Acer brengt Chromebook met Haswell-processor voor 269 euro uit

Acer brengt eind oktober een nieuwe Chromebook uit in Nederland die 269 gaat kosten. De Acer C720 krijgt een Celeron 2955U-processor, die op de Haswell-architectuur is gebaseerd en mede hierdoor claimt Acer dat de accuduur 8,5 uur bedraagt.

Acer heeft zijn nieuwe Chromebook 30 procent dunner dan voorganger C710 gemaakt: de laptop is nu 19,05mm dik. Het gewicht is met 1,3 kilo iets afgenomen. Een andere belangrijke wijziging ten opzichte van zijn eerdere Chromebook is de processor. Dat is nu de Intel Celeron 2955U. Dit is een op 22nm geproduceerde dualcore van de Haswell-generatie met tdp van 15W, die op 1,4GHz loopt. Door de verbeteringen op gebied van verbruik, houdt de de Chromebook het 8,5 uur uit, claimt Acer al is niet bekend bij welk scenario de fabrikant dit heeft gemeten.

De Chromebook heeft een mat 11,6"-scherm met resolutie van 1366x768 pixels. Acer voorziet het model van een ssd van 16GB en komt met modellen met maximaal 4GB werkgeheugen. De Chromebook C720 beschikt over een usb 3.0- en een usb 2.0-poort, naast hdmi en een lezer voor sd-geheugenkaarten. In samenwerking met Google komt het apparaat met 100GB gratis online Drive-opslag, voor een periode van twee jaar. Eind oktober is de Chromebook in Nederland beschikbaar voor een prijs van 269 euro.

Acer Nederland laat weten dat de voorganger C710 erg goed verkocht in Nederland en dat daarom besloten is ook dit model direct met de Amerikaanse aankondiging hier te introduceren. Naast Nederland komt de C720 ook in Zwitserland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zweden en Finland uit.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-10-2013 • 14:08

81 Linkedin

Reacties (81)

81
76
36
2
0
30
Wijzig sortering
Leken vraag:
Is deze Chromebook bijvoorbeeld snel genoeg om mee te Skypen? (Mijn oude Atom-Samsung-Netbook NC-10 is namelijk net niet snel genoeg, ook niet met 2 gig geheugen en SSD)
Netbook niet snel genoeg om te Skypen? Ik had zelf een van de eerste Acers met 1,6 ghz single core atom en 1 GB ram (geen SSD). Windows 7 liep goed met skype hoor, mijn vrouw heeft hem nu in Indonesië om met mij te kunnen skypen nu ze daar is. (Win XP liep iets minder vond ik, Ubuntu liep ook gewoon lekker)

Snel is anders, als je alleen wilt skypen werkt het goed genoeg. Wil je daarnaast nog meer als 2 tabladen openen in Firefox / Chrome dan word het problematisch langzaam.

Misschien heb je even een frisse installatie nodig.
Het is een Chromebook met google's Chrome OS, een frisse (windows, linux) installatie is dus (standaard) ook niet mogelijk.
Hoe is dat eigenlijk precies dichtgetimmerd op een Chromebook? Want wat betreft specs moet dit ding met een iets grotere SSD prima Windows 8 kunnen draaien.
Een Chromebook, dus geen Linux installatie.... waarom zou dit nu opeens anders zijn? Ik moet bekennen dat ik gen chromebook heb, maar volgens mij is het niet moeilijker dat booten in Dev mode en de speciale Chrubuntu installer laten lopen.
De "Atom-Samsung-Netbook NC-10" uit de comment waarop ik reageerde is een netbook met windows dus ;)

Voortaan eerst de draadjes volgen voordat je reageerd, en op een chrome bak kan je ook linux/windows knallen als je wilt. En dat je nog positief gemod word ook :S

Een frisse windows / linux install is op de "Atom-Samsung-Netbook NC-10" waar ik had over had in reactie op cees62 is heel goed mogelijk!
Met een Chromebook ben je ''veroordeelt'' tot Hangouts. Skype is niet mogelijk.
Skype is helaas niet beschikbaar via Chrome OS.
Geen Skype helaas, wil je dat dan moet je een Android (of Windows/Mac) laptopje kopen.
Of Linux.
Niet dat ik fan ben van Skype maar helaas gebruiken veel mensen het nou eenmaal.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 10 oktober 2013 17:47]

Of Linux.
Android, zeg ik toch :)
Deze Acer gaat direct over de Samsung Chromebook heen. Hele nette specs en een mooie prijs voor deze laptop! Ik las ergens dat we pas volgend jaar ergens een update van Samsung mogen verwachten dus tot die tijd kan Acer hier flink van profiteren! Dit model zou weleens flink beter kunnen verkopen dan de C7.

Het kiezen voor een SSD (schijfje) was naar mijn mening wel noodzakelijk omdat de C7 met HDD voor het mooie toch iets te langzaam was. Voordeel van het oude model is wel dat je die nog kon upgraden en hier waarschijnlijk alles op het moederbord gesoldeerd is.

Zit daar naast de kaartlezer een Ethernet poort?

[Reactie gewijzigd door CR1691 op 10 oktober 2013 14:40]

hij is wel een tikkie dikker en zwaarder dan de Series 3 van Samsung. Daarnaast heeft deze Chromebook ongetwijfeld actieve koeling. Mijn voorkeur gaat dan ook alsnog uit naar de Samsung.
Anoniem: 338693
@Frolow10 oktober 2013 15:09
In Amerika en de UK is er een opvolger van de Samsung Chromebook. De HP Chromebook 11.
Het grote voordeel van deze 11" chromebook is het scherm. Een IPS paneel met een zeer hoge helderheid. En de geluidsboxen zitten in het toetsenbord, wat de geluidservaring verbeterd. Uit eigen ervaring weet ik dat HP's audio voor goedkope laptops zeer goed zijn. Zo heb ik de HP Pavilion dm1-3200sd, wat gewoon echt een leuke sound weet te produceren.

Helaas nog steeds op basis van de iets wat tragere Exynos 5250. Ook is de accuduur niet te vergelijken met de Chromebooks op Haswell. De HP Chromebook 14 heeft ook een Haswell celeron en gaat ook lekker 9,5 uur mee.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 338693 op 10 oktober 2013 15:54]

Je hebt gelijk, de koeling zit zo te zien aan de achterkant van de laptop.

http://images.techhive.co...closed-100057356-orig.jpg

Die ethernetpoort die ik dacht te zien is een USB aansluiting zoals je goed op de foto kunt zien.

Ook zie ik daar een klepje voor een simkaart? Zou fijn zijn.
Volgens mij is dat zo'n uitklapbare ethernetpoort.
Misschien kun je dit eenvoudig wel zelf upgraden?
Maar dat is nou de hele gedachte achter de Chromebook..
Wat moet ik er van zeggen ? Mooi apparaat, op het eerste gezicht prima specificaties en een goede prijs; op voorwaarde dat het wel om een IPS-paneel gaat. Resolutie is acceptabel omdat het scherm niet zo groot is.

Het is afwachten op de daadwerkelijke benchmarks; mij lijkt 8,5 uur nogal rijkelijk aangezien er amper plaats is om een noemenswaardige accu te plaatsen.
Je ziet met andere Haswell-based produkten (Macbook Air bv) zelfs veel betere accuduur, en die zijn net zo beperkt qua ruimte, dat die 8.5 uur lijkt me niet onrealistisch?
Dat klopt, maar daar zit wel een prijsverschil van zo'n € 750 in.

Ergens zal er tenslotte op bespaard moeten worden. Het kan best zijn dat de accu het in eerste instantie vrij lang uit zal houden, maar ik zal er niet gek van opkijken als die accuduur binnen korte tijd met stappen achteruit zal hollen.

Die 8,5 uur worden misschien gehaald als je het scherm helemaal donker zet en verder geen rare dingen gaat doen (webpagina's met Adobe Flash bezoeken, film kijken of veel downloaden).

Die waarden die de fabrikant opgeeft zou ik daarom met een korreltje zout nemen. Bij auto's weet je tenslotte ook dat je gemiddeld 1,5x zo veel brandstof verbruikt dan de opgave van de fabrikant omdat er een heleboel trucs worden uitgehaald om zulke resultaten te behalen.
Ik red met mijn Samsung chromebook ook wel de 5 uur van de beloofde 6,met scherm op halve helderheid en muziek streaming
IPS voor 269 euro kun je vergeten natuurlijk.
Is maar 11.6", IPS zit tegenwoordig al in 10" tablets van 150 dollar. IPS zal aankomend jaar gewoon gangbaar worden voor zowat alle budget producten, is niks speciaals meer aan ips. Zal TN ook helemaal uit markt drukken volgend jaar, TN zullen nog wel te verkrijgen zijn maar IPS zal meeste gebruikt gaan worden. En hoop dat oled zo snel mogelijk ips overal gaat opvolgen, ik wil niks anders meer nu ik oled heb, zou graag oled laptop hebben.
IPS vind ik wel redelijk veel gevraagd in een laptop van 269,-. Zelfs de MBA heeft dit niet (dat had overigens wel gemogen bij die prijs..).
Maar goed tijden veranderen, wie weet.
Ondersteunen Chromebooks Flash?
Jazeker. Een Chromebook ondersteunt flash :) . Het zit rechtstreeks geïntegreerd en staat direct ingeschakeld.

[Reactie gewijzigd door CR1691 op 10 oktober 2013 14:20]

Silverlight ondersteund het echter dan weer niet. Uitzending Gemist en RTL XL (en andere Silverlight videodiensten) kijken gaat dan ook lastig.

Het is dan ook te hopen dat Silverlight snel uitgefaseerd wordt en iedereen overgaat op HTML5.
Edit: Dit was op basis van wat ik zelf op het internet vond. Nu ik zelf een Samsung Chromebook heb moet ik zeggen dat zowel Uitzending Gemist als RTL XL het gewoon doen.
Anoniem: 415197
10 oktober 2013 14:20
Chromebook, met dat OS dat je ertoe "dwingt" (*) om al je gegevens aan Google te overhandigen. Bovendien moet je altijd aan internet hangen om het apparaat een beetje naar behoren te kunnen gebruiken. Toch een vreemde gang van zaken: vroeger werkten we met z'n allen op 1 mainframe, daarna vonden we dat te onhandig en wilden we meer vrijheid en autonomie, en nu gaan we weer terug naar de cloud...

(*) Ja, "dwingt" staat tussen aanhalingstekens, omdat het natuurlijk altijd te omzeilen is, maar praktisch niemand dat daadwerkelijk gaat doen.
Als je ook maar 1 iets van google gebruikt hebben ze al alles van je? Dus daar hoef je niet meer bang voor te wezen :) en wat doe jij met je laptop wat niet met internet heeft te maken? Documenten kan je maken zonder internet.
helmaal mee eens - zeker na alle onthullngen...
Jij een laptop en wij je gegevens...want daar leven we van...
Ik hoop vooral dat deze zijn poorten heeft behouden. Die nieuwe HP Chromebook 11 heeft geen HDMI en Ethernet en dat wil ik toch wel graag. Zijn er al specsheets beschikbaar?
kan je op een chromebook eigenlijk ook gewoon Linux of windows installeren ( er van uitgaand dat je de ssd kan upgraden naar een groter modelletje )
Chromebooks zijn bootloader locked (secure boot), maar sommige modellen zijn al gehacked. Er zijn enige beperkingen hier en daar (komt deels door missende drivers, en deels door Google's TPM-module), maar bv de Google Pixel werkt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 10 oktober 2013 14:39]

Ik denk dat de nieuwe Chromebook van HP het moeilijk gaat krijgen wanneer deze Acer uitkomt.
Deze heeft betere specs dan de HP (Haswell Celeron tegenover een Samsung Exynos 5250).
http://www.theverge.com/2...ook-11-price-availability

Nu weet ik niet of specs echt veel verschil maken met een Chrome OS maar het ziet er in ieder geval beter uit voor de consument. Daarnaast zal Acer er goed aan doen om deze Chromebook te voorzien van SSD schijf die te vervangen is, al denk ik het niet gezien de geringe dikte te zien op de foto.

Edit: link, The Verge.

[Reactie gewijzigd door Hazewinkel1989 op 10 oktober 2013 14:19]

Ik denk dat er vooral keuze is. Aan de ene kant een helder IPS scherm, laag gewicht, stevig magnesium chassis, glanzende finish, meerdere kleuren, opladen met telefoon-oplader, passieve koeling. Aan de andere kant een krachtigere processor met meer accuduur.
Anoniem: 546308
10 oktober 2013 14:21
mooie laptop voor weinig geld.
kan niet wachten om een video review te zien.
Ben benieuwd of deze, net als de Samsung met ARM, passief gekoeld is. Haswell zou het moeten kunnen.

Hij ziet er leuk uit, maar als jaren terug "early adopter" van Acer producten heb ik nog steeds een ontzettend negatief beeld van dat merk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee