[...]
Idealiter zijn er geen rechtmatige verzoeken nodig omdat iedereen zich aan de wet houdt.
Oftewel we leven niet in een ideale wereld, het huidige beste alternatief is dan een redelijk gelijkwaardige wereld van beide kanten en niet een eenzijdig iets.
Dus omdat er mensen zijn die onrechtmatig auteursrechtelijk beschermde content op internet zetten geven we de auteursrechthebbenden een wapen waarmee ze alle content, of ze er nu auteursrecht op hebben of niet, kunnen verwijderen?
Oftewel je kan het niet uitdrukken, dus heb je ook geen schade geleden. Waarom wil je dan 0,01% procent hebben?
Die wil "ik" niet eens hebben, het maakt me niet uit waar dat geld heengaat (voor mijn part de schatkist, die mag wel wat voller in de USA). Het punt is dat ze failliet zijn als ze ook maar een miniem bedrag moesten betalen voor ieder onterecht verzoek.
En alleen maar omdat je het niet uit kan drukken wil niet zeggen dat je geen schade hebt. Als ik het huiswerk van een 14-jarige scholier per ongeluk sloop, wat is de "schade" dan? Minimumjeugdloon? Helaas, daar is geen sprake van voor een 14-jarige. Dus kan je de verloren uren niet in geld uitdrukken.
Stel je hebt een livestream opgezet zodat oma vanuit het ziekenhuis tòch de trouwdag van haar kleinzoon kan zien. Een takedown request later is de stream offline. Oma mist de bruiloft. Wat is de schade? Hoe druk je dat in geld uit?
[...]
Heb je enig idee/inzicht in het aantal onterechte DMCA verzoeken (ik namelijk niet, maar ik schat dat het er vrij weinig zijn en dat een tientje per verzoek ze niet iets boeit)
Die verzoeken worden volautomatisch gedaan. Upload iets met als bestandsnaam "the titanic.avi" en als een DMCA-bot dat te zien krijgt gaat het offline.
Zelfs de
nyan cat is al eens offline gehaald door een DMCA takedown.
Eens per zoveel maanden zie ik een tendentieus stukje op inet verschijnen, maar ik heb nou niet echt het idee dat dat er echt veel zijn, eerder incidenteel eens een paar 100 foute op miljoenen "goede" per dag.
En die paar 100 foute, tja de uitzendkracht die ze moet selecteren zal meer kosten dan de boete denk ik dan maar (met een tientje per stuk)
Van de meeste foute requests zal je ook weinig horen, niet iedere foute takedown zal breed worden uitgemeten in het nieuws. En omdat een counter-complaint best veel gedoe is zal in de meeste gevallen ook domweg het bestand opnieuw worden geupload.
Ik zie met enige regelmaat filmpjes op bijvoorbeeld YouTube waarbij in de beschrijving staat dat het filmpje zoveel duizend views had (en gezien de populariteit van het filmpje lijkt dat meestal ook wel realistisch) maar dat de teller weer op nul was komen te staan na een takedown.