Brazilië wil eigen internetkabel naar Europa aanleggen

Brazilië wil een eigen transatlantische internetkabel naar Europa laten aanleggen, om zo niet afhankelijk te zijn van internetverbindingen naar de Verenigde Staten. Sinds de Snowden-onthullingen is de relatie tussen de VS en Brazilië bekoeld.

De circa 5600 kilometer lange, onderzeese kabel, waarvan de aanleg wordt gecoördineerd door het Braziliaanse staatstelecombedrijf Telebras, kost volgens Bloomberg 185 miljoen dollar. Dat zou neerkomen op circa 150 miljoen euro. De kabel zal in Portugal aan land komen. Op dit moment verloopt internetverkeer tussen Brazilië en Europa via de Verenigde Staten.

Er wordt al sinds 2012 gepraat over de aanleg van de kabel, maar de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden waren in ieder geval een extra argument voor de aanleg ervan. Die zijn waarschijnlijk ook de voornaamste reden dat er geen Amerikaanse apparatuur zal worden gebruikt. Telebras zal alleen samenwerken met Braziliaanse, Europese en Aziatische bedrijven.

Om welke bedrijven het gaat, is nog niet besloten. Volgens Francisco Ziober, de directeur van Telebras, is de kans groot dat wordt gekozen voor bedrijven als Huawei, Alcatel-Lucent en Ericsson. Opvallend is dat Huawei er door de Amerikaanse overheid juist van wordt beschuldigd mee te werken aan spionage door de Chinese overheid.

De Snowden-onthullingen hebben de verhoudingen tussen Brazilië en de Verenigde Staten geen goed gedaan. Vorig jaar zei Brazilië al dat het internetbedrijven wil verplichten om gegevens van Brazilianen binnen Brazilië op te slaan, om zo spionage te voorkomen. Brazilië denkt nog na over kabels naar Afrika en Azië.

Brazilië kabels

Bron: Telebras

Door Joost Schellevis

Redacteur

03-11-2014 • 15:02

152

Reacties (152)

152
146
107
4
0
6
Wijzig sortering
die plannen lagen er half jaar geleden toch al? zou samenwerking zijn van Brazilie, Venezuela, Duitsland en nog paar landen onder de evenaar. . (ff google)
3 maart: http://www.pocaloca.eu/br...-vs-met-nieuwe-glaskabel/

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 25 juli 2024 19:46]

Volgens het artikel wordt hier al sinds 2012 over gepraat. In het begin van dit jaar is het aangekondigt en nu is er daadwerkelijk een 'plan' gepresenteerd.

Het plan (dit is nieuw):
'the company will form a joint venture with Spain's IslaLink to run the submarine connection between Fortaleza at the northern tip of Brazil and Lisbon, Portugal. Filho also strongly suggested that the cable will not include any equipment from US manufacturers'

Dat dit nu wordt aangekondigt komt waarschijnlijk door de aankomende verkiezingen.
http://www.theregister.co..._anti_nsa_cable_nonsense/

[Reactie gewijzigd door 11supplier op 25 juli 2024 19:46]

Toch, hoe meer van dat soort kabels des te beter. En ik vind het niet duur eigenlijk. De digitale snelweg is een goedkoper dan een paar kilometer A4 0.o
Voor de geinteresseerden een artikel over de geschiedenis, politiek en techniek van het leggen van kabels:
http://archive.wired.com/wired/archive/4.12/ffglass.html

