Siri-bedenkers tonen spraakgestuurde zoekassistent Viv in New York

De ontwikkelaars van Apple's virtuele assistent Siri hebben een nieuwe spraakgestuurde assistent getoond met de naam Viv. Viv moet een betere versie van Siri zijn die verschillende diensten kan koppelen in plaats van 'moeilijke' vragen door te sturen naar een internetzoekopdracht.

Viv wist tijdens een twintig minuten durende demonstratie bij het Techcrunch Disrupt NYC-evenement een tiental complexe vragen te behandelen. Het ging in de meeste gevallen niet eens zozeer om hoe ingewikkeld een vraag was, maar juist ook dat Viv de vragen kon verbinden met andere aanbieders van diensten en goederen in plaats van hiervoor terug te grijpen naar een 'normale' zoekopdracht bij een zoekmachine.

Ook is Viv ontworpen om niet afhankelijk te zijn van een bepaald soort apparaat. Het moet min of meer een open platform worden, open voor alle diensten en toegankelijk via alle apparaten. Daarmee moet Viv 'alomtegenwoordig' worden, zegt Adam Koopersmith, een van de investeerders in Viv, op The Verge. Viv moet de 'voorkeuren en geschiedenis van de gebruiker' onthouden, via alle apparaten. Het doel is van Viv een platform te maken waarmee alle los van elkaar opererende apps integreren.

Het 'geheime sausje' van Viv is iets wat Viv-ceo Dag Kittlaus tijdens zijn presentatie op Disrupt 'dynamic program generation' noemt. De assistent die door kunstmatige intelligentie ondersteund wordt, begrijpt intentie en kan daaruit een programma voortbrengen om het beste antwoord op de vraag te geven.

"Het idee van Viv is dat ontwikkelaars ermee aan de slag kunnen gaan en alles kunnen bouwen wat ze willen", zegt Kittlaus. Daarbij hoeven ontwikkelaars niet alle code te schrijven, maar beschrijven wat ze willen wat Viv moet doen.

Er wordt nu zo'n vier jaar aan Viv gewerkt. Het bedrijf wist 12,5 miljoen dollar aan investeringen binnen te halen van Iconiq Capital. Geruchten die verschenen op The Washington Post dat Google en Facebook al probeerden het bedrijf over te nemen, deed Kittlaus op vragen uit het publiek af als: "Je hebt ervan gehoord, je kunt er waarschijnlijk over lezen", zonder daar verder dieper op in te gaan.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

09-05-2016 • 20:27

37 Linkedin

Reacties (37)

Wijzig sortering
Ik mis hier iets, ze maken Siri verkopen het en gaan gewoon door met Siri ontwikkelen met een budget waar ze voorheen alleen van konden dromen?

Je zou zeggen dat als je iets verkoopt dat er in je contract staat dat je niet vervolgens weer precies hetzelfde gaat maken weer?
Nee dat is niet vreemd, en dit zien we al langer. Je maakt een product, en verkoopt het. Je verbeterd het product, en verkoopt het weer onder een andere naam. Zo gaan heel veel Tech zaken in hardware en software.

Even een tweakerverhaal
Steamone heeft de nieuwe video player ontwikkelt voor Tweakers, maar steamone heeft in het verleden ook al video players gemaakt. Ook hier kan je zeggen dat het een verbeterde versie is van het werk dat ze aan een ander bedrijf leverde. (Die ondersteunde geen HD video) maar deze wel.

Het is echt niet vreemd, en waarom zou je potentieel geld links laten liggen, als je met een tussenproduct geld kan verdienen om de ontwikkeling te bekostigen?
Steamone heeft toch niet zijn hele bedrijf aan tweakers verkocht. Die vergelijking gaat totaal niet op.
Dat klopt, maar ze zijn na een jaar van Apple weggegegaan. maar Apple hield de rechten over siri. En de bedenkers vab siri hielden het geld. Dus in enige zin hebben ze het product siri verkocht.
Het zal dan ook wel in het contract gestaan hebben dat ze gewoon konden doorwerken aan Viv. Siri kon dit ook al toen het aan Apple werd verkocht maar Apple heeft al die functionaliteit er uit gesloopt. Waarschijnlijk hebben ze het eruit gesloopt omdat het toen nog niet op punt stond maar Apple wist dus heel goed dat ze aan Viv werkten

Wees maar zeker dat ze bij Viv hun zaakjes op orde hebben, ze weten ook wel dat als dit niet in het contract stond ze een heel duur juridisch gevecht gaan moeten uitvechten.

Viv strookt ook niet met het privacy beleid van Apple denk ik dus ik denk dat Apple Vivi sowieso niet ziet zitten. Apple probeert momenteel Siri privacy beschermend te maken dus is het niet de bedoeling dat je onbewust gegevens weggeeft met een virtuele assistent die bvb pizza's kan bestellen bij eender welke pizza delivery.
Niet bepaald, als ik het goed begrijp is SIRI meer 'static' en dit meer 'dynamic'.

+ SIRI = apple, dan krijg je weer dat ze niet met Microsoft willen werken, of iets anders, omdat dit los van Apple staat (ookal hebben ze wel nauwe banden denk ik zo), word dit meer universeel.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 9 mei 2016 20:52]

Klopt. Siri is een tamelijk statisch voice response systeem.
Was meer een gadget dan dat het in de praktijk prima werkt.

Met Viv hebben ze een inhaalslag gemaakt en proberen ze eigenljk te concureren met Microsoft en IBM.
Viv is qua opbouw totaal anders als Siri.


Een kort overzicht ter vermaak: }:O

KPN nummerinformatie is een Human Response systeem
(noem je vraag, een persoon luistert en typt het antwoord in, een computerstem antwoord)

Viv is een Interactief Voice Response systeem
(probeert de vraag te begrijpen en uit een bestaand algoritme te antwoorden)

Watson is een Cognitief Voice Recognition & Response systeem
(analyseert de taal/accent om de vrager beter te begrijpen. Probeert de vraag te interpreteren en het bij behorende antwoord te zoeken en te geven aan de hand van de zoekresultaten)

[Reactie gewijzigd door kwakzalver op 10 mei 2016 12:23]

Het klopt wat je zegt, maar er zit wel een verschil tussen Siri en de rest. Het beleid dat Apple voert is dat je privacy gewaarborgd wordt, waardoor jou gegevens niet terecht komt bij ontwikkelaars. Bij de rest zie je duidelijk dat jouw persoonlijke band dat je creëert met de spraakassist naar de cloud word geupload. Elke apparaat dat je connect heeft ze zelfde spraakassist. Hierdoor werkt Google Now veel beter dan bijvoorbeeld Siri, omdat ze veel meer data hebben over jou. Als je op je iPhone Siri zou gebruiken is deze anders dan de Siri op je iPad. Hierdoor blijft Siri "dom". De makers van Viv gaan de zelfde richting op als Google Now. Alles in de cloud en ontwikkelaars alle vrijheid geven. Persoonlijk vind ik dit slechte ontwikkeling.
Siri = apple?
Siri zelf wel, maar alle dictation functies met spraak zijn ontwikkeld door Nuance.
Dus of je nu SIRI hebt of een andere app, de basis van alle applications is gemaakt door Nunce.
Dragon is wereldwijd het grootste dictate bedrijf. SIRI zelf is dus Apple, maar dictation is gewoon ontwikkeld door Dragon.
Ook VIV is weer gebouwd op basis van Dragon Technologie:

http://www.engadget.com/2...l-assistant-of-your-drea/
Kennelijk was de onderhandelingspositie van apple niet zo sterk in deze ?

Niet alleen de directe prijs wordt bepaald door (potentiele) vraag en (potentieel) aanbod, ook de rest van de voorwaarden.

[Reactie gewijzigd door gekkie op 9 mei 2016 20:44]

Blijkbaar heeft Apple Siri al in 2010 gekocht. Een jaar later zijn ze vertrokken en in 2014 hadden ze al een demo van hun nieuwe techniek. Nu laten ze de huidige tussenstand zien en hun toekomstfilosofie (die nadrukkelijk niet device- en merkgebonden moet zijn). Ziet er interessant uit en het lijkt er op dat het semantische web, waarvan velen zeiden dat dat web 2.0 had moeten zijn er eindelijk gaat komen (zo rond 2000 kwam het semantische web idee volgens mij opzetten).

Ik hoop alleen wel dat het niet VIV-web wordt (ookal draait de VIV-app cross platform), maar een open platform waar je niet alles hoeft te doen volgens de wetten van VIV. Of VIV wordt de 'Flash' die de standaarden beweging onder druk zet om iets soortgelijks ook écht mogelijk te maken met open standaarden (standaarden die wellicht ook minder complex zijn dan de huidige).

[Reactie gewijzigd door :murb: op 9 mei 2016 21:11]

Ach, dan koopt Apple het toch gewoon weer opnieuw? (maar inderdaad, niet goed onderhandeld van Apple, dat is zeker)
Dat lijkt me niet gezien ze dit universeel willen houden.
Met genoeg geld is iedereen op andere gedachten te brengen. Een geld heeft Apple wel.
Geld welke ook andere partijen hebben. Ik denk dat dit meer bij MS past.
Ik begrijp de negatieve reacties niet. Dit is fantastische techniek en helemaal als het beschikbaar komt voor developers. Dit is een tech-site waar je als tech enthousiast komt.
Ik snap het wel. De meeste hier op Tweakers vinden de techniek echt wel prachtig maar hebben ook flinke issues met het opgeven van privacy in ruil voor het gemak wat deze diensten zoals Viv kunnen leveren. Om Viv goed te laten werken dient het veel over je te weten en die data moet ergens worden opgeslagen en het zal lastig zijn om dat alleen op je eigen device te laten vanwege de complexiteit van de algoritmes. Zeker als je data gaat combineren van bijvoorbeeld je familie, vrienden en de rest van de wereld (data over je vrienden etc. heeft namelijk weer niets te zoeken op jouw device). Ze moeten die data ergens bij elkaar verzamelen om er wat nuttigs mee te kunnen doen.
Dat begrijp ik heel goed, maar die discussie moet gevoerd worden en wordt ook gevoerd. Wat me echter stoort zijn reacties als "big brother weer dichterbij", want die voegen niets toe. Dergelijke sentimenten kunnen de techniek alleen maar tegenwerken, ipv dat er naar een oplossing voor het privacy vraagstuk wordt gezocht. Ik heb de oplossing niet, maar ben me er de laatste tijd in aan het verdiepen.
Je hebt gelijk dat men gelijk weer terugvalt in opmerkingen over het niet kunnen vertrouwen van bedrijven/instellingen/overheid. Dat is ook wat mij redelijk vaak stoort, het is al zo vaak gezegd en het is beter om in oplossingen te gaan denken.

Aan de andere kant is dat wel een signaal naar de bedrijven toe om transparanter te worden over de verwerking van gegevens en dat ze duidelijk moeten aantonen dat ze echt moeite doen om de gegevens veilig te houden en niet uiteindelijk toch worden verkocht aan de hoogste bieder.

Persoonlijk denk ik dat het alleen maar lastiger zal gaan worden in de toekomst en wellicht komt het zo ver dat het uiteindelijk de vooruitgang in deze gebieden gaat belemmeren waardoor men wel moet gaan nadenken over andere manieren. Wie weet komt er ooit een oplossing waarmee we allemaal tevreden kunnen zijn.
Toch grappig, dat ze gewoon door gegaan zijn tot ze Googles stembesturing hebben gemaakt, volgende stap Cortana? :+ (in het kort; googles stembesturing is feitelijk dezelfde functionaliteit als siri maar het bereikt meer door alle google services in te pluggen, cortana gaat nog een stapje verder door ook dingen te weten over het land/de cultuur waardoor het 'personlijker' over komt)
Dit is heel anders dan statisch antwoorden en zoeken in een zoekmachine. Als je het hele filmpje bekijkt wat er zo bijzonder aan ja, dan snap je het wel.
zoals in de kleinere lettertjes kort uitgelegd, Google doet dus precies hetzelfde door verschillende diensten en 'kaarten' (niet te verwarren met landkaarten) aan elkaar te koppelen, dat is geen geval statisch antwoorden en zoeken in een zoekmachine
Google doet helemaal niet hetzelfde. Dit programma genereert dynamisch code op basis van intentie. Het parsen van de intentie en op basis daarvan software genereren is knap.
De 'absurde queries' heb ik zelf al vaker werkend gezien in Hound. Vaak nog veel absurder (zie)
Dit is een mooi stukje techniek: Dynamisch programma's genereren op basis van intentie. Ik zou dat heel graag als algemene programmeertaal zien: 5GL+
Een leuk onderwerp om over te discussiëren en een erg interessant filmpje. Ik maak nu zelf weinig gebruik van (zoek)assistenten, mede doordat ze vaak Nederlands niet (goed) ondersteunen.

Ik snap dat wij relatief gezien maar een klein percentage van de wereldbevolking zijn, maar ik hoop dat er voor Viv ook aandacht wordt besteed aan de ondersteuning voor verschillende talen. De voorbeelden die de CEO geeft werken waarschijnlijk fantastisch als je naast Central Park in New York woont, maar voor iemand uit een dorpje in Nederland laat het vaak te wensen over.

Nou is dat natuurlijk ook afhankelijk van de voorzieningen die hier te vinden zijn en het aantal gebruik dat ze ervan gaan maken. Zoals ik al zei, een leuk onderwerp om over te discussiëren :).

Ik denk dat we de komende tijd nog veel over dit onderwerp gaan horen. Leuk!
Geweldige techniek, maar ik ga het niet gebruiken. Ik wil gewoon mijn smartphone met mijn spraak kunnen gebruiken in de auto maar zonder alle poespas, zoals het aanmaken van een persoonlijk profiel. neem het voorbeeld waar Viv leert welk eten je lekker vind, en met die gegevens naar restaurants gaat zoeken. Het zelfde voor het nieuws, en wat voor films je graag ziet. Zo crieer je langzaam een bubbel om je zelf , waarin je alleen de dingen ziet , en doet waarvan je weet dat je die zelf leuk vind.

Daarbij weet dit programma zodadelijk alles van je, zoals in het voorbeeld, waar jij, je moeder, je vrienden wonen, werken, en wat ze leuk vinden. Daarnaast is het gekoppeld aan je andere social media, en je bank gegeven enz.
Dit wordt als ik het zo begrijp meer een assistent voor bedrijven om makkelijker bij consumenten te komen. Deze man heeft al een hoop "friends" waar hij graag mee samenwerkt. Weinig bekend over hoe prioriteit in elkaar zit, wellicht wordt het bedrijf dat het meest betaald voorgetrokken door Viv straks. En je wilt als consument juist controle hebben door te betalen aan wie jij wilt en te bepalen met wie jij zaken doet. Dit is voor de consument een blackbox en een enorme stap achteruit als je het mij vraagt.
Een ander voorbeeld is Swift Keyboard (nu gekocht door Microsoft). Met swypen of typen kiest hij vaak al het woord wat je wilt gebruiken. Dit is een dienst en er worden dus gegevens van je opgeslagen. Een Poolse medewerker gebruikt het met nederlands en pools door elkaar en werkt fantastisch.

Je gebruikt dus enerzijds de slimmigheid die er vooraf is ingestopt en die word verrijkt doordat het systeem jouw taalgebruik "leert".

Ik snap de privacy issues wel. Zeker als je bedenkt dat als je credit card gegevens intypt, deze wellicht dus ook ergens worden opgeslagen en je ziet niet hoe goed ze dat doen en of dat lokaal op je telefoon is, of in de cloud.

Aan de andere kant moet je ook beseffen wat "privacy" nu werkelijk inhoud. Je bank ziet heel veel van wat je doet, je internet provider ziet alle URL's die je bezoekt, je zorgverzekeraar weet alles over de toestand van je lichaam en de belastindienst weet nog veel meer. Privacy is enerzijds nodig voor crimineel misbruik, aan de andere kant tegen overheden die teveel data combineren.

Dat Google ook veel data over mij opslaat zal mij op dit moment worst weten. Ik vertrouw Google / Microsoft / Apple / Amazon meer mijn data toe dan veel andere bedrijven en instellingen Dat Google je data verkoopt is een misvatting.

Wat betreft ViV. Het kan best zijn dat de je een eigen installatie hebt van ViV die je voor alles kunt gebruiken. Data word dan niet opgeslagen bij ViV, maar bij de aanbieder van de functionaliteit. Ik weet niet wat beter is. Want als heel veel bedrijven "powered bij ViV" gaan gebruiken word het alleen maar lastiger waar je data opgeslagen word. De data die opgeslagen word is dan "training data". En iedere keer als je het gebruikt word het een beetje beter.

Je kunt er tegen zijn, en waakzaamheid is inderdaad geboden, maar dit is de toekomst die ook wel verder gaat zonder jou. Bots kunnen een enorm hulpmiddel zijn om automatisering sterk te laten verbeteren.

Mijn vrouw haat het, maar ik gebruik domme siri vaak en ondanks dat het dom blijft, is het al goed bruikbaar. Bijvoorbeeld om de tijd in een andere tijdzone op te vragen, of om een herinnering te plaatsen (bijvoorbeeld: Herinner mij als ik op kantoor ben om Piet te bellen). Als ik dan na een uitgelopen afspraak op kantoor kom, zie ik herinnering. Dat is heel erg krachtig....
En Skynet is weer een stapje dichterbij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee