Meerdere rekeninghouders van de ING zijn de afgelopen tijd slachtoffer geworden van internetfraudeurs die gebruikmaken van Paypal en Click and Buy. Hiermee weten ze de beveiliging met tan-codes van de bank te omzeilen.
"De gegevens van zeker honderden ING-klanten zijn bekend, mogelijk nog veel meer", schrijft Crimesite.nl. Volgens de site werden rekeningen 'geplunderd', zonder dat om tan-codes werd gevraagd. Normaal gesproken zijn die codes vereist bij overschrijvingen, maar door rekeningen te koppelen aan Paypal- en Click and Buy-accounts, is de beveiliging te omzeilen.
Voor de methode is wel vereist dat de fraudeur toegang heeft tot de rekeningen van slachtoffers, zodat hij de bij- en afschrijvingen kan zien. De inlognaam en het wachtwoord moet hij dus via bijvoorbeeld phishing zien te achterhalen. Vervolgens maakt hij accounts aan bij Paypal en Click and Buy. Beide betaaldiensten zetten een bepaald bedrag op de bankrekening van de aanvrager, ter verificatie dat die inderdaad eigenaar is van de rekening. Click and Buy stuurt daarnaast een code mee.
De fraudeur ziet op het rekeningoverzicht dat het bedrag overgemaakt is en geeft dit aan bij zijn Paypal-account. Bij Click and Buy vult hij de code in. Vervolgens kan de fraudeur bestellen met de geactiveerde en gekoppelde accounts. Deze methode zou niet alleen bij ING werken, maar ook andere banken, die een username en wachtwoord gebruiken, kunnen treffen.
De woordvoerder van de ING verklaart dat de methode 'incidenteel' gebruikt wordt en wijst er op dat klanten de verantwoordelijkheid dragen voor de geheimhouding van hun gegevens. "We houden de aanpak van cybercriminelen in de gaten. Het gebruiksgemak is echter ook belangrijk. Ons systeem voldoet aan de eisen van de toezichthouder, De Nederlandsche Bank.", verklaart hij aan persbureau Novum. Andere banken in Nederland zouden niet met het probleem kampen. In Europa zouden de betaalmethodes van nog enkele andere banken kwetsbaar zijn, zoals die van de Duitse Sparkasse.