Minister Hennis-Plasschaert van Defensie heeft donderdag officieel het nieuwe krijgsonderdeel Defensie Cyber Commando geopend. De eenheid krijgt naast defensieve beveiligingstaken ook offensieve mogelijkheden, zoals het aanvallen van vijandelijke computernetwerken.
Het Ministerie van Defensie ziet de Defensie Cyber Commando-eenheid, die een eerdere taskforce opvolgt, als het vijfde domein van het Nederlandse leger, naast marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee. Formeel valt de eenheid onder de Koninklijke Landmacht.
Primaire bezigheden van het Defensie Cyber Commando blijven het beveiligen van militaire netwerken en het inwinnen van inlichtingen, maar de eenheid krijgt ook offensieve taken, zoals het ontregelen van vijandelijke netwerken via cyberaanvallen. Daarvoor worden veertien militairen opgeleid in het hanteren van hacktechnieken. Bovendien zijn in totaal zestig nieuwe medewerkers voor de Cyber Commando-eenheid aangetrokken, terwijl vorig jaar al duidelijk werd dat het Nederlandse leger ook hackers wil rekruteren voor het onderdeel.
Deskundigen stellen dat zowel offensieve als defensieve mogelijkheden noodzakelijk zijn voor moderne legers. Landen kunnen niet alleen aangevallen worden door andere naties, ook voor het effectief bestrijden van terrorisme zou een eenheid als het Defensie Cyber Commando nodig zijn. Verder is samenwerking met bevriende landen noodzakelijk. Dit streven vormt een onderdeel van de door Defensie geschetste strategie.