Flitsmeister gaat weggebruikers waarschuwen voor ambulances

De app Flitsmeister gaat weggebruikers waarschuwen als er een ambulance met de sirene in de buurt is. Dankzij de app weten automobilisten waar de ambulance vandaan komt en dat ze dus aan de kant moeten gaan.

Vijftig ambulances in Noord-Nederland zijn inmiddels uitgerust met de 'sireneradar', meldt provider Vodafone. De sireneradar zit gekoppeld aan de zwaailichten en geeft de gps-positie van de ambulance door aan de eigen apps en die van Flitsmeister. Vodafone is bij de proef betrokken, omdat de ambulances met internet verbonden zijn via het netwerk van de provider.

Als een ambulance met een spoedrit in de buurt is, geeft de app - die via de gps van de telefoon precies weet waar de gebruiker rijdt - een notificatie en kan de gebruiker horen en zien waar de ambulance vandaan komt, waardoor automobilisten tijdig aan de kant kunnen gaan. De eigen apps van Sireneradar zijn gemaakt door Moop Mobility.

De sireneradar werkt via een eigen app op iOS en Android en via Flitsmeister, dat in Nederland twee miljoen gebruikers zou hebben. De ambulances gaan nu werken met dit systeem, omdat een alarmsysteem via de fm-radio is gestopt nadat radiozenders besloten het niet te gaan ondersteunen. In Noord-Nederland was het wel actief. De bedoeling is dat Sireneradar als functie zal werken in meer apps dan Flitsmeister alleen. Ook moet het in de toekomst in navigatiesystemen van auto's komen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-03-2014 • 14:17

135 Linkedin

Reacties (135)

135
128
77
4
0
28
Wijzig sortering
Ik heb m'n twijfels of dit systeem wel werkt, als ik in het stukje lees wordt de GPS positie doorgegeven.
Ik denk dat er wat nadelen aan kleven aan dit systeem:
 • De positie is niet de rijrichting is niet de route, dus er zal waarschijnlijk gekozen worden voor een straal van 200-300 meter (eigen schatting rekening houdend met de lag) rond de ambulance, dus veel weggebruikers zullen onnnodig gewaarschuwd worden met extra afleiding van het verkeer tot gevolg voor die weggebruikers.
 • Wat is de tijd die tussen de positie van de ambulance op tijdstip A en de positie van de ambulance bij ontvangst op tijdstip B van het overige verkeer zit (lag)?
 • Met een beetje pech is de ambulance je al gepasseerd voor je de waarschuwing krijgt.
Als het GPS systeem van de ambulance de route doorgeeft en de verkeerslichten al voor de ambulance ruim op tijd op groen staan, dan kunnen heel wat hindernissen vermeden worden.
 • De straal rond de ambulance kan veel kleiner worden en zelfs de rijrichting wordt doorgegeven dus alleen het verkeer dat de info hoort te weten krijgt die ook alleen maar te weten, waardoor het overige verkeer minder wordt afgeleid.
 • Aangezien veel verkeerslichten zijn uitgerust met een ontvanger voor stadsbussen (ook voor rijbanen/stroken die geen busbaan zijn), kunnen die verkeerslichten al van de voren op groen springen zodat de doorstroom veel beter is en de ambulance dus eerder op de gewenste plaats is.
Op zich vindt ik iedere toevoeging van het alert maken op bijv. ambulances een goed idee want er zijn genoeg weggebruikers die om wat voor reden dan ook de hulpdiensten niet of te laat opmerken.

[Reactie gewijzigd door PanaLover op 28 maart 2014 19:29]

In vele gevallen hoor je de sirene al wel zoals hier als vaker wordt aangegeven.
Wanneer dan op je navigatie de positie wordt aan gegeven weet je of het voertuig net niet achter die twee bestelbusjes achter je staat. Of dat je, al heb je groen gekregen, niet de kruising oprijdt.
De route is daardoor niet zo belangrijk.
Dankzij de app weten automobilisten waar de ambulance vandaan komt en dat ze dus aan de kant moeten gaan.
Euh, ik weet niet hoor, maar daar heb je geen app voor nodig, toch?

Je ziet zo'n ding toch vrij duidelijk in je spiegels en, als hij sirenes voert, moet hij toch zeer luid en duidelijk hoorbaar zijn.

Apps gebruiken terwijl je rijdt lijkt me eerder onveilige situaties veroorzaken?
Amulances hebben doorgaans haast en niet elke weggebruiker kan even goed op de acties van een gemiddelde ambulance anticiperen. Je wilt niet weten hoeveel gekke acties ik hier in het relatief verkeersrustige Noorden heb gezien (auto' s die alle kanten opschieten zonder echt goed te kijken).

Als je navigatie, radio of telefoon je (eerder) waarschuwt voor een ambulance dan kan er ook beter op gereageerd worden. Een win-win situatie lijkt mij. Minder gevaarlijke situaties en de ambulance kan zich sneller verplaatsen.

Ook nog dit; ik houd zelf wel van een soms (erg) hard muziekje in mijn auto. Ik heb gedurende de proef met de FM-radio een aantal keer meegemaakt dat ik tijdig werd gewaarschuwd m.b.t. een naderende ambulance. Aan de ene kant niet verantwoord van mij natuurlijk, aan de andere kant wel prettig dat je weet dat er hulpdiensten naderen.

En er lijkt mij niets gevaarlijk aan een app zolang je een onderscheidende notificatie ontvangt (1 waarvan je weet dat hij gekoppeld is aan een naderende hulpdienst) waardoor je je telefoon gewoon in de carkit/jas- of broekzak kan laten zitten.
Wanneer je een in een auto onderweg bent uit de hogere midden klasse of beter is de geluid isolatie al zo goed dat je de ambulance pas hoort wanneer deze vlak bij is. En in de ochtendspits is het vaak zo druk met MPV's, busjes en vrachtwagens dat een visuele waarneming ook niet tijdig gegarandeerd is.
Ik heb dan liever een App die mij op tijd een waarschuwing geeft zodat ik op tijd kan anticiperen, niet als vervanging van maar als aanvulling op het goed opletten.

[Reactie gewijzigd door Bilbo.Balings op 28 maart 2014 15:24]

Nou, ik heb op de A20 regelmatig gehad dat mensen echt pas na een paar minuten opzij gingen voor een ambulance met alles erop en eraan, sommige mensen gaan pas opzij als de ambulance met grootlicht gaat seinen en/of ander weggebruikers naar ze gaan toeteren / seinen.

Als dit standaard bijvoorbeeld even je muziek / radio iets zachter zou zetten als de ambulance binnen een straal van 25-50 meter is zou het zeker op 80-130 wegen werken.

[Reactie gewijzigd door A-Jay op 28 maart 2014 14:26]

Nou, ik heb op de A20 regelmatig gehad dat mensen echt pas na een paar minuten opzij gingen voor een ambulance met alles erop en eraan, sommige mensen gaan pas opzij als de ambulance met grootlicht gaat seinen en/of ander weggebruikers naar ze gaan toeteren / seinen.
Ja, ok, maar zoiets los je volgens mij niet het beste op met een app, maar meer met het invorderen van het rijbewijs, en het verplicht opnieuw rijlessen laten nemen

Als je minutenlang zwaailichten niet ziet (of ze negeert), evenals het geluid van de sirenes niet, dan is er imho iets mis met de rijstijl of rijkwaliteiten (of het gebrek eraan) van die mensen.

Om dan een app daarvoor te gebruiken lijkt me niet de goede aanpak, dat is eerder symptoombestrijding. Pak het probleem direct bij de bron aan, namelijk bij het (blijkbaar) niet kennen (of bewust negeren) van de verkeersregels. Iedereen leert op de rijlessen wat zwaailichten en sirenes betekenen en wat je moet doen als je ze tegenkomt.

Als mensen al zo afgeleid zijn dat ze sirenes/zwaailichten niet zien/horen lijkt het me, vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid, niet heel handig om ze nóg verder af te leiden door ze apps te laten gebruiken.

En als men dan toch technische hulpmiddelen wil gebruiken, doe dat dan in de vorm die je zelf al aangeeft: laat de ambulance/brandweer/politie de radio uitschakelen, of laat ze bijvoorbeeld de motor uitschakelen/in neutraal zetten. Dan valt het ook op, zonder dat men met mobiele telefoons/apps aan het prutsen is.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 28 maart 2014 14:35]

Dat hele gedoe met flitspaal apps is ook iets wat bedenkelijk is. Heeft ook iets met rijstijl te maken. Mijn dochters hebben nog nooit een bekeuring gehad voor te hard rijden, en hebben geen flitpaal melder nodig.
Maar je hebt volkomen gelijk dat (kort gezegd) dit hele ambulance detectie gebeuren wel een heel goed te maken heeft met rijstijl en ontbreken van kennis en besef van verkeersregels.
Dit soort apps faciliteren overtredingen inderdaad dus ik was verbaasd dat er dit soort functies aan worden toegevoegd, misschien om het minder "shady" te maken.
Overigens denk ik dat het soort gebruikers dat dit soort flitsapps nodig heeft toch niet aan de kant gaan voor een ambulance of andere hulpverleners, of nog sterker: vaak de veroorzakers zijn van de ongelukken waar deze hulpdiensten eventueel naar onderweg zijn
@ Wildhagen.
Het is volgensmij makkelijker om een klein cameraatje te monteren bij een ambulance.
Dan kan je heel makkelijk kentekens terug zien van automobilisten die het niet begrijpen.
Vervolgens stuur je de bestuurder een uitnodiging voor een verplicht lesje met een nota er aan vast.
Dit valt heel makkelijk te koppelen aan het systeem van cursussen voor dronken automobilisten lijkt me.
Dit is ook goed voor de werkgelegenheid.
Om dit te bedenken heb ik geen appie nodig.
Zowiezo heb ik mijn twijfels over het gebruik van smarttelefoons in combinatie met verkeer.
Ik zeg bewust "verkeer" want ik erger me ook rot aan fietsers met een telefoon.

[Reactie gewijzigd door kittop op 29 maart 2014 08:05]

De motor uitschakelen?! Ben jij ambulance broeder en bang dat je niet genoeg werk hebt straks of zo?!
En daar helpt ook deze app niet tegen, dat soort mensen doet gewoon wat ze zelf willen en de wereld kan ze gestolen worden.
Je moet door blijven rijden, niet absurd harder gaan rijden en indien mogelijk invoegen om de ambulance erlangs te laten gaan. Hiermee adverteren ze zelfs!

Bij abrupt invoegen of veel harder te gaan rijden breng je, jezelf en andere in gevaar, waardoor er later misschien nog een ambulance de weg op moet.

Mensen moeten minder slapen achter het stuur en vaker in hun spiegels kijken zodat men kan anticiperen op het verkeer. Een ambulance gaat minder hard dan de gemiddelde Duitser op de autobahn. Daar kijk je toch ook in je spiegels...
Veel mensen zouden iets meer tijd moeten besteden in het kijken in hun spiegels.
En daar bewust frequenter mee bezig zijn.
Maar ja,,,
velen zijn drukker met het kijken in het schermpje van hun telefoon.

[Reactie gewijzigd door kittop op 29 maart 2014 08:09]

Flitsmeister hebben vele mensen inderdaad al aanstaan. Ambulances zijn inderdaad goed opvallend in het geel en blauwe lichtsignalen..... helaas worden ze door heeel veeel automobilisten te laat opgemerkt omdat 1. veel automobilisten niet of nauwelijks kijken wat er achter hun gebeurd en 2. ze anders te druk zijn met alle toeters en bellen die de auto's tegenwoordig hebben.

Heel veel veiligheidsmiddelen c.q. hulpmiddelen in de auto zouden niet nodig zijn als iedereen zich bewust met autorijden bezig hield en de rest zou laten liggen.
Flitsmeister hebben vele mensen inderdaad al aanstaan. Ambulances zijn inderdaad goed opvallend in het geel en blauwe lichtsignalen..... helaas worden ze door heeel veeel automobilisten te laat opgemerkt omdat 1. veel automobilisten niet of nauwelijks kijken wat er achter hun gebeurd en 2. ze anders te druk zijn met alle toeters en bellen die de auto's tegenwoordig hebben.

Heel veel veiligheidsmiddelen c.q. hulpmiddelen in de auto zouden niet nodig zijn als iedereen zich bewust met autorijden bezig hield en de rest zou laten liggen.
Welke toeters en bellen ?
Ik rij in een auto van 30 jaar oud, en in één van bijna 1 jaar, en de behandeling is nagenoeg hetzelfde.
stuur, rem en koppeling / versnelling, richtingaanwijzers en spiegels.

