Het Nederlandse leger wil hackers rekruteren als reservist voor een Cyber Commando. De reservisten moeten gewone soldaten bijstaan in missies, door bijvoorbeeld in te breken op computersystemen van de vijand of onderscheppen van communicatie.
Bovendien moeten de hackers de Nederlandse defensiesystemen beschermen, schrijft het Algemeen Dagblad. Er zit haast achter de rekrutering: Defensie wil de eerste hackers bij de JSCU begin volgend jaar al aan het werk hebben, hoewel het nog niet duidelijk is waar ze gelegerd worden. Het is onduidelijk hoe de hackers worden benaderd voor de functie van reservist. Defensie wil wel dat de hackers whitehat zijn. Een reservist is een soldaat die naast een gewone baan opgeroepen kan worden voor het leger.
Het leger wil de hackers meenemen op missies, waarbij bijvoorbeeld communicatie van vijandelijke troepen kan worden onderschept of raketinstallaties op afstand uitgeschakeld moeten kunnen worden. Het opzetten van het Cyber Commando kost 50 miljoen euro in een periode van vier jaar, waarna de eenheid zijn werk zal moeten doen voor 21 miljoen euro per jaar.
De militaire inlichtingendienst MIVD pleit voor het uitbreiden van de bevoegdheden om de hackers optimaal hun werk te laten doen. Dat komt niet als een verrassing: de Britse geheime dienst zou de Nederlandse geheime dienst adviezen hebben gegeven om dat voor elkaar te krijgen. Of die uitgebreidere bevoegdheden er komen, is de vraag. De massale afluisterpraktijken van geheime diensten liggen juist onder vuur de afgelopen maanden door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de schaal van spionage door onder meer Amerikaanse en Britse geheime diensten.