Samsung komt in 2014 met buigbare en in 2015 met vouwbare schermen

Er is een roadmap van Samsung online verschenen waarop te zien is dat het concern volgend jaar buigbare schermen uitbrengt, terwijl een jaar later zelfs vouwbare displays op de markt moeten komen. Het bedrijf heeft nog wel wat technische hobbels te nemen voor het zover is.

Samsung maakte de strategie voor de komende jaren bekend tijdens een analistenevenement in thuisland Zuid-Korea. De ceo van het concern, Kwon Oh Hyun, maakte bekend dat in 2015 vouwbare schermen van Samsung te verwachten zijn. Die zullen onder andere gebruikt worden voor 'draagbare technologie', een segment waar Samsung hoge verwachtingen van heeft en in blijft investeren.

Over Samsungs eerste grote product op dit gebied, de Galaxy Gear-smartwatch, zei Oh Hyun volgens de Koreaanse site Newsis dat hij er 'nog niet 100 procent tevreden over is en dat er ruimte voor verbetering is.' De Galaxy Gear werd wereldwijd mager ontvangen.

Op de roadmap die Samsung bij het evenement vrijgaf, en die SammyHub publiceert, is te zien dat in 2014 buigbare schermen van de lopende band moeten rollen, gevolgd door vouwbare schermen in 2015. Voor die overgang moeten nog wel technische obstakels overwonnen worden. Zowel LG als Samsung experimenteren al met buigbare oleds. De Galaxy Round van Samsung, die niet naar Nederland komt, heeft al een krom scherm, dat voor de gebruiker niet buigbaar is.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-11-2013 • 07:58

46 Linkedin

Lees meer

LG Electronics krijgt nieuwe directeur Nieuws van 28 november 2019

Reacties (46)

46
46
16
3
0
27
Wijzig sortering
Als ik het plaatje zo zie is vouwbare schermen pas in 2016 en niet 2015, ergens half 2014 t/m 2015 is gebogen schermen.

Verder natuurlijk wel een interesante ontwikkeling, ben heel erg benieuwd hoe ze vouwbare schermen willen doen en hoe de kwaliteit is van die schermen qua weergave.

Toevoeging:
Over Samsungs eerste grote product op dit gebied, de Galaxy Gear-smartwatch, zei Oh Hyun volgens de Koreaanse site Newsis dat hij er 'nog niet 100 procent tevreden over is en dat er ruimte voor verbetering is.'
Dit is wel de understatement van het jaar, het apparaat is behoorlijk slecht ontvangen in de reviews, vooral omdat het een 'niet af' gevoel geeft bij de functionaliteit.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 6 november 2013 08:08]

'... ben heel erg benieuwd hoe ze vouwbare schermen willen doen en hoe de kwaliteit is van die schermen qua weergave.'

Ik ben vooral benieuwd naar de duurzaamheid van die schermen. Hoeveel keer ga je ze kunnen vouwen/oprollen vooraleer er sporen nagelaten worden? Dit lijkt me namelijk de grootste uitdaging.

Het concept van een smartphone die kan uitgevouwen worden naar een tablet lijkt me wel iets, op voorwaarde dat de smartphone niet te dik wordt. Lijkt me namelijk dat je die schermen niet zo plat kan vouwen als bv. een blad papier.
Je ontkomt inderdaad niet aan vouwen, terwijl Samsung in de labs nu zo'n revolutionaire kunststof heeft ontwikkeld dat je kunt opvouwen en uitvouwen zonder naden. Maar dan is het niet geloofwaardig dat dat in 2014 al in een commercieel mass market product wordt gebruikt.
En eind 2018: Origami-Android.
Kitkat without break

Maargoed als ik de roadmap zo bekijk nog ff wachten tot 2015 voor een date 8)7
Het zal me benieuwen wat voor "nieuwe" producten we voorgeschoteld krijgen dankzij buigbare en vouwbare schermen. Het opent de deuren voor nieuwe form-factors maar ik vraag me af of dit nu echt een praktische toepassing heeft. Het heeft voor mij een hoog "because we can" gehalte.
Het zal me benieuwen wat voor "nieuwe" producten we voorgeschoteld krijgen dankzij buigbare en vouwbare schermen. Het opent de deuren voor nieuwe form-factors maar ik vraag me af of dit nu echt een praktische toepassing heeft. Het heeft voor mij een hoog "because we can" gehalte.
Nou, ja, de meest eenvoudige: Een scherm wat groter is dan je apparaat.
Aangezien het scherm zelf heel erg dun is kun je heel simpel een scherm "opvouwen" in je telefoon. Je telefoon blijft gewoon 4-5" maar het scherm kun je uitklappen naar 10". Hierdoor kun je het volledige tablet gevoel krijgen met een apparaat wat je gewoon in je zak kunt steken.

Of ga nog verder. In plaats van een fullsize 4-5" telefoon gewoon een stokje in je zak wat je uitrolt naar een volwaardige telefoon.

Dit soort dingen zijn al lang gepionierd door science fiction series. Het is slechts aan de techneuten om te zorgen dat het mogelijk wordt en dit is weer een volgende stap daar in.
Anoniem: 382732
@Croga6 november 2013 13:11
En hoe houdt je zo'n uitgerolde folie dan een beetje strak zodat het leesbaar is (als het dun is zitten er altijd bobbels in met rare reflecties tot gevolg)? En als je een app wilt bedienen moet je het eerst op een tafel leggen.
En hoe houdt je zo'n uitgerolde folie dan een beetje strak zodat het leesbaar is (als het dun is zitten er altijd bobbels in met rare reflecties tot gevolg)? En als je een app wilt bedienen moet je het eerst op een tafel leggen.
Och, details die ook wel weg gewerkt gaan worden. Dat soort uitdagingen gaan niet in de weg staan van een visie.
Wat me super gaaf lijkt is een interface die zich aanpast naar hoe jij je scherm gevouwen hebt. Helemaal uitgevouwen is het misschien iets in de richting van A4 formaat, en dan is de interface gelijk aan een tablet. Vouw je hem twee keer dubbel dan zit je ongeveer op het formaat van een smartphone die je in je broekzak kan stoppen.
Anoniem: 449164
@D vd V6 november 2013 23:39
Schermen zijn bijna, zo niet, onmogelijk te breken, ik zie het voordeel er wel van in dan.
Ik zie voor foldable meer mogelijkheden dan voor bended. Een tablet die je dicht kan klappen... die gooi je zo in je tas, klein formaat om mee te nemen en je hebt toch een 10" tablet bij je. Ook gelijk beschermend voor je scherm. Bendable ziet er meer leuk uit, en heb ik een meer gadget-achtig gevoel bij.
Bended is dan ook vooral een opstapje naar rollable. Dat is nog een stapje lastiger dan foldable maar wel de ultieme oplossing.
Een gebogen scherm kan ik nog wel wat bij bedenken, maar wat we moeten met vouwbare schermen, ik weet het zo net nog niet. Ik kan me er geen toepassing met meerwaarde voor bedenken.

Tevens vraag ik me af of je het deel wat je kunt vouwen dan wel waar de vouw komt kwalitatief net zo lang goed kan houden als de rest van het scherm.
Je kunt een krant lezen "op ware grote" met een apparaat dat de grote van een huidige telefoon kan hebben, hoe tof zou dat zijn. Je vouwt je telefoon lekker uit en je hebt opeens een groot scherm, lekker makkelijk allerlei dingen tegelijk op een scherm, ben je klaar of moet je weg, vouw je hem in en heb je je 'oude' telefoon weer.
Anoniem: 382732
@drdelta6 november 2013 13:12
Dat zou inderdaad het ultieme doel zijn, maar de technologie is nog lang niet zo ver dat zoiet in 14/15 wordt gelanceerd.
Anoniem: 449164
@Cain6 november 2013 23:40
Ik ben het al een keer eerder gezegd maar door die schermen wordt je scherm onbreekbaar, voor mij en vele anderen een pluspunt.
Ik moet dat direct denken aan decennia waarin de synthesizer werd uitgevonden en hij een overdreven overhand had in de muziek van die periode. 3D films waarin dingen op je af vliegen, niet omdat het iets toevoegt aan de film maar zie eens wat wij kunnen! Ik voorzie een decennia van overdreven gebogen en gevouwen schermen, niet omdat het mooier is of wat de gebruiker wil maar omdat het kan!
Uiteraard waait die trend ook weer over en zoals de geschiedenis ons laat zien, zie je dergelijke middelen terugkomen als een nuance die echt iets moet toevoegen of pas wordt toegepast als oplossing voor een bestaand probleem.
Hoe los je het probleem op met vouwbare schermen dat je een vouwnaad krijgt ?
Oprolbaar lijkt me dan eerder een optie.

Wel weet ik zeker dan anno 2017 iedereen zich rot lacht over die kleine schermpjes waar we anno 2013 mee werken.
Ik denk eerder over die grote schermen die mensen nu overal meezeulen. Een telefoon met bvb een oprolbaar scherm van 6" lijkt me ideaal maar ik zou vandaag nooit een telefoon kopen met een scherm dat groter is dan 3,5 / 4"
Oprolbaar geeft ook problemen. Dat krijg je nooit voldoende vlak om er fatsoenlijk mee te werken. Tenzij je weer een rol maakt met een forse diameter, maar die krijg je weer niet in je broekzak.
Hoe weet je dat? Ik kan me toch materialen herinneren die wel vlak zijn als je ze uitrolt. Ik kan me niet juist meer herinneren wat het juist was maar ik herinner me dat het vlak bleef. Natuurlijk was dat geen scherm en dus hoogstwaarschijnlijk een ander materiaal maar ik kan me toch wel een systeem bedenken dat vlak blijft. Bijvoorbeeld door grendels die openschieten wanneer uitgerold en die die zichzelf terug intrekken als je het oprolt bvb. Of dat haalbaar is op zo'n kleine schaal weet ik niet maar ik denk dat er wel mogelijkheden bestaan om een uitgerold scherm vlak te houden.
Gebogen en opvouwen is in princiepe allebij hetzelfde. Alleen is de straal in de hoek een stuk kleiner. Daarom verwacht ik dat er sneller een uitrolbaar scherm komt dan dat je hem op kunt vouwen. De straal bij oprolbaar ligt vast doordat je hem ergens op en vanaf rolt.
Gebogen schermen lijken me fantastisch. Momenteel heb ik 3x27" schermen naast elkaar staan. Als dit 1 scherm was en ik deze kon buigen zou dat het kijkgemak enorm bevorderen.
dan kun je vast wel zon 27 inch montitor missen voor een prikke :P haha
Elke keer dat ik een artikel lees over vouwbare schermen moet ik denken aan die ene sci-fi serie die hier jaren geleden op tv was. Een beetje een slechte serie, wat in de begindagen van SBS werd uitgezonden, waar ze een soort mini Thora in handen hadden die ze uitrolde en dan als scherm gebruikte.
In die eerste telefoon is het scherm niet in de naad in t midden gevouwen, het scherm is gewoon dubbel gebogen zoals je dat ook met een plastic vel zou doen. De telefoon is dus niet super plat maar er is een beetje ruimte aan de binnenkant zodat de twee schermhelften elkaar in gebogen toestand niet helemaal raken. Daarom is er ook ruimte voor t visitekaartje als ie m dichtklapt.

Dr staat dus wel mooi iedere keer " technological barriers"in die roadmap.
Wat gewoonweg betekend dat ze zelf ook nog niet weten hoe ze dat gaan doen.

Een vouwbaar scherm zoals op dat eerste mobieltje, ja dat kan ik ook bedenken.
Een vouwbaar scherm dat je 3 jaar lang elke dag 10 keer openklapt en dan opengeklapt ook stabiel genoeg is dat je overal met je vinger er op kan drukken zonder dat er iets doorbuigt en je ook verder niks inlevert op de huidige tablets is heel andere koek.

Toch heb ik er wel vertrouwen in dat als ze maar lang genoeg zoeken dat er ook wel een oplossing voor gevonden wordt. Maar of dat ook daadwerkelijk over anderhalf jaar marktrijp zal zijn heb ik zo mijn twijfels over. Misschien een eerste modelletje.

We zullen zien...

[Reactie gewijzigd door verleemen op 6 november 2013 12:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee