Western Digital raadt klanten af te updaten naar OS X Mavericks

Western Digital raadt klanten met Apple-computers af te updaten naar OS X Mavericks of zijn software te deinstalleren. De fabrikant van onder meer externe harde schijven heeft klachten in onderzoek dat de update problemen veroorzaakt in combinatie met software van de fabrikant.

De problemen treden op met de software van Western Digital, zoals WD Drive Manager, WD Raid Manager en WD Smartware. De fabrikant raadt klanten die al een update naar OS X Mavericks hebben gedaan deze software te deinstalleren en de externe harde schijf te ontkoppelen. Wie nog geen update heeft uitgevoerd, kan volgens WD het beste wachten met het installeren van Mavericks of de software eerst te deinstalleren voor de update uit te voeren.

Het is nog onduidelijk wat de problemen veroorzaakt, schrijft de fabrikant in een mail aan gebruikers. Bovendien heeft WD de software tijdelijk van zijn site verwijderd. Het is onduidelijk wanneer de issues opgelost zijn en wanneer gebruikers de software weer goed kunnen gebruiken. Klanten kunnen te maken krijgen met dataverlies als ze de software toch gebruiken.

Omdat Apple de update naar OS X 10.9 Mavericks gratis beschikbaar maakt voor klanten, is de kans groot dat gebruikers de update uitvoeren. Mavericks kwam vorige week uit voor MacBooks en iMacs van de laatste jaren.

Mail WD over Mavericks

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

02-11-2013 • 11:24

167

Submitter: Batcompu

Reacties (167)

167
149
99
8
1
4
Wijzig sortering
Wat apart dat dat nu pas naar voren komt. Ik neem aan dat een bedrijf als WD naast nauwe contacten met Apple, ook wel gebruik maakt van de Developers' Beta's van Mavericks, om alle software tijdig op fouten te checken. Zou het tijdens die tests dan niet naar voren gekomen zijn en slechts een beperkt aantal gebruikers betreffen? Helaas is de consequentie voor die gebruikers wel enorm..
Dit heeft vooral te maken met de vreemde drivers/kernel extensies die WD probeert te installeren.
Wat ze doen, is de normale USB Mass Storage drivers voor hun producten vervangen met hun eigen driver. Dat is een beetje vreemd, en was altijd al problematisch. De WD schijven doen het prima met normale drivers, want zo werkt USB altijd al...
Die extra software die men (externe) schijven meekomt gaat bij altijd ogenblikkelijk weg. Nooit het nut van begrepen.

Des te minder van die weirde drivers en extensies des te stabieler je systeem in de regel is.
Die extra software die men (externe) schijven meekomt gaat bij altijd ogenblikkelijk weg. Nooit het nut van begrepen.
MacOS-X geeft fabrikanten via de standaard drivers geen mogelijkheden om fabrikant-specifieke commando's naar de hardware te sturen. Als WD speciale functies in hun disks bouwt om bijvoorbeeld beter power management of fault monitoring te kunnen doen, dan hebben ze een eigen driver nodig om die functies onder MacOS-X te kunnen benaderen. Ook firmware updates zijn vaak alleen mogelijk met eigen drivers.
Des te minder van die weirde drivers en extensies des te stabieler je systeem in de regel is.
Helemaal eens.
MacOS-X geeft fabrikanten via de standaard drivers geen mogelijkheden om fabrikant-specifieke commando's naar de hardware te sturen.
Misschien dat ik hier iets te simpel denk, maar misschien zouden er helemaal geen fabrikant-specifieke commando's moeten bestaan?
Anoniem: 120539 @flowerp2 november 2013 21:46
Techniek schrijdt voort, waar standaarden achterblijven, tot er weer een nieuwe standaard komt.
Omdat het vaststellen van een standaard vaak lang duurt en vaak een balans is tussen belangen kiezen producenten er soms voor om optioneel van de standaard af te wijken.
Soms wel, maar voor een externe harddisk die het zonder die afwijking van de standaard ook wel doet, is het daarvoor nou echt nodig?
Als dat bijvoorbeeld een energiebesparing oplevert, waarom niet?
Waarom zit die functie dan niet gewoon in de firmware van de drive? Genoeg standaardmogelijkheden:
* spindowntijd when idle (zelfs te regelen via het OS)
* NCQ om geen onnodige armslagen te maken
Voor de rest is het allemaal een kwestie van zuinige componenten in de controller, efficiente voeding, en zuinige schijf (hardwaredingen)
Als je via software wil instellen of je het LEDje op de behuizing aan/uit kunt zetten moet je je erg afvragen of dat de moeite wel waard is, en of je daar wel aparte drivers voor wil installeren.
Anoniem: 33249 @flowerp3 november 2013 02:40
Je bedoelt: open source?
;)
ik gebruik normaal gezien de meegeleverde software ook niet, maar in dit geval moest ik ze wel installeren om de raid te kunnen instellen van de My Book series en om de status te kunnen volgen van de raid set. Ik heb de soft nu verwijderd maar hoop dat er toch een werkend alternatief wordt aangeboden binnenkort.
Waarom zou je iets verwijderen als het werkt? Ken je de uitspraak niet: "Don't fix it, when it ain't broken".
Omdat de aanbeveling was van WD: deinstalleer voor upgrade, indien al geupgrade, verwijder de software onmiddelijk. Ik loop niet graag risico op dataverlies.
Nou ja hellemaal onbruikbaar is het niet :)

Ik installeer die WD meuk alleen bij mn ouders, zodat de Windows bak ziet dat de WD is aangesloten deze direct een back-up maakt naar deze schijf.. Zonder dat ik moeilijk moet doen met aparte software en/of tasks :)
Net terwijl het hún applicatie is dat foutief werkt en niet bijgewerkt is na maanden toegang tot de Developers' Beta gehad te hebben komt WD nu met het bericht naar buiten "Installeer Mavericks (nog) niet" |:( Te zot voor woorden gewoonweg! Ze stellen ook duidelijk hun prioriteiten: in plaats van af te raden de bijgeleverde software te installeren raden ze gewoon het hele besturingssysteem af.

En dat, zoals reeds gezegd hierboven en onder, die extra software geen meerwaarde biedt. Bij mij verdwijnt die extra software ook onmiddellijk, nutteloze balast is het die bedrijven zoals WD om een of andere reden zó graag geïnstalleerd zien.
er zijn meer mensen die problemen hebben met mavericks, ik weet niet wat apple gedaan heeft maar they screwed something up...
en de reden dat wd bv extra software meelevert kan dus zijn zoals hierboven door iemand aangegeven is om goed gebruik te maken van de hardware, omdat dat blijkbaar niet mogelijk is door de beperkte drivers die apple zelf levert...
Zo beperkt zijn die drivers niet hoor, gewoon conform USB spec. Daarnaast zijn er niet zo heel veel vendor-specifieke commando's die je zou moeten willen, en qua monitoring zit je met SMART ook echt wel goed.

Lijkt me meer een gevalletje van "WD denkt het beter te weten"...
Lijkt me meer een gevalletje van "WD denkt het beter te weten"...
Zij zijn de fabrikant, dus ze zullen het ook wel beter weten. Overigens gaat deze vlieger net zo hard op voor Apple (hoezo standaard micro-USB op de iphone?) en vele andere hard- en softwareboeren.

Standaarden zorgen voor compatibiliteit, maar om te kunnen innoveren en je te onderscheiden kun je je nu eenmaal niet altijd conformeren aan de standaarden.
Inderdaad, dubbelzijdig printen op 3 jaar oude HP laserjet...vergeet het maar met Maverick, daarvoor lukte het wel. (nieuwste driver is nog voor OSX 10.7 zelfs)
Ja hoor een klant met bedrijfje aan huis die een dure full duplex laser printer heeft ga ik adviseren alles handmatig dubbelzijdig te doen...dat apparaat hoort dat gewoon zelf te doen.
Hij print(te) praktisch alles dubbelzijdig...

[Reactie gewijzigd door Propheticus op 24 juli 2024 06:06]

HP Drivers installeren :+ Dat OS X print drivers mee lever wil niet zeggen dat dit de keuze was van de leverancier op die driver te gebruiken.

Als je dan de drivers van de HP download gaat het wel goed :)
Ik ben niet achterlijk. Ik heb de nieuwste HP drivers geïnstalleerd.... Still, no duplex.
Nou Nou Nou.. Wie heeft gezegd dat je achterlijk ben?? Dan schakelen we de T.Net knok ploeg in en gaan we hem/haar achteraan zitten :+

Nee ik heb zelf geen problemen met de standaard drivers inc HP 3212cj met duplex unit.. dat is een printer uit 2009 geloof ik.
Zo lust ik er nog wel een paar. Je kunt het ook met pen opschrijven, dan heb je helemaal geen issue.
Het zou eens een keertje Apple zijn. Het probleem zit erin zoals reeds opgemerkt is door andere dat Apple 3d parties extreem beperkt om geavanceerdere commando's uit te voeren. Dit is ergens een beetje ludiek omdat de kernel van OSX hier helemaal geen problemen mee heeft maar Apple moedwillig deze functies beperkt. Nu produceren 3d parties dus hun eigen drivers (niet geheel vreemd in de grote computer wereld) en levert dit problemen op wanneer Apple een update uitrolt. Het is ergens wel vreemd vanwege ik toch wel verwacht dat Apple met oa WD een goede relatie heeft en uitvoerig gezamenlijk test. Of misschien heeft WD hier weinig aandacht aan besteed omdat uiteindelijk OSX toch nog steeds maar een niche is voor de totale markt.
Links of rechtsom kun je de schuld niet eenzijdig bij WD neerleggen. Het spijtige van het geheel is dat de gebruikers hier de dupe van zijn hopelijk dat beiden partijen spoedig dan ook een fatsoenlijke oplossing presenteren.
En wat heeft Apple te maken met het feit dat jij besluit om een externe WD schijf aan te sluiten?
Ik bedoelde de third-party software..
Dat lijkt mij inderdaad ook… er zitten ook wel eens WD schijven in Macs, en als developer voor OSX software lijkt me dat Western Digital dit óf veel eerder had kunnen weten/testen, óf dat ze (als dit van hun kant op te lossen is) tijdig een update konden uitbrengen.

Tuurlijk is 't te verwachten dat je nog wat onvoorziene bugs tegen 't lijf loopt met software op een nieuw systeem, maar dit soort problemen zijn volgens mij best te voorkomen of tijdig bekend te maken.

Plus, het is de sóftware die misschien kuren toont… de externe HD's van Western Digital werken gewoon prima. Je hebt ten slotte geen software nodig om een externe HD te gebruiken, hooguit om automatische backups/synchornisaties e.d. te doen.
Het is de software van WD voor externe schijven die problemen veroorzaken. Interne WD schijven zijn geen probleem, externe ook niet, maar dan moet je die WD software gewoon wegkieperen.
Wat apart dat dat nu pas naar voren komt. Ik neem aan dat een bedrijf als WD naast nauwe contacten met Apple, ook wel gebruik maakt van de Developers' Beta's van Mavericks, om alle software tijdig op fouten te checken. Zou het tijdens die tests dan niet naar voren gekomen zijn en slechts een beperkt aantal gebruikers betreffen? Helaas is de consequentie voor die gebruikers wel enorm..
Zoals zo vaak komt niet elke probleem naar voren in testfase, kan verschillende rede zijn, kan zijn dat eerste tijd niet optreed maar pas naar bepaalde tijd. Of dat er bepaalde configuraties nodig zijn om probleem naar voren te halen, etc, etc, etc, te veel om hier op te gaan noemen wat er allemaal mis kan gaan in testfase waardoor bug gemist word.

Om conclusie te trekken dat er niet getest is is veel te kort door de bocht, ik weet bijna 100% dat er getest is, kan me niet voorstellen dat men niet even moeite neemt, ik ontwikkel ook software en natuurlijk test je het zoveel mogelijk op zoveel mogelijk configuraties, maar weet nu al dat ik nooit alle bugs vindt in de testfase.
Er zijn ook problemen met QNAP en TimeMachine. Zowel QNAP Support als Apple tweede lijn support hebben aan mijn systeem gewerkt en dit bevestigd. Een bijkomend probleem is dat als TimeMachine een backup failure heeft de Wifi in error loopt en alleen met een uit/aan kan worden herstart. Afgelopen week heeft Apple mijn log files naar HQ gestuurd voor analyse. Dus niet alles is zo mooi aan Maverick.
Dit probleem ligt volgens mij bij WD en niet bij Apple, aangezien de problemen alleen optreden in combinatie met software van WD.
Misschien had WD hun software beter moeten testen toen de developer previews van Mavericks voor ontwikkelaars beschikbaar werden gesteld...
Snap sowieso niet waarom software nodig is om een USB-disk te gebruiken, is vaak-net als bij printers-kwalitatief zeer onder de maat en in vele gevallen ook overbodig omdat het OS al een stuurprogramma heeft.
Anoniem: 390875 @n8n2 november 2013 12:10
Ik heb zelf de WD Drive/Raid Manager op Windows, en wat het doet is o.a. de status van de RAID weergeven, problemen met 1 schijf in de RAID aan kunnen geven, en de capaciteit van de RAID kunnen tonen op het 'display'. Al deze dingen kan Windows out-of-the-box niet omdat die het alleen maar ziet als enkel 1 schijf.

Zelfde verhaal met printers. Heel leuk en aardig dat je met een stuurprogramma een documentje kunt printen - maar dat stuurprogramma doet niet aan inktniveau's tonen en Windows heeft binnen de printerstuurprogramma-omgeving ook geen faciliteiten daarvoor (vziw).

Natuurlijk zijn er ook heel veel onderdelen die wel in grotere mate overbodig zijn.. het zoveelste album-samenstellen-programma bij de printer, scanner en camera, bijvoorbeeld. Maar soms zijn dit soort dingen op z'n minst handig om te hebben.
Over Windows kan ik niet veel zeggen, maar als ik hier in OS/X naar System Preferences > Printers & Scanners ga, de printer selecteer en op Options & Supplies klik krijg ik toch netjes alle inkt informatie te zien.

Overigens gaat het hier om "data loss" tijdens normaal gebruik van de software, een stuk ernstiger dan het niet kunnen opvragen van schijf details of andere beheersfuncties. Eigenlijk had de software zichzelf gewoon moeten uitschakelen bij het zien van een ongeteste OS/X versie.
De drivers in OSX zijn vaak de drivers van de fabrikanten zelf. Let b.v. als je gaat printen op het icoon van de printer. Per merk en type is icoon anders, soms styled, soms foto'tje. Volgens mij heeft Apple gewoon een standaard rijtje PPD's maar leveren ze de prachtige "design print your own cd cover" en "register now!" software niet mee :)
Nu weet ik niet van OS X, maar Linux en BSD kunnen gewoon vanuit het OS de (software?) raid status bijhouden hoor. Daar zijn geen vendor specifieke extensies voor nodig.

Dat Windows dat wellicht niet kan zegt meer wat over Windows.
Kan Windows ook prima - alleen niet met bepaalde schijven van WD. Die worden namelijk niet herkend als zijnde een RAID opstelling, maar simpelweg als een schijf.
Dat ligt vooral aan het gebruik van het FS. Volgens mij kan Windows dit sinds W7 ook prima, maar blijkbaar vind WD het niet goed genoeg, of ze willen gewoon een verkoopargument hebben voor hun disks.
In alle gevallen. Dit zijn "added value" programma's die gebruikt worden om extra functionaliteit toe te voegen, niet om het gebruik mogelijk te maken.
Anoniem: 382732 @n8n2 november 2013 12:13
Is inderdaad ook vreemd. Ik weet niet of het nog steeds zo is, maar voor Canon camera's moest je een specifieke Canon driver installeren voordat je je camera via USB aan kon sluiten. Sony en Nikon camera's deden gewoon of ze een USB stick waren. Wel zo makkelijk en logisch.
Anoniem: 445817 @n8n2 november 2013 16:17
Zie het inderdaad bij printers, maar ook bij sommige Wi-Fi routers, Wi-Fi USB sticks enzo. Allemaal komen ze met programma's die het "makkelijker" maken om het apparaat in te stellen.

Makkelijker tussen aanhalingstekens want regelmatig hangt er iemand aan de telefoon die er niet uit komt omdat:

* Hij OS/X gebruikt en er alleen Windows software bij zit.
* Zijn Windows of OS/X versie te nieuw is voor het kennelijk alweer verouderde maar nieuw gekochte apparaat.
* Zijn laptop geen CD of DVD speler heeft.
* De software om diverse redenen gewoon niet werkt.
* De software te ingewikkeld is en er compleet anders ziet het vorige apparaat.
etc.

Dingen die we als Tweaker in 10 minuutjes oplossen maar waar een leek soms zomaar een hele avond gefrustreerd mee bezig is.

Overigens snap ik wel dat fabrikanten manieren zoeken om zich te onderscheiden, maar goede integratie met het OS lijkt me toch eerste prioriteit.
Snap sowieso niet waarom software nodig is om een USB-disk te gebruiken, is vaak-net als bij printers-kwalitatief zeer onder de maat en in vele gevallen ook overbodig omdat het OS al een stuurprogramma heeft.
In het geval van WD gaat het vaak om hele specifieke functies, zoals bij mijn hardeschijf van ze: om de e-ink display te updaten met de gebruikte / vrije schijfruimte.
Dat ligt er helemaal aan.

Wanneer WD standaard API functies gebruikt van Apple welke werkten onder voorgaand OS is Apple het probleem.

Wanneer WD undocumented functies gebruikt, dan is WD het probleem.
OS X (samen met zo'n beetje elk OS) komt eerst als developers preview, een periode waarin ontwikkelaars de mogelijkheid hebben te testen of hun software nog werkt. De nieuwe of gewijzigde API's worden gedocumenteerd en belicht, WD heeft in beide scenario's een ruime periode gehad om er op in te spelen.
Volgens mij is het simpel. Iedere OS fabrikant brengt release notes uit met daarin de wijzigingen, daarnaast voorzien ze je met de tooling om software te schrijven. Nu kan het zo zijn dat WD een fout heft gemaakt en inderdaad een wijziging over het hoofd heeft gezien en dus niet getest heeft.

Aan de andere kant, kan het ook zo zijn dat Apple de leveranciers van foute informatie heeft gezien. Nu meen ik me te herinneren dat Apple vaker wijzigingen heeft doorgevoerd, zonder fabrikanten op de hoogte te stellen. Wat niet alleen bij Apple voor komt. Dus nu is het afwachten.

Maar uiteindelijk, iemand heeft ergens een fout gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 24 juli 2024 06:06]

Release notes zijn nooit compleet.
Apple breekt vaker wel belangrijke software, zoals die van Microsoft (office), of adobe (CS, photoshop)
Het is aan de schrijvers van de software om hun software aan te passen, en hoewel Apple altijd wel minstens 1 generatie compatibiliteit garandeert, doen bedrijven niet te moeite, totdat hun software breekt.

Ze zijn dan ook gegaan van PPC->x86(rosseta compatibiliteit, 32bit-> 64 bit, Carbon->Cocoa (framework, Carbon is altijd al afgeraden geweest)
En er zijn telkens nieuwe technieken die worden geintroduceert, zoals Core Animation, Timemachine, Fullscreen, Spotlight ..


Kijk naar office:mac 2003 werkte nog onder PPC 32 bit het is pas omgezet naar x86 nadat rosetta niet meer beschikbaar was in OSX lion

Hetzelfde voor photoshop werkte onder PPC 32bit, moest toen naar x86 worden geconverteerd, en dan nog van cocoa naar carbon voor 64bit compatibiliteit.

De grote firma's zijn werkelijk extreem traag, als je ziet hoe kleine bedrijfjes uit het niets een groot modern pakket in 1 keer uit de grond stampen.

Ook Apple zelf doet dat bijvoorbeeld iTunes, iMovie, Finder, zijn allen al eens volledig herscheven geweest.

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 24 juli 2024 06:06]

Het tweakers artikel -zelluf- is een soort flamebait of op zn minst linkbait.

Als je de brief van WD leest zie je staan :
Until the issue is understood and the cause identified, WD strongly urges our customers to uninstall these software applications [red. WD Software] before updating to OS X Mavericks (10.9), or delay upgrading
Tweakers.net vertaalt dit dan naar een kop:

Western Digital raadt klanten af te updaten naar OS X Mavericks

Geen woord over de mogelijkheid de WD software te deinstalleren en alsnog te upgraden. Ik weet niet, of het is onzorgvuldige journalistiek, of op de een of andere manier een "bewussie" om het artikel wat brisanter te maken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 474132 op 24 juli 2024 06:06]

Ik snap wat je bedoelt, maar tegelijkertijd staat er in je quote : "or delay upgrading". Dus WD adviseert in principe weldegelijk om niet te upgraden. Dus ik ben het met je eens dat de titel maar 1 kant belicht van het advies, maar tegelijkertijd is de titel niet fout.
Omdat ze "delay" verdraaien naar "niet", klopt de titel gewoon niet.

Het artikel beschrijft duidelijk wat WD wel bedoelt, en dat is niet dat ze (generiek) afraden om OS X te installeren. De titel suggereert iets heel anders.
Anoniem: 380342 @wjn2 november 2013 21:34
Delay betekent: Nu niet updaten maar wachten tot een oplossing bekend is. En ze raden 2 dingen aan: OF hun software verwijderen OF niet updaten. Dus zoals ik al zei vind ik ook dat de titel niet volledig is. Maar de titel is niet fout.
Valt wel mee hoor. Probeer maar is als Windows 8/phone gebruiker een eerlijke review te vinden. Die objectief is. Ik heb hem nog niet gevonden, er zit altijd wel een rare draai twist in.
Reddit bestaat al, het comment systeem hier hoeft het niet na te maken.
Anoniem: 93986 @Kuusj2 november 2013 11:38
Grappig he. Ik weet nog wel toen MS met Vista kwam en een hoop soft- en hardware niet meer werkten dat dat toen zogenaamd aan MS lag. Nu doet Apple een soort van hetzelfde en nu ligt het aan de maker van de software. :z
Volgens waren er toentertijd inderdaad best veel hard- en software problemen met uiteenlopende randapparatuur. In dit geval gaat het om een fabrikant waarbij er software problemen (geen hardware problemen) zijn.

Verder is in de reacties een beetje de discussie gaande of de fout aan Apples kant ligt of aan WDs kant.

De zaak ligt dus denk ik een stuk genuanceerder dan je hem brengt.

(imo ligt de fout meer aan WDs kant; maanden voor de launch worden er developers previews uitgebracht, WD komt bijna twee weken na de launch met problemen. Ik moet zeggen dat ik niet weet of het gebruikelijk is dat OS ontwikkelaars software van derden uitgebreid moeten testen, dat lijkt me redelijk onbegonnen werk, mocht het wel gebruikelijk zijn dan ligt ook zeker een deel van de schuld bij Apple)
Nee, het testen van 3rd party software is niet gebruikelijk, het is namelijk onbegonnen werk.

Een slimme platformontwikkelaar (zoals Apple) zal wel de meest gebruikte software testen, bijvoorbeeld een browser als Firefox of een suite als Word.

Deze WD-meuk is verre van meestgebruikt. En niet zo gek ook, als je ziet wat voor beroerde support WD er op levert.
Alleen met Vista werkte gewoon een hele hoop hardware niet meer met het besturings systeem. In dit geval werkt de hardware nog prima, maar werkt de software van WD niet goed met de nieuwe versie van het besturingssysteem. Met vista waren het gewoon buitengewoon veel apparaten die het niet meer deden. De ontwikkelaars besloten ook om daar geen nieuwe drivers voor te schrijven (vanwege kosten) waardoor je dan inderdaad snel de conclusie trekt dat het aan Microsoft ligt en niet aan de ontwikkelaars van de getroffen hardware. Kortom, als er nog veel meer apparaten/software zijn dat niet werkt met de nieuwe Mavericks, pas dan zal ook de schuld bij Apple neer gelegd worden.
Hoe had Apple dit kunnen voorkomen volgens jou?
Ik weet natuurlijk niet of dit gebeurd is maar Apple had de relevante API-wijzigingen op tijd kunnen doorgeven aan de softwaremakers.
De developer's releases zijn ruim voor de commercial launch beschikbaar.
Apple geeft altijd dat soort wijzigingen ruim van te voren aan. Tijdens de beta's is voor elke beta een document met daarin de API diffs t.o.v. de vorige stable release met daarbij aangegeven welke wijzigingen nieuw zijn voor de huidige beta.

Ook zijn de beta's te downloaden voor iedereen in het developer program, precies om dit soort dingen te voorkomen.

Als ik mag gokken denk ik dat WD gewoon helemaal niet getest heeft, er zal vast een of andere manager besloten hebben dat dat niet uit kan.
WD had alles over de relevante API-wijzigingen maanden geleden al kunnen lezen in documentatie die wordt vrijgegeven aan de start van het beta proces, wijzigingen kunnen bespreken met Apple en kunnen testen. Een groot deel is sowieso publiek en voor $99 per jaar heeft een developer als WD bovendien ook nog toegang tot het hele developer program.

Het lijkt er niet op dat WD ook maar één van die dingen heeft gedaan anders waren ze er niet door gebruikers weken na de lancering van Mavericks op gewezen.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 24 juli 2024 06:06]

Aargh en Maurits van Baerle hebben het al uitstekend uitgelegd zie ik en ik ben het helemaal met hen eens.
Geen idee. Ik pretendeer niet dat ik een oplossing heb. Ik doe alleen maar een constatering.
Het lijkt er namelijk op dat Apple de leveranciers van randapparatuur voldoende tijd en mogelijkheden heeft gegeven om zicht aan Mavericks aan te passen.

Vista had destijds overigens veel hardware problemen welke Apple niet heeft omdat ze die zelf levert.
Dat maakt het probleem of de vergelijking er niet minder om. Tevens pretendeer je dat dat bij Vista dus niet zo was. Dat is dus niet waar.

Het gaat mij er verder niet om om een discussie te ontketenen. Ik maakte niet meer dan een constatering. Doe er mee of vind er van wat je wil.
Het verschil is dat bij MS de hele HW niet meer werkte (omdat er geen drivers waren) terwijl bij Apple de HW op zichzelf wel functioneert op basis-drivers je mist alleen de extra toeters en bellen.
Wil je de extra toeters en bellen dan kan je de (blijkbaar) brakke WD software installeren die dan de basis-drivers ook vervangt.
Apple gaat natuurlijk niet de software van externe leveranciers testen. Het gaat in dit geval niet om de hardware.
Hoezo natuurlijk? Het lijkt me logisch dat je als OS leverancier een bepaalde testsuite hebt waar ook third-party software bij zit. Zeker de veel gebruikte software. Bij problemen kan je dan contact op nemen met de leverancier voor een fix.

[Reactie gewijzigd door Ramon op 24 juli 2024 06:06]

Dan zou Apple dus alle bedrijven die programma's maken voor de Mac moeten contacten om te melden dat hun software aangepast moet worden?
Dan moet Apple dus eerst alle programma's testen die bedrijven uitbrengen voor de Mac. Dat lijkt me toch net 3 stappen te ver. Apple brengt een nieuw OS uit, developers hebben de tijd om hun software aan te passen door gebruik te maken van de DP versies. Wanneer een developer er achter komt dat hij niet op tijd zijn pakket aangepast heeft dan moet die aan de bak om de boel voor elkaar te krijgen. Heeft een developer zijn werk niet op tijd klaar dan heeft die pech en zal die naar zijn klanten moeten communiceren dat het nieuwe OS nog niet wordt ondersteund. En juist deze laatste dingen heeft WD niet of niet goed gedaan.
Nee niet mee eens. Overigens stel ik het niet op prijs dat je mijn woorden verdraaid door het te hebben over "alle". Wat ik zeg is dit: Een OS fabrikant heeft ook een verantwoordelijkheid toe naar zijn gebruikers. Je neemt een doorsnede van de meest gebruikte third-party software op je OS. Dus niet ALLE. Deze software test je en indien er problemen optreden neem je contact op met de software leverancier.

Natuurlijk moet je als third-party developer ook testen met de previews, maar dat betekent niet dat de OS bouwer én de third-party developer niet samen een verantwoordelijkheid hebben naar hun klanten toe, zeker bij software die door veel mensen gebruikt wordt.

Ik kan me eigenlijk ook niet voorstellen dat Apple dit niet doet met bepaalde softwarepakketten, bijvoorbeeld van Adobe. Dat ze de software van WD niet testen kan ik me deels nog voorstellen overigens aangezien die volgens mij niet zoveel gebruikt wordt onder Apple-gebruikers.
Het zou netjes zijn als Apple de meest gebruikte consumentensoftware zelf test op een nieuwe versie, maar het is niet hun verantwoordelijkheid.

De verantwoordelijkheid van brak software ligt altijd bij de developer.
De verantwoordelijkheid voor de introductie van nieuwe API bugs ligt daarentegen bij de OS maker. Gouden regel bij Linux is ook altijd "don't break userspace".

Zolang we niet weten waar de bugs vandaan komen kan je geen schuldige aanwijzen.
Zoals een aantal keer in de reacties naar voren is gekomen, en wat ook het meest aannemelijk lijkt is dat de fout ligt bij de drivers die WD voor deze schijven installeert. Ik snap niet waarom er uberhaupt comments zijn die stellen dat Apple hier iets aan had moeten doen/voorkomen. Er is blijkbaar een hardware fabrikant die het nodig vind om niet de standaard drivers te gebruiken voor USB mass storage devices. Dat is hun goed recht, maar ze creëren daarmee ook een plicht om deze drivers te testen etc.
Die drivers haken in de Darwin kernel, als in de nieuwe 10.9 kernel een bug is geintroduceerd kan de oplossing ook in een kernel fix liggen. We weten het niet.
Dan nog werkt de standaard driver zonder problemen. Ze kiezen er zelf voor deze aan de kant te schuiven voor hun eigen driver. Dit betekend dat ze elke versie weer hun driver moeten testen en er niet van uit kunnen gaan dat de kernel elke update hetzelfde blijft.
Voor de appstore doen ze dat wel, waarom zou dat voor de desktop dan ook niet kunne ?
Ze kunnen het zeker wel... Maar voor de App-store controleren ze niet alleen de code en de werking maar zijn ze veel meer gericht op de inhoud. Zo kunnen ze zelf de gebruiker beschermen tegen hetgeen ze niet op hun scherm willen hebben. Voor software via de Mac App Store is dit niet meer te doen.
Apple controleert apps die in de app store worden gezet en ook de updates daarvan, maar ze zullen niet de apps gaan testen op een nieuw besturingssysteem; ze verwachten dat de maker van de app dit doet. Het is ook niet hun verantwoordelijkheid.

@Ramon: Ik snap je punten, maar zoals ik hierboven al zei is het niet de verantwoordelijkheid van Apple. Western Digital had gewoon moeten zorgen dat ze hun software klaar voor 10.9 hadden voordat het ook echt uit kwam d.m.v. de developer versie van OS X, en zelfs al hadden ze niet genoeg tijd dan konden ze alsnog eerder een mail versturen. Dit is wel erg laat.
Anoniem: 382732 @Ramon2 november 2013 12:11
Hoe definieer je veel gebruikte software? En welke versies test je dan? Als je dat zou willen doen als OS leverancier dan moet je de third party SW leveranciers verbieden om een bepaalde tijd voor de release van het nieuwe OS nog wijzigingen in hun SW door te voeren. Zie je het voor je?
Je neemt het allemaal veels te strict op.
Apple zal er geen stricte guidelines voor schrijven qua welke software (en versie etc) getest wordt, maar Apple heeft echt wel een gigantische hoeveelheid apps in de test-suites zitten hoor (ze gaan echt niet het risico lopen dat een groot deel van de top-100 apps niet meer werkt na een update)

Plus dat de standaard testers zelf ook software installeren om te testen etc.

Alleen :
A : Er zullen geen lijsten naar buiten komen (het verandert te veel en te snel daarvoor, zoals je zelf al aangeeft een apple heeft geen idee wanneer een app-update verschijnt)
B : WD heeft een vrij uniek probleem, zij hebben specifieke software gemaakt die gewoon bestaande software overschrijft terwijl de hw ook gewoon werkt met de bestaande software. Dus Apple zal de hw testen met de standaard software en niet met overschreven / eringehackte broddel-software, die laatste test mag WD lekker zelf doen.
dat is een beetje de omgekeerde wereld. Apple bied je een platform waarop je je software op kunt laten draaien, als hun het platform updaten is het aan de ontwikkelaar om dit te testen. je kunt van apple niet verwachten dat ze third-party software testen, dat is helemaal hun zaak niet. die zullen het druk genoeg hebben met hun eigen software te testen
Alleen is dit niet veel gebruikte software. Gewoon 3rd party. Niet te vergelijken met bijv een nVidia driver.
Las dit enkele dagen geleden ook al op andere websites. Wat ik begreep is dat dit probleem met name met WD is en niet met andere externe schijven.

Zelf heb ik ook een WD schijf aangesloten via FW800 op mijn iMac maar ik heb gelukkig nergens last van, staan namelijk behoorlijk wat backups op.
Het lijkt me ook vreemd dat het een probleem is met de hardware, maar WD heeft allerlei extra softwarepakketten die zich waarschijnlijk op vrij laag niveau met het FS bemoeien waardoor die problemen kunnen veroorzaken.
Wat ik dan niet begrijp is waarom ze dan geen OS versie controle hebben ingebouwd.
if (os_version > 10.6) { alert('This software is untested on this OS and might not work'); }

Vervolgens naar een url linken waar informatie staat en eventueel een update.

Zo'n controle doen ze wel voor oude OS versies

[Reactie gewijzigd door DJMaze op 24 juli 2024 06:06]

Ik denk dat als ze het hadden geweten dat ze wel wat hadden gedaan, maar dan hadden ze waarschijnlijk gelijk het probleem verholpen met een update. Dit soort bedrijven heeft op tijd genoeg toegang tot deze OS updates waardoor ze hun software ruim van tevoren kunnen testen en eventuele problemen al kunnen verhelpen en updates uitbrengen nog voordat de klanten updaten naar het nieuwe OS.
Misschien was deze bug intern wel bekend bij de developers afdeling van WD, maar was de impact op de gebruikers destijds te klein voor WD om er iets aan te doen. Nu dus blijkt dat het een behoorlijke impact heeft op de gebruikers, gaan ze er pas iets aan doen.
Ja, dat zou een mogelijkheid zijn. Maar voor 10.9 maakt dat nog niks uit want WD heeft daar nog geen update voor klaar of beschikbaar.
Dus omdat wd zijn software niet heeft aangepast op tijd, moeten gebruikers dan maar Mavericks niet installeren?! Ik geloof dat Apple genoeg dp versies heeft uitgebracht.
Dat is wat Tweakers er van maakt. Wanneer je de mail van WD leest zie je staan dat zij adviseren om vóór de upgrade de software van WD te de-installeren.
Anoniem: 380342 @sypie2 november 2013 20:27
Of wachten met updaten. Dat staat er namelijk ook.
Haha. Klopt wat je zegt, dat stukje had ik niet gelezen omdat ik dacht dat Tweakers dit wel "correct" ging vertalen.

Desondanks blijft mijn mening wel staan, ik vind het nog steeds raar dat WD dit niet van te voren heeft aanzien kunnen komen en hierop actie heeft ondernomen.
WD kan beter afraden om hun eigen SW te gebruiken. Zonder deze SW schijnen deze disks prima te werken.
WD kan beter afraden om hun eigen SW te gebruiken.
Doen ze al (zie artikel)!

Western Digital Warns External Hard Drive Customers Over Mavericks Data Loss

[Reactie gewijzigd door Carbon op 24 juli 2024 06:06]

Zou toch handig zijn om te schrijven welke probleem het veroorzaakt. Ik moest die mail lezen om te weten wat die issues nou waren: verlies van data.
Het is nog onduidelijk wat de problemen veroorzaakt, schrijft de fabrikant in een mail aan gebruikers.
Apple is natuurlijk niet verantwoordelijk voor de software die derden maken, vaak is het nog een puinhoop ook. De ontwikkelaar krijgen ruim van te voren de tijd om hun software testen met een komend OS, Maveriks zoals nu het geval.
Ze moeten dan wel betalen voor het ontwikkelaars pakket, maar dat is ze vaak al te veel.. en wachten ze gewoon af tot het OS op de markt is!!!

Ze willen graag mee profiteren van het succes van Apple maar doen er geen moeite voor om dat dan ook goed te doen.

Het is te gek voor woorden om dan maar Mavericjs de schuld te geven en tegen de gebruikers in paniek te brengen door te zeggen "haal Mavericks er maar weer vanaf"

Het gaat hier nu niet om de harddisk zelf maar om de door Western Digital bijgeleverde, vaak overbodige, software die de leek maar braaf gaat installeren.

Deze matige software zie je vaker bij dit soort levreanciers ze willen wel profiteren van Apple maar hebben er verder niets voor over, nog zo'n voorbeeld: Dlink, geen support de helpdesk heeft vaak nog nooit een Apple gezien, komen met in Java geschreven software die direct na de eerste Java update al niet meer werkt...
Apple zelf heeft Java al lang aan de kant gezet, maar de Dlinkjes gaan er gewoon mee door....
ik vind het ondenkbaar dat zulke gigantische fabrikanten niet een fatsoenlijk stukje Software kunnen schrijven voor hun schijven en nu zeggen ze dat de klant maar niet moet updaten. in mavericks zitten functies die ik echt nodig heb maar ik ga daarom niet wachten omdat een lui en dom bedrijf zegt van niet voor hun goedkoop geschreven software...
Ben je zelf een hardwareontwikkelaar? Anders staat je bericht vol met aannames.

Er word echt gesproken over mogelijk dataverlies, dus die update verwijderen lijkt me wel een slim plan.
Naast dat ik jouw commentaar nogal arrogant vind klinken, is vooral je laatste zin iets waarvan bij mij de haren overeind gaan staan. Want jij praat alsof je voor Apple werkt en Apple's wil is wet: Wij zetten Java aan de kant en dan verwachten we dat ook van ieder ander... en daarbij heeft het niets met profiteren te maken als een fabrikant iets voor Apple geschikt maakt, wees blij dat ze de moeite nemen!
Dan is dat dus heel slecht geschreven Java code. Tuurlijk zal er met een update wat mis kunnen gaan, maar de code moet toch minstens 2 versies mee kunnen aangezien er nu alleen nog maar toevoegingen en heel veel verbeteringen worden doorgevoerd binnen java 7.
Ik heb sinds eergisteren Maverick geinstalleerd, en heb oa bemerkt dat sinds de installatie de batterij sneller leeg is. Hoop dus snel op een nieuwe verbeterde versie.

[Reactie gewijzigd door j.oostra op 24 juli 2024 06:06]

Bestand rechten repareren en SMC reset doen en dan ben je er hopelijk vanaf. Zie: http://forums.macrumors.com/
Waarom zou je die wester digital software gebruiken?
Je hebt standaard al timemachine en anders heb je nog carbon copy cloner voor backups zijn dat de beste keuzes.

Sowieso het eerste wat ik doe bij aanschaf van een schijf is opnieuw partitioneren.
Omdat sommige externe harden schijven van wd het helaas geeneens meer doen zonder de software te installeren.
Onzin elke schijf kan je partitioneren ook die van WD de enige reden het niet zou werken is of je hebt het niet goed geformatteerd of het is defect.
Volgens de reacties hierboven kan het nodig zijn bij externe schijfunits die intern meerdere drives gebruiken, als je de status van de individuele drives wil bekijken of wijzigen. Voor een standaard SATA -> USB JBOD adaptertje heb je het dus niet nodig, zit er interne raid of concatenation in wel.
Volgens mij kan je gewoon met OSX standaard zelf al RAID indelen via schijfhulpprogramma. Je schijf zelf hoort gewoon leeg te zijn.
Dat is dus iets heel anders, dan draait je OS software-raid over meerdere volumes. Er kunnen hele goede redenen zijn om de raid juist in de hardware te doen, te weten performance en compatibiliteit met andere systemen (voor externe drives ook echt een issue).

Het ging dus niet over "je schijf", maar over een unit met meerdere fysieke drives erin. Mybook Duo, dat soort spul.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 24 juli 2024 06:06]

Ja met OSX kan je gewoon meerdere fysieke drives in RAID opstellen.
Dat doet de Mac Pro ook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.