Valve: Steam Machines met AMD Radeon- en Intel-gpu's komen in 2014

Valve heeft verklaard dat fabrikanten volgend jaar niet alleen Steam Machines met Nvidia-kaarten op de markt brengen, maar ook varianten met AMD Radeon-kaarten en Intel-gpu's. Het concern ontkracht hiermee berichten dat Valve AMD links laat liggen bij het platform.

Vorige week maakte Valve de specificaties van de eerste 300 Steam Machine-prototypes bekend. Deze high-endsystemen met Steam OS bleken allemaal Nvidia-videokaarten te bevatten. Mede doordat Nvidia al had laten weten nauw met Valve samen te werken, en het stil bleef rond AMD, verschenen er daarop berichten dat AMD niet betrokken is bij het Steam OS-project. Valve ontkent dit nu bij monde van Doug Lombardi.

"Hoewel we voor de eerste golf prototypes verschillende Nvidia-kaarten gekozen hebben, is dat geen indicatie dat Steam Machines Nvidia-only zijn", zegt Lombardi tegen Maximum PC, "In 2014 komen er Steam Machines op de markt met grafische hardware van AMD, Nvidia en Intel." De woordvoerder zegt verder dat Valve nauw samengewerkt heeft met alledrie de bedrijven om hun hardware voor Steam OS te optimaliseren.

Uit de woorden valt op te maken dat fabrikanten van desktopsystemen dus ook Steam Machines met Intel Iris- en Iris Pro-gpu's gaan uitbrengen. Valve kondigde Steam OS eind september aan. Steam Machines zijn de gamesystemen die aan een aantal hardwarematige vereisten voldoen en met Steam OS uitgerust worden. Valve belooft dat gebruikers eenvoudig videokaart, harde schijf, processor en moederbord kunnen vervangen en ook zou het eenvoudig worden zelf een Steam Machine in elkaar te zetten.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-10-2013 • 15:14

77

Reacties (77)

77
74
50
5
0
19
Wijzig sortering
Ik begrijp eigenlijk niet waarom mensen hier niet enorm positief over zijn.
Deze PC in kamer biedt de volgende voordelen bovenop de Consoles
  • Om te beginnen lijkt een hedendagse console meer en meer op een pc, plug en play is het al lang niet meer.
  • Wel 1080 op 60fps en Betere graphics
  • Games zullen aankomende generatie gemakkelijker geport kunnen worden
  • Alle games momenteel aangeboden voor windows zullen allicht niet of minder goed werken op de steambox, maar backwards compatible dat zijn de consoles al helemaal niet meer
  • Een gamePc dus geen Mediabox zoals de X-box one en PS4 zijn.
  • Veel minder reclame, en alleen maar reclame voor games.
  • Ruime keuze aan rand appartuur, onder andere ruime keuze aan controlers
  • Games zijn een stuk goedkoper
Misschien:
Dual boot waardoor je alsnog wel een mediabox kan hebben, of wat je ook maar met die steaambox wil gaan doen.

Ik sla vast nog een paar voordelen over.

[Reactie gewijzigd door DEXSTAR op 23 juli 2024 09:26]

oeh, mediabox gebeuren hoef je er niet naast te draaien! :)
dat zijn 1 van de onderdelen die ze juist implementeren in het steamOS. zodat het nog meer een console gevoel geeft, maar dan met veeeeel meer ruimte, en mogelijkheden met betrekking tot het afspelen van allerhande soorte mediabronnen/bestands typen. :)

Vier nieuwe Steam-functies die gericht zijn op de woonkamer.
* Binnenshuis streamen
* Muziek, tv, films
* Niet te vergeten het family sharing -programma ! spelln delen uit je eigen lijst met vrienden en fam. leden
Met Family Sharing kun je om de beurt elkaars Steam-games spelen terwijl je je eigen Steam-prestaties verdient en je individuele spelvoortgang op de Steam Cloud wordt opgeslagen.
* Gezinsopties
DWZ: Binnenkort zullen gezinnen meer controle hebben over welke games in wiens bibliotheken verschijnen.
Ik ben niet echt enthousiast. Waarom niet? Wat voegt dit toe wat we nu al niet hebben? Enigste wat ik me kan voorstellen is dat je geen windows licentie hoeft te kopen, voor de rest meer van hetzelfde als je het mij vraagt. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat spellen goedkoper worden voor linux als voor windows.
Dat lijstje waren de voordelen ten opzichte van consoles. De prijzen op SteamOS zullen wel gelijkaardig zijn als die op Steam nu zijn (spreekt voor zich), maar op consoles heb je nu niet zoiets als de Steam Summer Sales. In de winkel kosten budgetgames voor console nog steeds €20 of meer.

En wat voor mij nog toegevoegd mag worden aan het lijstje: Steam is een stuk zuiniger met het werkgeheugen en de cpu-cores dan de PS4 en Xbox One. Die consoles hebben verschillende cores en een groot deel van hun geheugen nodig om de interface te draaien naast het spel. Steam neemt hier momenteel op mijn pc 135MB RAM in beslag, en Linux kan ook met weinig geheugen overweg. Als we eindelijk weg zijn van de gigantische overhead genaamd Windows, en API's die kunnen werken op het niveau van de hardware, ga je met minder zware hardware hetzelfde kunnen bereiken (of méér met dezelfde als je dan toch houdt van videokaarten zo groot als een moederbord, 4K gaming anyone? :D).

En ik bedenk er net nog één: niet betalen voor multiplayer gaming. Die abonnementen bij de consoles voegen misschien af en toe wat gratis games toe, maar die zijn ook een stuk goedkoper op Steam en dan bepaal je zelf welke games je hebt. Ik heb ook een Xbox360, zonder Xbox Live Gold, en wou laatst toch eens mijn savegames in de cloud zetten (had die boodschap altijd genegeerd tot nu toe). Blijkt dat die optie alleen werkt als je een Gold account hebt... Op Steam is zoiets ook gewoon gratis. Dit is dus ook geen voordeel tegenover pc-gaming zoals het nu is, maar dat is volgens mij ook niet het doel van SteamOS. De bedoeling is om pc-gebruikers naar de woonkamer te krijgen en console-gebruikers van die consoles af te krijgen.

[Reactie gewijzigd door MacPoedel op 23 juli 2024 09:26]

Ok dus gewoon een pc met een steam linux os geïnstalleerd en een console controller eraan? ik snap de ophef niet helemaal
Is een console niet ook gewoon een pc met een OS geïnstalleerd en een controller er bij? Toch is daar elke keer weer groot nieuws bij de nieuwe release.
"Valve belooft dat gebruikers eenvoudig videokaart, harde schijf, processor en moederbord kunnen vervangen en ook zou het eenvoudig worden zelf een Steam Machine in elkaar te zetten."

Dat is precies wat een console dus probeert uit te sluiten, nooit makkelijk upgradebaar en als wel alleen via het kanaal van de OM.

Eigenlijk is die belofte de reden dat ik zeg dat het gewoon een pc is, komt me uiteindelijk over als slimme marketing om niet te veel te hoeven zeggen we moeten games op Linux gaan spelen(onpopulair om te zeggen en oudbakken). Maar ipv daarvan: We gaan een console systeem op de markt brengen dat pc games in de huiskamer moeten brengen waarbij we toevallig gebruik maken van Linux ;)

[Reactie gewijzigd door Flaat op 23 juli 2024 09:26]

Is het dan niet juist nieuwswaardig om zoiets op de markt proberen te krijgen? Ja tuurlijk het is slechts een pc met een OS en een controller maar dat is alles en er zijn ook PC bouwers die graag hebben dat je voor alle upgrades terug komt. Juist het feit dat er een gaming OS komt is het nieuws niet zo zeer de systemen, tenminste in mijn ogen.
Inderdaad. Het gaat vooral om het OS. Heb nu ook een PC met steam en controller aan m'n TV hangen, maar heb nog steeds TOBO + MUIS nodig om de PC op te starten en Steam te starten in big picture mode. Verder gebruik ik ze niet, dus een Steam OS dat is ingesteld op de controller maakt voor mij een enorm verschil.

Gebruik m'n Steam PC nu nauwelijks, omdat ik het irritant vind om de muis en tobo nog te gebruiken. Dat breekt gewoon de ervaring.
Straks kan ik gewoon de Steambox aanzetten en gamen maar :D geen tobo en muis meer nodig.
De hardware op zich is inderdaad totaal niet interessant, en net zo inwisselbaar als die van een pc. Het gaat om het OS en de controller, maar bovendien om een algehele verschuiving richting Linux, die door Valve op deze manier wordt aangezwengeld.

Als het Valve lukt om veel grote game-ontwikkelaars zover te krijgen om hun spellen op Linux / SteamOS uit te brengen, en de videokaartbouwers om hun drivers te verbeteren, dan is dat zeker nieuwswaardig. Dan hebben we namelijk een nieuw gaming platform die nu eens niet door Microsoft wordt geregeerd. Dat kan de hele PC-markt veranderen.

Maar goed, dit is allemaal als het een succes wordt. Microsoft zal de monopolie met Windows en DirectX niet zomaar loslaten (of zelfs maar de koek delen), ontwikkelaars zullen niet zomaar de potentie zien van Linux omdat het op dit moment een klein marktaandeel heeft, en ook de niet-technische consumenten (en dat is een flink aandeel) zullen onwennig zijn. Er moet dus nog wel het nodige gebeuren. Maar mocht het lukken, dan volgen er interessante jaren :)

[Reactie gewijzigd door geert1 op 23 juli 2024 09:26]

Dus als een bak wat in de woonkamer staat geen gebruik maakt van gesloten software en hardware dan is het geen console?

Onzin, wat mijn betreft is de steambox gewoon een console die voor de verandering ook eens aantrekkelijk is voor de PC community.

En uiteraard lijkt het me de bedoeling dat je alle games gewoon comfortabel en goed op de steambox moet kunnen spelen, dus ook FPS. Dat is ook waar de controller voor is ontwikkelt.

Voor zover ik weet is het streamen met name bedoelt voor games die onmogelijk op Linux kunnen worden gedraaid.

[Reactie gewijzigd door IngamerX op 23 juli 2024 09:26]

De bedoeling is om pc gamen wat korter bij de consument te brengen die momenteel uit gemak een Xbox of PS koopt. De Steam Machines moeten het gemak van een console combineren met de uitbreidbaarheid en keuzevrijheid van het pc-platform. Ideaal is het nog steeds niet, die 2 zijn dan ook bijna niet te combineren, je zult je toch beter moeten informeren dan wanneer je gewoon een console koopt, maar het is toch al veel eenvoudiger dan wat er momenteel aan game-pc's te koop is bij OEMs of moest je aan zelfbouw doen.
Niet "gewoon" een PC, maar eentje waarbij getest is of de drivers allemaal wel goed werken.
Net zoals iedere Windows-bak met WHQL drivers dus.
Anoniem: 471038 @MrFax10 oktober 2013 15:42
Not sure if trolling or stupid... maar:
http://msdn.microsoft.com...ws/hardware/gg463010.aspx
http://msdn.microsoft.com...ws/hardware/gg487530.aspx

Er wordt dus wel degelijk getest. Microsoft heeft een speciale kit waarmee ontwikkelaars hun drivers kunnen testen, en de logs naar MS opsturen. Daarna zal MS de drivers ook nog testen op verschillende hardware, en uiteindelijk krijg je dan een gesigneerde WHQL driver als alles goed gaat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 471038 op 23 juli 2024 09:26]

Bij mij geven WHQL drivers meer problemen(vooral FPS problemen in games) dan bij (nieuwere) beta drivers van AMD. Misschien komt dat omdat ze altijd tig maanden oude drivers gebruiken in WHQL drivers.
Anoniem: 471038 @MrFax10 oktober 2013 15:49
Dan doe je toch iets fout, lijkt mij. Beta drivers zitten namelijk nog in het proces van testen. Daar worden dan kleine bugfixes aan gedaan, totdat ze goed genoeg bevonden zijn, en uiteindelijk WHQL-gecertificeerd worden gereleased (al gaat dat bij AMD soms nogal geforceerd vanwege hun maandelijkse release-cyclus).
WHQL-drivers zijn min of meer per definitie minder probleemgevoelig dan beta drivers (al zijn er natuurlijk uitzonderingen waar een WHQL-driver toch een probleem lijkt te hebben, dat in een nieuwe beta-driver opgelost is... maar die fix zit dan natuurlijk ook in de eerstvolgende WHQL-release).
Mijn ervaring is dat beta-drivers wel degelijk meer oplossen dan kapot maken en dus altijd beter zijn dan alles wat daarvoor uit is gekomen :)

De eerste driver die mijn game-ervaring slechter maakt ipv beter (of gelijk houdt) moet ik nog tegen komen, ik installeer elke beta-driver (ivm crossfire, waar de fixes/optimalisaties niet enkel voor de nieuwste games maar vaak ook voor oudere games zijn)...
Mijn ervaring is dat beta-drivers wel degelijk meer oplossen dan kapot maken en dus altijd beter zijn dan alles wat daarvoor uit is gekomen :)
Nou, de mijne niet.
Beta drivers introduceren vaak nieuwe features, die nog niet altijd even betrouwbaar werken (en vaak ook bestaande features minder betrouwbaar maken).
Het ligt er ook een beetje aan wat voor soort beta drivers het zijn.
Als het hotfix-drivers zijn, puur en alleen om een bepaald probleem op te lossen, dan is het een ander verhaal dan een set drivers die een nieuwe versie van OpenGL implementeert oid.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 471038 op 23 juli 2024 09:26]

Dat klopt :) WHQL voor video drivers op een game bak is inderdaad geen goed idee. Maar, voor op bijvoorbeeld een public HTPC (in een mall ofzo) wél.
Nou, daar ben ik het dus helemaal niet mee eens.
De enige reden om beta drivers te draaien, is als je per se een nieuwe game wil spelen, die toevallig met de laatste WHQL-drivers nog niet werkt. Maar dat komt niet vaak voor.
Anoniem: 338693 @Flaat10 oktober 2013 15:21
Het is volgens mij voor het eerst dat een hele grote partij samenwerkt met hardware partijen en gameontwikkelaars om PC games naar Linux (en de woonkamer) te krijgen.
Het is volgens mij voor het eerst dat een hele grote partij samenwerkt met hardware partijen en gameontwikkelaars om PC games naar Linux (en de woonkamer) te krijgen.
En daar zit het hem in volgens mij. Het hele PC platform is nu natuurlijk enorm versplinterd. Niet dat dat perse verkeerd is, maar als PC-gameontwikkelaar moet je er voor zorgen dat iedere mogelijk hardwarecombinatie van de afgelopen 5 jaar geschikt is om jouw game op te spelen... Zo heb je de grootst mogelijke klantenkring!
Ik denk dat dit enorm veel tijd kost voor een PC-gameontwikkelaar. Als console-gameontwikkelaar heb je deze "problemen" niet. Je optimaliseert je game voor 2 verschillende soorten hardware en perst daar dan alles uit...

Met een Steam Machine waarbij 20? mogelijke hardwarecombinaties mogelijk zijn is het voor een PC-game ontwikkelaar makkelijker om je game goed te laten lopen. In de loop der tijd kan voor die hardwarecombinaties worden geoptimaliseerd zodat er nog meer performance uit te halen is. Sticker op je game met "Optimised for Steam Machines" en voila...

Als je als gebruiker op een gegeven moment betere graphics wil, of meer snelheid dan kan je eenvoudig? upgraden door een nieuwe GPU/CPU te installeren.

Enige minpunt is denk ik dat er dan op den duur toch weer te veel versplintering plaats heeft!
ik neem aan dat de controller ook gewoon los te koop is? En deze ook op windows werkt? Dan zou ik zelf een pctje inelkaar schroeven met windows er op en steam installeren in bigscreen modus
SteamOS komt ook los downloadbaar beschikbaar,,,,
het doet mij denken aan de jaren 1995-1996 toen Windows95 nieuw was en nog veel games in DOS werkten
toen moest je om te gamen ook herstarten (naar DOS) om te gamen
uiteindelijk was ik zeer blij dat games gewoon in Windows95/98 werkten
ik snap dan ook het fantastisch niet van SteamOS tov Steam op Windows of Steam op Ubuntu
misschien is SteamOS wat efficiënter, maar dan verkies ik toch wel het gemak van een allround os boven wat extra snelheid of mooiere graphics
Nja voor mij en veel anderen is de enige reden om Windows op m'n pc te hebben games, voor mail, office, wetenschappelijke software en ander dagenlijks gebruik kan ik net zo goed uit de voeten met gratis open source software op Linux. Als steam os gewoon een linux distro blijft is het een alround os.

Eigenlijk precies de dos situatie maar dan heb ik Windows dual boot nodig voor mijn games.

[Reactie gewijzigd door Flaat op 23 juli 2024 09:26]

Anoniem: 145867 @catfish11 oktober 2013 07:27
Mijn plan is om gewoon Ubuntu te hebben als running OS en daarnaast misschien SteamOS maar ook de Steamclient gewoon op Ubuntu.. want de games gaan toch werken op Linux op ten duur. Heb nu nog Windows voor o.a. Crysis e.d. maar ook Crytek heeft aangegeven naar Linux te gaan. Heel veel bedrijven zelfs!!
Ik koop dan de controller erbij, genoeg video outputs op mijn videokaart dus TV eraan en gaan met die banaan :D Geweldig gewoon.

Ook omdat het gelijk je volledige MediaCentre achtig systeem kan worden zonder verlies van resources.
Ja ideaal dus.
De voordelen van een console en pc in 1.
Een console specifiek os geschikt voor tv en je hoeft je niet bezig te houden met updates, optimalisaties enz. Een krachtig modulair systeem en je kunt toch nog eigen software draaien. Bijv xbmc wat in mijn ogen een must is voor een systeem dat aan mijn tv hangt.
Ik wil zelf van microsoft af, maar vind het jammer om een aantal windows games op te geven dit is voor mij dus perfect en eindelijk goede drivers voor linux waar mijn gewone linux pc ook van profiteerd.
Het gaat valve er om dat ze een complete oplossing leveren die geoptimaliseerd is voor gebruik in de woonkamer. Een apparaat dat je aan moet kunnen zetten, en moet kunnen gamen, zonder te moeten rotzooien met de commandline, moet gaan zoeken naar de drivers die het beste met jouw 3dkaart werken, en al dat soort ellende. Gewoon plug en play. Momenteel is gamen op linux alles behalve plug en play, en daarom is het geen slecht idee van valve om het op deze manier een extra zetje in de rug te geven. Het gaat om het aanbieden van een complete ervaring ipv dat je zelf uit moet gaan zoeken hoe je alles op gaat lossen en met elkaar gaat integreren.

De grote ophef is denk ik niet zozeer om de hardware, maar meer om het feit dat er iemand aan windows zn poten begint te zagen als enige PC OS voor games. Niet dat microsoft nu de gevolgen gelijk zal merken, maar op den duur denk ik dat dit wel degelijk gevolgen kan gaan hebben voor microsoft zn positie.

Eigenlijk is dit sinds windows en DirectX er is nog niet voorgekomen op deze schaal, en dat valve nu al best veel ontwikkelaars mee krijgt is indrukwekkend.

Eindelijk komt er wat concurrentie op de PC OS markt.

[Reactie gewijzigd door VNA9216 op 23 juli 2024 09:26]

Ik weet niet of dit een succes gaat worden. Ik bedoel tenzij Steam het zo weet te regelen dat er bergen met Steam exclusives met Linux op de markt komen. Console based gaming misschien, ik wacht het af.
Niet alle games moeten gemaakt zijn voor linux, ze moeten het kunnen ondersteunen bijvoorbeeld door het gebruik van wine.
Het is jammer dat valve wine niet actief ondersteund in de linux steam client. Ze zijn in een perfecte positie om bij een windows game ook een wine build mee te leveren (of te compileren op het systeem van de gebruiker) die geoptimaliseerd is voor die game. Op die manier kunnen ze automatisch per game de wineversie en patches/hacks compileren die een game nodig heeft om goed te draaien, ook als deze "patches" niet in de wine code meegenomen kunnen worden omdat ze de compatibiliteit met andere programma's slopen omdat je gewoon per spel een wine installatie hebt. Ik hebt het al meerdere malen aan valve geschreven, maar nooit een reactie op gehad. In theorie zouden ze met steam in een perfecte positie zijn om dat te doen.

Desnoods aan de linux steam client de mogelijkheid toevoegen om wel de windows versie van een game te downloaden zodat je het zelf met wine aan de gang kan brengen.
Iets wat dus niet gaat gebeuren tenzij de developers het zelf in een Wine shell gaan pakken. Maar aangezien Civilization V, XCOM en Total War: Rome II naar linux gaan komen, gaat het igg de goede kant op.

[Reactie gewijzigd door ClementL op 23 juli 2024 09:26]

Indien het streamen van games vanaf je PC naar een steambox over je lokale netwerk goed werkt kan dit voor veel PC gamers het alternatief zijn voor een console. De FPS's speel je dan nog steeds op je PC die je up-to-date houdt met hardware en de platformers bijvoorbeeld stream je naar je box van rond de 100 euro.
Precies, het is dat me PC zelf al op mijn TV zit en een computerscherm dat ik het niet hoef te streamen, maar ik speel idd de shooters/strategie op het computerscherm en al het andere (GTA/Assasins Creed/Fifa) op mijn TV scherm met een controller, en velen malen mooier/soepeler dan op de Xbox360 :)

Zit wel aan het kastje te denken, gezien ik ook vanuit me bed wil kunnen gamen :)
(maar dan dus wel een goedkope die precies goed genoeg is voor het streamen)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 09:26]

Inderdaad. Vroeger zat ik er niet mee om uren achter mn bureau te zitten gamen, maar toen ik ging werken was het na 8-9 uur per dag achter mn bureau zitten op mn werk niet zo dat ik thuis dan ook nog ff een paar uur ging zitten gamen. Dus is mn game PC toen naast de TV beland, een wireless Xbox 360 controller er bij, en gamen maar. De "low end" machine die ik vroeger gebruikte om films te kijken is toen naar mn bureau verplaatst voor het serieuzere werk. Sindsdien heb ik mn PS3 amper meer aangehad (behalve voor de exclusives).

Het verraste mij met name hoe fout ik zat met vooroordelen over het spelen van bijv FPS games, ik speel bijvoorbeeld de PC versie van black ops 2 nog regelmatig op de TV met controller, en ook in multiplayer heb ik (iig in hardcore mode) meestal geen moeite om mee te komen met de keyboard/muis spelers en op de 1e of 2e plek te belanden. Het is ietsjes uitdagender, maar als je eenmaal je stijl aangepast hebt aan de controller merk je dat zoals je met tb+muis voordelen hebt, ook de controller voordelen bied, je moet alleen je speelstijl er een beetje aan aanpassen.

Voor platform games en dergelijke is de controller toch al lekkerder dan toetsenbord en muis imho.

Op een andere PC heb ik linux draaien met de linux steam client. Ik moet zeggen dat steam best wel een positieve impact heeft op hoe ik linux zie. Eindelijk kan je er ook lekker op gamen. Het enige nadeel blijft dat de AMD GPU drivers momenteel qua prestaties nog flink achter blijven, en allerlei glitches vertonen.
Onlangs heb ik wat tests gedaan met een schone installatie en een AMD en NVidia GPU die ik heb liggen (HD 6850 en NVidia 650Ti). Waar ik tegenaan liep is dat met de AMD kaart sommige games gewoon niet eens starten, of allerlei paarse artifacts op het scherm toverde terwijl het met de Nvidia kaart allemaal prima werkte.
Ook was het opmerkelijk dat waar de 6850 onder windows in dezelfde machine vaak net ietsjes beter presteerde, de 650Ti onder linux vaak toch wel het dubbele aantal FPS (of meer) wist neer te zetten, en de 650Ti ook geen gekke drops in framerate gaf.

Ik denk dat AMD dus voordat ze als serieuze optie voor een steambox gezien kunnen worden nog flink aan de drivers zal moeten gaan timmeren (en daar zijn ze duidelijk wel mee bezig aangezien ik bij het wisselen tussen verschillende stable en beta drivers toen ik aan het testen was wel duidelijke verbeteringen zag) Maar voor nu snap ik dat valve zich voor het beta testen van die hard- en software combinatie voor Nvidia kiest.

Edit: overigens is het ook wel mooi om te zien dat van de 112 games die ik in mn steam lijst heb (gekochte games) er 24 al werken onder linux. Dat was veel meer dan ik had verwacht.

[Reactie gewijzigd door VNA9216 op 23 juli 2024 09:26]

Erg informatief, dank. Wat betreft die stoomspellen die onder Linux werken, is er een manier om dat te zien zonder zelf Linux geïnstalleerd te hebben? Ik ben als Windows-gebruiker wel benieuwd welke van mijn spellen ik op Linux zou kunnen draaien.
Dit is het beste wat ik voor je kan vinden, je kan helaas niet in je library kijken welke games die je hebt op linux beschikbaar zijn.
Lijstje met linux games: http://store.steampowered...h/?os=linux&category1=998
Ah OK dank. Daar zitten wel een paar goede games tussen, zoals die van Paradox (Europa Universalis IV), en Faster Than Light, maar toch ook weer niet zo heel veel...
Het is dan ook niet voor iedereen gelijk een must have. Ik ben benieuwd wat ze in de toekomst gaan doen met die controller. Ik denk dat het niet de enige controller gaat worden namelijk.
De kosten voor de Consument zijn minimaal. Enkel een controller nodig en een kabeltje van je PC naar de TV. En Whoppa een console!
Ja, maar wat is het nut van een krachtpatser van een grafische kaart in je Steambox als je hem gaat gebruiken om games te streamen vanaf je pc. Leuk zo een Titan, maar hoeveel Linux games zullen deze benutten?
Met de goedkoopste box is dat wel goed te doen, maar dan heb je nog steeds een krachtige pc nodig (hangt af van de games natuurlijk) om ze te streamen. Dan kan je evengoed gewoon je pc aan je tv hangen lijkt mij
Strykeforce spreekt dan ook van een Steam Machine van 100 euro, wat ik eerlijk gezegd nogal optimistisch vind, zelfs voor een goedkope.

Enne voor de dikke Steam Machines, heb jij eigenlijk ooit al gegamed op Linux? 200 titels op Steam is al behoorlijk veel en met Wine kun je momenteel ook best wel veel Windows games laten werken. Of dan een Titan nodig is, nee, maar geen enkele particuliere consument heeft een Titan nodig volgens mij, zelfs niet op Windows.

Je pc aan je tv hangen is alleen mogelijk als je die ook in dezelfde kamer wilt houden, wat dus niet bij iedereen zo is. Ik heb ook mijn pc aan een tv hangen, maar dan wel met een lange HDMI-kabel, want een pc naast je tv staat niet en al zeker niet met het bureau dat je nodig hebt om aan die pc te kunnen zitten. De Steam Machine is hopelijk wel stijlvol genoeg om aan je tv te plaatsen zoals je een console zou zetten.
Wine is echt niet zaligmakend en het punt van de Steambox is net dat het eenvoudig moet te bedienen zijn voor de gemiddelde consument, niet de gemiddelde Tweaker. Tenzij Steam het volledig automatiseert in hun OS, maar daar is nog niks van geweten denk ik.
Op Windows zijn er genoeg mensen met een Titan, om hun games op een hoge resolutie te spelen. Het kan daar wel degelijk "nodig" zijn.

100 euro is misschien niet realistisch, alhoewel, als het voor het streamen van games is kan men ook een ARM variant van het OS uitbrengen. Vele PC-gamers (en dat is hun grootste doelpubliek) hebben al een degelijke pc dus dan is streamen zeker handig en goedkoop (en het zou zeker wel succes hebben).
Voor wie nog geen pc heeft of deze wil vervangen is een zwaardere console dan weer goed maar dan denk ik toch dat er meer developers Linux moeten gaan omarmen. 200 titels (en meer als je niet-steam games meetelt), maar dat is in mijn ogen nog steeds pover. Van de games in mijn Steam collectie draaien er bijvoorbeeld hooguit 3 op Linux (maar ik ben geen zware pc gamer dus mijn collectie is ook maar een game of 60).

We zien wel of het een succes zal worden, dat kan momenteel nog niemand voorspellen.
Je hebt gelijk hoor dat Wine een Windows-installatie niet overbodig maakt als je een echte game-pc hebt. Maar mijn punt is, dat als je een zware game wilt spelen op Linux, dat dat nu al wel mogelijk is.

Die 200 titels zijn er op relatief korte tijd gekomen, Steam voor Linux bestaat helemaal nog niet lang. En jij hebt de Orange Box blijkbaar niet want dat zijn er al meer dan 3 die op Linux werken (nuja, dan tel ik Halflife 2 en de episodes wel apart). Met het komen van SteamOS zal het aantal spellen dat daarmee compatibel is alleen maar toenemen. En eerlijk gezegd ben ik wel een beetje klaar met de games van de grote uitgevers. Het meeste wat Ubisoft, EA en Activision kunnen me eigenlijk gestolen worden. Dan vind ik de kleinere onafhankelijke pareltjes eigenlijk leuker, en die komen nu wel vaker uit op Linux. Ik speel er misschien minder lang op, maar ze zijn toch ook niet zo duur.

Wat de Titan betreft: dat is voor mij geen consumentenvideokaart, Nvidia heeft ze ook zelf niet in de GTX lijn gezet, vind ik duidelijk genoeg. Duur speelgoed voor wie daar graag geld aan uitgeeft (en een Titan heeft natuurlijk wel zijn nut als je CUDA berekeningen doet), maar om te gamen is een GTX780 zo goed als hetzelfde en die is 30% goedkoper.
Dat is het mooie aan de Steam Machine, je hoeft er geen krachtpatser van een kaart in te doen!

Edit: Oeps, verkeerd gelezen.

[Reactie gewijzigd door ChickMagneet op 23 juli 2024 09:26]

HL3, Linux exclusive :+ . Ik zie het ze nog doen.
...ja :) Daar zul je redelijk eenzaam in een hoekje moeten staan vrees ik. Voor de meesten onder ons is het verhaal erg gaaf, de physics en het realisme een paar fikse stappen vooruit, de voice acting ronduit perfect, vooral die van Gordon. En de AI deed het ook naar behoren. What's not to like.
Het verhaal? Seriously?

In dat geval moeten de mensen toch eens wat meer boeken gaan lezen :)
Omdat het toevallig je smaak niet is moeten mensen maar wat meer boeken gaan lezen? ;) Het verhaal spreeekt velen gewoon aan, so what? Je hoeft het niet leuk te vinden, hoeft het niet te spelen. Maar het is gewoon een feit dat er een enorme fanbase is voor de serie, en de aanverwanten aan de serie, zoals de Portal serie (die als je oplet ook delen van het verhaal aankaart)
Ik moet zeggen dat ik het apart vind dat Valve toch vrij vlot in zee duikt met AMD en Intel. Ik kan niet echt zeggen dat de twee bedrijven en geweldige reputatie hebben wat betreft GPU's op de Linux-markt. Hoewel Nvidia ook zeker wel eens steken heeft laten vallen hoor je toch het vaakst dat deze stukken beter is qua ondersteuning. Mijn toch tamelijk recente ervaring met alle drie spreekt ook duidelijk in Nvidia's voordeel, de eerstkomende jaren schaf ik dan ook geen AMD videokaart meer aan.

AMD en Intel mogen nog wel eens vlug leren ondersteuning te bieden als hun technologie in 2014 al in Steam Machines moet zitten.
Misschien wil Valve hen net op die manier in verleiding brengen om betere support te leveren. Als SteamOS een succes wordt en AMD/Intel zijn niet mee in zee gesprongen, zal enkel Nvidia daar goed uit komen.
Linux is tot op heden nog steeds niet het gewenste OS om op te gamen, maar daar kan SteamOS wel eens verandering in brengen.
Het is niet een kwestie van "kunnen" maar eerder een kwestie van "willen".
Support op Linux kost ook geld maar er wordt op dit moment te weinig verdient aan het platform waardoor het voor AMD niet interessant genoeg is om goede drivers voor Linux te ontwikkelen.
Zolang Valve maar genoeg geld schuift, zal AMD degelijke linux support geven.
en betreft het raar vinden dat Valve met hun steam platform ook in zee gaan, of beter gezegd, al zijn, met AMD en Intel op GPU niveau, is helemaal niet raar.

Valve sluit niemand uit, en biedt hier juist een helpende hand uit naar die 2 om ook mee op hun bootje te stappen. Uiteindelijk krijgen ze hier beiden de kans om zich in de drivers op unix gebied te verbeteren, doen ze dat niet?
dan zal ik als systeembouwer geen AMD kiezen voor een SteamOS systeem, puur om de rede dat zij i.c.m. het linux based Steam OS geen goede compatibilteit geven op gebied van de drivers.

als ik 3 spellen veel speel, en de AMD kaarten doen het daarop aanzienlijk beter m.b.t FPS, dan ga ik toch voor AMD?
en als Nvidia op andere spellen uitblinken die jij misschien veel speelt, ga jij voor Nvidia, puur vanwege betere resultaten.
Het is goed dat Valve ook kiest om systemen met AMD-GPU's te leveren. Zo blijft de concurrentie tussen de 2 sterk. Ik hoop enkel dat de streamingdienst van Nvidia ook z'n ding gaat doen op de AMD GPU's. Het is namelijk die functie die me enorm in de verleiding brengt.
Het is goed dat Valve ook kiest om systemen met AMD-GPU's te leveren. Zo blijft de concurrentie tussen de 2 sterk.
Laatst dat ik keek werden beide de GPU en CPU van de nieuwe generatie consoles door AMD gemaakt... Ik zou eerder zeggen dat een NVidia/Intel only systeem de lijn weer wat rechttrekt.

Echter denk ik wel dat een AMD systeem wel wat fijner is voor de portomonee, want in feite koop je een consolified pc voor een hoge instapprijs, dan is het wel fijn om wat in de buurt te zitten van de 400-500 euro net als de Xbox One en PS4
Inderdaad is AMD op vlak van consoles aan de leiding, maar als je kijkt naar de PC markt, staat Nvidia & intel vaak bovenaan de benchmarks. Kijk maar eens hoe hard de bulldozers zijn tegengevallen tov. de i-series van Intel.

Gezonde concurrentie is altijd goed voor ons, de consument :)
Dat is zeker waar, wat ik bedoelde is op console gebied, als je bekijkt dat beide de PS3 en Xbox 360 ongeveer 80 miljoen modellen verkocht hebben is dat toch wel een mooi uitzicht qua omzet en voorlopig vaste inkomsten voor AMD, iets wat Nvidia en Intel niet hebben omdat zij zwaar afhankelijk zijn van de werking van de PC/mobiele markt op dit moment.
, maar als je kijkt naar de PC markt, staat Nvidia & intel vaak bovenaan de benchmarks
Qua CPU heb je gelijk, maar qua GPU niet, daar is het vaak stuivertje wisselen wie het snelste is,

Nu is nVidia het snelste met hun GTX7xx Serie, maar daarvoor was AMD weer het snelste met hun HD7xxx serie

Ook is pure kracht natuurlijk niet het enige belangrijke, energie gebruik en functies kunnen ook een rol spelen, zeker in een soort van console pc
Ik weet niet waarom iedereen zoveel roept zonder dat men eerst wat meer informatie verzamelt, of laat staan alle drie de bekendmakingen goed door neemt. (Mocht men dat wel gedaan hebben, dan weet ik niet of ze tijdens je nederlandse les ooit aandacht hebben geschonken aan begrijpend lezen).
bijvoorbeeld:
eerst even over wat ze zelf ontwikkelen, het SteamOS.
http://store.steampowered.com/livingroom/SteamOS/

dan, over de Steam machines, deze worden wel degelijk door Valve zelf samengesteld, maar verzekeren fabrikanten welke kant-en-klaar systemen leveren, evenals voor winkels, en ook voor mij (systeembouwer van systemen op maat gebouwd a.d.h.v. de wensen van de klant).
en ons dus gerust stellen, dat het ook een daadwerkelijk open OS blijft, en je mits nodig, nog zelfs in dual boot kan installeren, naast je windows! (Potjandorie wat is dat fijn!)

En natuurlijk dat je je HW kan blijven aanpassen/uppen naar eigen believen.

waar ik deze info van daan heb? But first, Valve’s prototype
zie link:
http://store.steampowered.com/livingroom/SteamMachines/

dan hun uitlating over hun controller welke door steam zelf ontwikkeld wordt:
http://store.steampowered.com/livingroom/SteamController/
Waarin dan ook duidelijk wordt verteld, wil je je Tobo en muis behouden? Natuurlijk mag dat!
"I’m a happy Steam customer happily using my happy mouse and keyboard. I don’t want a controller?
Answer:
You can’t make a sentence into a question by just putting a question-mark at the end. But we’re happy you’re happy, and by all means keep using whatever input method makes sense for you. Rest assured, we won’t abandon you. We love mice and keyboards, too.
"
Dat SteamOS open is en open blijft en dat je het kan dualbooten is niet moeilijk. Het is gewoon een aangepast Ubuntu en de licentievoorwaarden stellen dat je de broncode terug vrijgeeft inclusief alle aanpassingen die je maakt. En dat je kan multibooten kan je gelukkig al sinds de beginjaren van linux.
Ieder geval een geruststelling dat de huidige test Steam machines met Titan kaarten aan boord dus niet de enige benchmark vormen. Een Titan videokaart in een ITX kastje proppen voor naast je TV is toch wat teveel van het goede.
Volgens mij wordt hier van alles door elkaar gehaald. Valve gaat helemaal zelf geen Steam Machines maken. Ze maken enkel een aantal prototypes (300) die dan dus toevallig van Nvidia kaarten gebruik maken.
Wat ze hier enkel zeggen, is dat PC bouwers ook prima AMD kaarten kunnen gebruiken in de Steam Machines die ze gaan samenstellen.
Valve gaat helemaal zelf geen Steam Machines maken.
Entertainment is not a one-size-fits-all world. We want you to be able to choose the hardware that makes sense for you, so we are working with multiple partners to bring a variety of Steam gaming machines to market during 2014, all of them running SteamOS.
Oké, ze gaan de hardware niet zelf maken, maar het is ook niet zo dat ze alles volledig aan anderen overlaten.
http://store.steampowered.com/livingroom/SteamMachines/
Steam zal wel een reguirement neerleggen voor een SteamOS certificaat dat het gegarandeerd word dat het gaat werken.

Simpel toch?
Ik vind dit een goede stap. SteamOS (en indirect Linux?) wordt hiermee een concurrent van Windows bij gaming. Kan ik alleen maar toejuichen.

net een nieuwe pc in elkaar gezet die qua specs overeenkomt met een steambox, alleen kon ik er nog geen steamOS op zetten...
Ikzelf ben ook een voorstander van Open Source. Net een ITX-mediacenter in elkaar gestoken voor op de tv aan te sluiten. Normaal ging er Ubuntu opkomen, maar ik denk dat ik die plannen net even ga uitstellen om daar SteamOS op te draaien en daar extra packages op installeer voor FTP & DLNA.

Ik ben ook meer dan tevreden dat dit er komt!
offtopic:
Probeer OPENELEC; geen/weinig config - alles wat je wil beschikbaar in packages!
Anoniem: 163748 10 oktober 2013 16:51
Ik verwacht veel van SteamOS en ergens heb ik schrik en tegelijkertijd hoop dat het een beetje het steam-verhaal gaat worden. Iedereen die steam in de beta gebruikt heeft, gaat waarschijnlijk dezelfde mening kunnen delen dat dit niet van een leien dakje liep. Kijken we 10 jaar verder is het een enorm sterk platform geworden.
Ik verwacht met SteamOS ook een beetje een gelijkaardig verhaal. Het grote verschil is dat ik er nu wel heel veel van verwacht.
Hopelijk lukt het Valve om de gamemarkt open te breken met SteamOS. Op deze manier kunnen we hopelijk op een meer open manier kiezen voor ons besturingssysteem als we willen gamen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.