Duitsland wil met Snowden praten over NSA-afluisterprogramma

Duitse parlementariërs en de regering hebben aangegeven dat zij met klokkenluider Edward Snowden willen spreken over de NSA-afluisterpraktijken. In de Bundestag gaan steeds meer stemmen op voor een parlementair onderzoek naar de kwestie.

De Duitse regering heeft aangegeven dat zij met Snowden wil praten, mits de voormalig NSA-medewerker bereid is details te geven over de afluisterpraktijken die op Duitsers zijn gericht. Zo zou hij meer informatie moeten overleggen over hoe het mobieltje van bondskanselier Angela Merkel jarenlang kon worden afgeluisterd, schrijft The Guardian.

Wellicht kan Snowden getuigen in een parlementair onderzoek naar de in Duitsland zeer gevoelige kwestie; in de Bundestag klinken steeds meer geluiden voor een dergelijk onderzoek. De linkse partijen hebben zich al voorzichtig uitgesproken voor een parlementair onderzoek, waarmee een kleine meerderheid is ontstaan. Er bestaan wettelijke mogelijkheden om Snowden bij een dergelijk onderzoek als getuige politiek asiel te geven, zo klinkt het voorzichtig in Duitsland.

Aanleiding voor de kwestie was het afreizen van Hans-Christian Stroebele, parlementariër van de Groene Partij, naar Moskou. Daar sprak hij met Snowden en hij nam een brief mee voor Angela Merkel. In de brief stelt Snowden dat met wereldwijde druk op de VS misschien het 'schadelijke gedrag' van de Amerikanen kan worden gestopt. Daarbij doelt hij op pogingen van de Obama-regering om verdere onthullingen over het NSA-programma te voorkomen.

Onduidelijk is hoe de regering met Snowden wil overleggen. Duitse politici zouden naar Rusland kunnen reizen om met de klokkenluider te spreken, maar Snowden mag van de Russische autoriteiten tijdens zijn asiel geen nieuwe onthullingen doen. Een andere optie is dat Snowden naar Duitsland reist met een visum en de garantie dat hij niet aan de VS wordt uitgeleverd. Mocht hij hiervoor kiezen, dan verliest Snowden zijn Russische visum.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

01-11-2013 • 17:00

59 Linkedin

Lees meer

Reacties (59)

Wijzig sortering
Eerder deze week wordt dit gemeld:
Dat baseert de krant op documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden en interviews met overheidsfunctionarissen.
Terwijl nu in deze tekst de volgende bewering staat:
Snowden mag van de Russische autoriteiten tijdens zijn asiel geen nieuwe onthullingen doen
Ik meende dat Snowden gewoon mondjesmaat onthullingen aan het vrijgeven is sinds zijn visum. Of heb ik ergens iets gemist?
De onthullingen worden niet door Snowden gedaan, maar door de journalist Greenwald, aan wie Snowden ooit de documenten gaf.

Snowden is dus niet betrokken bij de publicaties zelf.
Waarom mag hij dan geen nieuwe onthullingen doen van Rusland?
Wat hebben zij nou weer voor een belang daarbij?
Verder heb ik gehoord dat Snowden een baan had gevonden als 'onderhouder' van een grote Russische website? http://nos.nl/artikel/569...eeft-baan-in-rusland.html
Vreemd vind ik dat, dat hij gewoon moet gaan werken alsof er niks aan de hand is, misschien heeft hij nog geen vakantiedagen opgebouwd om te kunnen reizen naar Duitsland?
Dat was 1 van de voorwaarden die Putin heeft gesteld, Om zichzelf buiten schot te houden (Wat nu de intensiteit van de lekken bekend is wel een hele slimme zet is geweest :P).
Waarom? Simpel toch. Kennis is macht en macht delen is nooit de sterkste politiek!
Wat moet hij dan doen dan? Zijn hand op houden en een iedereen vragen wat te storten op giro 555? Snowden's werk zit erop. Hij vond dat de wereld moest weten wat de NSA uitvoert, heeft deze informatie verzameld en aan een clubje journalisten doorgespeeld. De bal ligt nu bij hen.

Overigens geloof ik niet van de Duitsers serieus informatie van hem nodig hebben. Er zijn 4 miljoen personen in de VS met top-secret security clearance. Daar zit vast wel een Duitse spion tussen zou je denken. Het lijkt me meer een PR stunt om een middelvinger te maken naar Obama en het Duitse volk voor te houden dat er wat gaat veranderen.
Ik zou maar uitkijken als ik Snowden was, als hij verleid word tot een verblijf in Duitsland is hij een stuk makkelijker te pakken voor de CIA dan in Rusland.

Nothing is what it seems.
Als de VS dat doen schieten ze zich in de voet ten overstaan van de hele wereld.
Een ongeluk zit in een klein hoekje ;)
In Rusland gebeuren voor zover bekend meer ongelukken dan in Duitsland. Dat zegt niet alles, maar toch. In Duitsland is ook een groot deel van de bevolking opgegroeid onder een regime waar spionage en ongelukjes te gewoon waren en naar die tijd willen ze vooralsnog niet terug.
Nee hoor, ook daar komen ze gewoon mee weg. Geen probleem.
Zou het niet beter zijn als de EU dit zou doen?
Ja, maar de Europese lidstaten zit goed onder de Amerikaanse plak, wat de vorming van een onafhankelijke en sterke unie bemoeilijkt.
Ik denk dat we daar 100% zelf verantwoordelijk voor zijn.
Dat zijn we ook, het probleem is dat het nog een aantal jaren gaat duren totdat allen die hun bestaan te danken hebben aan het Marshallplan twee meter onder de grond liggen of niet meer in staat zijn om te stemmen en dus enkel de generaties overblijven die wat meer kritisch zijn naar Amerika.

En zolang er steeds meer rottigheid van de Amerikanen op straat lekt zal het gevoel van 'autonomie' enkel versterken.
Allemaal OT maar toch interessant: Klinkt aannemelijk, maar toch is het zo dat de huidige beleidsmakers heel ver van WOII afstaan en toch dansen we aan het lijntje van de USA. Ik denk niet dat dat snel gaat veranderen. Anders hadden we nu wel een snelle kentering gezien. Maar als je Plasterk nu ziet opereren dan schaam ik me toch wel de ogen uit mijn hoofd. De regering zou ons moeten beschermen, maar het lijkt er op dat ze liever de NSA beschermen. Een zeer trieste vertoning vind ik het. Des te blijer ben ik met de reactie in Duitsland. Gelukkig zijn zij iets belangrijker dan Nederland....
Ik denk dat er nu een situatie is ontstaan die het voor een aantal landen mogelijk maakt om samen te ageren hierin. Neem niet aan dat de Britten of bv. Zweden daaraan meedoen. Maar Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië zijn toch wel de grotere landen in de EU.

Anderzijds lijkt het me dat met al deze onthullingen de VS weinig aanspraak kunnen maken op economische belangen naar deze lidstaten toe. Daarnaast verkeert het land zelf in grote problemen en kunnen ze elke dollar gebruiken om die op te lossen. Een crisis waaraan de banken van de VS ten grondslag liggen.

Wat storend blijft is dat het bespioneren van burgers wel geaccepteerd is door de politiek maar niet dat van politici. Aan de andere kant hebben de veiligheidsdiensten in veel gevallen carte-blanche in het acteren.
Ethisch wel ja. Alleen staat ethisch handelen bij de EU nou niet bovenaan het prioriteitenlijstje als het gaat om bondgenoten te vriend houden.

[Reactie gewijzigd door JT op 1 november 2013 17:53]

Niet alleen vanuit ethisch oogpunt maar meer vanuit saamhorigheid waarmee een eenduidig signaal wordt afgegeven.
europa en saamhorigheid als dat ooit nog eens gebeurd ga ik naar de winkel om een pet te kopen en eet ik mijn pet op... met landen als italie griekenland en etc erbij zul je nooit een verenigde staten van europa krijgen, dan moet daar eerst orde op zaken worden gesteld en dat geloofd toch zeker niemand nog he.
Klopt, er is te veel verdeeldheid binnen Europa om een goede en sterke bond neer te zetten. De zuiderlanden lijken dit vooral in de weg te staan.
We hadden eigenlijk een noorderunie moeten oprichten en ons absoluut niet moeten mengen met Spanje, Italië en Griekenland.

Een unie van de landen Engeland, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Scandinavië had een uiterst sterk bondgenootschap opgeleverd. Het enige dat we nu hebben is een besluiteloze geldslurpende logge en niet democratische Europese 'unie'.
Het risico van een Noord-Unie is dat de zuidelijkere landen denken "nou, dan wij een Zuid-Unie". Vervolgens zit je met een sterke buurman die misschien wel beslist om samen met China of de VS jou te beconcurreren.

Een unie op zich is best goed. Echter had het gewoon een economische samenwerking zoals de EEG was moeten blijven en niet al dat verplichte geneuzel.

Het dringt nog niet bij veel mensen door, maar in diverse opzichten legt de EU ons meer regels op dan de federale overheid de Amerikaanse staten en de Chinese overheid haar provincies.
Laat Snowden maar eens afreizen naar Duitsland met garantie dat hij niet zal uitgeleverd worden. Een verdiende middenvinger naar de USA.
Ach als ze naar Rusland gaan om naar Snowden te gaan dissen ze de US ook hoor :P
Tijdje terug gelezen dat Duitsland al bezig was hun goud uit de World Bank (in de VS) te halen, terug naar Duitsland. Dus dat is sowieso een dikke middelvinger natuurlijk. :)
Tijdje terug gelezen dat Duitsland al bezig was hun goud uit de World Bank (in de VS) te halen, terug naar Duitsland. Dus dat is sowieso een dikke middelvinger natuurlijk. :)
Helaas krijgen onze buren daar een dikke middelvinger voor terug, en geen goud. Of is er al goud terug ondertussen?

Duitsland heeft dat goud niet meer gezien sinds ze het afgegeven hebben...

http://www.asdforex.com/2...-german-gold-before-2020/
The wave of distrust in the dollar intensified after the German Bundesbank demanded the return of the huge quantity of gold stored in the U.S. Federal Reserve, who refuses to do so before 2020.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 1 november 2013 17:53]

Haha ik verwacht ook niet anders van het stel schurken dat achter de Federal Reserve zit.
Dit is helemaal niet zo gek, omdat dergelijke deposito's gewoon contractueel zijn afgetikt, de bundes bank mag dus helemaal niet hun goud weghalen, voor 2020.

Even los van de vraag of dat goud er nog wel is. ;-)
Ik zou het in ruil doen voor burgerschap aangezien duitsland zijn onderdanen niet uitlevert.
En naast het uitleveren, lijkt me Duitsland een fijner/veiliger land om te wonen met betrekking tot vrijheden.

Maar verder, het blijft een politiek spelletjes. Voor Snowden is het natuurlijk fijner om in Duitsland te wonen dan in Rusland, maar stel dat Duitsland hem asiel verleent, hoe gaat Obama hierop reageren.
Ik kan me zo voorstellen dat de Obama c.q. de Verenigde Staten zich 'genaaid' door een bondgenoot voelen. Goh, waar hebben we dat toch eerder gezien?

Persoonlijk vind ik het mooi om te zien dat in ieder geval Duitsland enige ruggengraat toont tegen de Verenigde Staten. En zoals --Andre-- zegt, Duitsland lijkt mij een (m.n.) fijner land om te wonen.
misschien moeten wij rutte dan maar eens snel afzetten en ansluss zoeken bij onze oosterburen, dit klinkt allemaal misschien beladen gezien W02 maar naar wat ik steeds van duitsland begrijp hebben zij meer geleerd van de nasleep van een politistaat dan wij..

bovendien ano nu is nederland echt veel slechter af met onderandere radicalisering dan duitsland, even los nog van het feit dat het met de duitse economie steeds beter gaat en met nederlandse steeds slechter, dat moet haast wel door de politieke keuze komen want ook zie betalen mee aan de griekse malaise.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 1 november 2013 18:27]

zeker... het heeft er ook mee te maken dat Duitsland al vroeg heeft geinvesteerd in een duurzamere economie waar zij nu de vruchten van plukken.
Dit is het HELEMAAL. WW2 ligt gelukkig ver achter ons. 99,9% van alle duitsers zijn gewoon onze vrienden. Alleen is er een groot percentage duitsers die zich maar al te goed herrineren hoe het was onder de stasi. En dat NOOIT meer. Nu is dit NSA schandaal daar niet helemaal mee te vergelijken maar het komt toch aardig dichtbij. De wereld moet hier echt iets aan doen voor Amerika . beetje politiek druk uit oefenen. En hopelijk komen er betere beveiligingssystemen zodat privacy in ieder geval voor onze bestuurders technisch kan worden afgedwongen. Ook goed nieuws voor meer en meer open source systemen. Een backdoor in bouwen wanneer er 100den ogen de code dagelijks lezen is echt niet zo eenvoudig. Die zwakte die de NSA in die encryptie standaard heeft ingebouwd ... dat lukt ze geen twee keer. Ze mogen dan de beste wiskundigen en cryptografen in dienst hebben .... maar er zijn er nog genoeg over die niet willen meewerken aan kwaad. En hopelijk nu Snowden uit de kast is, komen er nog meer NSA medewerkers naar voren met hun verhaal.
.... En dat NOOIT meer. Nu is dit NSA schandaal daar niet helemaal mee te vergelijken maar het komt toch aardig dichtbij ...
Toch lijkt Duitsland grootse plannen te hebben volgens der Spiegel (oa willen toetreden tot de "five eyes" en Duitsland bouwt eigen PRISM)

Voor bronnen zie deze eerdere reacties: hieper, dd 26-10-2013, hieper, dd 29-10-2013.
Meer dan 50% van al het netwerk verkeer op internet loopt over verbindingen die over Amerikaans grondgebied lopen. Google, Facebook, Microsoft , Amazon, Twitter en andere internet giganten zijn geen Russische of Chinese bedrijven, Dus nee, alle andere landen in de wereld zouden willen dat het voor hun inlichtendiensten technisch mogelijk was om op zo'n grote schaal aan spionage en analyse te doen. Ook Europa kan niet mee, en daarom werken vele Europese landen al decennia samen met Amerika. Engeland voorop met Echelon, daarna Frankrijk en Duitsland. Iedereen met gezond verstand kon een vermoeden hebben dat elk land in de wereld elke mogelijke vorm van communicatie probeert af te luisteren voor eigen voordeel. Maar nu zijn er voor het eerste harde bewijzen. De schaal heeft toch zeker wel wat mensen verrast. Ook weten al die Europese landen die samenwerken met Amerika nu dat Amerika niet te vertrouwen is. Of dacht je dat de Duitse inlichtingendiensten wisten dat Merkel haar mobiel verkeer al 10 jaar werd afgetapt? Amerika wil totale dominantie op elke gebied, financieel, economisch, energie, grondstoffen en COMMUNICATIE.
Dat werd door de slimme jongens van de klas al jaren en jaren vermoed maar pas door Snowden kan er nu echt een blik achter het gordijn geworpen worden. Dit verhaal is nog niet af, want actie reactie.
Da's dan ook weer een kortzichtige reactie van ordinaire dief

a. bijna iedereen is een ordinaire dief want bijna iedereen download wel eens wat.
OK muziek en films mag je downloaden in Nederland, maar als je een torrent gebruikt, upload je ook - en dat mag dus weer niet -
En ja, ook ik doe dat dus wel eens

b. elke klokkenluider is dan een dief, want anders komt er geen informatie boven tafel

OT: In Nederland wilde de SP Snowden ook uitnodigen, maar daar wilde minister Plasterk niet aan
Dat zal haast wel moeten, want het paspoort van de VS van Snowden is ingetrokken en hij heeft geen Russisch staatsburgerschap gekregen voor zover ik weet.

Als Snowden naar Duitsland reizen wil, zal hij een paspoort moeten hebben, en dat kan m.i. alleen een Duits of een Russisch paspoort zijn, tenzij een derde land bereid is om hem een paspoort (en daarmee automatisch verblijfsrecht in dat derde land) verstrekken.

Interessante bijkomstigheid is dat je als Duits staatsburger (of als Rus in bezit van een visum) vrij overal binnen de Schengenzone kunt reizen, ik ga er hierbij vanuit dat Snowden geen Russich dienstpaspoort (dat krijg je als ambassadepersoneel zonder diplomatieke onschendbaarheid). Want voor een dienstpaspoort geldt een consultatieplicht.

Overigens zou ik als Snowden mooi in Rusland blijven, want daar is het gevaar van een vervelend ongeluk of een uit de hand gelopen overval waarschijnlijk iets kleiner dan in Duitsland, nog even afgezien hoe gemakkelijk het zou zijn om een al dan niet gedwongen reisje naar een Amerikaans militair vliegveld te ondernemen.
Waarom neemt Duitsland juist geen contact op met The Guardian? Deze heeft toch de docs met details?
Snowden heeft nog geluk dat hij dit niet bij bush deed.
Volgensmij zou die het leger nog op hem af sturen.
Amerika is ook niet gek, Rusland is nog steeds heel machtig en vergeet zeker China niet waar ze al enige tijd modder aan het gooien zijn.
Het lijkt de koude oorlog wel (weer).
maar nu niet 2 partijen maar een stuk of 6
- VS
- Rusland
- China
- Engeland
- etc.
zal het even voor je corrigeren,

> VS + engeland,
> Rusland + China (en wat landjes daaromheen),
> het midden oosten (arabische landen),
en toch wel deels europa (dat eigenlijk niets tegen de vs durft, maar toch ook niet bepaald blij met ze is, zie nu ook duitsland).
Gooi Rusland en China maar los hoor, die delen een hoop, maar vormen ieder onafhankelijk een blok. VS+Engeland+EU reken ik ook als 1 blok, wij kopen Amerikaansche waar, spelen samen NAVO, oefenen samen, en de VS kent heel Europa op z'n duimpje. Verrassende factor zal het Midden-Oosten gaan spelen (vooral in wie ze het leven makkelijker maken) en eventueel India.
de VS, UK en EU kun je niet als 1 blok rekenen. Anders zouden zij elkaar immers niet afluisteren. Het zijn op zichzelf staande blokken die eventueel, als het hen goed uitkomt, info delen. Binnen de EU heb je ook weer blokken zitten van Duitsland, Frankrijk, Engeland en Spanje. Onze geheime dienst stelt, denk ik, niet veel voor.
Engeland? Je bedoelt het schoothondje van V.S?
Nou, het frappante is dat het juist NIET lijkt of er andere partijen zijn.
Ik zie namelijk de geallieerden samenwerken, er wordt immers gezegd dat Frankrijk en Engeland actief meegeholpen hebben met de VS om informatie beschikbaar te maken. Aan de andere kant lijkt Duitsland oprecht verbaasd over deze praktijken en wijst het erop dat zij niet met de VS samenwerkten hierin.
Af en toe krijg je inderdaad het idee dat sommige mensen met hun hoofd nog in de koude oorlog leven.
Hopelijk bellen ze hem niet....
0Anoniem: 480243
2 november 2013 05:08
Veel gehoord, erg off-topic, maar wie weet er hier waarom 'kennis macht maakt'?
+1Anoniem: 480243
@SamTex2 november 2013 18:31
Nee, wát is het nut van de informatie? Natuurlijk kan ik begrijpen dat er door bedrijven bijvoorbeeld op trends is in te spelen, maar overheden die veel over hun burgers weten, niks anders dan criminaliteitsbestrijding?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee