"Welke boost voor de economie levert zwart geld dan?"
Make an educated guess.
- Zorgt het voor meer economische activiteit? Neen. De klusjes die nu in het zwart gebeuren, moeten hoe dan ook gebeuren.
Ja, maar dan moet het meteen veel meer kosten.
Kijk, je kan 10 euro lappen aan de buurjongen om de teringklusjes in je tuin binnen 2 uur te doen, of een tuinman inhuren a een veel hoger bedrag per uur.
Of je kan een lid van je familie/vrienden een euri of 250 schuiven om wat te schuren, verven en stuken; of het voor 1500 euro laten doen bij een of ander berijf.
De klusjes moeten nog wel gebeuren, maar kosten vaak "wit" zo verschrikkelijk veel extra geld dat mensen de klusjes maar laten schieten of heel erg lang uitstellen omdat ze het geld er op dat moment niet voor hebben of niet voor over hebben, en blijven vervolgens op dat geld zitten: dat schiet niet op.
En dat soort zwarte klusjes gebeuren vaak eens in de behoorlijke lange tijd, want er zit niet elke dag een familielid te springen om te laten schuren, verven, stuken, etc.

Dus het wordt niet steselmatig gedaan.
Het voordeel is tevens ook dat die paar tientjes die je lapt aan iemand om x te doen, zwart, dat het geld gewoon weer terug de economie in stroomt.
De persoon die het krijgt heeft wat meer te besteden = meer koopkracht == koopt meer, dat is meer omzet voor bedrijven. (Waar het weer wit is.) En dat terwijl die paar tientjes anders wellicht op een bank waren blijven staan voor weet ik veel hoelang. Immers kan iemand misschien wel 250 euro missen voor een klus, maar heeft die persoon veel minder zin om op dat moment 1500 euro uit te geven. Dus, in plaats van dat die 250,- op de bank blijft staan, vloeit het naar iemand anders die het weer terug de economie in pompt door dingen te kopen; want dat geld wordt echt zelden gebruikt om te sparen...
Dus ja, zwart geld geeft wel degelijk een enorme impuls; en dat is ook precies waarom er voor kleine bedragen ook absoluut niet tegen wordt opgetreden.. Zou waarschijnlijk ook ondoenlijk zijn en veel meer centen kosten qua handhaving dan dat het oplevert; plus het vloeit toch vaak direct terug de economie in dus zal het allemaal wel.
Als je zat geld verdient valt zoiets misschien niet op, maar voor de persoon met een tering baan die erg weinig verdient kan dat zwarte geld toch net even een flink verschil maken; en t geld is toch nodig om aankopen te doen... Dus verdwijnt het direct weer in de lopende economie.
Ik doe al m'n eigen zaakjes wit, maar ik kan het me goed voorstellen als mensen af en toe een paar euro bijverdienen met zwart werken als ze het krap hebben; en daarnaast... Als je 't kind op de hoek blij kan maken met 10 euro om de ramen te zemen: toppie toch? Scheelt toch ff de kosten van een glazenwasser. No way dat dat ventje 't opgeeft bij de belastingdienst, maar 1.) dat geeft imho niet en 2.) niet mijn probleem. En ondertussen heeft hij wel weer extra centen bij elkaar gekarwijd om z'n volgende PlayStation spelletje te kopen. ... Wat weer een impuls voor de economie is.

En voor de handige buurman een paar tientjes om je schutting neer te zetten. Bij een bedrijf laten doen kost je honderden euro's. Maar de buurman heeft 2 kids (om maar wat te noemen) en kan die centen wel gebruiken om dat ene dagje extra Efteling te doen met z'n gezin. Hij blij, kids blij... Niets mis mee, en wederom: impuls voor de economie, want het geld is uitgegeven bij een bedrijf; terwijl jij, de gene die de buurman betaalde, het geld misschien juist op een (spaar)rekening had laten zitten, jarenlang, als je de klus bij een bedrijf *moest* uitvoeren.
Het is geen impuls voor belasting inkomsten, want die lopen wel wat mis. Maar gezien dat vaak meestal direct terug de economie in wordt gepompt waardoor het op de een of andere manier wel weer terecht komt bij iemand die uitbetaald wordt (en dat is na 21% BTW te vangen...) is het zo weer wit.
Per saldo: alsnog meer belasting inkomsten dan als het op de bank zou blijven staan...
Dan kan je beargumenteren: ja maar, die 9 tientjes waar de buurman de schutting voor heeft gefixed had hij ook kunnen opgeven bij de belastingdienst; dan was het wit en had hij het daarna alsnog kunnen uitgeven en de economie kunnen smeren! Ja, maar helaas houdt hij dan een groot stuk minder over en heeft hij niet voldoende geld over om het uit te geven waaraan hij wil; want de Efteling was 8 tientjes, en niet slechts 5... En hij kan ook niet extra uitgeven van het weinig geld dat hij al heeft, dus wat gebeurt er met het geld? Dat komt weer vast te staan op de bank, waar de 21% BTW er niet over berekend wordt; en per saldo dus minder opgeleverd heeft dan als de klus zwart was gebleven...
Paar tientjes: niets mis mee, heel goed zelfs imho; zeker voor de economie.
Kijk heb je het nou over stelselmatig honderden, duizenden of tienduizenden euro's zwart te verdienen: ja, dan gaat er iets mis en is 't in de meeste gevallen vaak juist *niet* gunstig voor de economie/belastinginkomsten (tenzij je een erg luxe leventje gaat volgen, maar dan duurt t heel kort voordat je opgepakt wordt.); en dat is met zeer goede reden zwaar verboden en wordt sterk gehandhaafd.
Maar het zwarte geld dat af en toe eens voor een of ander kutklusje zwart wordt uitbetaald aan vrienden, familie, kenissen, buren, whatever?
Kom op zeg, je moet wel blind zijn om niet te zien dat dat juist een enorme impuls geeft aan de economie; en dat het enkel voordelen oplevert voor zowel de economie als de uiteindelijke belastinginkomsten...
Een interessante case study is Mexico: de invoering van louter digitale invoices heeft belastingsinkomsten doen stijgen en tegelijk de economische groei doen toenemen.
Ja, als opeens alle financien worden meeberekend in de statistieken dan kun je wel spreken van hogere belastinginkomsten en economische groei ja. Of het echt waar is, dat is wat anders. Immers kan het prima zo zijn dat eerst hetzelfde geld, of zelfs veel meer, zwart rond ging. Nu is dat geld opeens te volgen en blijkt er dus veel meer qua geld rond te gaan in het land, en dat wordt in de officiele statistieken gegooid.
Ja dan "groei" je ja... vanuit officieel oogpunt gezien.