ING en ABN Amro gaan bankpas uitrusten met nfc-chip - update 2

ING en ABN Amro gaan vanaf medio 2013 betaalpassen aan hun klanten verstrekken waarin een nfc-chip is verwerkt. Met de bankpas kunnen contactloze betalingen worden gedaan. Vanaf volgend jaar zouden dergelijke betalingen ook gedaan kunnen worden met smartphones met een nfc-chip.

De nieuwe bankpassen, die de twee banken stapsgewijs aan hun klanten zullen verstrekken, hoeven niet langer in een betaalautomaat te worden geplaatst, maar een transactie kan door de aanwezigheid van een nfc-chip contactloos uitgevoerd worden. Klanten kunnen zo volgens ING en ABN Amro snel en zonder een pincode in te voeren bedragen van 10 tot 25 euro betalen; de definitieve limiet tussen deze bedragen, evenals een mogelijke daglimiet, moeten de banken nog nader bepalen. Als er al twee of meer nfc-betalingen per dag zijn verricht of een bedrag hoger dan de vastgestelde limiet moet worden betaald, dan dient de pincode om veiligheidsredenen alsnog te worden ingevoerd.

ING en ABN Amro maken gebruik van Maestro PayPass, een betaalsysteem voor nfc-betalingen van MasterCard, dat al in een aantal landen wordt toegepast. Verder stellen de banken dat alle data tussen de nfc-bankpas en de kaartlezer op een veilige wijze wordt uitgewisseld.

De twee banken willen naar eigen zeggen een snelle en laagdrempelige betaalmethode aanbieden aan hun klanten. Hoewel het aantal pin-betalingen in de afgelopen jaren sterk is toegenomen, zou bijna twee derde van alle betalingen bij zogeheten toonbankinstellingen, zoals de horeca en detailhandel, nog met contant geld uitgevoerd worden. Door de introductie van de nfc-betaalpas denken ING en ABN Amro een goed alternatief te kunnen bieden. De winkeliers moeten echter wel een nieuwe betaalautomaat aanschaffen, die overweg kan met de nfc-technologie.

ING en ABN Amro zien de introductie van de nfc-betaalpassen als een opmaat naar betalingen met dezelfde technologie via smartphones met een geïntegreerde nfc-chip. De twee banken verwachten dat in de loop van 2013 contactloze betalingen aan de kassa ook via dergelijke smartphones uitgevoerd kunnen worden.

Een woordvoerder van de Rabobank laat aan Tweakers weten dat zij geen betaalpassen aan klanten zullen verstrekken waarin een nfc-chip aanwezig is. De bank zegt deze stap over te zullen slaan en verwacht dat volgend jaar het aantal smartphones met een geïntegreerde nfc-chip sterk zal zijn gestegen. Daarnaast heeft de bank plannen om de mogelijkheden van het onlangs overgenomen MyOrder te vergroten en de promoten bij zijn klanten.

Rabobank, dat voor mobieltjes zonder nfc-chip al zogenaamde nfc-stickers biedt, zegt dat er momenteel op 4000 locaties in Nederland contactloos betaald kan worden. Circa 200.000 Rabobank-klanten zouden hier al gebruik van hebben gemaakt. Begin volgend jaar verwacht de Rabobank dat het aantal betaalautomaten met een nfc-functie sterk zal groeien.

Update 15:00: nieuwe informatie van ING over bepalen van betalingslimiet toegevoegd.
Update 15:30: informatie van Rabobank toegevoegd.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

31-10-2012 • 13:27

214

Lees meer

Apple haalt nfc-expert in huis
Apple haalt nfc-expert in huis Nieuws van 16 augustus 2010

Reacties (214)

214
201
140
7
0
21
Wijzig sortering
Wat met pickpockets? Mensen met zo'n leesbetaalmachine die tegen je aanlopen, en ondertussen ben je afgeladen zonder dat je het weet.
Wat zouden die machines in hun zak dan uit moeten lezen?
Als het een beetje deugdelijk systeem is, zal deze gaan handshaken met het systeem dat 'm benaderd. Een ongeauthoriseerd systeem zou dan gewoonweg niet kunnen handshaken.
Is vast wel over nagedacht, anders wordt skimmen wel erg makkelijk gemaakt, zullen ze echt wel hebben over nagedacht, bedoel; wat is nou tegenwoordig het grote probleem met bankpassen .. ;-)
"Ze zullen er wel over na gedacht hebben" is nogal optimistisch. Dat hoop je, maar ik zou er niet te hard op rekenen. RFC apparatuur is bijvoorbeeld te tweaken zodat ze met tags en pasjes in een grotere range kunnen werken. Ik zie niet in hoe je daar makkelijk omheen kan werken.
De NFC-chip in mijn HTC One-X werkt überhaupt alleen als ik m'n telefoon ontgrendeld heb.

edit:
Net als dat zo werkt bij de Sony Xperia P die ik laatst in handen heb gehad, dus ik verwacht dat het algemeen protocol is voor NFC om pas te kunnen handshaken wanneer het apparaat ontgrendeld is.

[Reactie gewijzigd door eelkevdbos op 23 juli 2024 01:33]

Die NFC betaalkaarten die hier op de universiteiten gebruikt worden in restaurants, werken zonder enige goedkeuring van de klant.
Anoniem: 478065 @biglia31 oktober 2012 14:55
Dan zal dat niet direct van je rekening afgaan zoals hier het geval is lijkt mij.
Je moet het eerst opladen. Bijvoorbeeld je schrijft 20€ van je bankrekening over naar je NFC kaart. Als je wil betalen, gaat het er wel direct af.
Anoniem: 300101 31 oktober 2012 13:40
Hier in Australie maken ze al een tijdje gebruik van PayPass. Het is een geweldig systeem. Veel gemakkelijker dan chippen (je hoeft immers je pas niet op te laden) en al helemaal beter dan pinnen.

Je bent ook ' verzekerd' tegen skimmen, de bank vergoed het bedrag als er ' misbruik' wordt gemaakt van je pasje. Hetzelfde als bij skimmen dus. Alhoewel je natuurlijk wel verdomt veel moeite zou moeten doen om aan te tonen dat je niet zelf iets hebt gekocht.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300101 op 23 juli 2024 01:33]

"Alhoewel je natuurlijk wel verdomt veel moeite zou moeten doen om aan te tonen dat je niet zelf iets hebt gekocht."

Tijd is geld dus je gaat er flink op achteruit en je bank schiet er ook geen donder mee op. Tuk systeem dus.
In dit document staat dat men er al sinds 2002 mee bezig is in de praktijk: http://c15210660.r60.cf2....ass-Momentum-May-2011.pdf

Overigens is dat ook in het persbericht dat in de originele tekst staat aangegeven.

Ik vind een aantal dingen boeiend aan deze ontwikkeling: waarom rolt men het in Nederland relatief zo laat uit. Een antwoord is misschien we dat we gemiddeld genomen neurotischer zijn bij het aannemen van dit soort nieuwe betaalmiddelen. Ik weet niet of deze reacties gebruikt kunnen worden als een goede indicator. Mijn eerste gut feeling was ook: wil ik dat wel, hoe eenvoudig kun je het kwaadwillenden maken? Het is daarom interessant jouw reactie te lezen tomtom85. Ik heb net even lopen zoeken op misbruik van dit systeem, maar het lijkt me dat banken de risico's al lang en breed berekend hebben en het uiteindelijk in iemand's voordeel is dit toe te passen.

Maar goed, er bestaat al veel ervaring mee zo te zien en ik vermoed dat het niet enkel om betaalgemak gaat, maar ook om het efficienter maken van kleine transacties.

[afdwalen]Wil men uiteindelijk af van fysiek geld is dan de volgende vraag. Je weet bijna zeker dat dan een alternatief betaalmiddel zou ontstaan door de behoefte van de schaduw-economie. [/afdwalen]
Goed plan! In onder andere Hong Kong gezien dat dit zeker prima kan werken. Daar werd de Octopus card niet alleen gebruikt voor OV maar ook om kleine betalingen te doen bij bijvoorbeeld de 7-Eleven of cola/koffie/snoep-automaten. Ideaal.
En voor alle mensen die denken dat dit niet veilig kan: als het echt zo makkelijk zou zijn om op afstand geld eraf te halen, zou niet allang iemand dit al bij de OV-chipkaart hebben gedaan? Dat berust op eenzelfde systeem namelijk.

Viel me in de VS trouwens op dat in veel gevallen (bedrijfskantine bijvoorbeeld) zelfs bij creditcardbetalingen onder de 20$ geen pincode of handtekening werd gevraagd maar dat alleen swipen voldoende was (ja, ook met m'n Nederlandse creditcard)
Klopt inderdaad dat het in Hong Kong al jaren wordt gebruikt, echter niet in combinatie met je bankrekening. De Octopus kaart moet je zelf opladen, dus niet hetzelfde idee wat ze in Nederland willen invoeren. Maar het gebruik zelf is zeer zeker ideaal, super makkelijk en fijn, daar kunnen we nog wat van leren.

[Reactie gewijzigd door Sinees op 23 juli 2024 01:33]

Interessant is misschien om te vermelden dat de Rabobank al een groot test setting heeft gehad met NFC technieken afgelopen zomer. Tijdens de Olympische spelen van London kon je in het Heineken Holland House alleen betalen met een Rabobank NFC chip. Ik neem aan dat de Rabobank dit doet om te testen hoe klanten op dit soort technieken reageert en om bijv. de betaal machines te testen op robuustheid.

Linkje naar het persbericht van Rabobank:
http://www.perspagina.nl/rabobank/mobielbetalen/

Waar ik denk dit een mooie quote is:
Sportliefhebbers die in Londen mobiel betaald hebben, kunnen dat in Nederland blijven doen. De mobiele portemonnee kan op dit moment al gebruikt worden om te betalen op meer dan 100 locaties in bedrijfsrestaurants, sportkantines en onderwijsinstellingen, of via een app als MyOrder. Zowel voor mobiel betalen vanaf het scherm als mobiel betalen aan de kassa wordt gebruik gemaakt van de MiniTix-portemonnee van Rabobank.
Dus op dit moment kan je al actief met NFC betalen via de Rabobank, via de NFC chip + App in je mobiel of via de sticker die je in het HHH kreeg. Zou me dan ook niets verbazen dat de volgende batch van rabokaarten een NFC chip ingebakken krijgen.

[Reactie gewijzigd door swtimmer op 23 juli 2024 01:33]

Volgens mij is het probleem met de horeca en detailhandel nou niet direct opgelost doordat je geen PIN-code meer hoeft in te voeren of je PIN-pas in het apparaat moet stoppen; denk dat dat eerder met de kosten van het hebben staan van een PIN-automaat te maken hebben (dat geeft de eigenaar van mijn stamkroeg in ieder geval als reden...). Misschien moeten ze dat eens wat goedkoper maken?
Mee eens, die hoor ik ook heel vaak. Er gaat gewoon een redelijke marge naar de bank. Logisch dat ze daar geld voor willen vangen, de transactieinfrastructuur moet ook betaald worden natuurlijk, maar daardoor wel minder aantrekkelijk voor de winkel.

Ik vind het nog steeds jammer dat de chipknip niet is aangeslagen, ik vond het wel een ideaal betaalmiddel, ware het niet dat het bijna nergens geaccepteerd wordt/werd.

Het voordeel van NFC zie ik niet zo, wat maakt het mij nou uit of ik mijn pas in een apparaat stop of hem er bovenop leg? Juist het 'draadloze' aspect maakt het minder veilig maar de voordelen zie ik niet.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 23 juli 2024 01:33]

Ik zie het het punt vanuit de banken wel.

NFC straks standaard op 95% van de telefoons ze hoeven geen passen meer uit te geven.
Dat ze nu een NFC kaart maken is als voorbereiding voor het straks op de telefoon te krijgen. Zo raak je langzaam aan je pasjes kwijt en heb je alles op je telefoon of een losse device met een NFC chip erin. Zodat je eigenlijk je portemonnee de kliko in kan mikken. Geen contant geld meer, geen pasjes meer op misschien overheidsdocumenten na. Telefoon gestolen hoef je niet meer weken te wachten op nieuwe pasjes. Je haalt een nieuwe telefoon en download je pasjes er weer op.
Telefoon gestolen hoef je niet meer weken te wachten op nieuwe pasjes. Je haalt een nieuwe telefoon en download je pasjes er weer op.
En hoe wil je die nieuwe telefoon dan betalen? Immers je betaalpas (telefoon) is gejat.
De dief heeft dan vrij makkelijk beschikking tot je geld en andere waardevolle informatie.

En je moet dan een manier hebben om je pasjes op je nieuwe telefoon te laden. Dat is een interessante hack kandidaat.
Chipknip hebben de banken zelf de nek omgedraaid door in eerste instantie meerdere standaarden in het verleden (chipknip en chipper) en heeft de klap gekregen door het promoten van kleine betalingen via pin, wat juist het idee was van de chipknip.
NIet alleen dat, maar vergeten ze dat de rekeningen in zulke gelegenheden nogal meer dan eens gedeeld worden. Als wij allemaal met vrienden wat gaan drinken delen we op het laatst gewoon de rekening, dit gaat natuurlijk veel makkelijker met contant geld dan iets anders.

Ik denk dat dat ook niet zo makkelijk op te lossen is. Het zou in principe met telefoons en NFC kunnen, maar dan hebben de bankpassen weer geen nut, kan net zo goed iedereen met de telefoon betalen.
Als ik het ding maar kan weigeren vind ik het prima. Ik voel er niets voor. Zelfs pinnen is niet helemaal veilig, kijk maar naar de hoeveelheid skimminggevallen (ik heb bij een bank gewerkt waar we toch vrij regelmatig skimming calls moesten doen). Natuurlijk is de bank daar verantwoordelijk voor, maar je wordt wel weer met een boel shit opgezadeld.
Ik zie eigenlijk niets in dit systeem. Even pinnen is snel gedaan, evt chippen (hoewel gelukkig op steeds meer plekken je ook gelijk kunt pinnen, zoals bijv parkeerautomaten).

Iets betalen zonder het te bevestigen met een code die alleen ik weet zie ik niet zitten. De reden dat ik ook liever niet gebruik maak van m'n chipknip, en de reden dat daar ook nooit meer dan een paar euro opstaat.
Iets betalen zonder het te bevestigen met een code die alleen ik weet zie ik niet zitten. De reden dat ik ook liever niet gebruik maak van m'n chipknip, en de reden dat daar ook nooit meer dan een paar euro opstaat.
Wat is het verschil dan tussen een chipknip en een briefje van 50? Om met het briefje te kunnen betalen hoef je ook niets te bevestigen en of je nou je beurs verliest met €50 er in of met een chipknip met daarop €50 is ook geen verschil.

Ik vond de chipknip de ideale vervanger van chartaal geld, geen gedoe meer met een afzakkende broek van al dat kleingeld. Helaas is die niet doorgebroken als betaalmiddel.
Het gaat niet om verlies, maar om diefstal.
Er is nogal een verschil tussen een briefje van 50 uit iemands broekzak proberen te vissen versus een apparaat vlak bij iemands broekzak aanhouden.
Er is ook een verschil tussen chipknip (waar ik het in mijn bericht over heb) en nfc (waar jij het over hebt ) ;)
Bij diefstal is er ook geen verschil tussen chipknip en chartaal geld.
Chipknip was wel redelijk doorgebroken, alleen was dat beperkt tot nationaal, en begin de motivatie goed, echter nam dit ook te snel weer af ..
Mja, alleen met NFC is er een iets dynamischere data opbouw, bij het gewoon gebruik maken van een chip heb je een statische chip, die een beetje data bevat, die vervolgens bij de bank gevalideerd wordt. En de magneetstrip was daar nog erger in.
Als je zo op een drukke markt van vele personen 24,99 kan halen van hun rekening kan je wel goed bijverdienen. Als je als "skimmer" dit bij 10 verschillende personen doet heb je geen last dat er een pincode word gevraagd of je moet pech hebben dat deze personen dit al gedaan hadden die dag.

Maar dan ga je gewoon naar de volgende persoon en breek je de transactie af...
Moet je het wel naar een bankrekening overschrijven die je persoonsgegevens niet doorgeeft aan de authoriteiten. :P het traditionele skimmen was op dat vlak toegankelijker voor criminelen, omdat je dan gelijk cash uit een automaat hebt, en kunt rennen.
hoe ga je het geld op je rekening krijgen dan? het is niet alsof er daadwerkelijk geld op de pas staat, dus je zal toch de bank een opdracht tot een transactie moeten vragen.
Ben nog niet enthousiast. Winkels moeten hun automaten gaan aanpassen en dat voor een kleine groep mensen. Ik zie het nog niet gebeuren eigenlijk. Pluspuntje is wel dat het gelinkt is met Maestro en niet een of andere eigen bedachte fröbeloplossing.
Het begint altijd met een 'beta' met een kleine groep geïnteresseerden. Crowd testing, zien of het aanslaat.
Vroegah, back in the days, was het met pinnen net zo. Mensen die met een pasje gingen betalen waar hun hele vermogen aan gekoppeld stond. En nu wordt er bijna meer gepind dan contant betaald.
Of het gaat werken, of het gaat floppen, dat is altijd zo met iets nieuws.
We zullen het zien. Ik zou het enigszins wel willen proberen.
Mocht het me niet bevallen, laat ik het blokkeren, maar zou wel de optie hebben om het een poosje uit te proberen.
(Ben altijd best nieuwschierig naar dat soort dingen)
Komt nog eens bij dat als je meerdere nfc pasjes in je portemonnee hebt, je nog steeds het pasje uit je portemonnee moet halen om geen interferentie te krijgen.
Het maakt dus qua handelingen bijna geen zak uit.
Plus dat als het eenmaal gekraakt is, iemand geld kan jatten door een apparaatje bij je broekzak te houden, zonder dat je dat in de gaten hebt. Dat dat max 25 euro is doet er niet toe; dit hoort gewoon niet te kunnen.
Anoniem: 411115 31 oktober 2012 13:39
Dus als je je betaalpas verloren bent, kan iedereen spullen kopen op jou rekening, die pincode was er toch voor bedoelt dat niemand zomaar aan je rekening kon komen..?
Dit kan slechts maximaal 2 á 3 keer, hierna wordt er een pincode gevraagd. En heel veel spullen zijn er niet te kopen met transacties van maximaal 25 euro.
Gewoon dit soort dingen niet verliezen. Ik neem aan dat je je rijbewijs, je bril, je telefoon, of andere belangrijke voorwerpen ook niet verliest, dus zorg er dan voor dat je je pas ook niet verliest ;-).

En als je iemand bend die zijn portemonee minder snel verliest dan zijn bankpas, stop je de bankpas ten aller tijde in je portemonee, want dankzij NFC kan je met me portemonee dan in feite de betaling verrichten.
Gewoon dit soort dingen niet verliezen. Ik neem aan dat je je rijbewijs, je bril, je telefoon, of andere belangrijke voorwerpen ook niet verliest, dus zorg er dan voor dat je je pas ook niet verliest ;-).
Dat is wel erg kort door de bocht, bestolen worden komt niet in jou op? Het is "maar" 25 euro, maar wel zonder veel moeite beschikbaar. Met 25 euro kun je een voedzame maaltijd kopen of kan iemand een aardige hoeveelheid benzine tanken, enzovoort. Ik denk dat de gemiddelde gestolen fiets nog geen 25 euro oplevert en dat is blijkbaar (helaas) ook lucratief genoeg...

Ik ben trouwens eerder bang dat het kinderlijk eenvoudig wordt om een zender/ontvanger te gebruiken, waarbij crimineel A bij een nfc betaalautomaat staat en crimineel B een kaart in een menigte probeert op te zoeken waarbij al het dataverkeer via zender/ontvanger vanaf het betaalautomaat doorgesluist wordt naar deze kaart en terug. Met toegangspasjes kan dat ook.
Ik zat ook al te denken waarom dit bijvoorbeeld niet onderhuids aangebracht kan worden?
Dat lijkt mij echt een ethische kwestie. Moet je zulke futuristische dingen wel willen? Ik zit er persoonlijk niet op te wachten om te worden gechipt om gemakkelijker te kunnen betalen. Stel je houdt ergens je hand tegen aan en daardoor vindt ongemerkt een overdracht plaats. Daarnaast zullen de stralingen (frequenties) moeten worden getest op veiligheid en eventuele gevolgen.

Ook het kostenplaatje van zo'n ingreep zou goed moeten worden uitgewerkt en er moeten medisch specialisten zijn die dit kunnen en de (wellicht grote) vraag aankunnen. Ik denk dat dit een lange termijn suggestie is. Laat de praktijkwaarde eerst maar eens worden bepaald aan de hand van het systeem wat men wil invoeren.
Anoniem: 478065 31 oktober 2012 13:42
En dan sta je met 3 NFC's bij je voor de kassa, kan daar allemaal die zelfde rekening van je bank in, hoe gaan ze dat doen?
zelfde als de OV chip kaart "fout meer als 1 pas"
Anoniem: 478065 @m3nt0s31 oktober 2012 14:32
Ik vind die OV chipkaart ding echt een ramp in de tram enzo, 2,70- voor los kaartje, uitchecken, bla bla, niets voor mij Openbaar Vervoer. Een kaart op naam, Inchecken, goed opletten, want er willen overal 100 mensen tegelijk inchecken, en dat ding zegt wel biiib, maar op die kaart zelf kan je niet zien of je in of uit gechecked bent.

OV kaart, snel vervangen voor iets werkbaars dus, genoeg werkeloze engineurs aan werk helpen voor de staat, dan pas iets op de markt brengen.

Ze voeren al die dingen veel te snel in door die politiek gekte in Den Haag, nergens hebben die amtenaren verstand van, allemaal onzin bureautje allemaal bla bla laten opmaken in raporten om zich zelf in te dekken tegen alles.

Van NFC verwacht ik duidelijk meer omdat dit een internationale standaard is, dat zou toch de nieuwe wifi vorm van betalen moeten zijn, als de staats bank dit gaat invoeren gaan ze het zeker zo verbouwen dat het nog niet werkt, zoals met alles hier.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.