Wel een lang artikel en in het Engels, maar maakt veel duidelijk.
D'r is ook een aflevering van Mighty Ships over. Betreffende boot heet Tyco Resolute.
Liggen deze kabels nu echt op de bodem van de zee? Daar kunnen onze duikboten toch niet komen vanwege de druk, voor kabels maakt dit niets uit? :)
De duikboten kunnen daar niet komen omdat ze lucht aan de binnenkant hebben. De druk aan de buitenkant drukt op de boot, en aan de binnenkant moet teruggedrukt worden om te zorgen dat het schip niet verfrommelt. Omdat het menselijk lichaam maar een beperkte druk aankan kan de luchtdruk in het schip maar tot een bepaald maximum opgevoerd worden, de rest moet geheel door de structuur van het schip opgevangen worden. Hier zitten dus limieten aan waardoor onderzeeërs inderdaad niet op de diepste oceaanbodem kunnen komen.
Zeekabels bevatten echter geen lucht, maar zijn geheel massief (wel verschillende lagen om de fibers heen ter bescherming, maar verder dus geen lucht) dus die kunnen vele malen meer druk aan voordat dit potentieel voor problemen zou zorgen.
Dus we kunnen ze er wel neerleggen, maar vervolgens niet meer repareren? :o
Reparatie kan eventueel gedaan worden met ROVs (remotely operated vehicles): duikrobots dus.
Die worden inderdaad wel gebruikt, maar eigenlijk alleen om de uiteinden van de kabelbreuk te vinden (of om het beschadigde deel te vinden), en met een boei te markeren. Het daadwerkelijke lassen/repareren gebeurt nog steeds door mensen aan boord van het schip, dus de uiteinden van de kabel worden aan boord gehesen.
Ik ben wel eens aan boord van zo'n kabelreparatieschip geweest (C/S Wave Sentinel, zoek maar eens op Google voor een beeld wat dat voor schepen zijn), erg indrukwekkend om te zien wat er aan apparatuur e.d. aan boord is en wat daar nog bij komt kijken om een breuk te repareren.
Jawel hoor, gewoon oplichten, repareren en weer laten zakken. Gebeurt regelmatig.
Je kan de kabel opvissen bij een ondieper gedeelte, dan de boel repareren en vervolgens de kabel weer laten afzinken. Er zit speling in de kabel om dat mogelijk te maken. Zie http://www.nttwem.co.jp/e...ntenance/maintenance.html voor een gifje
We zijn al meerdere keren naar de bodem van de marianentrog (11KM)geweest. De maximale diepte van de Atlantische oceaan is 8.8KM, dus zelfs als je er van uit gaat dat de gehele kabel op die diepte komt te liggen is dat op zichzelf geen onoverkombare hindernis.
Weliswaar maar 4x waarvan slechts 2 bemande, dus zo evident is het toch wel degelijk niet :) ( http://en.wikipedia.org/wiki/Mariana_Trench#Descents )
Nou nee. Een kabel is geen leven organisme en heeft geen zuurstof nodig. Hij moet natuurlijk wel tegen de druk kunnen maar dat is niet zo lastig als je de kabel massief maakt, dus zonder makkelijk comprimeerbare gassen en materialen.
Als ik op http://www.cablemap.info/ kijk zie ik duidelijk een paar kabels die al richting azie/afrika lopen, wat mis ik hier?
De pijp van Afrika naar Europa is nog al mager dus misschien is dat geen optie. (of ze willen ook niet afhankelijk zijn van een Afrikaans land voor de verbinding ;))
Ik kan me heel wat Afrikaanse landen bedenken in die regio waar je inderdaad niet doorheen wilt. Dan kun je wel via Marokko gaan waar de situatie een stuk beter is, maar als je zover naar het noorden gaat kun je net zo goed direct naar Portugal gaan.
Als je naar het kaartje kijkt wat hierboven gepost is, dan zie je dat de Kaapverdische eilanden een 5.12 Tbps kabel hebben liggen (WACS) die doorloopt naar Portugal en het VK, maar ook naar Zuid Afrika. In totaal heeft WACS aansluitingen in 13 landen. Tegelijkertijd liggen de Kaapverdische eilanden een heel stuk dichter bij Brazilië.

Je hoeft je ook niet druk te maken over het stuk tussen de Kaapverdische eilanden en Portugal. De WACS kabel loopt onder water naar de Canarische eilanden (kruisverbinding met 2 andere 5.12 Tbps links) en verder naar Portugal.

Kortom, dat zou behoorlijk veel kilometers schelen, amet als bijkomend voordeel een snellere verbinding tussen Zuid Amerika en Afrika.
Geen directe verbinding van Brazilië naar Europa dus.
De titel van het bericht wellicht? Namelijk een kabel naar Europa... :?
Proton_ Moderator Wonen & Mobiliteit @isama3 november 2014 15:14
Het vinkje Future Cables?
Als ik die uit zet zie ik alleen een 40GBit dropveter naar Afrika.
Vink de optie Future Cables even uit, dat scheelt nogal. :)
Zoals in het artikel word aangegeven wil Brazillie een directe verbinding met Europa, nu zijn ze alleen via Amerika met Europa verbonden.

Trouwens niet een heel gek idee als je het mij vraagt, oke het heeft een beetje alu-hoedjes-gehalte, maar er is ook wat voor te zeggen, Amerika doet de laatste tijd weer veel te totalitair, zowel on als offline.
Je mist de datum dat ze in gebruik worden genomen, 2015 voor SACS en 2017 voor SAex. Twee andere kabels, WASACE en BRICS, zouden dit jaar in gebruik genomen moeten worden (geen idee of dat daadwerkelijk het geval is) en de laatse verbinding, ATLANTIS-2 komt uit 1999 en heeft een bandbreedte van slechts 40Gbps.
alles onder marocco in west afrika had tot vorig jaar geen internet praktisch gezien, zuid afrika had nog de meeste bandbreedte (verbruik). Als ze via bv. senegal of gambia gaan moeten ze of langs de ondergebruikte orange kabel of peeren met orangr in een nog te bouwen ix in dakar bv. dan zal zelf het hele traject nemen natuurlijk interessanter zijn (geld en latency wise). als je wilt cowboyen is subsaharan african internet de plek, groei per jaar in duizenden percenten.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 25 juli 2024 19:46]

150 miljoen euro? Dat lijkt me enorm weinig!
Inderdaad lijkt me ook een koopje, dan zou ik het ook direct gaan aanleggen.
Zeker als je het laat doen door een staatsbedrijf (werkgelegenheid).
Welk staatsbedrijf kan dit dan? Is naar mijn weten nogal specialistisch werk.
De circa 5600 kilometer lange, onderzeese kabel, waarvan de aanleg wordt gecoördineerd door het Braziliaanse staatstelecombedrijf Telebras, ...
Die blijkbaar dus.
Coördineren is toch niet aanleggen?
Klopt, ze zullen waarschijnlijk met onderaannemers werken. Bedrijven die ervaring hebben met het leggen van kabels op de zee-bodem, gok ik zo ;)
Per stuk? Lijkt me wel handig om er meteen een backup bij te leggen (als je toch bezig bent).
Kleine 27 Euro per meter kabel. Lijkt me inderdaad niet veel...
internetkabels zijn niet zo heel duur, pijpleggen voor olie o.i.d. is veel ingewikkelder(en dus veel duurder)
dit soort kabel hoeft niet verankerd te worden, noch lekdicht te zijn(tot op zekere hoogte)
onderwaterkabelleggen komt bijna neer op bevestigen op punt A, opgerolde kabel vanaf een boot naar de bodem laten zinken en naar punt B varen.
Misschien een interessant vraag...
Zoals we al weten dat bij een gebruik van een super lange kabel een vertraging in netwerk (lag) kunt krijgen.
Hoe komt dat sommige verbindingen nog steeds erg snel zijn? Sturen ze soms de repeaters of zo naar de zeebodem, zodat de signalen hun kracht niet verliezen...
Repeaters dienen om het zwakke signaal weer sterker te maken. Niet om ze te versnellen.

Dit soort kabels zijn opgebouwd uit vele glasvezels. Communicatie via glasvezels gaat met de snelheid van het licht (299792458 m/s), redelijk vlotjes dus... ;-)
Repeaters dienen om het zwakke signaal weer sterker te maken. Niet om ze te versnellen.

Dit soort kabels zijn opgebouwd uit vele glasvezels. Communicatie via glasvezels gaat met de snelheid van het licht (299792458 m/s), redelijk vlotjes dus... ;-)
't gaat ietsje langzamer dan dat ;)

En inderdaad, glasvezelkabels onderzee hebben elke zoveel honderd kilometer een versterker aan boord.
Licht door glasvezels gaat redelijk stukje onder de snelheid van licht in vacuum. En elektriciteit door koper zit ook niet zover onder die lichtsnelheid.

Punt is meer dat het een rechtstreekse verbinding is.
Het zijn glasvezelkabels, waarschijnlijk de hoogste kwaliteit die je kunt krijgen, dus de snelheid van signalen zal dicht bij de lichtsnelheid liggen. Als je een kabel van 10.000 kilometer hebt en daar een signaal doorheen stuurt van 300.000 km / sec, heb je een vertraging van (slechts) 300 / 10 = 30 ms*. Maal twee voor request / response is ongeveer 60 ms. Bij online games heb je voor Amerikaanse servers hier vaak een ping die net boven de 100ms zit, dus dat klopt wel (in acht nemende dat er nog een paar stations tussen zitten en we in NL een directe verbinding met de VS hebben)

* rekenfaal voorbehouden.
Mooi initiatief daar (al is het maar om niet te afhankelijk te zijn, losstaand van het spionage verhaal)
Inderdaad. Je er maar beter niet vanuit gaan dat een dergelijke directe kabel tap-proof is.

Er zijn speciaal aangepaste onderzeeers om taps aan te brengen op dat soort kabels. De Jimmy Carter is daar een van (zie http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Jimmy_Carter_%28SSN-23%29 ).

Het wordt dan wat duurder en omslachtiger voor de VS, maar aftappen kunnen ze die kabel toch wel.

En stel dat die Brazilianen vervelend gaan doen: alle verkeer over die kabel standaard degelijk versleutelen n aanvullen met ruis tot 100% van de capaciteit van de kabel.

Dan onderschept de VS dat verkeer gewoon in de Europese Internet exchange waar die kabel op aangetakt wordt. Volgens een quid-pro-quo dealtje met de Portugezen, Spanjaarden, of Fransen waar die kabel aan land komt.
Portugezen, Spanjaarden en Fransen zijn in die dingen gelukkig vaak wel principieeler dan Nederlanders en Engelsen.
@mae-t.net
Portugezen, Spanjaarden en Fransen zijn in die dingen gelukkig vaak wel principieeler dan Nederlanders en Engelsen.
Of ze principieler zijn weet ik niets van, maar evengoed delen ze intensief informatie met de VS? Kijk hier maar eens:

http://online.wsj.com/art...4200804579165653105860502
http://online.wsj.com/news/articles /SB10001424052702304073204579167162246564356
http://theportugalnews.co...-colluding-with-nsa/29775
Anoniem: 120693 @Golodh4 november 2014 10:23
Er zijn speciaal aangepaste onderzeeers om taps aan te brengen op dat soort kabels. De Jimmy Carter is daar een van (zie http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Jimmy_Carter_%28SSN-23%29 ).
Dat was op koperkabels, werkt niet op glas.
Beter als ze Europese apparatuur gebruiken. Hebben we iig ook geen problemen als de Aziaten backdoors inbouwen.
Klopt, dan bouwen enkel de Britten en de Duitsers nog backdoors in :+
Alcatel is toch Frans?
Tevens, goeie stimulering voor de Europese economie :)

[Reactie gewijzigd door digital_ownage op 25 juli 2024 19:46]

Alcatel Lucent was (of is volgens mij nog steeds) ook een stukje Nederlands (een onderdeel van Philips Telecom. Ind. dat daar is blijven hangen).
Nope Alcatel-Lucent is Frans. http://nl.wikipedia.org/wiki/Alcatel-Lucent
"Alcatel-Lucent is een Frans telecommunicatiebedrijf en het resultaat van een fusie tussen Alcatel en Lucent Technologies per 1 december 2006.:"
Tsja, als alles zo simpel lag, dan was IKEA 100% Nederlands inplaats van Zweeds (omdat Inter IKEA B.V. en nog wat onderdelen hier gevestigd zijn) en bijvoorbeeld TPV 100% uit Hong Kong (omdat ze daar 3 hoog achter een papieren hoofdkantoor hebben) of van de Bermuda's (want dat staat nog boven Hong-Kong in het organigram).

Let op dat ik het over "een stukje Nederlands" had en niet over 100% NL.

Zoals je op diezelfde extreem korte wikipagina die je linkt, kunt lezen was de topman van 2008 tot 2013 een Nederlander, en de nieuwe zo aan de naam te zien een Amerikaan ofzo. Alcatel was van oorsprong Frans, Lucent was van oorsprong Amerikaans en er zit dus nog wat meer in de mix.

Als je daarentegen op de Engelse Wikipedia kijkt, dan zie je dat voorafgaand aan de fusie van Alcatel en Lucent in 2006, laatstgenoemd bedrijf als AT&T in 1990 vestigingen van Philips in Den Haag en Hilversum had overgenomen die dus uiteindelijk ook in Alcatel-Lucent terecht zijn gekomen.

Vandaar dus de melding dat er een stukje Nederlands inzit, in elk geval qua geschiedenis en technologie. Inmiddels zit het Nederlandse kantoor in Hoofddorp, en ik heb zo snel niet kunnen terugvinden of er nog iets van ontwikkeling en productie overgebleven is.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 19:46]

Uhm, lag er niet al een kabel naar Kaap verdie en vanuit daar naar de Uk of ben ik weer verkeerd geinformeerd

http://atlantic-cable.com.../EATC/EATCBrochureMap.jpg

Sorry, is een telegraafkabel
Er ligt inderdaad ook al een glasvezelkabel die niet naar de USA loopt, Atlantis-2 tussen Portugal en Brazil. Deze is sinds 2001 operationeel. Het plaatje van Telebras met enkel verbindingen naar de USA geeft een nogal vertekend beeld van de werkelijkheid. De kabel die ze plannen is echter de eerste rechtstreekse tussen Brazil en Europa.
Wel jammer/vreemd dat die kabels niet gewoon naar het dichtsbijzijnde stuk land worden gelegd. Het zou veel korter zijn om een kabel van Bazilie naar Afrika te leggen. Maar het is daar onstabiel en in Afrika zijn ze waarschijnlijk minder bereid mee te betalen aan die kabel.
Dan moet het weer van Afrika naar Europa weer een kabel aangelegd, een ander argument wat ook een rol speelt is de (onzekere) politieke situatie in de Afrikaanse landen aan de westkust. Waar die kabel dan aan land moet komen.Oké niets is zeker, Maar dan biedt het aan land laten komen van zo'n kabel in een (politiek) stabieler Europees land, wat toch meer zekerheid.
Nee, Portugal, de rots in de branding tijdens de crisis, oh nee, wacht....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.