De rest zijn overbodige zaken die je meestal al wel voor vertrek hebt aangepast.

Het is bewustwording, men let wel scherp op geparkeerde bermbewoners en rare kastjes aan de rand, of over de weg, omdat die geld kunnen kosten ( omdat men structureel harder rijdt )

Maar de ambulance achter je is niet van belang, deze schrijft geen boete's, het heeft ( bijna ) geen consequentie als je die hindert, want het is toch niet voor zichzelf.
Maar guttegut als 112 gebeld wordt voor opa/oma met een hartstilstand, en de ambulance komt na 8 minuten, ipv 6,5 .... DAN is het allemaal ineens wel onzorgvuldig en slecht geregeld.

Ik denk dat een proefje met een "hindercamera" in de ambulance gaat werken voor deze bewustwording, als je te lang geen ruimte geeft, en dus niet oplet, je een mooie acceptgiro krijgt met foto / filmlink als bewijsvoering.
Moet je opletten hoe snel alle hulpdiensten serieus worden genomen
[...]
Ik denk dat een proefje met een "hindercamera" in de ambulance gaat werken voor deze bewustwording, als je te lang geen ruimte geeft, en dus niet oplet, je een mooie acceptgiro krijgt met foto / filmlink als bewijsvoering.
Moet je opletten hoe snel alle hulpdiensten serieus worden genomen
Lijkt me een goed idee. Overigens is het inderdaad soms best lastig om ambulances te localiseren als ze ergens in de buurt rijden. Week terug had ik er nog één achter me (ik stond voor het stoplicht, ging op tijd aan de kant de stoep op) en mijn echtgenote had niks in de gaten.
Ik rij in een auto van 30 jaar oud, en in één van bijna 1 jaar, en de behandeling is nagenoeg hetzelfde.
stuur, rem en koppeling / versnelling, richtingaanwijzers en spiegels.
Tuurlijk, dat is de basis. Maar genoeg auto's tegenwoordig hebben daar nog een vloot aan extra features bij, met knopjes en displays. En daar wordt best wat mee afgefrunikt volgens mij.
Een app die flitser meld zou ook niet nodig zijn als iedereen zich aan de verkeersregels hield...

Daarnaast had ik gister zelf nog dat ik wel een sirene hoorde op de snelweg maar dat ik deze door het overige verkeer pas in mijn spiegels zag toen hij op zo'n 25 meter afstand van mij was... Dat had niets met mijn rijstijl of andere toeters en bellen in de auto te maken. Puur omdat er achter mij een busje met gesloten achterkant reed en er een bocht in de weg zat.
Ze komen je ook nog wel eens tegemoed rijden. En Flitsmeister hebben veel mensen al aan vanwege flitspalen en mobiele flitsers.
Als ze je tegemoet rijden lijkt dit systeem me nóg onhandiger, die zwaailichten zitten dan nota bene direct in je gezichtsveld...

Dan wordt je alleen maar verder afgeleid als je naar het schermpje van je mobiele telefoon aan het turen bent, waardoor het eerder averechts werkt.
Ik weet niet of je zelf geen auto rijdt misschien, maar zelfs in niet zo goed geïsoleerde auto's hoor je ambulances op de snelweg pas op het laatste moment. Dat heb ik zelf tenminste zelfs als ik de ambulance al in mijn spiegel gezien heb.
Het alarmlicht kun je wel al zien, maar veel mensen kijken niet of niet vaak genoeg in hun spiegel, en zelfs als je dat wel doet dan kan een ambulance met haast best ineens erg vlot achter je zitten en dan ben je eigenlijk al te laat. Die ambulance moet eigenlijk gewoon door kunnen scheuren, niet afremmen omdat jij pas als hij enkele tientallen meters achter je zit de zwaailichten ziet.
Flitsmeister zal bij de meeste gebruikers al aan staan tijdens het rijden, in een telefoonhouder.
Je ziet zo'n ding toch vrij duidelijk in je spiegels
Lang niet altijd.
en, als hij sirenes voert, moet hij toch zeer luid en duidelijk hoorbaar zijn.
Ook onwaar. Als hij van achteren komt op de snelweg hoor je de sirene meestal pas als ie vlak achter je is. Voorbeelde te over van mensen die niet doorhebben dat er een hulpdienst langs moet.
Apps gebruiken terwijl je rijdt lijkt me eerder onveilige situaties veroorzaken
Ligt aan je definitie van gebruiken. Je hoeft het ding natuurlijk niet in de hand te houden. Zeker gezien de aard van de app (dit is geen aparte app die louter je waarschuwt voor sirenes he, fitsmeister is een app die je waarschuwt voor flitspalen dus dan heb je je telefoon waarschijnlijk gewoon in een houder zitten).

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 28 maart 2014 14:32]

Een ambulance hoor je inderdaad meestal wel aankomen, maar het is natuurlijk nooit verkeerd om nog een extra waarschuwing te krijgen.

Quote Apps gebruiken terwijl je rijdt lijkt me eerder onveilige situaties veroorzaken?

In het geval van Flitsmeister activeer je de app voordat je vertrekt. Ik check zelf altijd of er op mijn route controles plaatsvinden. De app wordt continue (tijdens de rit) geupdate door gebruikers en geeft vanzelf een melding wanneer er een flitser op de route actief is. In mijn geval heb ik de straal op 1 km ingesteld :)
De telefoon ligt dus passief naast me en dit is dus geheel veilig.
Vorige week wel een situatie gehad waar het handig was geweest. Ik reed een kruispunt (links voorgesorteerd) op, naast een vrachtwagen. Opeens stopt de vrachtwagen en rijd ik hem voorbij waarbij er met volle vaart een politieauto van rechts komt zetten. Gelukkig nog kunnen remmen.

In dit geval zou ik het wel kunnen waarderen. Ik rijd verder elke dag met Flitsmeister, voor zowel file informatie als fliters.
Dat noemen we een 'afdek-ongeval' of in dit geval een 'bijna afdek-ongeval'.
Weer wat geleerd! Thanks KrKr!
Dat zou erg mooi zijn.
Kunnen de weggebruikers weten wanneer er een ambulace (enof politie) aan komt met spoed.

Zo iets hadden ze al langer geleden moeten introduceren.

Kost het niet veel batterij met de GPS op je smartphone?
De app werkt alleen als de telefoon aan de oplader ligt. Dat staat in de beschrijving.

Edit:
Niet de app Flitsmeister maar Sireneradar
https://play.google.com/s...obility.sireneradar&hl=nl

[Reactie gewijzigd door LongBowNL op 28 maart 2014 14:56]

Anoniem: 371735
@LongBowNL28 maart 2014 14:37
Gebruik flitsmeister al een hele tijd.
Het is geen vereiste om hem aan de lader te hangen werkt prima zonder.
Echter slurpt hij hem wel leeg :P

OT.
Goed idee. Had inderdaad al veel eerder ingebouwd mogen worden.
Dat kost het wel, maar 99% van de mensen die Flitsmeister en/of Navigatie in de auto gebruiken hangen hun telefoon aan de lader.
Flitsmeister an sich kost al behoorlijk wat batterij door de continue up-to-date gegevens via 3G en GPS. Met deze meldingen erbij ga je denk ik niet veel verschil merken.
Ik denk het niet, kan gewoon mee met in hetzelfde continue up-to-date en GPS verhaal. Er zijn waarschijnlijk alleen als er daadwerkelijk een ambulance in de buurt is een paar bytes extra die over het lijntje gaan.
Dat zou erg mooi zijn.
Kunnen de weggebruikers weten wanneer er een ambulace (enof politie) aan komt met spoed.

Zo iets hadden ze al langer geleden moeten introduceren.
[...]
Het is mij niet helemaal duidelijk of dit nou sarcasme is of niet. Want dit systeem bestaat al zo lang ik mij kan herinneren, vroeger noemden bij dat een sirene, tegenwoordig heet het een app, want dat is hip.
Wat een kansloos systeem. Dus eerst moeten de gebruikers een app instaleren?
Stel je hebt je telefoon in je hoesje of ergens in de auto liggen. Dan is het geluid gemoffeld... Vervolgens hoor je de telefoon en vraag je je af wat het kan zijn. Je pakt dus je telefoon en kijkt niet meer op de weg..., vervolgens maak je zelf een ongeluk omdat je nieuwschierig wat het geluidje nou was...

Bovendien, al zou je de telefoon als navigatie ophangen in je auto en je krijgt het signaal, dan zit je nog steeds niet met je ogen op de juiste plek, die moeten namelijk op de weg gericht zijn en je spiegels...

Waar gaat het heen... waar is de tijd dat mensen actief autorijden en voortdurend spiegelen...???

Toevallig gisteren nog een ambulance tegengekomen met zwaailichten, gewoon tijdig op een bushalte gestopt samen met andere bestuurders en de ambulance kon er zo voorbij... Gewoon goed spiegelen...

[Reactie gewijzigd door radium6969 op 28 maart 2014 14:27]

Helaas is die tijd allang voorbij. Rijbewijs halen is duur, zo min mogelijk lessen nemen en dan je examen halen, zonder echt te kunnen rijden. Ook ervareb automobilisten kijken 9 van de 10 keer niet uit, op rotondes fietsers over het hoofd zien, associaal op kruispunten/afslagen/in/uitritten gaan staan, ambulance blokkeren.
Dit komt niet alleen omdat men muziek te hard heeft staan, het is mentaliteit geworden.

en radium heeft gelijk. gewaarschuwd door de app? je kijkt naar je telefoon, daarna wellicht in je spiegel en daarna bedenk je pas ó, er komt een ambulance aan, laat ik wellicht actie ondernemen. Actief spiegels kijken is zoveel sneller en veiliger.
Ik zie ook bijkomend gevaar dat men na de waarschuwing van de app plots ziet dat er facebook/whatsapp berichten binnengekomen zijn. nog verder afgeleidt dus.

opzich is het idee prima, de uitvoering waarschijnlijk ook, maar het zo een overbodig iets moeten zijn. Sirenes zijn luid genoeg, ambulances vallen genoeg op met fel gele kleuren+zwaailichten in de spiegels.
ja als iedereen oplet hoeft het geen probleem te zijn maar tegenwoordig kan niet iedereen zo super goed meer autorijden en er wordt ook minder op de weg gelet door smartphone, make-up opdoen( en meiden die met spiegeltje in de zonneklep ff kijke of hun haar wel goed zit) maar er zijn altijd goedrijdende chauffeurs maar het aantal neemt steeds verder af.
Ik gebruik de app zelf ook.
Telefoon netjes in houder, en staat gewoon stand-by pas bij een melding kijk je kort op scherm wat/waar het is en je gaat veder met auto rijden.
Dit is dus ideaal vaak zat dat je een hoop herrie hoort en geen idee hebt waar die zich bevind als ik nu ook een melding krijg dat die dezelfde kant als mij gaat kan ik ruim op tijd ruimte maken.

Het is geen navigatie die je neer zet en steeds controleerd. De app maakt geluid en toont een notificatie als er iets is op dat moment kijk je en handel je pas.
Anoniem: 587497
28 maart 2014 14:27
Handig voor als je de muziek in je auto lekker hard hebt staan. Dan kan het nog wel eens voorkomen dat je de sirenes niet hoort.

Als het ongelukken met ambulance broeders kan verminderen zal het alleen maar mooi zijn!
De muziek niet te hard in de auto. Slecht voor je oren je moet bewust rijden in de auto en je niet laten afleiden door andere dingen.
Ongelukken met ambulances zal het niet direct verminderen, de app heeft natuurlijk als doel dat automobilisten eerder de ambulance eerder zien. Het is natuurlijk een eerste stap in de ontwikkeling hiervan, ik kan me voorstellen dat in de nabije toekomst boordcomputers/ navigatie in de auto hiermee uitgerust gaat worden, zoals al in het bericht staat.

Goede feature dat de app alleen werkt als de oplader is aangesloten, dan is de kans dat de telefoon in het zicht is al behoorlijk groot. Je stuurt automobilisten in ieder geval niet op zoek te hoeven naar hun telefoon (in de broekzak of in de tas).

Het is natuurlijk in geen enkel opzicht een vervanger van de sirene, maar een toevoeging. Er zijn meer mensen op de weg dan alleen automobilisten (voetgangers, fietsers, ruiters, bejaarden zonder telefoon,...
)
Dit is best wel een uitkomst voor automobilisten die met oordopjes in achter het stuur kruipen.

En het zou de veiligheid best kunnen vergroten, hoe vaak het niet is gebeurd dat je wel een sirene hoort, maar de wagen nog niet ziet.

Zometeen kunnen Flitsmeister gebruikers alvast een goede plek zoeken om een rijbaan vrij te maken, beter dan de hulpdiensten onbedoeld ophouden, omdat je ineens die wagen achter je ziet en dan pas gaat handelen.

[Reactie gewijzigd door fridgeman op 28 maart 2014 14:28]

Ik mag toch hopen dat mensen niet met oordopjes in de muziek zo hard hebben dat ze de ambulance niet eens meer horen?!
Dan weet je dus ook dat die mensen de rest van het verkeer ook niet in de gaten hebben.

Het lijkt er steeds meer op dat mensen vergeten dat autorijden een taak is die je volledige aandacht verdient! Dus niet op je telefoon kijken om te zien of er een whatsappje binnenkomt, of om te zien of er nog wat leuks op nu.nl gebeurd... Ik zie het echt te vaak dat mensen gewoon met de telefoon in de hand achter het stuur zitten. Die mensen moeten ze echt gelijk een boete van 500€ geven ofzo. Levensgevaarlijk!

Ontopic: Goed dat ze bezig zijn om hulpdiensten zo goed mogelijk door het verkeer te laten gaan, genant dat dit nodig is...
Ben benieuwd hoe dit is uitgewerkt. Flitsmeister is namelijk een "domme" App. Als jij met flitsmeister aan in de mediamarkt loopt dan begint het ding te loeien omdat je in een straal van X meter van een flitspaal komt.

Het alternatief is het betrekken van de hoek en snelheid. Er bestaan dan ook Apps die je alleen waarschuwen als je daadwerkelijk ongunstig aankomt.

Gezien de huidige "domme" implementatie van flitsmeister zie ik het zo gebeuren dat je starks een waarschuwing krijgt voor een Ambulance die op de andere kant van de snelweg rijdt |:( .

Ben benieuwd, het initatief is namelijk prima!

@hieronder
-Ik gebruik flitsmeister, echter vrijwel uitsluitend zonder gps ivm de genoemde false positives.
-Navigatie app heeft Flitsmeister niet nodig, gps overigens ook niet alleen zonder gps krijg je geen live waarschuwingen. Wel gewoon dashboard met je favoriete wegen a la radio RDS.
-Hij schakelt zichzelf sinds een paar updates inderdaad uit. Flitsmeister meet echter nog steeds "dom".

Wat meer info over de "slimme" implementatie: CamerAlert (geen typfout) kijkt naar de snelheid en hoek van de flitspaal.

-Als je op de snelweg rijdt en er staat op de andere rijrichting een flitser dan gaat CamerAlert niet af en flitsmeister wel.
-Kom je onder een viaduct door met daarop een rood licht flitser dan slaat flitsmeister opnieuw aan. CamerAlert niet (mits het ding niet parallel aan de rijrichting van de snelweg staat).
-CamerAlert werkt op tijd in plaats van op straal. Het gaat om de tijd tot het benaderen van de flitspaal. Dus met 150 kmh komt de waarschuwing eerder dan met 80 kmh.
-CamerAlert is stil als je onder de maximum snelheid zit.

Flitsmeister heeft voor mij te veel false positives, als dat met ambulances ook gaat gebeuren wordt het alleen maar irritant in plaats van behulpzaam. Vandaar mijn vraagtekens...

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 28 maart 2014 15:38]

Gebruik je Flitsmeister eigenlijk wel? Bij mij schakelt Flitsmeister zichzelf uit wanneer deze bemerkt dat je niet meer onderweg bent in de auto...

Edit: Je maakte zoveel reclame voor Cameralert dat ik het geïnstalleerd heb. Probleem is nu dat ik nogal wat flitsers mis die wel in Flitsmeister staan met meer dan 40 updates, ik kan er dan ook met reden vanuit gaan dat ze er wel staan. Wat Camalert niet heeft en Flitsmeister wel is dus een goede community.

Verder zie ik bij Cameralert gebaseerd is op een Abbo van €25,- per jaar!? Dan is Flitsmeister ook nog eens voordeliger dus.

[Reactie gewijzigd door Bilbo.Balings op 28 maart 2014 18:45]

In Nederland gebruik ik gewoon Flitsmeister, maar dan met de GPS uit zodat ik me niet aan de valse vaste meldingen erger. CamerAlert gebruik ik met name voor vaste flitsers in het buitenland (o.a. Frankrijk etc staat er goed in). Je kunt ze overigens ook tegelijk draaien :+ .

Flitsmeister is natuurlijk voor Nederland veel completer, maar dat betekent niet dat de app perfect is. Ze zijn gewoon een beetje laks met de simplistische "straal" detectie. Het kan ook anders/beter.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 29 maart 2014 01:09]

Heb jij altijd je navigatie en flits app aanstaan als je in de winkel bent? Ik gok dat 99% het uitzet als ze zijn aangekomen.

Verder dat hij alarm geeft mbv straal dan vind ik dit prima. Ik erger me dood dat je een sirene hoort maar geen idee waar vandaan. Liever een 'foute' melding dan geen.
Aangezien die a) zou kunnen afslaan b) het nuttig is om er toch opmerkzaam op te zijn vanwege capriolen van het overige verkeer, lijkt het mij een acceptable "false positive" ..
Leuk idee maar de mensen die een app of dienst als dit nodig hebben (lees: alarmdiensten over het hoofd zien), hebben meer baat bij een goede rijopleiding of grondige zintuigen controle.

En met die rare praktijken van het 'kopen' van je theorie examen, die laatst in het nieuws waren, voorzie ik in de nabije toekomst de noodzaak voor apps als deze. Het Nederlandse verkeer zal er niet op voorruit gaan :'( :'(.
lees ook even mijn post boven de jouwe. Dit gaat niet om noodzaak, maar om extra informatie voor de weggebruikers. Opvallend dat de meeste tweakers hier emotioneel reageren en totaal voorbij gaan aan de techniek en de voordelen.
Ik stel ook niet dat het nu al om noodzaak gaat, alleen dat ik voorzie (denk) dat dit in de nabije toekomst wel noodzaak kan worden als het probleem niet bij de bron wordt aangepakt. Die bron, dat is de rijopleiding.

Het gaat inderdaad om anticiperen, wat je ook al naar voren haalt in jouw post. Maar het is de bedoeling dat je tijdens de rijopleiding, naast het besturen van een voertuig, je anticiperend vermogen vergroot. Voorruit kijken, nadenken over wat andere weggebruikers doen (dus ook ambu's) en wat je eigen positie is ten opzichte van hen.

Om dit te verbeteren is bijvoorbeeld ook het onderdeel 'gevaarherkenning' bij het theorie examen geïntroduceerd, zodat je kan anticiperen op het gevaar. Als er dus met deze examens gesjoemeld wordt dan ontbreekt dat stukje kennis gewoon. Zo simpel is het.

Edit: Het is een mooi stukje techniek, ik als Flitsmeister gebruiker zal het ook zeker met open armen ontvangen. Alleen is het dweilen met de kraan open.

[Reactie gewijzigd door RobertR op 28 maart 2014 16:41]

top!

Wat super dit! Zit veel op de weg en merk dat mensen veel moeite hebben met Ambulances. Vooral als ze acht je staan en ze weten niet welke kant ze op moeten. Wellicht kan deze toepassing meehelpen aan het bewuster omgaan met de ambulance!

Zo was ik onlangs in Amsterdam en zag ik dat een ambulance er niet langs kon omdat de bestuurder te druk was met zijn mobiel!!! i.p.v. de weg in de gaten houden.

Zo zie je maar weer dat de telefoon voor steeds meer toepassingen wordt gebruikt i.p.v. alleen bellen. Ze kunnen je goed ergens bewust van maken.

Wel onwijs jammer dat de pilot in het noorden van het land met deze sirene bij de autoradio is stilgezet omdat radiostations hier niet aan mee wilden werken. Iedereen heeft een stukje verantwoordelijkheid te dragen in het tijdig opmerken van hulpdiensten.

[Reactie gewijzigd door johannesberg740 op 28 maart 2014 14:26]

Mooi idee met de huidige auto's die goed geïsoleerd zijn. Vraag me wel af of mensen niet teveel om zich heen gaan kijken wanneer er een melding is. Rijbaan en afstand controle moet dan wel goed werken.

Nu nog de politie auto's, zowel opvallend als onopvallend :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee