PayPal: fysieke betalingen in 2013 of 2014 naar Nederland

PayPal hoopt fysieke betalingen in winkels eind volgend jaar of begin 2014 naar Nederland te brengen. Dat zegt de directeur van PayPal Benelux tegenover Tweakers.net. Op dit moment loopt in het Verenigd Koninkrijk al een pilot.

Paypal logoAls PayPal ook in Europa betalingen gaat aanbieden in de 'fysieke' wereld, is Nederland waarschijnlijk een van de eerste landen waar die dienst beschikbaar komt. "Nederland loopt voorop", zegt Eelco van Wijk, directeur van PayPal Benelux, in een interview met Tweakers.net. "De smartphone-penetratie is hier vrij hoog en we zijn online-savvy."

Op dit moment worden fysieke betalingen al aangeboden in verschillende winkelketens in de Verenigde Staten. "De resultaten daar zijn uitstekend", aldus Van Wijk. Begin dit jaar introduceerde PayPal fysieke betalingen in winkels van Home Depot en inmiddels zijn ook andere winkelketens aangesloten.

Van Wijk kan nog niet beloven wanneer de dienst ook naar Nederland komt, maar hoopt op een introductie in 2013. "Dat zal dan waarschijnlijk het einde van het jaar worden", zegt hij. "Maar het kan ook 2014 worden." Een introductie in België zal waarschijnlijk langer op zich laten wachten. "De smartphone-penetratie in België is veel lager", aldus Van Wijk. "Nederland loopt bovendien redelijk voorop met e-commerce. België zit meer in de achterhoede."

Op welke manier klanten in Nederland kunnen gaan betalen via PayPal, wordt nog onderzocht. In de Verenigde Staten kan dat onder meer via nfc in combinatie met een mobiele applicatie, maar ook inloggen met een gebruikersnaam en pincode wordt ondersteund. In augustus zei een hoge manager van PayPal nog dat Nederland niet bij de eerste landen zou zitten. Eerder zei PayPal dat fysieke betalingen 'pas in 2012' naar Europa zouden komen, maar dat wordt dus later.

Volgens Van Wijk is het belangrijk dat de mobiele betalingen meerwaarde bieden boven traditionele betalingen. "Niemand zit echt te wachten op nfc-betalingen: de winkelier niet, de consument niet", meent hij. "Als consumenten boodschappen gaan doen, hebben ze geen problemen met pinbetalingen. Geen enkele consument zegt: ik zou liever met mijn telefoon betalen. Nfc is an sich niet interessant."

Een manier waarop mobiele betalingen meerwaarde kunnen bieden, is als een smartphone-applicatie gebruikers helpt bij het boodschappen doen. "Nu weet een supermarkt pas bij het betalen wie je bent. Het zou handiger zijn als een winkel kan zeggen: hé, je hebt nog hondenbrokken nodig!"

De app van PayPal maakt het in de Verenigde Staten mogelijk om 'in te checken' in winkels, zodat die bijvoorbeeld aanbiedingen op maat kunnen doen. Dergelijke functionaliteit komt volgens Van Wijk ook naar Nederland. Een koffietent zou dan bijvoorbeeld alvast de koffie voor een klant kunnen zetten en hem of haar een aanbieding doen, gebaseerd op eerdere aankopen.

Daarbij maakt Van Wijk zich geen zorgen over de privacy. "Het belangrijkste is dat de consument altijd aan het stuur zit", zegt hij. "Functionaliteit moet niet verplicht zijn en moet kunnen worden uitgeschakeld."

Op dit moment loopt in Frankrijk een pilot waarbij klanten vooraf een bestelling bij de McDonalds kunnen doen. In het Amsterdamse winkelgebied De Negen Straatjes begint vrijdag een pilot waarbij klanten qr-codes op de winkelruit kunnen scannen om online aankopen te doen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

05-10-2012 • 10:48

124 Linkedin

Reacties (124)

Wijzig sortering
Het zou handiger zijn als een winkel kan zeggen: hé, je hebt nog hondenbrokken nodig!
Ja leuk als je hond net dood is. Maar natuurlijk weet de boodschapper dat zelf beter. En die wil niet dat hij op zijn mobiel eerst alle weekaanbiedingen weg moet klikken voordat hij gewoon kan afrekenen.

Daarbij komt: hoe betrouwbaar is Paypal nou eigenlijk? Daarmee bedoel ik betrouwbaarheid in de vorm van continuïteit. Ze heffen plotseling accounts op zonder reden te geven, zowel van winkels als van klanten. Om die reden moet een credit card gebruiken voor sommige niet-Nederlandse webwinkels: de ene maand kan ik er met Paypal betalen, de volgende maand opeens niet meer. Dat geeft mij geen stabiele indruk.
Het zou handiger zijn als een winkel kan zeggen: hé, je hebt nog hondenbrokken nodig!"

Het zou pas echt handig zijn als de app zou zeggen als ik in de ah mijn hondebrokken in mijn karretje laad "Hee, die brokken zijn bij de Jumbo om de hoek in de aanbieding, je kan ze beter daar kopen, de koffie en de appels die je op je boodschappenlijst hebt staan trouwens ook."
Ik heb PayPal nog niet vergeven voor het feit dat ze Wikileaks kapot hebben gemaakt, maar wel de Ku Klux Klan als klant bedienen.

Hypocriet Amerikaans Orthodox en zeer eng bedrijf.
@Rick2910,

Je hebt gelijk ik ben 1 van die "probleem" gevallen.

Ik kan niet meer met paypal betalen want ik kan mijn credit card door een fout niet meer koppelen. er werd mij verteld door de helpdesk dat ik maar een nieuwe creditcard moest nemen en die weer koppelen.

Je begrijpt dus wel exit PayPal.

Ook hun beleid ten aanzien van illegaal handelen (wat dat in hun ogen ook mag betekenen) is uiterst dubieus. Eerst mensen laten handelen en dan opeen de rekening blokkeren en het tegoed toe eigenen. (ik ken iemand met dit probleem)
(ik ken iemand met dit probleem)
Waar heeft die dan in gehandeld?
Die kerel van wikileaks, julian assange.
Handelde in beschikbare informatie, zit nu in de bak en de bakken met geld op zijn paypal account zijn voor hem niet meer toegankelijk. Zal wel in de zak van paypal zitten onderhand.
Anoniem: 204567
5 oktober 2012 13:21
Onder andere hierom is het een heel slecht idee dat dit kwaadaardige bedrijf nog machtiger wordt:
http://www.paypalsucks.net/
http://www.paypalsucks.com/
http://www.paypalwarning.com/
Ik zie hier zeker potentie! Ik gebruik paypal dagelijks en het werkt gewoon perfect.... Zijn er cijfers van het aantal gebruikers in nederland? Mischien kunnen we daaruit wat zien of het werkelijk grootschalig nuttig kan zijn.
Ik ben wat terughoudender. Er zijn vele PayPal 'horror' verhalen van mensen met bevroren accounts, een onbereikbare helpdesk en 'betonnen' procedures. Daarbij vind ik de kosten erg hoog (vooral als je PayPal gebruikt om geld te versturen) en pakken ze hun klanten continu door wisselkoersen structureel met een marge in hun voordeel te berekenen. Ik ken al webshops die 3% korting aanbieden als je het bedrag rechtstreeks aan ze overmaakt ipv via PayPal, dat zegt wel genoeg lijkt me.
Al met al niet een partij waar ik mijn dagelijkse geldzaken graag aan toevertrouw.
Valt PayPal eigenlijk onder het Nederlandse garantiestelsel en/of de Nederlandse Bank? Dit met de herinnering aan IceSave en consorten.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 5 oktober 2012 11:28]

Mijn ervaring met PayPal, hoewel beperkt, zijn vrij goed. Ik heb een keer iets voor 1000+ dollar gekocht op Internet en ik werd daarbij eerst door PayPal gebeld of deze betaling wel klopte.
Helaas ben ik het niet met hun policy eens dat zij zich door de Amerikaanse overheid laten vertellen voor welke bedrijven ze wel en geen diensten mogen leveren; zoals Wiki-leaks. Dus heb ik mijn PayPal account uit principe opgezegd.
Ik ken al webshops die 3% korting aanbieden als je het bedrag rechtstreeks aan ze overmaakt ipv via PayPal, dat zegt wel genoeg lijkt me.
Dat zegt helemaal niet genoeg: Die 3% is precies wat de winkelier kwijt zou zijn als je de betaling via PayPal zou doen. Je krijgt dus geen 'korting', maar je betaalt gewoon de PayPal kosten niet.

Verder zijn er over de ABN, Rabo, SNS en ING ook legio horror verhalen. Ik ben al meer dan 10 jaar een zeer tevreden PayPal gebruiker en gebruik het zo vaak als ik kan om dingen in het buitenland of via eBay mee te betalen. Ze hebben een machtiging van me om automatisch te incasseren, en het is altijd prima gegaan.

Ook heb ik zowel als koper of verkoper al een keer met een geschil te maken gehad en heeft PayPal dit goed opgelost.
Dat bedoelde ik ook te zeggen, maar 3% opslag over het totaalbedrag is veel, zeker als je een grotere aankoop doet. Eigenlijk vind ik dat gewoon diefstal, want voor PayPal zitten er helemaal geen hogere kosten aan een 'grote' transactie t.o.v. een 'kleine'. Als ze dit nu flat-fee hadden gemaakt, dan had ik er al veel minder problemen mee gehad.
Ze hebben een machtiging van me om automatisch te incasseren, en het is altijd prima gegaan.
Vergeet niet dat je op die manier de veiligheid van je bankrekening kunt compromitteren, puur omdat PayPal gemachtigd is om van jouw bankrekening te incasseren. Dus hackt iemand jouw PayPal account, dan kunnen ze je hele rekening leegtrekken zonder dat je een code of token van je bank nodig hebt.
Dat is in feite ook het probleem wat ik met PayPal heb: er gaat reëel geld in om, maar die hele bank is virtueel, is niet gevestigd in Nederland, valt dus ook niet onder Nederlands recht en je kunt ze bijna niet aansprakelijk houden als het misgaat. Dat het bij veel gebruikers al jaren goed gaat vind ik geen argument ("Het ging allemaal goed...totdat het mis ging" - Theo Maassen).

[Reactie gewijzigd door TDeK op 5 oktober 2012 12:28]

Klopt, maar met jouw redenatie kun je dan beter maar al je geld thuis bewaren en niets meer ermee doen. Er kan op zo veel manieren iets met je geld gebeuren, als je daar allemaal over moet nadenken...

Wat betreft het automatisch incasseren:

1. Je krijgt overal een bericht van
2. Je kunt je eigen bank altijd nog opdracht geven de incasso terug te draaien

Wat betreft die 3%: Er zit wel degelijk meer risico aan bij PayPal bij grotere bedragen, ik vind die 3% dus best schappelijk. Gaat er namelijk iets mis, wordt een product niet verstuurd, enz. enz. dan betaalt PayPal jou het volledige bedrag terug. Dat daar 3% voor in rekening wordt gebracht is hetzelfde als wat creditcardmaatschappijen doen. Het geld moet érgens vandaan komen.

Tevens moeten mensen PayPal niet gaan zien als een bank. Dat is het ook gewoon niet, en als je daar dus 100k opzet ben je mijns inziens niet slim bezig. Het is gewoon een manier, net als iDeal, om online betalen te vergemakkelijken. Dat doet het, dat doet het effectief, en dat doet het veilig.
Je doelt op de gebruikers aankoopbescherming. Dan heb ik nieuws voor je: die geldt in NL alleen bij E-bay en Marktplaats (ook onderdeel van e-bay). Omdat Paypal hiervan weet wat er is aangeboden.

Paypal is gemakkelijk, belachelijk duur en levert nagenoeg geen veiligheid op, behalve bij Marktplaats/E-Bay aankopen. De commissie van 3.2 % is daarom veel te hoog en niet gerechtvaardigd. Overigens betaal je aan CC net zoveel. iDeal is dan al snel veel goedkoper.
WIl je de betrouwbaarheid van webwinkel weten dan ga naar onafhankelijke diensten waar klanten beoordelingen achter laten. Een betrouwbare webwinkel neemt zijn verantwoordelijkheden ook met after-sales. Paypal voegt daar niets aan toe.

[Reactie gewijzigd door Floor op 5 oktober 2012 12:52]

Ze willen in Europa al verschillende zaken op gang brengen om hier tegenwicht aan te bieden. Zo krijgen we op 1 januari 2014 SEPA (IBAN) rekeningnummers (met kostenloze transacties binnen de EU), willen ze een Europabreed iDeal alternatief optuigen en wordt nagedacht over een Europees creditcardsysteem om tegenwicht te bieden tegen VISA/MasterCard/JBank/AMEX. Dit ook om te voorkomen dat we te afhankelijk worden van betaalsystemen die door onder het beleid van 'andere mogendheden' vallen, zoals de VS of Japan. Denk aan de WikiLeaks payment blokkade bijvoorbeeld. En dan te bekenden dat zowel Visa als MasterCard, Maestro en AMEX onder Amerikaans gezag vallen...

[Reactie gewijzigd door TDeK op 5 oktober 2012 13:10]

Paypal is juist wel een bank, tenminste als je enkel naar de juridische papieren kijkt.
Ik zekere zin vind ik het ook veel.

Maar als hobby-verkoper op Bricklink neem ik die kosten voor mijn rekening. Dat is een puur zakelijke afweging om buitenlandse klanten te trekken. Bij kleine verkopen brengen ik 50 ct additionele kosten in rekening. Bij wat grotere bestelling (vanaf 5 euro) heb ik toch wel genoeg marge. Voor mij is die 35 ct starttarief vervelender.

Maar ondanks dat ik die 3% ook toch wel best veel vind, ik maak wel gebruik van PayPal. En velen met mij. En dat geeft PayPal wel degelijk bestaansrecht.

Maar of ze ook voet aan de grond gaan krijgen in fysieke shops, dat waag ik te betwijfelen. Pluspunt zou wel zijn, dat daadwerkelijk een organisatie moeten gaan optuigen in Nederland, wat PayPal als organisatie toegankelijker maakt.
Het is wel belachelijk dat er een 3e partij nodig is die ook nog eens een deel vd transacties opsnoept ook. Transactie mogelijkheden behoren gewoon vanuit de bank te komen en we moeten ook echt eens terug naar de gratis service die vroeger vanzelfsprekend was.
In de gebruiksvoorwaarden van Paypal is het uitdrukkelijk verboden om op andere manieren van betaling 3% korting te geven (of Paypal betalingen 3% duurder te maken).

1500 euro op een omzet van 50.000 euro vind ik belachelijk veel. We hebben in onze webshops daarom Paypal gewoon weer uitgezet.

Ik gebruik Paypal nog steeds af en toe, maar ik voor betalingen binnen Europa gebruik liever gewoon IBAN en dat wordt ook met de dag makkelijker.
Hier een antwoord op je vraag vanaf de PayPal website:

PayPal (Europe) S.à.r.l. & Cie, S.C.A heeft een licentie verkregen als een Luxemburgs kredietinstelling zoals gedefinieerd in artikel 2 van de gewijzigde wet van 5 april 1993 op de financiële sector, en valt onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier, met vestigingsadres in L-1150 Luxemburg. Aangezien de service beperkt is tot e-geld, dat in het kader van deze wetgeving niet geldt als een stortings- of beleggingsservice, worden de klanten van PayPal niet beschermd door de stortingsgarantieplannen van de Association pour la Garantie des Dépôts Luxembourg (AGDL).
Verder heb ik dat ook wel met paypal, maar zolang ik het gebruik en het goed gaat blijf ik er ook gebruik van maken. Het is namelijk wel handig...
Om een overzicht te vinden van deze verhalen; Op google zoeken naar 'paypal horror stories' doet wonderen en deze website heeft een mooie verzamling hiervan:
http://www.paypalwarning.com/
Anoniem: 442878
@mrdemc5 oktober 2012 13:58
Ik pas even voor dit paypal betalingen in nederlandse winkels. Ik gebruik het erg weinig. En vanwege de "verhalen" heb ik m'n bankrek. niet aan paypal gekoppeld.
http://www.twinklemagazin...gheid-paypal-aan-de-kaak/
Om een overzicht te vinden van deze verhalen; Op google zoeken naar 'paypal horror stories' doet wonderen en deze website heeft een mooie verzamling hiervan:
http://www.paypalwarning.com/
Ook in nederland zijn er klachten
http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?t=113198
Ik weet niet of 't nog steeds zo is maar een wereldwijde bank als PayPal behoort kantoortijden te hebben 24h/per dag niet van 08.00 tot 16.30.
PayPal:
0900 265 89 50
(Kosten vanaf een vaste lijn: 0,10 EUR/minuut) Opmerking: Gebruik het volgende telefoonnummer als u belt buiten Nederland: +353 1 436 9033 (hierop zijn kosten voor internationale gesprekken van toepassing).


8:00 uur CET tot 16:30 uur CET (van maandag tot en met vrijdag)
Zoals je kan zien, nog steeds hetzelfde verhaal, en ze zijn in weekend gewoon dicht, belachelijk.

[Reactie gewijzigd door Qws op 5 oktober 2012 14:29]

Anoniem: 32279
@Qws5 oktober 2012 18:21
Ik snap het probleem echt niet. Ik hem meermaals de helpdesk gebeld de afgelopen jaren en de service is gewoon uitstekend. Nederlanders die er werken, gewoon perfect.

De fysieke banken zijn ook niet in het weekeinde open. Wellicht in een grote stad als Amsterdam, maar in kleinere plaatsen niet.
Ik ben ook niet zo gecharmeerd van PayPal maar helaas falen de Nederlandse/Europese banken om adequate moderne betaalsystemen in te voeren die in de betaalbehoeften van hun klanten voorzien.

Medio 2004 heb ik van een Rabobankmedewerker op hun hoofdkantoor te horen gekregen dat zij verwachtten pas rond 2010 een mogelijkheid voor internationale on-line betalingen aan te gaan bieden wat ik toen al belachelijk laat vond. Dat had er binnen1-2 jaar kunnen/moeten zijn. Die internationale on-line betaalmogelijkheid is er ook nu nog steeds niet. Daarvoor moet je een creditcard of PayPal hebben. Gezien dit falende beleid is het niet vreemd dat PayPal probeert de gaten in de markt op te vullen die de banken laten liggen.
Ik weet niet of er cijfers van zijn, maar uit mijn eigen ervaring zijn er her-en-der wel mensen die pay-pal hebben, maar niet ontzettend veel. En als ze pay-pal gebruiken is het vooral om aankopen te doen bij bijvoorbeeld dealextreme of iets in die trend.
Paypal als alternatief voor je pinpas of ideal laat me niet lachen.

Als bedrijf betaal je gewoon 1,5 tot 3% commissie op ontvangen gelden.
Als gebruiker geeft je paypal ongelimiteerd toegang tot je bankrekening met automatsiche incasso, heel eng is dat. Betaal je met je creditcard via paypal dan kost jou dat ook nog eens een paar %.

Paypal is gewoon veel te duur. Het is vergelijkbaar met een creditcard ook daar lopen winkeliers gezien de hoge commissie niet echt warm voor.
Anoniem: 32279
@bbob5 oktober 2012 18:16
Je kan dit ondervangen door een bankrekening te openen voor paypal, enige nadeel dat je dan hebt is dat je wel elk jaar de bank waarschijnlijk moet betalen voor de extra betaalrekening, maar verder werkt dit uitstekend.

Ik gebruik paypal vaak voor kleine aanschafjes en voor bijv. mijn spotify abonnement, telefonische helpdesk is ook erg goed.

Maar om er nu mee te gaan betalen in een winkel? Dan vind ik een pinpas toch handiger. Het liefst doe ik alles met ideal, maarja...
Nee ik vind een Pinpas helemaal niet ideaal, als ik met mijn pin pas moet betalen via ideal moet ik altijd mijn pas reader bij me hebben (Rabobank), want anders kan ik niet betalen via ideal, en het duurt gewoon langer meer handelingen.

Met Paypal ben ik zo klaar, nee geef mij maar Paypal, bij online winkels, werkt heerlijk.
en het duurt gewoon langer meer handelingen.
daar krijg je de afweging veiligheid-gebruiksgemak weer. Ik wil gerust 15 handelingen hoeven te ondernemen als ik daardoor zeker weet dat enkel ik bij m'n geld kan. Blijkbaar denk jij er anders over.
Of je gaat bij de ING. Werkt een stuk prettiger dan dat gestuntel met passen en readers.

Let wel, er zijn hier nauwelijks echt fatsoenlijke banken meer, en paypal is daar geen uitzondering op.
Niet alleen dat.

Bedrijven zullen afhankelijk zijn van de willekeur van paypal.

Evengoed kunnen ze binnenkort gaan dreigen bij de videotheek om de hoek dat hun paypal account wordt afgesloten als ze niet stoppen met porno verhuren, om maar een voorbeeld te noemen.
Anoniem: 326972
@bbob5 oktober 2012 17:47
Voor betalingen per 'normale' fysieke creditcard in de winkel betaalt de winkelier ook 2 tot 4% extra.
Ik vind PayPal ook erg handig, maar dagelijks gebruiken?? Hoe krijg je dat voor elkaar? Wat koop je dagelijks met paypal?
of verkoop.. mij geval werk ik ook bijna dagelijks met paypal :)
PayPal gebruik ik vaak op ebay en marktplaats. Voor online shoppen als koper vind ik het ideaal. Echter, ze rekenen een behoorlijke marge over je bedrag, wat het als verkoper veel minder aantrekkelijk maakt.

Hoe zou dat hier gaan? Komt er dan ook een toeslag overeen als je met paypal wilt betalen in winkels?
Een manier waarop mobiele betalingen meerwaarde kunnen bieden, is als een smartphone-applicatie gebruikers helpt bij het boodschappen doen. "Nu weet een supermarkt pas bij het betalen wie je bent. Het zou handiger zijn als een winkel kan zeggen: hé, je hebt nog hondenbrokken nodig!"
Daar gaat de privacy weer. Ik zou het onbeleefd en strontirritant vinden als dit tegen mij gezegd zou worden. Daarvoor maak ik zelf wel een boodschappenlijstje.

Nu blijft het natuurlijk (voorlopig) je vrije keus om dergelijke apps te gebruiken, net als bijvoorbeeld een AH Bonuskaart, maar het grootste deel van het volk loopt toch wel mee omdat ze geen flauw benul hebben van de implicaties van dergelijke 'functionaliteiten'.
Wat zijn dan precies die 'implicaties' van een AH Bonuskaart volgens jou? Je kunt er een bij de klantenservice krijgen zonder ook maar een naam op te hoeven geven. Het kan dus niet zijn dat je bang bent dat je privacy in het geding is.
Jij en ik weten het, dat je een bonuskaart kan krijgen zonder je naam op te geven. Maar 95% van de AH klanten weet dat niet of boeit het niet.

Uit eindelijk gaat de AH in samen werking met een zorg verzekeraar een hele mooie polis maken, waarbij je korting krijg als je gezond eet en een boete als je te veel "ongezond" eet.

En dan is de data op je AH bonus kaart heel intressant.

De vraag is niet of het er komt, maar wanneer!
En dan komen de consumenten in opstand en gaat niemand meer naar de AH.

De AH gaat echt niet zulke dingen flikken want dat kan ze heel veel klanten kosten en dat willen ze niet.
Dat zeg je wel, maar http://www.security.nl/artikel/23260
Ging trouwens ook om boetes, niet alleen strafrechtelijke procedures, maar is duidelijk genoeg lijkt me.
Prima actie dat ze deze gegevens kunnen gebruiken bij justitie. Zo kunnen ze makkelijk alibi's checken.

Justitie vind ik nog altijd iets anders dan een zorgverzekeraar. Ik weet zeker dat als het breed uitgemeten in het nieuws komt dat AH je gegevens doorverkoopt aan commerciele partijen dat dit grote gevolgen heeft voor AH.

Dat zorgverzekeraars graag die informatie zou willen hebben geloof ik graag. Dat ze het ook daadwerkelijk krijgen lijkt me onrealistisch.
Dat zorgverzekeraars graag die informatie zou willen hebben geloof ik graag. Dat ze het ook daadwerkelijk krijgen lijkt me onrealistisch.
Waarom lijkt je dit onrealistisch?
http://www.geldenrecht.nl...gaat-in-zorgverzekeringen

En ook Justitie, moet er vanaf blijven zonder tussen komst van een rechter.
De Nederlandse consument komt niet in opstand en zeker niet als ze een extra korting krijgen. Want de Nederlandse consument krijgt zo'n "ongezond" boete nooit, is altijd de ander die hem krijgt.

@Babrak, dank je voor het bevestigen van mijn vermoeden. AH zal waarschijnlijk ook wel de gegevens overhandigen van hun App.
De vraag is niet of het er komt, maar wanneer!
Ja dat denk ik ook, dat de CZ Groep en Interpolis het voor mekaar gaan krijgen dat de pizza eters allemaal boodschappen doen bij Jumbo, en de maaltijdsalade-consumenten kunnen dan nog naar AH.

Jij hebt duidelijk een goede kijk op de wereld! Wel erg paranoia.
Anoniem: 415197
@Robbaman5 oktober 2012 11:21
Ja maar als je 1 keer de fout in gaat (door bijvoorbeeld te pinnen EN je bonus kaart te gebruiken), dan kunnen ze je hele koop-geschiedenis koppelen aan je rekeningnummer, en dat kunnen ze dan weer doorkoppelen aan je naam.

Om die reden ruil ik ook vaak bonuskaarten met willekeurige mensen op straat/in de trein.
Als ik bij de kassa aangeef dat ik 'm vergeten ben, typen ze het nummer 2610400000012 in en dan heb ik toch anoniem de bonus-korting.
Wat is dan precies het extra 'gevaar' van een bonuskaart? Diezelfde analyse kun je toch gewoon doen aan de hand van alleen het bankrekeningnummer?

Kortom: In elke winkel waar je meerdere malen pint met dezelfde pas/rekening, kan koopgedrag-analyse worden toegepast.

[Reactie gewijzigd door jvd-nl op 5 oktober 2012 13:31]

Ja maar als je 1 keer de fout in gaat (door bijvoorbeeld te pinnen EN je bonus kaart te gebruiken), dan kunnen ze je hele koop-geschiedenis koppelen aan je rekeningnummer, en dat kunnen ze dan weer doorkoppelen aan je naam.

Om die reden ruil ik ook vaak bonuskaarten met willekeurige mensen op straat/in de trein.
Dat is handig, dus dan weten ze niet alleen waar je woont en wat je graag eet maar ook dat je een week later in een uithoek van Nederland de afdeling sexspeeltjes leeggekocht hebt :')
doorkoppelen aan je naam
Wat een onzin. Jouw naam weet alleen jouw bank.
De bank vertrouw je wel? Misschien geven die ook al informatie door. Als je toch al zo paranoide bent zou ik de bank ook niet vertrouwen.
Nee, maar mijn bank weet dan weer niet wat ik gekocht heb.
Ze weten alleen waar ik 'iets' gekocht heb. Boeie.
Er werd gesuggereerd dat een supermarkt zomaar je hele doopceel
kan lichten. Dat is dus stierepoep.
Maar hoe benader je mensen voor zoiets dan? Kijken ze je niet vreemd aan als je zegt "Mag ik met u van Bonuskaart ruilen?" Just curious :)
Ik zou als ik jou was andere mensen gaan inhuren om je boodschappen te doen. Misschien hebben ze wel camera's die registreren wat je in je mand legt. Gekoppeld aan gezichtsherkenningsoftware weten ze zo wat jij allemaal koopt! 8)7

[Reactie gewijzigd door Mirved op 5 oktober 2012 11:57]

Wat twop zegt. Met behulp van die bonuskaart bouwen ze een profiel op van hun klanten. Wat mij betreft mag het niet verder gaan dan registreren dat bijvoorbeeld bier en chips vaak samen gekocht worden, maar daarvoor heb je aan de kassa genoeg, daar hoeft geen bonuskaart bij.

Als jij je bonuskaart alleen gebruikt, gedurende enkele jaren, dan weten zij, bijvoorbeeld na afloop te vertellen:

Mr. X. houdt van thais eten. Hij geeft vier keer per jaar een feest waarbij behoorlijk wat bier gedronken wordt. Hij heeft twee honden. Hij of zijn partner is vegetarisch, er is echter ook een vleeseter in het huishouden. Hij is geinteresseerd in autosport. Hij is seksueel zeer actief. Zijn partner heeft een onregelmatige menstruatie.

Sorry, maar dat soort dingen hoeft een willekeurige supermarkt écht niet van mij te weten. Daarom gebruik ik de bonuskaart alleen om aanbiedingen apart af te rekenen, en heb ik meerdere bonuskaarten die ik afwissel en zo nu en dan uitwissel met vrienden.

En sowieso, echt anoniem blijft het niet als je steeds dezelfde pinpas en bonuskaart in combinatie gebruikt.
Zonder bonuskaart kunnen ze jouw boodschappen ook gewoon koppelen aan jouw pinpas. Dus wat dat betreft...
Klopt, maar dat kost hen wel veel werk. Wel de reden dat ik vaak contant afreken en van verschillende rekeningen betaal.

Maar de afweging gemakt vs privacy kom je bij praktisch alles op een gegeven moment tegen. Het is sowieso onmogelijk om bedrijven profielen van je te laten opstellen, zonder je volledig als kluizenaar te gaan gedragen. Je kunt het ze echter wel zo moeilijk mogelijk maken.
Het kost ze juist niet veel werk, om rekening nummer aan kassabon te koppelen.
En volgens mij doen ze dit al, omdat je als consument niet meer verplicht kan worden om een kassabon te overhandigen, als je een product wilt omruilen. Je moet alleen aantonen, dat je bij de winkel betaald hebt met je rekening afschrift.
Als het echt makkelijker is om het op basis van rekeningnummer te koppelen, waarom zouden ze de bonuskaart dan nog hanteren?
Klantenbinding en minder korting hoeven te geven aan mensen die er geen hebben.
Omdat je met een pinpas de NAW-gegevens niet hebt. En omdat niet iedereen altijd met een pinpas betaald.
Dat kan dus ook niet. Als jij met PIN betaalt weten ze niet je rekeningnummer, laat staan je naam.
Tuurlijk wel. 'Ze' krijgen evenveel gegevens als e-winkels via iDeal. Alhoewel.. iDeal krijg je zelfs de woonplaats mee.
Omdat de meeste mensen niet weten, dat dit gebeurd en denk dat men het ook wel zo wil houden.
Kun jij niet beter ipv een hele administratie bijhouden met welke pas je de vorige keer betaald hebt, en welke jas je de vorige keer aangehad hebt gewoon bij de Jumbo boodschappen gaan doen?
Paranoïde?
Je geeft het zelf al aan. Je bent Mr. X. Zij weten dus niet wie je echt bent.
Dat interesseert ze trouwens ook geen reet.
Het is nog altijd zo dat je zelf moet inchecken dus je kiest zelf om (een stukje) privacy op te geven. Het lijkt me wel een handig systeem. Je maakt je boodschappenlijstje thuis, je meldt je aan in de winkel en je wordt overal getoond waar je moet zijn in de gangen en wat er in promotie is.

Zie een winkel als Colruyt hier wel op springen (als het eenmaal in Belgie beschikbaar zou zijn). Nu houden ze ook alles bij via de klantenkaart en krijg je promo's op maat thuisgestuurd.
En voor zover ik weet, is het nog goed geregeld qua privacy bij colruyt.

Maar zoals je zegt, die marge. Dacht dat het nu zo'n twee procent is (denk ik é). Kan toch oplopen als winkelier zijnde
Ik geef je helemaal gelijk over de marges, die moeten wel aantrekkelijk zijn voor verkopers. Maar als ze markten willen veroveren, zullen ze dat wel moeten. Ik verwacht dan ook geen toeslag als je met PayPal wilt betalen, dat zou consumenten (zeker in Nederland) alleen maar afschrikken.

Ik zie mezelf (ook) als erg privacy-bewust, maar deel je zorg niet helemaal. Vooral dit geeft mij hoop:
Daarbij maakt Van Wijk zich geen zorgen over de privacy. "Het belangrijkste is dat de consument altijd aan het stuur zit", zegt hij. "Functionaliteit moet niet verplicht zijn en moet kunnen worden uitgeschakeld."
Ik heb dus goede hoop dat die suggesties opt-in zullen zijn. Ik heb niet zoveel problemen met profileren door individuele ondernemingen, zolang het gebeurt op basis van een opt-in. Zij zijn op zoek naar omzet, ik naar goede aanbiedingen. Zolang je je bewust bent van de belangentegenstelling tussen de ondernemer (jouw geld in zijn zak) en van jezelf (goede producten tegen een goede prijs) kan dat prima werken.

Waar ik zeer op tegen ben, is het koppelen van al die databases zoals vaak gebeurt wanneer je deze profileringsdiensten van derden afneemt. Daarom zal ik ook alleen in uitzonderlijke situaties iets als Google Analytics implementeren in een website, veel liever gebruik ik een on-premise dienst als Piwik. Als PayPal dus zelf weer gaat profileren op basis van al mijn aankopen via deze manier, dan houdt het voor mij wel al snel op. Tenzij het gebaseerd is op een opt-in, maar dan nog weet ik niet in hoeverre ik PayPal vertrouw dat ze niet toch stiekem profileren.
Waardeloze toko dat Paypal. Als je eenmaal geld op je account hebt staan werkt het goed, maar als het geld eerst van je normale bankrekening moet worden afgehaald dan duurt een betaling gewoon 7 dagen en dat is veel te lang.
Ik verdenk Paypal ervan dat ze dat geld gewoon lekker even vast houden om rente te trekken.
Euh? Als je je bankrekening gevalideerd hebt is een betaling instant. Het kan even duren voor het geld van je rekening afgeschreven is maar daar hebben zowel jij als de verkoper toch geen last van?
Maar dat is alleen als je je bankrekening koppelt aan je paypal account. No way dat ik dat ga doen, daarvoor vertrouw ik die paypal figuren niet (als het fout gaat dan kost het je weken om uberhaupt een geschil te kunnen starten). Een 'bank' die zo stug werkt wil ik niet aan al mijn geld laten komen. Als ik per se paypal nodig heb dan boek ik het bedrag over en betaal ik ermee. En dat duurt soms een aantal dagen (7 heb ik nog niet meegemaakt, maar een dag of 4-5 is het zeker). Meer dan een paar tientjes heb ik er ook nooit opstaan. Als het dan fout gaat dan is de schade nog te overzien.
Ooit een geschil gehad met PayPal? Ik wel namelijk.

Ik heb een keer via ebay iets gekocht en met paypal betaald. Het item werd echter niet verstuurd en was twee weken later nog niet bij mij aangekomen, vanuit Duitsland. De verkoper reageerde niet op vragen van mijn kant.

Daarna heb ik een online formulier bij PayPal ingevuld. De volgende dag stond het geld weer op mijn bankrekening en kreeg ik per e-mail een bevestiging dat het bedrag geretourneerd was en zij verder met de verkoper gingen uitzoeken wat er aan de hand was. Prima service wat mij betreft.
Dat is geen geschil met Paypal, maar een geschil met een wederpartij op ebay.
En Paypal heeft er dan geen enkel probleem mee om met weinig bewijs gewoon het geld weer van de account van de ander te halen (en zijn account twee jaar te bevriezen voor 'onderzoek' etc.).
Het beeld dat ik bij Paypal heb: Paypal naait iedereen, en met name verkopers zodra hun eigen bottom line ook maar enigszins bedreigd wordt. Vanaf het moment dat ze besloten hebben om je te pakken, ben je alles kwijt en is er geen beroepsmogelijkheid omdat ze een ontastbare buitenlandse instantie zijn.
Ik heb mijn bankrekening (of eigenlijk creditcard) wel gekoppeld aan mijn paypal account. Niet omdat ik ze zo erg vertrouw, maar omdat je een (doorlopende) machtiging geeft om geld af te schrijven. En voor zover ik weet kun je geld dat via een machtiging is afgeschreven zonder opgaaf van reden binnen 56 dagen kostenloos laten storneren, dus ben je niet afhankelijk van de service van PayPal om je geld terug te laten krijgen.

Ik heb dus geen geld op mijn account staan, het risico om dat kwijt te raken is gezien de vele verhalen over geblokkeerde accounts groter dan het risico op misbruik van de machtiging. En misbruiken ze dat wel, dan laat je de bank gewoon storneren en is er niets aan de hand :)
ja, lekker veilig is dat. 8)7
@hadespuiter sinds kort is er dit: https://www.money2.nl binne 2 minuten(meestal meteen)
heb je je geld op je Paypal via ideal.

Ook kan je hiermee meteen je bank rekening aansluiten dat kost 1 euro daarna heb je die 1 euro op je paypal.
Ik koppel tegenwoordig steeds vlak voor een betaling mijn creditcard aan mijn paypal account. Dan maak ik de betaling. En vervolgens ontkoppel ik mijn creditcard weer. Zo heb ik geen enkele kredietoptie aan mijn paypal account hangen voor het geval mijn account gehackt wordt.
Waarom hebben we paypal nodig in fysieke winkels als we al gewoon kunnen pinnen?

in principe komt het toch op hetzelfde neer...
Anoniem: 394438
@Muta5 oktober 2012 11:08
Waarom hebben we paypal nodig in fysieke winkels als we al gewoon kunnen pinnen?

in principe komt het toch op hetzelfde neer...
Punt is dat PayPal internationaal is, en het PIN'nen (min of meer) niet. Tevens zitten hier toch voordelen aan, denk aan digitale items voor een spel direct in een winkel kopen? Wat ikzelf wel aangenaam vind.
Ik kan met mijn bankpasje overal pinnen hoor. Of dat nu de Metro van New York is, de pinautomaat op de Guanghua Market in Taipei of ik Guldens/Dollars uit de automaat wil halen op St. Maarten, het is me allemaal gelukt met mijn bankpas zonder gezeur. Hooguit wat transactiekosten, maar die liggen nog niet eens zo hoog als bij Paypal betalingen.

Dus waarom ik hiervoor Paypal nodig heb vraag ik me af.
Welk type pinkaart heb jij.
Ik dacht namelijk dat mijn maestro alleen in Europa werkte
Ik dacht namelijk dat mijn maestro alleen in Europa werkte
Alle pinpassen zijn tegenwoordig Maestro. En die werken ook in de VS, weet ik uit ervaring :)
Deze week omdat me oude pasje is verlopen een Wereldpas ontvangen. Ik kan nu binnen EU overal pinnen. Wil ik daarbuiten dien ik een instelling aan te passen dat ik buiten de EU kan pinnen.
Waarom zou ik dat digitale ding dat ik in een winkel koop niet gewoon contant of met PIN betalen?
Ik heb laatst gepind voor Diablo3. Niet dat de schijf er uitgehaald is, ik had alleen die key nodig. Zo gaat dat ook met digitale items. Je voert ergens een key in en het item wordt toegevoegd aan je account, dat gaat Paypal niet makkelijker maken.

Ik zie ook het nut er niet zo van in. Voor online betalingen vind ik het ideaal, daar niet van, maar offline? Even met de telefoon ergens langs gaan zie ik nog wel enigzins zitten kwa snelheid, maar bijvoorbeeld inloggen om af te rekenen? Ik zie de rijen al groeien. En laten we maar niet beginnen over wachtwoorden die vergeten worden.
Ik zit hier echt niet op te wachten. Het betalingsverkeer in Nederland is zeer efficient en veel goedkoper dan de hoogte van de tarieven voor transacties zoals creditcard bedrijven en ook paypal hanteren.
Ja, maar alle goedkope alternatieven zijn op basis van eenmalige incasso (machtiging) die niet te storneren zijn. Leuk dat het goedkoop is, maar een online verkoper die uitsluitend iDeal accepteert wekt bij mij geen vertrouwen.

Met creditcards heb je altijd de mogelijkheid tot storneren van de betalingen bij geen levering of foutieve/gedeeltelijke levering. Verkopers die creditcards accepteren wekken vertrouwen. Je loopt als koper namelijk geen risico.
Een (eenmalige) machtiging is altijd te storneren gedurende 56 dagen. iDeal is geen machtiging, maar een bankoverschrijving waarbij je het bedrag zelf overboekt naar de verkoper. Dat kun je inderdaad niet storneren.

Niemand wil risico lopen zonder dat daar een compensatie tegenover staat. Als de winkelier meer risico loopt bij het aanbieden van betalen via creditcard, moet je dan ook niet klagen als die daarvoor een kleine toeslag rekent. Een betaling via iDeal zou dan goedkoper kunnen zijn dan via een creditcard, nog los van de transactiekosten die je of de verkoper) moet betalen aan de creditcard maatschappij.

Als koper geen risico = winkelier draagt risico = niet klagen als hij daarvoor een vergoeding wil.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee