Wetenschappers hebben een manier ontwikkeld om een lasersysteem te laten fungeren als een bliksemafleider. Het systeem werkt met laserbundels die door de lucht reizen. De bliksem volgt het pad van de lasers, omdat dit de weg van de minste weerstand is.
Het concept is bedacht en ontworpen door wetenschappers van universiteiten in Arizona en Florida, zo meldt ExtremeTech. Om lasers als bliksemafleiders te laten werken zijn er minimaal twee nodig: de eerste wordt gebruikt om een lichtbundel de lucht in te schieten, terwijl een tweede nodig is om de lichtbundel te versterken als deze 'uitdooft'.
Normaalgesproken kiest de bliksem het pad van de minste weerstand, iets waar conventionele metalen bliksemgeleiders op zijn gebaseerd: zij vangen de bliksem op, bijvoorbeeld bovenop een hoog gebouw, en leiden de stroom naar de grond. De wetenschappers denken met het lasersysteem een pad van minste weerstand te kunnen creëren waardoor het gebouw volledig wordt omzeild. Wanneer een laserbundel door de lucht reist raakt de lucht geïoniseerd, wat er vervolgens voor zorgt dat de bliksem het geïoniseerde pad kiest, aangezien dit beter geleidt dan "gewone" lucht.
Vooralsnog kan het lasersysteem nog niet in de praktijk worden ingezet. Hiervoor is een zeer sterke bundel noodzakelijk die zijn focus over zeer grote afstanden kan behouden. Het is onduidelijk wanneer de wetenschappers denken dat lasers in de praktijk ingezet kunnen worden als bliksemafleiders.