'Qualcomm wil oprichters helpen BlackBerry terug te kopen'

Qualcomm wil de oorspronkelijke oprichters helpen om BlackBerry terug te kopen. Dat beweert zakenkrant The Wall Street Journal. Qualcomm is de maker van de processors en sommige andere componenten in recente BlackBerry-smartphones.

Qualcomm zou een van de geldschieters zijn achter een eventueel bod van de oprichters van BlackBerry, schrijft The Wall Street Journal. De krant speculeert dat Qualcomm met de hulp voor het bod zou willen dat een grote klant in de markt blijft. BlackBerry neemt de afgelopen jaren vrijwel alleen maar Qualcomm-socs af. De laatste modellen met BlackBerry 7 bevatten een Snapdragon S2, terwijl recentere BlackBerry 10-modellen een Snapdragon S4 Plus bevatten.

Qualcomm zou BlackBerry kunnen betalen; het heeft meer dan genoeg geld in kas. Bovendien zou investeerder Cerberus helpen om het geld bijeen te krijgen. Wat de plannen zouden zijn met BlackBerry, is vooralsnog onbekend. Een van de oud-oprichters en voormalig directeur Mike Lazaridis was groot voorstander van het doorgaan met smartphones voorzien van fysieke toetsenborden.

BlackBerry heeft zichzelf te koop gezet nu het in financieel zwaar weer zit. Vorige maand kondigde investeerder Fairfax aan het bedrijf op te kopen, maar het kreeg de financiering niet rond. Het is op dit punt onduidelijk of BlackBerry door zal gaan met smartphones te maken, maar het bracht wel de Z30 uit, een smartphone met 5"-touchscreen en BlackBerry 10.2.

Qualcomm-chip in BlackBerry Z10. Bron: iFixit

Door Arnoud Wokke

Redacteur

02-11-2013 • 10:50

62 Linkedin

Reacties (62)

62
61
19
1
0
37
Wijzig sortering
MadEgg, voor het nieuwe OS heb je geen apart abonnement nodig. Blackberry moet echt de marketing op een hoger niveau tillen. Veel consumenten weten niet dat Blackberry inmiddels een nieuw OS heeft uitgebracht en dat het echt heel goed werkt. Blackberry wordt nu geassocieerd met het oude OS en dat je een apart abonnement nodig hebt. BB 10 is niet te vergelijken met het oude OS en werkt echt een heel stuk beter.
Lastige is dat BB10 niet echt een killer feature heeft. Android heeft de nauwe integratie met de populaire Google services als pluspunt (en het enorme apps aanbod), Apple heeft zijn hele gelikte ecosysteem, en WP heeft met de naadloze integratie met Skydrive, Office, Skype, Nokia Maps en natuurlijk die unieke UI ook nog best wat trekkers (naast de lage prijs!), maar het enige dat je van BB10 kan zeggen is dat het "net zo goed werkt als die anderen". Dat is (helaas) niet genoeg, BB moet echt met iets unieks komen. Je kan wel roepen dat er betere marketing moet komen, maar er moet wel iets te marketen zijn...

En dit zeg ik als jarenlange BB gebruiker, met een Torch en een Playbook. 5 jaar geleden *had* BB een aantal killer features: de bouwkwaliteit, de razendsnelle UI, navigatie met het "balletje", de goede SMS/email/Ping, de geweldige accuduur. Al die unieke voordelen zijn door de concurrentie ingehaald, en er is te weinig voor in de plaats gekomen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 2 november 2013 12:44]

Blackberry heeft genoeg te marketen. Blackberry HUB is inmiddels een killer feature als je het mij vraagt. Veiligheid is ook een actueel onderwerp en het toetsenbord is het beste wat je op dit moment kan krijgen. Je moet dat wel op de een of andere manier aan de consument laten weten. Dat wordt moeilijk als je marketing rammelt aan alle kanten. De analisten die Blackberry al jaren volgen beamen dat.

Daarbij heeft Blackberry een fout gemaakt door de Z10 met een te hoog prijskaartje op de markt te brengen. Ze willen concurreren met Apple, maar Apple heeft zijn sporen verdiend. Zij zijn de enige die doodleuk meer dan 700 euro kunnen vragen voor een toestel en er miljoenen van verkopen. Door de hoge prijs hebben weinig consumenten de beslissing genomen om een Z10 te kopen. Daardoor blijft het nieuwe OS voor veel consumenten onbekend en de belabberde marketing van Blackberry helpt ook al niet. Het nieuwe OS heeft genoeg features die je kan benomen. BB Hub, veiligheid, toetsenbord en het goed uitgewerkte switchen tussen apps. Nu heeft Blackberry een razendsnel OS en, zoals al getypt, het switchen tussen apps is een verademing, Maar jah, als je 550 euro gaat vragen voor een Z10 tijdens de lancering dan wordt het moeilijk om potten te breken. Nu is prijs van de Z30 ook alweer aan de hoge kant, tussen de 550-590 euro.

[Reactie gewijzigd door emporio81 op 2 november 2013 13:41]

Blackberry Hub is absoluut handig, maar het verschil met de Android/iOS notificatie-schuif is nou niet heel groot, en app switching is met WP/iOS/Android ook erg simpel. Ik heb niet het idee dat er iemand overweegt van Android af te stappen vanwege de appswitcher. Het fysieke toetsenbord is *wel* een heel aantrekkelijke feature, ik merk van veel mensen in mijn omgeving dat ze dat echt missen.

Maar idd, als Blackberry hetzelfde lage prijsbeleid als de WP fabrikanten had gehanteerd was het misschien een stuk beter gegaan met de Playbook en Z10. En veiligheid is zeker een verkooppunt in het bedrijfsleven, maar consumenten lijken geen zier te geven om veiligheid, sterker nog, hoe hackbaarder, hoe beter.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 2 november 2013 14:38]

Ik vind het switchen van apps bij BB10 toch echt beter werken dan bij Android/IOS en helemaal WP. Ik heb Android gebruikt en ben toen overgestapt op BB10. Het switchen tussen apps vind ik toch echt heel goed uitgewerkt bij BB10. De BB Hub is meer dan handig. Blackberry zou dat echt meer onder de aandacht moeten brengen. Maar jah, zoals al getypt, marketing is niet echt op een niveau bij Blackberry.

[Reactie gewijzigd door emporio81 op 2 november 2013 20:48]

marketing moet er juist voor zorgen dat mensen veiligheid willen. Marketing creert behoefte die er voordien niet was.

Dat is waar goeie marketing zich in onderscheid
Kennelijk ligt de prijs voor het maken/ontwikkelen van een mobiel hoog als de afname laag is.
Daar hebben ze dan inderdaad gefaald in de marketing, ik heb het in ieder geval niet eens als headline op Tweakers voorbij zien komen (maar dat zegt niet alles natuurlijk). Dan alleen het prijsaspect nog, ze zijn wel erg duur tov de Nokia Asha die ik nu heb. Natuurlijk, niet vergelijkbaar, maar om nou echt te zeggen dat ik al die zwaar geavanceerde features echt mis...
Dit is de 7de bedrijf dat in de afgelopen 2 maanden beweert geïnteresseerd te zijn in BlackBerry, maar tot nu toe is er maar 1 bedrijf geweest die een werkelijke bod heeft gedaan. Dat is Fairfax Financial Holdings Ltd. en zij hebben t/m 4 November om het het geld te komen.

Denk dat veel fabrikanten niet blij zullen zijn als Qualcomm BlackBerry gaat kopen. Het zou kunnen leiden tot oneerlijke concurrentie.
Je ziet het een beetje fout...
Qualcomm heeft geen interesse om Blackberry te kopen,.
Voor Quallcomm is het gewoon een investering in hun eigen toekomst. Want ze willen ervoor zorgen dat een grote afnemer van hun blijft bestaan.

Zodoende dat ze dus willen dat de orginele oprichters het bedrijf kunnen opkopen en het van de beurs weg kunnen trekken. Wegtrekken van de geld hongerige aandeelhouders en eventuele bedrijven die alleen maar blackberry willen kopen voor bepaalde technologische patenten of systemen.

Als blackberry terug in handen komt van de orginele oprichters en van de beurs af gaat. Dan kan Blackberry zich misschien weer eens gaan richten op meer ontwikkeling

edit: typo fixes

[Reactie gewijzigd door Swordlord op 2 november 2013 11:16]

Je ziet het een beetje fout...
Qualcomm heeft geen interesse om Blackberry te kopen,.
Voor Quallcomm is het gewoon een investering in hun eigen toekomst. Want ze willen ervoor zorgen dat een grote afnemer van hun blijft bestaan.
Maar Blackberry is helemaal geen grote afnemer meer, slechts zo'n 1% van de smartphone markt in q3 2013. Met 2.5M SoCs is BB verwaarloosbaar bij de WP en Android toestellen met Qualcomm SoCs.
dat was bb al eens eerder, ik denk dat de commeciele kortetermijnszucht van bb heeft gezorgd dat het nu zo slecht gaat, bb maakte ooit prachtige producten net als nokia, kijk maar eens wat er van de 2 over is...

in mijn ogen heeft bb 2 opties, of ze doen iets met android, of ze zoeken emanier om smane te gaan werken met andere software ontwikkelaars, stiekum hoop ik nog steeds op een linux standaard voor mobieltjes, een soort standaard distro waar alle partijen gebruik van kunnen gaan maken, zoals firefox os, als ubuntu mobile als tizen... iets waarbij alleen de userland / gui's etc zich zullen distantieren.
Het hele aantrekkelijk idee achter Linux is juist dat fabrikanten de kernel in allerlei customized distro's kunnen gebruiken, als je naar 1 "take-it-or-leave-it" OS wilt kan je net zo goed Windows pakken.
Het idee dat er 1 'repository' komt waarin de Linux kernel + drivers staat, en dat je ergens een site hebt om voor (de hardware van-) jouw telefoon een distro naar keuze te downloaden, is best aardig. Android, Ubuntu Mobile, FirefoxOS..
Userland is alles behalve kernel, en kernel zorgt alleen/voornamelijk(enkele grijze gebieden) voor de hardware aansturing.
Oenneerlijke concurrentie is wel een erg zwaar woord, het is een vrije markt en als Qualcomm ooit mobieltjes wil maken, is dat hun goed recht. Ze hebben ook aandelen in Xiaomi, bv.

Intel verkoopt ook referentie telefoons aan telco's, Samsung maakt ook SoC's, etc. Iedereen diversificeert...

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 2 november 2013 12:12]

Anoniem: 382732
@Lisadr2 november 2013 12:19
Ik zou het eerder andersom verwachten: ze geven geld aan de RIM jongens, in ruil voor hogere prijzen voor de Qualcomm chipsets. RIM heeft niet de middelen om even snel een andere leverancier voor die chipsets te vinden.
Dat betwijfel ik. Heel veel software moet er niet worden aangepast. Rockchip, nvidia, mediatek, all winner en een hoop anderen produceren allen SOC's die gebruik maken van dezelfde instructieset als de S4-plus. Ik denk dat een overstap naar aan andere leverancier echt niet zo heel veel moet kosten. Als BB zich bovendien zich meer op de budgetmarkt gaat richten, lijkt een goedkopere chip van bv Mediatek net voor de hand te liggen.
Die Mediatek chips zijn wel goedkoop maar oa de GPS en GPU zijn bijzonder matig - dan kan je ook voor een paar dollar meer de budget chips van Qualcomm kopen. Maar goed, niks is onmogelijk.
Anoniem: 449164
@Teun_23 november 2013 23:02
Al de processoren die je noemt maken gebruik van een andere chipset dan de S4 Plus, namelijk de Krait 300 kern tegen de A9/A15.
En? de instructieset is dezelfde. Als je dan toch een nieuw toestel ontwerpt, is het helemaal niet heel veel extra werk om op een andere soc over te stappen. Dat is het punt dat ik wilde maken. De A15 is een prima vervanger. Misschien wat minder performant in de meeste gevallen.
Anoniem: 449164
@Teun_24 november 2013 18:29
De A15 heeft dus ook een andere instructieset dan de Krait kernen van Qualcomm, het kost dus best veel moeite.
Anoniem: 434945
@Lisadr3 november 2013 08:48
Samsung maakt ook eigen processoren en ondanks dat ik niet van Samsung hou moet ik toch erkennen dat dat op geen enkele wijze oneerlijke concurrentie geeft.
Een van de oud-oprichters en voormalig directeur Mike Lazaridis was groot voorstander van het doorgaan met smartphones voorzien van fysieke toetsenborden.
Een man naar m'n hart. Jammer dat je voor Blackberries gebonden bent aan aparte abonnementen en veel via de Blackberry servers gaat, anders zou ik er zeker eentje overwogen hebben.
Dat was alleen zo bij de oude BlackBerries, de moderne BlackBerry10 telefoontjes hebben geen aparte abonnementen meer nodig en kunnen prima overweg met een gewoon dataplan :).

[Reactie gewijzigd door falcon4ever op 2 november 2013 11:18]

Blackberry 10 voor consumenten en bedrijven heeft idd geen abonnement meer nodig en hun app world en Blackberry Messenger (BBM) gaan nog wel over de server van Blackberry.

Maar dit is gewoon een gratis server welke zeer goed beveiligd is tov Whatsapp welke zo lek is al een maandje en waarbij sinds augustus duidelijk is dat veel telefoon nummers zijn buitgemaakt. Ook malware zie je steeds meer via whatsapp gaan en het vervelende is dat je contacten in je telefoon die geen whatsapp gebruiken toch spam krijgen of sms malware.

Bedrijven die kunnen ook zonder abonnement op een server van BES 10 maar wil men extra beveiliging zoals extra encryptie dan betaald men daarvoor maar dan heb je ook meteen de meeste beveiligde toestel op de planeet volgens NATO , UK, US goverment en agency etc.
Betaal je 15 euro BES of meer .
Nou dat gaat wel erg ver. Bij de cryptophone (ook bb veelal maar ook Nokia) is dat een zeer klein onderdeel vn de beveiliging. 4k bits versleutelingen x3 zitten daarin, bes valt in het niets qua veiligheid.
The U.S. Department of Defense’s strict security requirements are amongst the highest in the world, and this allows other government bodies to follow suit. The role of BlackBerry including devices and BlackBerry Enterprise Service 10 continues to be important and relevant for security conscious organizations.”

“BlackBerry 10 is ideal for our government customers because it offers a rich, highly responsive mobile computing experience, along with BlackBerry’s proven and validated security model – a combination that’s unmatched in the industry,”

No other mobile solution has achieved the level of security accreditation that the BlackBerry solution has.

Compuworld en zdnet

Het is ook de eerste mobiel OS en de enigste die een hoge FIPS 140 rating heeft gekregen en voor lancering hadden ze deze.met de hoogste waarde met een plusje en natuurlijk ook de hoogste dijk kan door breken maar vergelijk het svp niet met een nokia,samsung of microsoft server op zijn maixmaal kunnen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 2 november 2013 21:07]

Communicatie via de servers van een Amerikaans bedrijf is per wet niet veilig. Dus dan kunnen ze bij Blackberry heel fancy doen, maar ze zijn gewoon per wet verplicht zich te laten afluisteren door NSA en consorten, en daar zou ik als groter bedrijf bijvoorbeeld toch niet vrolijk van worden.
Anoniem: 103465
@thegve3 november 2013 15:18
De bedrijven die met een extra encrypty werken en een eigen server zijn inderdaad een doorn in de ogen van de CIA en NSA.

Waarom zou een paranoid amerika die wereldwijd een oorlog voert voor zijn defensie kiezen voor Blackberry en waarom de NATO ook.

BIS is dit ook al en laten we aannemen dat men in Amerika beslag heeft gelegd op de 3 grote serversvan Blackberry aldaar dan is het nog onmogelijk op kernwoorden te zoeken omdat ze als een gek alles moeten ontcijferen en een bericht wat blijkbaar zwaar valt te ontcijferen is reeds achterhaald in geval van een aanslag.

De waarheid is nog steeds dat de CIA, NSA geen bezetting heeft op Blackberry servers, welke wel duidelijk het geval is voor Apple (imessenger) Google (googletalk,gmail), Microsoft (skype,email) etc,etc.

Dus de underdog blijft een kloterige Blackberry teef waar iedereen tegen mag oprijden, maar nogmaals ook hoge en dikke dijken kunnen breken maar die van Blackberry is vele malen groter dan zijn grootste concurrent op mobiel gebied.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 3 november 2013 15:41]

Anoniem: 449164
@thegve3 november 2013 23:08
Blackberry maakt geen gebruik van Amerikaanse servers maar Canadese servers.
Je hebt gelijk, even vergeten dat Blackberry Canadees is. Los daarvan doen ze wel veel zaken in de VS en heb ik alsnog een vermoeden dat het ze in de afgelopen decennia wel is gelukt ergens een manier te vinden om dit toch af te tappen.
en BlackBerry heeft met de Q10 en Q5 een van de weinige smartphones met een fysiek toetsenbord op de markt.
...met degelijke hardware.

Er zijn wel wat touch&type smartphones, maar degene met de beste hardware is al een lange tijd BB. In Nederland is eigenlijk alleen de HTC ChaCha voor Android goed te noemen, er is ook nog een Motorola Pro+, sneller dan de ChaCha, maar niet in NL uitgebracht. En dat zijn best oude phones. WP7 en 8 hebben er geen.

Zelf kan ik het best moeilijk begrijpen waarom BB niet veel meer smartphones verkoopt. De toestellen zien er slick uit, lopen erg soepel, verdienen lof met de gesture-UI, draaien Android apps...
Ze zijn te duur en de oude toestellen hebben te erge ervaringen achtergelaten waardoor mensen voor Android, iOS en Wp8 gingen.
Haha, zo zijn alle argumenten van @MadEgg van tafel geveegd. Dus wanneer kunnen we je verwelkomen in het BlackBerry 10 forum ;).

PS sinds 10.2 is de Android Runtime geupgrade van 2.x naar 4.2.2 Jelly Bean, dus van veel Apps hoef je geen afstand te doen =).
Ik hoop dat Blackberry eigenaren genoeg investeerders vinden om hun kindje terug te krijgen. Er is niks mis met de Blackberry's van ze.

Het enige wat ze verzuimd hebben is meegaan met de techniek en ontwikkelingen. Voor de rest is voor zeker voor zakelijk voor mij nog steeds de nummer 1 fabrikant voor mobiels!
Er is genoeg mis met Blackberry's maar niets dat onoplosbaar is met goed developerswerk - grootste probleem is dat BB het enorm hoge ontwikkelingstempo van Apple, Google en Microsoft niet heeft kunnen bijbenen. Als je ziet wat voor stappen WP en Android hebben gemaakt sinds de eerste release van het nieuwe OS in de BB Playbook in 2010 (en hoe langzaam de ontwikkeling van het oude OS4,5,6,7 liep), dan zie je hoe moeilijk het is om bij te blijven anno 2013. Alleen een goede basis voor een OS is niet genoeg...

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 2 november 2013 12:45]

De krant speculeert dat Qualcomm met de hulp voor het bod zou willen dat een grote klant in de markt blijft. BlackBerry neemt de afgelopen jaren vrijwel alleen maar Qualcomm-socs af.
Kunnen ze dan niet beter onder eigen vlag toestellen gaan produceren ipv afhankelijk te zijn van het aantal verkochte BlackBerry smartphones in de toekomst? Ik denk dat Qualcomm beter af is zonder BB.
Ze willen geen toestellen maken, ze willen chips verkopen, en BB was/is een grote klant.
Nou ja, de Android en WP fabrikanten die hun marktaandeel hebben ingepikt hebben ook allemaal Qualcomm chips, dus ik geloof niet dat de neergang van BB Qualcomm werkelijk veel omzet gekost heeft.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 2 november 2013 12:25]

Wat we onder groot verstaan is natuurlijk subjectief.

Als ze BB verliezen als klant waardoor ze 5% minder omzet maken dan is dat een redelijke slag.
Toestellen maken en verkopen is een totaal andere business dan waar ze nu inzitten. Als ze dat willen gaan doen dan moeten ze compleet nieuwe afdelingen op gaan zetten (simpel voorbeeld: sales van chipsets is een totaal andere discipline dat sales van end user devices). Dat kost veel te veel geld en tijd.
[...]

Kunnen ze dan niet beter onder eigen vlag toestellen gaan produceren ipv afhankelijk te zijn van het aantal verkochte BlackBerry smartphones in de toekomst? Ik denk dat Qualcomm beter af is zonder BB.
ws. willen ze de naamsbekendheid en kennis van BB gebruiken om dat te bereiken?
Qualcomm krijgt natuurlijk veel meer informatie dan wij krijgen, ze zullen wel een goede reden.
Ik ben een van de weinigen, maar ik vind dat blackberry echt mooie en goede toestellen maakt. Het is jammer dat blackberry niet bij de curve en de bold -lijn al snellere processoren hadden, maar toen waren er natuurlijk ook mindere technieken dan nu. Als ik mijn bb 9720, of mijn Q5 vasthoud, dan is het gewoon een heel mooi toestel. Nou wint mijn HTC one nog wel op bijna alle gebieden, maar laten we hopen dat blackberry doorgaat met de ontwikkeling van smartphones voor de consumentenmarkt.
Kan je ook zeggen op welke vlakken dat dan is? Ben benieuwd :)
Het gaat uiteraard wel om een vergelijking tussen twee verschillende prijsklassen
Anoniem: 449164
@drusloos3 november 2013 23:14
nieuws: BlackBerry bevestigt massa-ontslag en gaat zich op zakelijke markt richten

Helaas, BB stopt met het ontwikkelen voor de consumentenmarkt, heel jammer want het waren goede producten.
Anoniem: 135018
2 november 2013 18:58
Ik vrees dat Blakberry hetzelfde lot kan verwachten net als Palm
hmm lekker Blackberry bier :P
“Vorige maand kondigde investeerder Fairfax aan het bedrijf op te kopen, maar het kreeg de financiering niet rond.”
Dit is onzin, Fairfax geeft simpelweg geen commentaar.

Er is ook geen deadline voor Fairfax om ten laatste 4 november een finale deal te bewerkstelligen zoals in andere 'kwaliteitskranten' werd beweerd.
Als ze zich echt gaan richten op de niche markt van smartphones met fysieke toetsenborden denk ik dat ze het wel eens kunnen gaan redden. Aan mij (en ik denk vele) hebben ze dan een trouwe klant.

Zit in 2013 namelijk nog steeds vast aan mijn HTC Dezire-Z. Vaak wezen kijken naar een vervanging maar of ik moet zelf iets importeren of het is gelijkwaardig (soms zelf minder) dan wat ik al heb qua hardware en grote van 't scherm.

Begrijp echt wel dat sommige blijkbaar met een virtueel toetsenbord goed uit te voeten kunnen. Maar in bv een terminal venster heb ik toch echt liever een echt toetsenbord eronder.
BlackBerry is opzich niet eens zo slecht als we over die telefoons zelf praten en de software er buiten laten.
Ik zit zelf op een BlackBerry en ik vind het een erg goede en fijne telefoon. Het enigste wat mij stoort is het kleine scherm. Ze zouden dus een combinatie van telefoons met touch en fysieke knoppen kunnen maken. Zo heeft iedereen wel wat voor zichzelf.
Toen BlackBerry in zwaar weer zat vanwege die servers enzovoorts, heeft het ook een klap aan zichzelf uitgedeeld. Het waren de jongeren die het super veel kochten, maar die denken verder niet na en gaan af op de telefoon waarmee ze denken heel wat te zijn (hello Apple) (Ik zet Apple nu niet neer als slecht bedrijf) en die jongeren ga je niet zomaar allemaal terug krijgen, terwijl het eigenlijk wel degelijke telefoons zijn die BlackBerry heeft!

Ze zullen inderdaad met iets moeten aankomen wat vernieuwend is of iets wat veel telefoons nog niet hebben.
Het oude "bouwkwaliteit" criterium is ook steeds minder een issue tegenwoordig, een telefoon is nu niet veel meer dan een rechthoekig scherm in een plat blokje met twee gaten erin voor USB en koptelefoon. Erg veel ruimte om je te onderscheiden met geweldige bouwkwaliteit heb je niet meer.
net als dat een latop een toetsenbord en een scherm is |:(

Het is juist aan blackberry om met iets beters, iets vernieuwend te komen.
Waar blackberry heer en meester was in het zakelijke segment zie ik de laatste tijd steeds meer mensen met android/ios lopen.
Niks mis met de software zover ik uit review begrijp. Enige probleem waar ze de boot gemist hebben is hun ecosysteem. To little, to late.

Ook het feit dat de PlayBook geen update kreeg/krijgt naar bb10 was een faal. Er zijn er nog zat met een PlayBook in de kast aangezien die niks waard is en je functionaliteit mist die Android en iPod wel heeft. Met deze update was het OS zeker populairder geworden.
Er zijn maar een paar honderdduizend Playbooks verkocht. Ja, het was een teleurstelling voor die mensen (ik ben er 1) maar BB heeft tientallen miljoenen kopers nodig, BB10 voor Playbook had geen enkel verschil gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 2 november 2013 21:35]

100.000 gebruikers het nieuwe besturingssysteem laten gebruiken (en er aan hechten/wennen) had zeker het imago omhoog kunnen krijgen. Helemaal aangezien de meeste met een PlayBook al een voorkeur voor BB heeft/had.

Zelf zou ik nu de gok niet wagen, terwijl BB mij nog steeds aanspreekt (degelijke, goeie gebruikerservaring en spelletjes speel ik er toch niet op.
Anoniem: 434945
@Mosin3 november 2013 08:45
Wat een bullshit bijna iedereen die ik ken koopt Apple vanwege gebruiksgemak en de meeste jongeren lopen met android rond, voornamelijk Samsung zelfs.
Anoniem: 449164
@Mosin3 november 2013 23:11
Wat dacht je van de Q5 en Q10?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee