ING en ABN Amro gaan vanaf medio 2013 betaalpassen aan hun klanten verstrekken waarin een nfc-chip is verwerkt. Met de bankpas kunnen contactloze betalingen worden gedaan. Vanaf volgend jaar zouden dergelijke betalingen ook gedaan kunnen worden met smartphones met een nfc-chip.
De nieuwe bankpassen, die de twee banken stapsgewijs aan hun klanten zullen verstrekken, hoeven niet langer in een betaalautomaat te worden geplaatst, maar een transactie kan door de aanwezigheid van een nfc-chip contactloos uitgevoerd worden. Klanten kunnen zo volgens ING en ABN Amro snel en zonder een pincode in te voeren bedragen van 10 tot 25 euro betalen; de definitieve limiet tussen deze bedragen, evenals een mogelijke daglimiet, moeten de banken nog nader bepalen. Als er al twee of meer nfc-betalingen per dag zijn verricht of een bedrag hoger dan de vastgestelde limiet moet worden betaald, dan dient de pincode om veiligheidsredenen alsnog te worden ingevoerd.
ING en ABN Amro maken gebruik van Maestro PayPass, een betaalsysteem voor nfc-betalingen van MasterCard, dat al in een aantal landen wordt toegepast. Verder stellen de banken dat alle data tussen de nfc-bankpas en de kaartlezer op een veilige wijze wordt uitgewisseld.
De twee banken willen naar eigen zeggen een snelle en laagdrempelige betaalmethode aanbieden aan hun klanten. Hoewel het aantal pin-betalingen in de afgelopen jaren sterk is toegenomen, zou bijna twee derde van alle betalingen bij zogeheten toonbankinstellingen, zoals de horeca en detailhandel, nog met contant geld uitgevoerd worden. Door de introductie van de nfc-betaalpas denken ING en ABN Amro een goed alternatief te kunnen bieden. De winkeliers moeten echter wel een nieuwe betaalautomaat aanschaffen, die overweg kan met de nfc-technologie.
ING en ABN Amro zien de introductie van de nfc-betaalpassen als een opmaat naar betalingen met dezelfde technologie via smartphones met een geïntegreerde nfc-chip. De twee banken verwachten dat in de loop van 2013 contactloze betalingen aan de kassa ook via dergelijke smartphones uitgevoerd kunnen worden.
Een woordvoerder van de Rabobank laat aan Tweakers weten dat zij geen betaalpassen aan klanten zullen verstrekken waarin een nfc-chip aanwezig is. De bank zegt deze stap over te zullen slaan en verwacht dat volgend jaar het aantal smartphones met een geïntegreerde nfc-chip sterk zal zijn gestegen. Daarnaast heeft de bank plannen om de mogelijkheden van het onlangs overgenomen MyOrder te vergroten en de promoten bij zijn klanten.
Rabobank, dat voor mobieltjes zonder nfc-chip al zogenaamde nfc-stickers biedt, zegt dat er momenteel op 4000 locaties in Nederland contactloos betaald kan worden. Circa 200.000 Rabobank-klanten zouden hier al gebruik van hebben gemaakt. Begin volgend jaar verwacht de Rabobank dat het aantal betaalautomaten met een nfc-functie sterk zal groeien.
Update 15:00: nieuwe informatie van ING over bepalen van betalingslimiet toegevoegd.
Update 15:30: informatie van Rabobank toegevoegd.