Duitsland en Brazilië werken aan een VN-resolutie die oproept om een einde te maken aan buitensporige spionage-activiteiten en privacyinbreuken tussen landen. Het gaat om een resolutie voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die niet bindend is.
Het gaat nog om een ontwerp waar Duitsland en Brazilië aan werken. VN-diplomaten hebben de komst van de resolutie bekendgemaakt aan Reuters en The Cable wist de hand op de tekst te leggen. Ook negentien andere landen, waaronder Frankrijk en Mexico zouden bij het initiatief betrokken zijn. De resolutie zal oproepen om het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten uit 1976 te respecteren en schendingen ervan te beëindigen.
Verder moeten lidstaten "hun procedures, praktijken en wetgeving beoordelen met betrekking tot extraterritoriaal toezicht van private communicatie en onderschepping van persoonljke data van burgers in buitenlandse jurisdicties, waarbij het recht op privacy in ogenschouw genomen moet worden." Niet bekend is wanneer de resolutie wordt voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarin alle 193 lidstaten zitting hebben.
Een diplomaat vertelde Reuters dat de resolutie waarschijnlijk met grote meerderheid aangenomen wordt "omdat geen enkel land ervan houdt door de NSA afgeluisterd te worden". In tegenstelling tot resoluties van de Veiligheidsraad van de VN, die uit vijftien landen bestaat, zijn de resoluties van de Algemene Vergadering niet bindend: ze moeten het bij grote steun vooral van het morele en politieke gewicht hebben.
De ontwerpresolutie van Duitsland en Brazilië is een direct gevolg van de onthullingen van klokkenluider Snowden dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA de politiek leiders van die landen heeft afgeluisterd. Bondskanselier Merkel eiste al opheldering en actie van president Obama en ook riep ze tot een verdrag met de VS op om elkaar niet meer te bespioneren.