dan namelijk echt alleen voor buitenshuis gebruiken, ik ga echt niet de hoofdmood van mijn gaming achter een laptop doen...
Er bestaan tassen waar het hele zaakje in kan.
Er zijn gewoon portable laptop schermen die je kan aansluiten op een mini ITX pctje.

Een laptop is lichter dat klopt maar een pc kan gerust portable zijn als je kiest voor ITX.
Zelf ga ik naar LAN party,s en hoef maar 1x te lopen, gewoon hup alles in 1 grote tas.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 3 mei 2022 11:53]

Nou dat doe ik dus soms en dat blijkt dan in de praktijk zelfs met Lenovo met 5800H en een rtx 3060 prima te gaan (1080P) en dat was zelfs net geen 1400 euro. Af en toe he. Als je voortdurend on the move bent snap ik dat je wellicht net wat meer wil. Dan nog is het teleurstellend dat een laptop die 1600 euro minder kost met een "mindere" GPU deze verslaat.
Kijk, zelfde idee als ik heb. Ik heb een HP Omen van een jaartje eerder, AMD 4800H en RTX2060. Tuurlijk desktops zijn sneller, maar voor €1100 speel ik alle games die ik wil spelen op hoogste settings op 1080p resolutie rond de 100fps. Ik vind het heerlijk dat het met 1 apparaat kan.
Niet als je een echte DTR hebt.
Als je ruimte hebt voor een desktop en regelmatig gelegenheid hebt die te gebruiken is het inderdaad onzinnig zo’n laptop als deze te kopen.

Er zullen vast mensen zijn die weinig ruimte (voor een pc over) hebben en/of heel weinig thuis zijn ivm werk.

Dan wordt zo’n laptop wel iets om te overwegen (hoewel misschien niet in dit prijssegment waar de verhouding tussen prijs en prestaties helemaal zoek is).
Begrijpelijk, vooralsnog is dat altijd zo geweest dat een mobiele variant stuk trager is dan de desktopvariant. Vooralsnog zal mijn gevoel zeggen dat die twee niet eens met elkaar vergeleken mag worden, gezien een losse kaart vs mobiele chip degelijk verschillend.

Eigenlijk hadden ze de aangepaste benaming aan moeten houden (M).
Met de letter M erachter wordt het inderdaad al beter. Deze laptops zijn echter het label '3080Ti' niet waard. 3060Ti past wel. Het grotere aantal shaders op flink minder stroom presteert nagenoeg gelijk.
Ik denk dat het puur een misleidende marketingtrucje is en mede daarom ook van deze aanduiding zijn afgestapt.

Voorheen had je nog redelijk onderscheid met een naamgeving, alsnog was de zelfde model desktopvariant stuk sneller. Nu moet je vooraf als een Tweaker al controleren, maar als een leek zou je denk ik sneller vanuitgaan dat het een krachtpatser is en "ruig" mee kan doen met de desktop topliners. Vooralsnog zie we ook veel slechter presterende kaarten met slechte koeling en/of aangepaste watt, wat het ook nog eens verwarrender maakt.
De naamgeving is echt super misleidend, zelfde naam, andere chip met compleet andere specs en ook geheel andere performance (veel lager). Ik moet zeggen dat deze review het ook niet heel duidelijk maakt door bv. constant de toevoeging te maken RTX 3080 Ti (Mobile), ze gaan in dit geval gewoon mee in de misleidende naamgeving van Nvidia en de laptop producenten... Nu kan ik me voorstellen dat de producenten weinig andere keuze hebben, wellicht een van de voorwaarden bij het afnemen van het Nvidia product. Tweakers.net zou niet dergelijke beperkingen (moeten) hebben...
Dit was normaal in gaming laptop tot de 10XX GTX generatie. Hierbij lag bijvoorbeeld een mobiele 1070GTX non MaxQ varianten zeer dicht tegen de desktop varianten aan en mocht van Nvidia de performance maar max 10% afwijken. Sinds de RTX varianten is dit niet meer het geval. Een 2080RTX mobile GPU lag dichter bij de 2060RTX desktop qua prestaties. De performance jumps zijn echt heel mager de laatste 2 generaties.
De 10xx serie voor laptops was inderdaad echt top.
Ik vrees dat de 40xx nog een groter verschil gaat zijn tussen desktop en laptop.
Als de geruchten van nog meer energie verbruik kloppen. Ze kunnen die desktop kaarten gerust op 1000 watt laten draaien als ze dat willen maar een laptop zal altijd maximaal rond de 180 watt blijven. Gewoon door beperkende koelingscapaciteit en de beperkte stroom voorziening.
Zijn dat de kaarten, of komt het omdat ze (zoals hier) in behuizingen worden geplaatst die gewoonweg niet de koeling en power kunnen leveren die zo'n kaart nodig heeft?

Lijkt mij dat als je perse wilt gamen op een Laptop, dat je beter kunt kijken naar een externe kaart welke ook makkelijker te upgraden is als je dat zou willen.
Het zijn de 'kaarten' want ze hebben minder shaders, maar ze krijgen ook minder stroom en inderdaad ook minder koeling:

3080ti mobiel vs desktop
7.424 vs 10.240 shaders
150 vs 320 watt
Die neem je dan wel weer wat minder makkelijk mee. Draagbaarheid lijkt me eigenlijk het belangrijkste selling-point voor een laptop. Alles wat daar afbreuk aan doet vind ik een slechte oplossing.
Never mind, ik zat er naast...

[Reactie gewijzigd door CorrieK op 3 mei 2022 13:56]

Behalve significant sneller in games is de koeling van de Alienware stiller, is de schermkalibratie iets beter en is er ruimte voor een tweede ssd.
Op de foto van de MSI is toch ook duidelijk een tweede M2-slot te zien. Het leek me al zo onwaarschijnlijk dat die er niet zou zijn.
|:( hoe heb ik dat gemist...ik pas de review meteen aan.
Zowat alle tech youtubers, die laptops testen hebben al 1-2 maanden geleden duidelijk aangetoond dat een 3080Ti in een laptop een farce is, laat staan in een dunne "GS" machine...
Ik vraag mij dan af of er wèl een 3080Ti notebook bestaat die de Ti goed kan benutten?

[Reactie gewijzigd door N1craM op 3 mei 2022 13:09]

Ik had graag de razer blade ook in de test gezien.
Als ik de vergelijkingen van eerdere modellen doortrek, denk ik dat de Razer met dezelfde specificaties vergelijkbaar is in prestaties met de MSI, maar een iets meer premium behuizing en uitstraling heeft en aanzienlijk duurder is.
Ik heb een 15"-variant van het vorige model van de MSI (GS66 Stealth: i7 11800, 32GB, 2TB, RTX3080 16GB). Die RTX3080 heeft met een TDP van 95W nog veel minder power dan de 105W van de GS77, maar voor mij is dat meer dan genoeg. Ik heb de MSI vooral gekozen vanwege het uiterlijk en de overige specificaties. Dat de RTX3080 niet veel beter is dan een RTX3060 in een andere laptop is voor mij niet relevant. Een MSI GS66 met een RTX3060 was ook geen optie, want die presteert uiteraard nog veel minder goed.

Wat ik me nog steeds afvraag is waarom de RTX3080 werd uitgerust met 16GB. Dat is meer geheugen dan de desktopkaart in de uitgebreidste configuratie. Er is ook een laptopversie van de RTX3080 met 8GB maar in mijn laptop zit dus een mobiele grafische kaart met 16GB.
Wat betreft je geheugenvraag - dat heeft te maken met de verschillende geheugenbus t.o.v. de desktop videokaart. De 3080 "mobile" is in werkelijkheid gebaseerd op de desktop 3070, niet de 3080.
Ik heb de 3080 laptop en volgens mij is de chip die van de 3070TI.
Het aantal cores en zo is precies gelijk.
17inch en dan geen 2k/4k scherm? en geen numeriek toetsenbord?
duidelijk niet voor mij.
ah die Alienware.. ff kijken.. Core i9, 3080ti, 64GB, 4TB, UHD, mech keyboard, win11 pro. € 5.554,28 :Y) dat is nog wel eventjes doorwerken...
Of tweedehands een dikke laptop halen bij V&A hier, scheelt je toch aardig wat als je deze bekijkt
Zou het niet vertrouwen, je weet nooit wat er aan de hand is met dat soort dingen.
Sinds vorig jaar juli eigenaar van een Lenovo Legion 7 (Ryzen 7 5800H, 32GB DDR4, RTX 3080 @165W). Beest van een laptop en naast mijn volwaardige desktop (i9-10900KF, 32GB DDR4, RTX 3080 Ti) een meer dan prima 'gaming alternative'.

En wat betreft de prestaties? Dat zit wel goed:
12.646 in Time Spy
YouTube Test #1
YouTube Test #2
YouTube Test #3

[Reactie gewijzigd door Yonix op 3 mei 2022 11:07]

De aansluitingen zitten allemaal aan de achterkant en dat kan onpraktisch zijn
Dat is subjectief en kan daarom nooit een minpunt zijn.

Ik vind dit juist een must. Aannemende dat je een laptopstandaard gebruikt om enigszins ergonomisch voor zo'n ding te zitten, dan hangen je kabels netjes achter je laptop i.p.v. dat het aan de zijkant uitsteekt.
Ik had even niet goed gekeken en dacht eerst van ja je hebt een punt dat het subjectief is maar ze doelen in de review op iets anders. Als je namelijk goed kijkt naar de foto's van de laptop dan zitten alle aansluitingen aan de achterkant en niets aan de zijkant.

De Lenovo Legion 5 Pro die ik zelf gebruik heeft b.v. ook de meeste aansluitingen aan de achterkant maar evenzogoed ook nog b.v. USB aansluitingen aan de zijkant. Als je dan even snel een usbstick wilt inpluggen kan dit onpraktisch zijn om die aan de achterkant in te steken.
Helemaal mee eens. Of je nu links- of rechtshandig bent, alles wat aan de zijkant uitsteekt kan vervelend zijn. Een enkele USB ingang of jack is dan misschien nog tot daar aan toe, maar ik snap niet dat zoveel merken alles aan de zijkant plempen. HDMI kabel? Aan de rechterkant, lekker handig voor de meerderheid die daar zijn muis fatsoenlijk kwijt wil. Stroomkabel en netwerk? Oh laten we die dan links doen, lekker praktisch met kabel management. :+
Doe mij maar gewoon alles aan de achterkant. Zo vaak gebruik ik geen USB sticks of externe schijf meer, en alles aan één kant is zoveel makkelijker om de kabel bende ook in toom te houden. En dan aan de achterkant, zodat het niemand in de weg zit bij het gebruik én je er zo min mogelijk van ziet.

[Reactie gewijzigd door toimoi op 4 mei 2022 03:36]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee