De 21-jarige Nederlandse hacker die in de VS terechtstaat wegens grootschalige creditcard-fraude zou volgens zijn advocaat naar Roemenië gelokt zijn om de uitlevering naar de VS te vergemakkelijken en de terugkeergarantie te omzeilen.
De 21-jarige David S., die zou handelen onder de schuilnaam Fortezza, wordt ervan beschuldigd gegevens van 44.000 creditcards misbruikt te hebben. Hij zit momenteel vast in de VS, na uitgeleverd te zijn door Roemenië. Rond de uitlevering is echter veel onduidelijk. "Men hield hem in de gaten en op enige manier is hem gevraagd, of hij is gelokt zou je misschien kunnen zeggen, om naar Roemenië te gaan", stelt de advocaat van S., Bart Stapert, tegen RTV Rijnmond, "Hij is meteen na aankomst op het vliegveld daar aangehouden, wat suggereert dat men precies wist waar hij naar toe ging en wat hij daar ging doen." De aanhouding gebeurde op verzoek van Interpol, maar Stapert zegt dat het erop lijkt dat ook de Nederlandse justitie bij het onderzoek betrokken was. Mogelijk had de Nederlander een Roemeense vriendin.
Volgens de advocaat kan de reden voor het oppakken in Roemenië zijn dat dat land makkelijker uitlevert aan de VS en dat zo de terugkeergarantie niet van toepassing is. Als je vanuit Nederland uitgeleverd wordt heb je na een veroordeling het recht om de straf in Nederland uit te zitten. Volgens EenVandaag verbleef de hacker na de arrestatie in Roemenië een maand in een 'ondergrondse kerker', deed hij daar een zelfmoordpoging en werd hij na herstel direct naar de VS gevlogen. Het programma heeft zaterdagavond een uitzending rond de behandeling van de Nederlander. David S. zou momenteel in Seattle in een ziekenhuis liggen, na een tweede zelfmoordpoging.
S. zou de creditcardgegevens verkregen hebben door malware te zetten op computers van slachtoffers, maar ook door databases te kraken van sites die handelen in gestolen creditcardgegevens. Onder andere door malware te plaatsen op een systeem in een Italiaans restaurant in de VS, zou hij aan creditcard-data zijn gekomen. De Amerikaanse geheime dienst zou S. wekenlang in de gaten hebben gehouden en hem als spil in een netwerk van frauderende hackers beschouwen. De FBI zou hem in het oog hebben gekregen na de arrestatie van een handlanger in de VS. De maximumstraf die hem boven het hoofd hangt is 30 jaar of een boete van een miljoen dollar.