Onderzoekers aan MIT hebben een technologie ontwikkeld waarbij met behulp van zilveren nanodeeltjes transparante projectieschermen zijn te bouwen. Volgens de onderzoekers zijn deze goedkoop te produceren en biedt de displaytechniek goede kijkhoeken.
De onderzoekers mixten de 62nm zilveren nanodeeltjes met polyvinylalcohol, een synthetisch polymeer dat een goede filmlaag kan vormen. Deze mix werd op een glasplaat aangebracht en had een dikte van slechts 0,46mm. De betreffende zilveren nanodeeltjes zijn slechts gevoelig voor een zeer specifieke golflengte en reflecteren daarom slechts een bepaalde kleur licht en blijft het glas verder transparant. Door een gerichte laser af te vuren op het glas konden de zilverdeeltjes gestimuleerd worden en is het mogelijk om beelden op het glas te projecteren.
Hoewel de onderzoekers met de zilveren nanodeeltjes in het prototype alleen een blauwe kleur konden oproepen, zouden met behulp van andere nanodeeltjes ook rood en groen opgeroepen kunnen worden. Met deze drie primaire kleuren zijn vervolgens full color-projecties mogelijk, al moet een dergelijk display in een volgende stap nog gebouwd worden.
Het ontwikkelde systeem is volgens de ontwikkelaars goedkoop te bouwen - het materiaal voor het prototype zou slechts 10 dollar hebben gekost - en is zeer goed schaalbaar. Ook biedt het in tegenstelling tot enkele conventionele projectietechnieken betere kijkhoeken en een hoge resolutie. Een potentieel nadeel is de benodigde laserprojectie waardoor de technologie zich nog niet leent voor toepassingen als Google Glass, maar de technologie zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor heads-up displays op de voorruit van een auto of voor advertentiedoeleinden op een winkelraam. De onderzoekers denken zelfs dat complete wolkenkrabbers tot grote displays omgevormd kunnen worden door op alle ramen een transparant folie te plakken.