'BlackBerry praat met Samsung, Intel, Cisco, LG en Google over overname'

BlackBerry is naar verluidt actief aan het onderhandelen met tal van techgiganten over de overname van delen van het bedrijf of de complete onderneming. Het bericht komt nadat BlackBerry een intentieverklaring tekende met zijn grootste aandeelhouder voor een overname.

Twee weken geleden maakte BlackBerry bekend met zijn grootste aandeelhouder, Fairfax Financial Holdings, overeengekomen te zijn dat deze laatste het bedrijf over zou nemen voor 3,5 miljard euro, waarna de smartphonemaker privaat verder zou gaan. Die intentieovereenkomst is echter op losse schroeven komen te staan na de dramatische kwartaalcijfers van BlackBerry. Het bedrag van Fairfax zou veel te hoog zijn en investeerders willen nu eerst meer inzage in de boeken van het Canadese bedrijf.

Ondertussen zou BlackBerry bij tal van grote techbedrijven de interesse polsen in een complete, dan wel gedeeltelijke overname. Het concern zou onder andere bij Cisco, Google, SAP, Intel, LG en Samsung hebben aangeklopt, schrijft Reuters. Niet bekend is of een van deze bedrijven al interesse heeft getoond.

BlackBerry heeft haast om zekerheid te vinden over een verkoop: de resultaten zijn zo slecht dat de verwachting is dat het bedrijf in de komende anderhalf jaar al door zijn reserve van bijna 2 miljard dollar is. De waarde van BlackBerry's beveiligde messagingdienst wordt op 3 tot 4,5 miljard dollar geschat, de patenten zouden 2 tot 3 miljard dollar waard zijn en de overige onderdelen zouden nog eens een waarde van 3,1 miljard dollar vertegenwoordigen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-10-2013 • 07:52

45 Linkedin

Reacties (45)

45
44
32
1
0
6
Wijzig sortering
Het lijkt mij wel dat de grote smartphone producenten gebaaat zijn bij een gehele overname van RiM, (en dan RiM niet onafhankelijk door laten gaan vanwege de verschrikkelijke jaarcijfers) de patenten zullen aardig wat waard zijn en ik denk dat de naam Blackberry als serie phones bedoeld voor de zakelijke markt een mooie toevoeging zou zijn in het assortiment van bijvoorbeeld Samsung.
Maar is de intentie nu daat ze de boel verkopen voor de genoemde 3.5 Miljard of gaan ze de waarde van de onderdelen bij elkaar optellen?
Google is eigenlijk een logische partner. Aangezien Blackberry OS grotendeels compatibel is met Android en betere prestaties neer zou zetten (ik ga even uit van de berichten die ik in het verleden heb gelezen) zou het een win-win situatie kunnen zijn voor beide partijen.

Ik denk dat Google ook diegene is met de grootste portemonnee en dat Android zeker een hoop profijt kan hebben van BBOS10.
BB10 is niet compatible met Android, ze hebben puur een Android runtime geïmplementeerd op dat OS. Zodra een app wat dichter bij de hardware probeert te komen (zoals bv de volume knoppen gebruiken om naar de volgende pagina te gaan in een ereader app) dan lukt dat vaak niet meer.
Wat ik bedoel te zeggen is dat buiten die runtime er niks compatible te noemen is aan de twee systemen, anders kun je ook wel zeggen dat windows compatible is met android, want bluestacks. Het is dus niet zo dat die systemen zoveel op elkaar lijken dat ze makkelijk de goede punten van de twee met elkaar kunnen combineren.
Zo ver had ik me er niet in verdiept. Evengoed schijnt BBOS10 vlot te draaien op midrange hardware. Dat kan voor Google erg interessant zijn omdat Android toch niet het meest efficiënte besturingssysteem is wat je kunt krijgen, hoewel het mijn favoriet is.
Het goedkoopste BB10 apparaat kost €300, de goedkoperen worden nog verkocht met BB7.

Android apparaten worden al verkocht van €50 tot €100.

Er kan inderdaad nog verbeterd worden aan de efficientie van Android, maar er zijn zoveel single-core 533mhz + 256mb geheugen telefoontjes verkocht voor €100, dat helpt de performance ook niet echt.

Met welke Android-telefoon die niet vlot loopt vergelijk je de BBOS10-telefoon? De meeste BBOS10-telefoons hebben flinke specificaties in dual-core processor met 2GB geheugen.
Android zou zonder skin best soepel moeten draaien. Dat je minder apps in het geheugen kan hebben, oké logisch en dat daarom apps langzaam starten oké.

Er mag nog flink wat geoptimaliseerd worden aan android. Desalniettemin is het ook mijn favoriete mobile OS.
Google is eigenlijk een logische partner. Aangezien Blackberry OS grotendeels compatibel is met Android en betere prestaties neer zou zetten (ik ga even uit van de berichten die ik in het verleden heb gelezen) zou het een win-win situatie kunnen zijn voor beide partijen.

Ik denk dat Google ook diegene is met de grootste portemonnee en dat Android zeker een hoop profijt kan hebben van BBOS10.
Google is mijn inziens niet de juiste partner. Bij grote bedrijven staan Android telefoons op de zwarte lijst als byod en zal met overkoop van RIM zeker niet eraf ,gaan hoe graag Google dat ook wilt. Het zou echt de laatste doodsteek van het bedrijf zijn als ze hiermee in zee gaan.

Voornamlijkste reden hiervan is dat de device veels te gemakkelijk geroot of op andere manieren gekraakt kan worden om bij de bedrijfsbestanden te komen. RIM heeft dit nou net mooi voor elkaar en staan erom bekend om hun veiligheid. Tevens heb je als bedrijf ook geen idee hoeveel van de data van de telefoon wordt doorgespeeld naar derde (advertenties ect. )

[Reactie gewijzigd door vali op 5 oktober 2013 13:09]

Dat kan nou juist *de* ingang zijn voor Google, als die met het integreren van Blackberry's sterke technologie (zowel de oude OS 1 tm7 als BB10 zijn nog niet rootbaar en bijzonder goed dicht te timmeren) ervoor kunnen zorgen dat Android wel acceptabel is binnen bedrijfsnetwerken, dan staan ze in 1 klap op gelijke voet met iOS en Windows Phone.
Er is een verschil tussen "logische keuze" zoals ik het omschreef, en jouw statement alwaar je het over een "juiste keuze" hebt.

Een logische partner hoeft, met het oog op consumentenproducten, in onze optiek helemaal niet de juiste te zijn. Zo zijn de nieuwe Facebook adverteerders die video-reclame willen gaan tonen weliswaar een logische uitbreiding op hun arsenaal, maar wij (de gebruikers) vinden het helemaal geen juiste keuze - wij krijgen er straks last van.

Snappie ?
Zo logisch vind ik de keuze die jij beschreven heeft niet. Zoals ik beschreef zitten er wat kanttekeningen aan gevolgen van jou keuze en de aandeelhouders weten dit ook dondersgoed.

Tevens is een bedrijf als Facebook niet te vergelijken met deze situatie. Die probleren kosten wat het kost hun advertentie model te vergroten en meer geld binnen te laten stromen. Ze hebben in het verleden al genoeg keren laten zien dat ze de rand van irritatie opzoeken..

RIM is opzoek naar een nieuwe eigenaar die ervoor zorgt dat ze weer helemaal meespelen in de enterprise markt. Een tweede motolora zit namelijk niemand op te wachten en men heeft ook niet verwacht dat het bedrijf zo uitgekleed zou worden door Google.

[Reactie gewijzigd door vali op 7 oktober 2013 10:35]

Als Google niet met Blackberry aan de slag gaat zal Microsoft dat waarschijnlijk wel doen. Zij zijn (samen met Apple) de drie enige relevante spelers als het op mobiele besturingssystemen aankomt.

We zullen wel zien hoe het gaat lopen de komende tijd.

Mijn hoop gaat er naar uit dat Ubuntu Touch een succesvol besturingssysteem gaat worden. Alle voordelen van Linux, compatibiliteit met Android en je smartphone kan m.b.v. een toetsenbord / muis en monitor worden omgeruild in een hele compacte computer.
Mijn hoop gaat er naar uit dat Ubuntu Touch een succesvol besturingssysteem gaat worden. Alle voordelen van Linux, compatibiliteit met Android en je smartphone kan m.b.v. een toetsenbord / muis en monitor worden omgeruild in een hele compacte computer.
Hoop zelf dat Ubuntu touch ook van de grond af komt. Wordt eens tijd dat er een linux gebaseerde OS meer marktaandeel heeft waar Google geen vinger in de pap heeft (en dan reken ik de Kindle Fire niet mee).
Anoniem: 118226
@ZenTex5 oktober 2013 09:03
Ik denk dat de patenten van RiM/BB op het zelfde niveau zitten als die van Motorola. Het klinkt als een enorme berg aan waardevolle patenten, maar bij nadere inspectie blijkt het vooral over verouderde niet meer bruikbare technieken te gaan.
Een geschatte waarde van de losse onderdelen van 10 tot 13 miljard, maar een overnameprijs van 3,5 miljard wordt als veel te hoog gezien??? Dan gaat het wel erg slecht met het bedrijf ja :-O
Als er meer dan 10 miljard schuld is, kan ik me dat voorstellen.
In het artikel staat dat Blackberry een reserve van 2miljard heeft.
Van schuld lijkt me dus geen spraken.

Echter kan ik me voorstellen dat 3,5 miljard als te veel wordt gezien. Ik denk niet dat de dalende lijn van Blackberry snel en goedkoop kan worden hersteld. Anders had Blackberry dit zelf ook nog kunnen proberen.
Schulden kunnen ook bestaan in de vorm van verplichte betalingen in de toekomst. Als hun medewerkers bijvoorbeeld over +- 10 jaar 2 miljard pensioen tegoed hebben kun je niet die 2 miljard uitgeven zonder dat er wat bij komt.
Dan is die 2 miljard ook geen reserve... dus ze hebben dat wel degelijk 'over'...
De term 'reserve' is in boekhoudkundig opzicht vreemd. Het doet vermoeden dat BB een appeltje voor de dorst of een spaarvarken heeft, maar zo werkt boekhouden niet. Je kunt een reservering maken of een voorziening treffen, maar die hebben een specifiek omschreven doel. Het kan zijn dat men een voorziening voor reorganisatie heeft getroffen, maar dan klopt het niet dat die sneller opraakt door slechte kwartaalcijfers.

Vermoedelijk gaat het in het artikel over de cash positie. En die mag je zeker niet zien als reserve. Overigens vermoed ik ook dat BB wel degelijk schuld heeft, maar ik ben nu niet in de gelegenheid om de kwartaalcijfers erop na te kijken.
Reserve is het goede woord ook niet, je ziet het in de jaarcijfers onder het eigen vermogen als "retained profits", oftewel de opgespaarde winst van de afgelopen 15 jaar.
Dat is dus inderdaad geen reserve, maar waarde die aan de aandeelhouders toebehoort.

Dan blijft wel de vraag in welke activa die waarde dan zit. Waarschijnlijk dus in de cash positie of andere kort opeisbare tegoeden.
Maar je moet het zien als inverstering voor de toekomst. Deze bedrijven kunnen makkelijk rim over nemen.
Samsung zou het uit zijn kwartaalwinst kunnen doen, maar waarom zouden ze. Ze kunnen die miljarden ook in hun eigen R&D pompen en misschien wel betere en actuelere features ontwikkelen.
Anoniem: 426269
@2Cent5 oktober 2013 13:31
Inderdaad, waarom zou Samsung of een andere partij een telefoonbedrijf dat 1 miljard verlies maakt overnemen? Krijgen ze er dan een paar miljard bij van Blackberry? Blackberry heeft het gewoon niet gehaald. Ze zijn weggeconcureerd, pech maar waar. De rest is veel verder. Zinloze overname lijkt mij.
Ik snap niet dat Blackberry nog zoveel miljard waard is terwijl Microsoft 'slechts' 5,5 miljard heeft betaald voor Nokia? Terwijl dit toch een gezonder bedrijf is.

Ik zou nog geen stuiver voor Blackberry over hebben...
Geen stuiver is natuurlijk niet reeel. Zelfs in het allerbotste scenario: als Blackberry morgen iedereen ontslaat, de productie stil zet, en alle kantoren verpatst houden ze een "leeg" bedrijf over met een paar miljard aan cash erin, plus een berg patenten waaruit de komende 15, 20 jaar nog een leuke stroom aan licensiegeld binnenkomt. De waarde van Blackberry is *minimaal* dat.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 5 oktober 2013 16:43]

Ik hoop niet dat het Google gaat worden. Dit omdat het bedrijf al een groot deel van de markt in bezit heeft met android. Het zou een bedrijf te machtig maken.
LG lijkt Me een leuke maar ik heb het liefst Microsoft. Met Blackberry en Nokia kunnen ze een volwaardige 3de speler op de markt worden. Dus meer concurrentie wat dus beter is voor ons allen.
Ik hoop echt niet dat het LG word !

Wie wil er nou een in feite al falliete fabrikant hebben die ook nog eens verlies leidt iedere maand?
Het enigste semi interresante dat Rim heeft is BBM en die willen ze waarschijnlijk niet verkopen en als ze dat al willen verkopen kunnen ze die heb beste bij google kwijt zodat ze er het meeste voor kunnen krijgen aangezien alle fabrikaten het dan kunnen gebruiken.

Ze proberen nog wanhopig geld te innen maar het is gewoon een verloren zaak allen op patenten voor BBM kunnen ze nog geld verdienen de rest is outdated en niet interresant meer.
als ms bb al zou overnemen dan zou het zijn voor de pattenten want telefoons maken kunnen ze nu zelf wel met nokia. de grootse kans maakt samsung dan lijkt me . als er een koper komt die niet in de markt zit zou dat betekenen dat er weer een telefoon bouwer probeert markt aan deel trug te winnen wat gewoon heel erg risico vol is. dus in dit rijtje lijkt samsung de enige te zijn die er echt wat aan kan hebben . lg ook enigszins . maar de rest ja da tweet ik ook niet. dus het meeste baat bij rim heeft 1 van de spelers in de telecom wereld. ook vooral vanwege de pattenten want telefoon maken kunnen ze zelf ook wel.
Ik ben 4 jaar geleden overgestapt van Iphone van Android, En sinds vorig jaar van Android naar Windows Phone 8. En ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het zeker wel werkt. Soepel, Snel, Stabiel en energiezuinig. Enig minpunt is het (nog) beperkte App aanbod. Dus ik ben benieuwd wat jij er niet aan vind werken??
Op het eerste zicht staan er toch wel een paar grote fouten in het artikel. Het bod van Fairfax is pas uitgebracht nadat de kwartaalcijfers bekend gemaakt zijn. Bovendien is inzage in de boekhouding een standaard eis bij een overname.
Ik betwijfel of het zo zwart wit ligt.

CBC stelt met:
The letter of intent values BlackBerry at $4.7 billion but allows Fairfax to walk away from the offer if it is dissatisfied with a number of conditions..
ook nog een voorlopigheid in de deal. Al wordt eerder in het artikel gesteld:
"We've got a track record of 28 years of completing what we've done. We've never re-negotiated," Watsa said. "We thought long and hard before we offered $9 dollars a share and we're not in the business of offering a number and at the last minute changing the figure. Over 28 years our reputation is stellar on that front. We just don't do that"
. Deze laatste statement kan echter ook heel goed als een uitspraak voor de buhne worden gelezen.

Ook volgens Windsor Star heeft het aanbod van Fairfax nog de nodige aanpassingsruimte:
The Fairfax offer is highly conditional and allows the firm some wiggle room to revise its price before making an official offer later this year. Under the details of the tentative bid, Fairfax will not receive a break fee if it lowers the offer below US$9 per share without the approval of BlackBerry’s board of directors.
Samengevat: Fairfax kan nog alle kanten op, het enige wat het hierin nog tegenhoudt is misschien het ego van zijn bestuur om niet te falen.
Een complete patentenoorlog uitvechten met alles en iedereen en dan alsnog praktisch failiet gaan omdat haast niemand je producten meer koopt. Oh de (verdiende) ironie.

Google ofzo zou zeker wel interesse hebben in de patenten om die te kunen impementeren in Andriod (of domweg er geen rekening mee meer hoeven te houden) lijkt me, en ze hebben ook zat patenten op andere zaken.
Google heeft zijn handen al vol aan de kat in de zak die ze met Motorola hebben gekocht.
Kat in de zak? Motorola kopen en direct paar miljard belasting voordeel hebben. Patent portfolio die veel problemen oplost en vooral in basis communicatie patenten bevat. Ik denk dat je het meer moet zien als oplossing en concurrentie kan het niet kopen.

Na aftrek vsn belasting voordeel was het geloof ik nog 4 miljard wat Google betaalt had.
De aankoop van Motorola is een complete kat in de zak gebleken want het patentportfolio is, als je het een beetje gevolgd hebt, helemaal niets waard.
De problemen op patentenvlak zijn voor Google nog steeds levensgroot. Niet voor. Iets sluiten veel toestelfabrikanten overeenkomsten met Microsoft en Apple.
Dit zal alleen maar erger worden als de patentenoorlog uitbetaal moet worden en Microsoft en Google als netto ontvanger in de boeken staan.
Doe geen moeite wouter. Er wordt hier iets te vaak fact free geredeneerd hier op tweakters, waarbij negatieve feiten over Google/Android/Samsung als ongewenst worden gezien.
Destijds was er nog niet zoveel vergelijkingsmateriaal, maar nu we 2 jaar later zien wat Microsoft voor Nokia betaalt, en hoe goedkoop Fairfax nu Blackberry krijgt, heeft Google met $12.5 miljard wel heel veel voor Motorola neergelegd.
Op zich denk ik dat het wel potentie heeft voor google om over te nemen, hou het design, knal er android op en richt je op de zakelijke markt. Implementeer google apps en je kan hele registratiesystemen hebben, op je smartphone.
Veiligheidsvraagje: wat gaat er met de services en software gebeuren?

Of ontwikkeling, dienstverlening en onderhoud stopt of het komt in handen van een of meer bedrijven zonder dat je daar invloed op hebt.

Het is dus niet alleen een kwestie van we gaan de devices missen. Heel veel organisaties worden voor het blok gezet hoe ze verder moeten met dit eindigende alles-in-een communicatieconcept.
RIM is aantrekkelijk voor de patenten - voor niks anders, de oorlog duurt verder?
RIM bestaat niet meer.
Prima tijd om te kijken naar mogelijkheden voor de ordinaire Nederlander!

- Firma op zwart zaad.
- Iemand wil de zaak kopen.
- Er is een hoop waarde

Zal er dit weekend zeker naar kijken.
Leuk de discussie over goed/fout etc etc

Mogelijk maandag as. wat BBRY inkopen!?
Gelukkig nog een dag om daarover te denken!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee