ING gaat een nieuw beveiligingsbeleid voor internetbankieren invoeren. Klanten kunnen hun wachtwoord straks via een sms opvragen; nu gebeurt dat nog via een postkantoor. Het nieuwe beleid kan een stuk onveiliger zijn.
Wie vanaf 15 maart 2010 zijn wachtwoord voor internetbankieren via Mijn ING wil opvragen, hoeft niet meer vijf werkdagen te wachten op een afhaalbericht waarmee bij een ING-kantoor een wachtwoord kan worden opgehaald. In plaats daarvan zal deze in een sms-bericht worden afgeleverd.
De wijzigingen worden aangekondigd op de website van ING. De bank claimt de verandering door te voeren om het gebruikersgemak te bevorderen, maar het nieuwe beleid roept ook vragen op. Wie in wil breken op iemands account voor internetbankieren, heeft als het nieuwe beleid ingaat namelijk niets meer nodig dan iemands telefoon, gebruikersnaam, pasnummer en geboortedatum. Een portemonnee en een mobieltje roven uit een kluisje in het zwembad is dus bijna genoeg om in te loggen op iemands account; alleen de gebruikersnaam moet nog worden geraden. In veel gevallen is dit de voorletter, gecombineerd met de achternaam.
ING-klanten reageren op GoT dan ook bezorgd op de nieuwe beveiliging. In de aankondiging wordt overigens alleen vermeld dat het wachtwoord kan worden opgevraagd via sms, maar volgens een medewerkster van de ING-helpdesk kan ook de gebruikersnaam via sms worden verzonden. "Maar daarvoor heb je wel een pasnummer en geboortedatum nodig", voegt ze toe. Een woordvoerster van ING laat echter weten dat de gebruikersnaam niet per sms kan worden opgevraagd.
Beveiligingsexpert Hans van de Looy van beveiligingsbedrijf Madison Gurkha reageert echter verontrust. "Op dit moment heb je de controle over twee kanalen nodig om betalingen te kunnen doen", zegt hij. Betalingen moeten namelijk worden bevestigd via een zogeheten tan-code, die bij veel klanten via een sms-bericht wordt bezorgd. Een wachtwoord moet via een andere weg - het postkantoor - worden opgehaald. Als zowel de tan-codes als het wachtwoord via sms worden verstuurd, verdwijnt volgens Van de Looy een deel van de beveiliging: "Een van de twee kanalen valt gewoon weg. Gebruikers worden hierdoor aanzienlijk kwetsbaarder."
Het huidige beleid is wat hem betreft dan ook een stuk veiliger, omdat klanten zich bij een ING-kantoor moeten legitimeren om het wachtwoord op te kunnen halen. Het versturen van wachtwoorden via sms-berichten is overigens niet van toepassing op klanten die geen tan-codes op hun telefoon ontvangen en in plaats daarvan de papieren lijsten gebruiken. Van de Looy adviseert ING-klanten om, als het nieuwe beleid ingaat, hun portemonnee en telefoon nooit samen op te bergen. "Huur bijvoorbeeld twee kluisjes, een voor je telefoon en een voor je portemonnee."
ING-woordvoerster Monique Bouwmeester laat in een reactie weten dat de bank 'een goede afweging tussen klantvriendelijkheid en beveiliging wil maken'. Het bedrijf vindt het 'zeer onwaarschijnlijk' dat er fraude wordt gepleegd met de logingegevens. Ook benadrukt ING te voldoen aan de richtlijnen die toezichthouders voor internetbankieren hebben opgesteld. Klanten zouden de huidige manier waarop een wachtwoord moet worden aangevraagd niet klantvriendelijk genoeg vinden, omdat ze daarvoor naar een ING-kantoor moeten komen.
Update, 15:48: ING laat in een reactie weten dat de gebruikersnaam níet per sms-bericht kan worden opgevraagd, zoals een ING-medewerkster eerder liet weten. Hiermee is het nieuwe beveiligingsbeleid dus 'iets minder onveilig' dan gedacht, zegt beveiligingsexpert Hans van de Looy. "Het maakt het wel wat lastiger", zegt hij. "Maar dan zou ING klanten wel moeten adviseren hun gebruikersnaam te wijzigen in iets wat moeilijk te raden is." Een combinatie van een voorletter en een achternaam, zoals ING die standaard voor nieuwe klanten instelt, is volgens Van de Looy veel te makkelijk te raden. ING-woordvoerster Monique Bouwmeester zegt dat gebruikers hun username inderdaad beter kunnen veranderen naar iets wat niet voor de hand ligt. "Het is nooit slim om je voorletter en achternaam in te stellen als gebruikersnaam", zegt ze.