Google start pilotprogramma met augmented reality-bril

Google heeft aan een aantal medewerkers testexemplaren van zijn augmented reality-bril gegeven voor een pilotproject. De zoekgigant wil vooral input vanuit het publiek krijgen op de futuristische brillen van Project Glass.

De bril is voorzien van een heads-up-display en projecteert met behulp van een lens informatie op het brillenglas. Via spraakcommando's kan de bril aangestuurd worden of kan de drager juist informatie ontvangen. Verder is de bril voorzien van een geïntegreerde camera waarmee videobeelden en foto's gemaakt kunnen worden. In tegenstelling tot eerdere geruchten lijkt de bril niet op de nogal forse virtuele bril van Oakley Thumps, maar heeft het ontwerp een relatief rank montuur gekregen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Google wil met behulp van augmented reality-technologie diverse toepassingen mogelijk maken. Project Glass moet volgens de zoekgigant de discussie openen over de mogelijkheden en input opleveren voor nieuwe toepassingsmogelijkheden. In een video toont Google een aantal mogelijke concepten van de high tech-bril, zoals het projecteren van route-informatie, het versturen van voicemails en het houden van videochats.

Google zou nog werken aan andere monturen en modellen. Daarnaast meldt The New York Times dat dragers de bril in de praktijk niet als hinderlijk ervaren en informatie juist op een prettiger en toegankelijker manier weet te presenteren.

Project Glass is een uitvloeisel van Google X, een geheimzinnig onderzoekslab van Google. Naast de augmented reality-brillen zou er bij Google X gewerkt worden aan nieuwe robotica en zelfs nagedacht worden over concepten als ruimteliften.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

04-04-2012 • 19:50

163 Linkedin

Reacties (163)

163
154
82
6
2
60
Wijzig sortering
Beetje sensatie makerij. Ik vind hier niks speciaals aan en ik denk dat voor de doorsnee persoon dit apparaat niet zo veel toegevoegde waarde zal aanbieden. Wat heb je nou aan zo'n ding? Loop je beetje tegen jezelf te praten terwijl je dezelfde functionaliteiten ook gewoon op je smartphone hebt. Het is gewoon een broodje aap verhaal. Misschien voor bepaalde groepen die geen handen of voeten hebben dat het interessant is om zo'n ding te hebben maar anders kan ik me er niks bij voorstellen.
Of je er iets aan hebt is sterk persoonlijk.

Mij lijkt het juist erg voordelig om áltijd alle functionaliteiten van een smartphone beschikbaar te hebben, zonder je handen te hoeven gebruiken. Ik heb wel handen en voeten, maar dagelijks blijkt dat ik er niet genoeg heb...

Wat voor mij echter het mooiste is, is juist de integratie met de omgeving. Een smartphone biedt dit niet, want je loopt simpelweg niet met je smartphone voor je hoofd.
Ergens naar kijken en er informatie over verzoeken, lijkt mij echt behoorlijk wat gemakkelijker dan iets zien, je smartphone pakken, de juiste app opstarten, richten, en vervolgens de informatie van het schermpje te lezen.
Er zijn zoveel dingen die ik kan bedenken, die ik liever echt op een HUD-manier in beeld heb dan op het schermpje van mijn smartphone.

Ik merk trouwens dat veel mensen niet precies weten hoe de beelden verschijnen. Ter verduidelijking: je ziet het beeld van deze bril niet op 1 centimeter afstand; het beeld lijkt voor jouw als beschouwer op meerdere meters afstand te 'zweven'. Deze afstand is waarschijnlijk configureerbaar.
Waar sommigen ook moeite mee hebben, is begrijpen dat je de werkelijkheid ziet met de interface ervoor, en dus geen camerabeelden. De camera in deze bril is dus niet altijd actief, alleen als je hem wilt gebruiken.

Een aantal voordelen, in de volgorde dat ze mij te binnen schieten:
 • Navigeren terwijl de route op de weg verschijnt. Je kunt navigeren zonder je aandacht op de navigatie te richten. De navigatie verschijnt namelijk net als verkeersborden, wegbeschilderingen, stoplichten, etc. gewoon als een onderdeel van de omgeving.
 • Beelden vastleggen op de manier zoals jij het beeld ook daadwerkelijk ziet. Als er iets verschijnt dat je wilt vast te leggen, hoef je er maar naar te kijken en verbaal de camera te starten. Dit gaat een stuk sneller dan je smartphone pakken en daarop de camera-app starten. Vervolgens moet je ook nog zien te mikken, waar toch best veel mensen moeite mee blijken te hebben.
 • Teksten kunnen direct vertaald worden, en de vertaalde tekst kan weergeven worden op de plek waar jij het blaadje vasthoudt. Tekst lezen vanaf een schermpje is, hoe groot het scherm ook mag zijn, minder prettig dan het op gewenst formaat voor je zien.
 • Je kunt direct het onderwerp in beeld identificeren en hier informatie over weergeven. In een winkel hoef ik maar ergens naar te kijken om te zien wat het kost, wat de adviesprijs is voor dat product, en of het elders goedkoper te krijgen is. Op straat hoef ik maar naar een taxi te kijken, om te weten te komen wat de gemiddelde gebruikerservaring van het taxibedrijf is. Ga zo maar door...
 • De naam/interesses/etc. van iemand die ik aanspreek (of andersom) kan direct naast/boven die persoon worden weergeven, zodat ik meteen al weet waar er raakvlakken zouden kunnen zijn. (Privacy-eis: welke informatie op deze manier beschikbaar is voor anderen, moet uiteraard door de persoon zelf kunnen worden ingesteld. Dit lijkt me echter geen probleem, bij Google+ is dit ook al het geval.)
Ik kan best nog wel even doorgaan. Jammer genoeg is het al 3:30 's nachts, en wil ik langzaam wel eens naar bed. Stuur me gerust een PM als je de rest van de waslijst wilt horen...

EDIT: En toen was het ineens 14 uur later, dus ik ga nog even door:
 • Gamen wordt weer wat persoonlijker. Je kunt nu namelijk spelletjes spelen waarbij de spelomgeving in de werkelijkheid wordt geprojecteerd. Het is aan de creativiteit van de spelontwikkelaars op welke manier hier gebruik van wordt gemaakt.
 • De natuur beschouwen kan nog wat leuker en interactiever worden. In het bos kun je planten en dieren identificeren en er interessante feitjes over te weten komen. Op die manier wordt men misschien weer gestimuleerd wat meer naar buiten te gaan.
  Ook zou je kunnen gaan sterrenkijken met de bril. Planeten, sterren en andere hemellichamen krijgen een naam, en sterrenbeelden worden in de lucht getekend.
Al om al voegt het dus niet veel nieuwe functionaliteit toe. Het benut deze functies echter op een manier waardoor ze veel bruikbaarder en makkelijker worden. Dit in zijn geheel vormt voor mij de waardevolle nieuwe functie. Of je het hier mee eens bent, is grotendeels afhankelijk van je eigen dagelijkse gebruik van hedendaagse technologie en je creatieve visie.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 5 april 2012 17:05]

Datzelfde zeiden ze over de smartphone. Daarna over de tablets.

En dit is zeker geen broodje aap.
Sommige dingen zijn natuurlijk te mooi om waar te zijn in het filmpje (route in een winkeltje?, naadloze overgang tussen broodje eten en smsen, hoe weet de bril dat je niet meer wilt chatten?).
Ook valt het mij op dat je met zo'n bril nog minder hoeft na te denken en dat is natuurlijk mooi als jij in een onbekende stad bent, maar uiteindelijk worden we allemaal afhankelijk van de technologie en dat vind ik jammer.
Verder vind ik het een prachtige technologie, ik kan niet wachten.
Routes in een winkel zijn al mogelijk met Google Maps Indoors
Je hebt al maps in gebouwen. Maar dat lijkt me nog niet op die schaal van kleine winkeltjes draaiend. Eerder het niveau van een vliegveld bijvoorbeeld:
nieuws: Google voegt plattegronden van gebouwen toe aan Maps
De route in een winkel, zal er van afhankelijk zijn of de winkel zin heeft zich hiervoor in te zetten. Google Maps Indoors is namelijk op dit moment al in een beta-fase, en zal binnenkort beschikbaar komen voor navigatie door grotere winkels zoals sommige IKEA-locaties.
Als dit echt is dan gaat het wel heel cool kunnen worden.
Zie alleen niet zomaar mensen met zon bril op lopen maar daar zal wel wat voor bedacht worden ;)

ik ben benieuwd hoe het test exemplaar werkt? Het zal toch nooit zo goed zijn als in die video beschreven staat? lijkt me namelijk meer toekomstmuziek

[Reactie gewijzigd door alwinuzz op 4 april 2012 19:56]

Anoniem: 398412
@alwinuzz4 april 2012 21:17
Ik vind het anders best irritant al die pop ups voor je zicht. Dit wil ik dus echt niet op hebben. Ze zullen de interface toch nog zwaar moeten aanpassen voor het iets deftig wordt. Ik wacht al een tijdje op dit soort technologie maar zoals Google het nu brengt is het gewoon irritant.
Ik denk dat je gewoon een geluidje hoort en door naar de melding bovenaan te kijken zal hij deze openen in het midden van je "scherm". Als je dus niet naar de melding kijkt, zal hij nooit midden van je "scherm" verschijnen.
Anoniem: 398412
@Tycho915 april 2012 00:12
Maar dan nog. Ik heb nu al 100den HUD's gebruikt in games. Het kan allemaal veel minder obstructief. Goed voorbeeld is die metro informatie. Je loopt daar een trap af en hup ne popup in beeld. Voor je het weet lig je van de trap |:(
Dit lijkt mij inderdaad ook de meest logische oplossing. De notificaties verschijnen gewoon buiten focus, waardoor je wel weet dat ze er zijn, maar ze je verder niet storen.

Door middel van eye-tracking zal het mogelijk zijn die notificaties te openen zodra je er bijvoorbeeld een (halve) seconde naar staart.
Zie alleen niet zomaar mensen met zon bril op lopen
.
Ik zou er echt geen probleem mee hebben, ik zou meer problemen hebben met hardop praten in het openbaar.

Ik denk dat dit al redelijk snel kan komen: Het is eigenlijk een soort Siri-bril, en er zijn ook al doorzichtige beeldschermen (in Japan is een flat met beeldschermen als ramen, en ja die ramen kan je ook 'sluiten'. De techniek is er.

Ik vind het eigenlijk ook wel een logische toepassing, Siri heb ik nooit begrepen, want als je het toestel al met de hand kan bedienen, waarom dan nog praten tegen je telefoon? Ideaal zou zijn als de bril je iris kon volgen en knipperen met je ogen een muisklik zou zijn, dan verhelp je ook dat probleem van het praten.

[Reactie gewijzigd door poepkop op 4 april 2012 20:26]

Wel erg jammer dat je best regelmatig knippert:P
En al die mensen met ticks 0_o...
Ik zat ook aan knipperen te denken, maar dan door middel van knipogen. Dan heb je geen interferentie met gewoon knipperen. Je kunt dat de hele interface opbouwen rond dichotome keuzes; ja is links knipperen, nee is rechts etc. Helaas kan niet iedereen goed knipogen :)

Maar goed, je kunt ook een eye-tracker inbouwen en dan kunnen mensen gewoon naar links of naar rechts kijken om de interface te besturen. Kun je ook nog omhoog en omlaag kijken toevoegen.

Hoe dan ook, spraak zou zeker niet mijn voorkeur hebben omdat ik liever niet 'tegen mezelf' loop te lullen in openbare ruimtes. Ook superstorend als 5 man om je heen in de trein dat bijvoorbeeld gaar doen. Nu al is het vrij irritant als mensen keihard hun muziek aanzetten in de trein of luid zitten te bellen...

[Reactie gewijzigd door Morrar op 4 april 2012 23:12]

Knipogen is volgens mij redelijk goed aan te leren. De reden dat er veel mensen zijn die het niet goed kunnen, is omdat leren knipogen nou niet bepaald een educatie prioriteit heeft.

Het is inderdaad een optie, hoewel ik me afvraag of het er niet een beetje spastisch uitziet...

Creatieve ingeving, verder niet diep over nagedacht:
De bril zou deels een in-ear headset kunnen zijn. Het is dan theoretisch mogelijk om bepaalde personen, of je gehele omgeving, onhoorbaar te maken. Je zou bijvoorbeeld iedereen in de trein kunnen 'muten', of alleen de persoon die tegenover je zit. De rest van de cabine zou dit ook kunnen doen als jij hen stoort. Het werkt in principe precies hetzelfde als iemand 'muten' in een online chatbox, alleen dan met audio in de werkelijkheid. Uiteraard is dit alleen werkzaam als vrijwel iedereen zo een bril draagt.
Lijkt me erg cool, maar of het nu zoveel meerwaarde heeft t.o.v. een smartphone? Ik zie mezelf niet de hele dag met zo'n bril rondlopen.
Ook het filmpje geeft een nogal ideale situatie voor het gebruik. En knipt, natuurlijk, alle stukjes dat de bril niet nodig is eruit. Het ideale van een smartphone is dat je die pakt als je die nodig hebt. Die bril zit de hele tijd op je hoofd.
Wat kan die bril nu dat een smartphone tegenwoordig niet kan?

Maar het is goed dat zulke dingen gemaakt worden, want daar halen andere mensen weer ideeën uit en dan wordt er misschien ooit iets gemaakt dat de smartphone gaat vervangen.

Overigens vraag ik me af of je er geen koppijn van krijgt. Ik kan een boek ook niet van 1 centimeter afstand lezen...
En dan nog iets: Wat nou als het buiten heel licht is (de zon schijnt bijvoorbeeld). Dan is het buitenlicht toch feller dan dat van die projector en is door al het licht en mogelijke reflecties het beeld niet goed zichtbaar.
Die bril zit op één plek. Een smartphone kan je zelf uit het licht draaien.

[Reactie gewijzigd door Fleximex op 4 april 2012 20:06]

ik draag al een bril, zet er dan ook maar een scherm in : P
Maar moet je dan, aannemend dat je slecht van dichtbij ziet, niet nog een bril hebben om dat schermpje dan weer goed te kunnen zien...

[Reactie gewijzigd door Fleximex op 4 april 2012 20:16]

Ik zie goed van dichtbij, slecht van ver.
Ze moeten sowieso wel speciale lenzen ertussen zetten om die beelden tegen je oog scherp te krijgen, kunnen ze net zo goed 1 van die lenzen extra corrigerend laten zijn.
Je kan hem op je hoofd dragen :+

on-topic:
I kan mijn eigen heel goed met zo'n bril zien lopen en het zou me niet verbazen als dit in de toekomst de nieuwe smartphone/bril word. Het zal nog wel een aantal jaar duren voordat dit goed kan functioneren, maar toch vind ik het een hele goede stap van Google.

[Reactie gewijzigd door deeste08 op 4 april 2012 20:04]

maar of het nu zoveel meerwaarde heeft t.o.v. een smartphone?
HUD voor navigatie? Zeker op de fiets of motor is dit handig :D

En als eenmaal de display techniek geavanceerd genoeg is kan je een groot (virtueel) scherm projecteren. Veel leuker om een film daarop te kijken dan op een klein smartphone schermpje.
Dit is de volgende stap in de interent revolutie, eerst had je dialup, dan broadband, dan mobiel internet op de laptop en nu ook in je broekzak. Grote naddel is dat je steeds een scherm nodig hebt om het te kunnen zien en om input t e geven aka touchscreen. Een AR bril zet dat scherm voor je neus en met spaakherkenning hou je de handen vrij. Nu ben je pas echt connected. Nu noch een het boeltje inplanteren en dan heb je de homo sampiens conecticus.
De bril weergeeft een virtueel beeld dat op een paar meter afstand lijkt te 'zweven'. Het is dus niet zo dat je moet focussen op 1 centimeter afstand, als de bril op die afstand van je oog zit. Hoe dit precies zit kan ik je ook niet duidelijk uitleggen, maar het is vergelijkbaar het omgekeerde van een loep. Wat je daardoor ziet, lijkt namelijk ook veel dichter bij dan het eigenlijk is.

Mij lijkt een bril toch wel een stuk gemakkelijker dan een smartphone, juist omdat je hem niet meer uit je broekzak hoeft te halen. Bovendien kan het beeld worden gecombineerd met de werkelijkheid, wat weer een enorm pakket mogelijkheden oplevert.

Het lijkt mij nu al een erg interessante technologie, en ik zou er zeker geld voor over hebben. Echter lijkt mij deze technologie pas écht compleet, zodra het in lenzen geïmplementeerd kan worden en je dus inderdaad niet voortdurend een bril moet dragen als je dit normaal niet hoeft.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 5 april 2012 00:42]

Heel leuk concept alleen zie ik al 1 probleem hangen.
De bril zit heel dicht op je ogen en je moet steeds op het heads-up-display focussen en daarna waar op je omgeving (wat verder weg is), ik denk dat dat na een poosje heel irritant gaat worden.

Daarnaast zou de spraakherkenning jou stem moeten herkennen en daarop anticiperen anders heb je nog meer problemen.
Scherp, en dat zie je in dit filmpje niet terug. Eigenlijk zou de omgeving moeten blurren telkens als jij je focust op de bril. Maar ik denk dat je daar wel aan kan wennen, vroeger had ik zo'n 'stuiterende' CRT monitor, nooit last van gehad of opgemerkt totdat je achter een LCD monitor gaat werken en zo'n oude CRT tegenkomt.
Je hoeft niet te focussen op de bril. Net als bij huidige videobrillen zal het gewoon lijken alsof er een scherm op x meter bij je vandaan zit. Je kan namelijk niet eens zo dichtbij focussen, hou je hand maar eens een centimeter voor je oog.

De precieze implementatie zal natuurlijk nog niet vastliggen (zie je continu informatie, of alleen op bepaalde momenten), maar de mogelijkheden zijn enorm. Of het de toekomst is lijkt me nog wel sterk afwachten, maar een interessante accessoire lijkt het me zeker.
Die routeinformatie is toch echtwel geniaal zo in je bril. Benieuwd of het ook met echte brilleglazen op sterkte gecombineerd kan worden.
Anoniem: 338693
@jip_864 april 2012 20:09
Het Amerikaanse leger heeft wat van die Aug. brillen programma's lopen. Ongetwijfeld zullen ze dit ook testen.
Blijf het idee van een HUD-bril vet vinden, of misschien in de vorm van contactlenzen, dus in dat opzicht juig ik dit project heel erg toe!

Aan de andere kant vind ik ook wel weer, dat mensen nu al afgeleid raken met mobieltjes in de klas, de hele dag op het internet zitten enz. en met de komst van een bril als deze, zou zelfs dat ene momentje dat je niet achter een computer zit of een mobiel in je hand hebt verstoord worden omdat je dan alweer op het internet zit (24/7 bezig zijn met internet lijkt mij paranoïde).

Nu ik erover nadenk.. Google zou Google niet zijn als zij beelden die jij met je camera opneemt of andere informatie die jij waarneemt via de bril, zou opslaan op hun eigen servers om zo nog meer over je persoonlijke leven te weten te komen.. best creepy..
Ik dacht iets vergelijkbaars. Stel je voor, je kiest ervoor om geen internet te gebruiken maar iedereen in de stad heeft zo'n bril op. Dat kun je niet normaal naar de winkel lopen zonder door iemand op straat of in de winkel gefilmd te worden. Beetje hetzelfde idee als de facebook like-buttons. Je bent niet lid van facebook maar facebook houd we een soort profiel van je bij van iedere site die deze button aan je laat zien. Zo weet google al dingen over je zonder dat je hierin een keuze krijgt.
Verder ziet het er wel mooi uit.
Wat ontzettend gaaf, ben benieuwd of we er snel meer van gaan horen. :o
De zoekgigant wil vooral input vanuit het publiek krijgen op de futuristische brillen van Project Glass.
Input van het publiek of ze de bril mooi vinden o.id ? Wat moet ik me hier precies bij voorstellen?
Verbeteringen aan de bril zelf, en aan de software op die bril. Is het een assessoire voor je smartphone, of is het een zelfstandig apparaat? Moet het voor 1 of voor 2 ogen komen? Speech input of ook met knoppen? En die knoppen, komen die dan op de bril, als horloge of op je smartphone? Voice input only? Of ook toetsenbord "projecteren" en dan aan de hand van je vingers (in de lucht) kunnen typen?

Kortom: Genoeg input nodig van echte gebruikers en niet alleen van ontwikkelaars/designers. Zeker voor een vernieuwend iets als dit is dat heel belangrijk.
Als in het filmpje nou op het moment dat die honden in beeld zijn en 2 benen van dame de hoofdpersoon omhoog zou kijken waarop men een knappe dame ziet en er via facial recognition meteen haar social media info in beeld verschijnt... dan was er 2 dingen gebeurd:

-Bepaalde lui (best veel tevens) zouden meteen geinteresseerder zijn
-Nog meer discussie over privacy

En ik denk dat het wel iets is wat gaat komen uiteindelijk (~10 jaar), als het dragen van een dergelijke bril aanslaat.
Daar zat ik ook aan te denken. Het is misschien wel handig om met bepaalde mensen in contact te komen. Aan de hand van bepaalde interesses kan de bril misschien aangeven dat jullie een match zijn. Dat kan op ieder gebied. Dus niet alleen voor het vinden van een levenspartner, maar misschien om bijvoorbeeld te gaan tennissen. Of naar een concert te gaan, etc.

Wat betreft privacy. De gegevens die een ander van je ziet zal datgene zijn wat je eigenlijk al aan de wereld toont. Je kan nu al op straat door mensen herkend worden die jou bijvoorbeeld van Facebook kennen terwijl ze bij jou niet aangemeld hebben als vriend.

Verder hangt de privacy ook af aan de implementatie van de programma's. Google zal zelf niet zo ver gaan met persoon-herkenning. Maar als iedereen een app voor de bril kan schrijven, dan kan herkenning groter worden. De politie zou een app kunnen schrijven die jou en misschien hun waarschuwt als de bril iemand herkent uit hun database. Voor AMBER alert zou dat misschien prachtig zijn, maar minder voor andere personen.
Ik vindt wel idee wel cool maar het ontwerp bah vindt ik hele maal niks dus ik wacht maar tot dat er ooit een komt met een mooi ontwerp
Ooit ? De eerste 6 jaar is dit er nog zeker niet voor de gemiddelde consument...
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee