Nederland kent hoogste percentage internetbankierders van Europa

Nederland kent het hoogste percentage gebruikers van internetbankieren van Europa. Zeker 68 procent maakt gebruik van de online mogelijkheden van de banken, zo heeft onderzoeksbureau Forrester Research gemeten.

De marktonderzoeker stelt in het rapport 'Dutch Online Banking Forecast: 2008 To 2013' dat de komende vijf jaar nog eens 1,5 miljoen consumenten het elektronisch bankieren zullen ontdekken, waardoor 81 procent van de bevolking in 2013 zijn bankzaken online regelt. Forrester baseert zijn cijfers op basis van vragen aan tweeduizend respondenten.

Gebruikers die meer dan zeven jaar internetervaring hebben, zijn tweemaal sneller geneigd om te gaan internetbankieren dan mensen met minder dan een jaar online ervaring. Daarnaast hebben Nederlanders een groter vertrouwen in de beveiligingssystemen van de banken dan de rest van Europa. Slechts tien procent van alle Nederlanders maakt zich zorgen over zijn privacy bij zijn of haar bank. In Duitsland ligt dit percentage op 42 procent en in Frankrijk op 39 procent. Door rekeninghouders garanties te bieden tegen fraude en de beveiliging goed op orde te hebben, kunnen banken twijfelende klanten verleiden om hun bankzaken alsnog online af te handelen, zo concluderen de onderzoekers.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-04-2008 • 17:46

43 Linkedin

Reacties (43)

Wijzig sortering
Ik denk ook voornamelijk dat de jongere generatie (lees 40 jaar of jonger) veel meer internetbankiert, dan de oudere generatie. Mijn ouders zijn er nog best huiverig over. Maar ik heb ze inmiddels wel zo ver gekregen dat ze inzien dat het sneller is om via het internet geld over te maken dan een overschrijvingsformulier (waar soms rustig een week overheen gaat).
Ik vind het eerlijk gezegd wel een slechte zaak dat steeds meer regionale bank kantoren dicht gaan. Voor advies, ga ik niet met een virtuele assisente praten, dan wens ik toch liever een gesprek met een echte adviseur. Aan de andere kant begrijp ik de banken ook wel.

Ik vind het ook fijn dat ik nu online afschriften kan downloaden. Afschriften welke ik krijg van mijn bank maak ik amper meer open. Omdat de papieren afschriften toch niet zo recent is.
Ik vind het ook fijn dat ik nu online afschriften kan downloaden. Afschriften welke ik krijg van mijn bank maak ik amper meer open. Omdat de papieren afschriften toch niet zo recent is.
Ik weet dat bij de ABN Amro het mogelijk is om het versturen van de papieren afschriften stop te zetten. Iets dat ik ook gedaan heb. Ik maak het spul toch niet open, omdat ik al helemaal op de hoogte ben door m'n internetbankieren en natuurlijk ook de MSN-saldobuddy.

Op zich wel een goede gedachte vind ik, waarom nog afschriften afdrukken die toch niemand leest, beetje besparing kan dan geen kwaad. Ik weet niet of andere banken dit ook hebben als mogelijkheid, maar zoiets zou imho best door iedereen gedaan kunnen worden.
Internetbankieren is zeer prettig, al zijn de mogelijkheden nog wel wat spartaans, althans bij de Postbank.

Ik zou het erg prettig vinden als ik bijv. gewoon mijn transacties kan taggen / categoriseren, mooie grafiekjes kan zien van mijn saldo-verloop evt. gekoppeld aan verschillende posten enz. Lijkt me vrij simpel om te implementeren, en het zorgt voor een grote meerwaarde tov rekeningafschriften.

Wat ook erg jammer is, is het feit dat geen enkele NL bank standaard-transactie-exportformaten zoals OFX ondersteunt. Het is dus weer een extra stap om je transacties in een offline programma te importeren dat wel die categorisatie/budgettering/visualisatie biedt.
Al die extra functionaliteiten zorgen juist weer voor extra kwetsbaarheden in het internetbankieren. De functionaliteiten moeten dus goed ontwikkeld worden en ook nog is goed getest. Is dus niet "vrij simpel om te implementeren".

Al zal het op den duur wel richting een uitgebreid administratief online programma gaan, maar dat duurt nog wel even heb ik het idee :)
Anoniem: 199538
@sajoku24 april 2008 20:53
Waarom zou dit kwetsbaarheden meebrengen??

Het is gewoon een alternatieve weergave van de informatie.

Vind ook dat men in internetbankier veel beter kan doen. Meer info, meer overzicht en ook als je iets pint ook detail informatie wat je gekocht hebt. Die info vind ik nu ook veel te beperkt.
Je kan ook het programma Winbank gebruiken
Met de online software van FamilyWare is dit allemaal mogelijk. De bankafschriften van de meeste Nederlandse banken kunnen geïmporteerd worden. Hierna kunnen alle transacties worden gecategoriseerd en via diverse overzichten houd je overzicht over je administratie. Het mooiste is dat het ook nog helemaal gratis is. Kijk op www.familyware.nl
Daar kun je een mooi stukje software voor gebruiken: Offline Rekening overzicht.
Doet precies wat jij bedoelt maar dan offline (zoals de naam doet vermoeden :P)
Ik denk wel dat iets dergelijks binnen een paar jaar geïntroduceerd gaat worden op het online systeem.
Anoniem: 134975
24 april 2008 18:53
Ik merk in mijn werk inderdaad wel dat we hierin voor liggen ten opzichte van andere landen. Als men al beschikt over internetbankieren, dan zijn de mogelijkheden vaak zeer beperkt. Veel vaker komt het nog voor dat men een overschrijvingsformulier opstuurt of zelf bij de bank brengt. Of sterker nog: dat ze kopieën van de facturen naar de bank sturen met de opdracht om die te betalen. Een medewerker van de bank voert dan zelf de betalingsopdracht in hun systeem in. Gaat nog weleens wat mis op die manier en dan heb je dus geen contact met je klant, maar met een medewerker van de bank aldaar...

Je zou het misschien niet direct verwachten, maar het meest achter ligt men nog wel in de VS, wat mij betreft. Daar zitten veel van onze leveranciers en de standaard betaalmethoden daar is nog altijd de cheque (en creditcard als extra service). Daarnaast kennen ze wel de "wire transfer" (spoedbetaling), maar de banken daar rekenen meer kosten voor het verwerken daarvan, dan voor het innen van een cheque. De gewone bank transfer komt wel steeds meer in zwang, maar de meeste van onze leveranciers zijn er nog steeds op ingericht dat het gros van hun klanten met cheque betaalt.

In Nederland kun je dat bijvoorbeeld zien aan de Amerikaanse pakketjesbezorger UPS. Die hebben onderaan hun facturen een betaalstrook. Die kun je dan afknippen en erop aangeven welk bedrag je betaalt voor welke facturen. Dat strookje is bedoeld om samen met je cheque naar hen op te sturen, zodat de deiteurenadministratie weet op welke facturen ze jouw betaling moeten afboeken.
Daarnaast kennen ze wel de "wire transfer" (spoedbetaling), maar de banken daar rekenen meer kosten voor het verwerken daarvan, dan voor het innen van een cheque.
Als je hier een spoedbetaling doet (per internet, of per telefoon) kost je dat ook gauw 4 tot 8 euro extra. Als het belangrijk is misschien noodzakelijk, maar het is natuurlijk toch nog een flink bedrag voor niet meer dan een transactie (al snap ik de gedachte van de bank erachter wel, op deze manier maken ze het renteverlies weer goed)
Internet bankier al jaren, sinds het kan eigenlijk en daarvoor het, inmiddels ouderwetse, electronische bankieren via een modem. Zou niet anders willen ook; papiertjes invullen en dagen wachten voor een overschrijving, naar een pinautomaat in de stromende regen voor saldo informatie... brr.
De banken vinden het vast ook prima. Het beveiligen van zo'n site kost wel geld maar hoe minder papieren en persoonlijke verwerking hoe meer ze daar, de hogere kosten, kunnen besparen.

De internet penetratie in de rest van Europa ligt niet zo enorm ver achter Nederland, vraag me eigenlijk af waarom internetbankieren dan wel zo langzaam op gang komt. Zou het alleen het gebrek aan vertrouwen zijn of zijn de kosten voor gebruik misschien ook hoger, net zoals bankpassen etc...?

[Reactie gewijzigd door Evi op 24 april 2008 17:57]

Ik weet bijvoorbeeld wel iets van Frankrijk. Bijvoorbeeld dat je daar niet zoiets als de Postbank hebt - waar toch in Nederland wel heeeel veel mensen een rekeningetje hebben lopen. Salarissen worden daar vaak ook niet direct op een bankrekening gestort maar per checque 'uitbetaald' (zie verder voor uitleg wat een checque is jongelui :+ )
Je hebt daar veel soorten banken die gelijke diensten leveren. Is vaak een kwestie van welke het dichtst in de buurt is. En veel van die bankfilialen werken dan ook nog eens als zelfstandige franchise (wel onderdeel van een groter geheel maar met gescheiden boekhouding).
Ook wordt er nog niet driftig gepind zoals hier. Je kunt overal betalen met een checque (ja, zo'n papiertje waar je een bedrag en je handtekening op moet zetten!), en als je dat niet bij je hebt met je credit card. Een winkelier knippert niet eens met zijn ogen als je een pakje kauwgum wilt afrekenen met credit card.
Bovendien vind ik Fransen wat socialer ingesteld. Zijn de checques op dan gaan de mensen even 'op bezoek' bij de bank, nieuw boekje halen en babbeltje maken, ipv zo'n onpersoonlijke mijn-checques-zijn-op-kaart op de bus te flikkeren. ;)

tikfgoutjes verwijderd

[Reactie gewijzigd door danielsrje op 25 april 2008 01:43]

De banken vinden het vast ook prima. Het beveiligen van zo'n site kost wel geld maar hoe minder papieren en persoonlijke verwerking hoe meer ze daar, de hogere kosten, kunnen besparen.De banken vinden het vast ook prima. Het beveiligen van zo'n site kost wel geld maar hoe minder papieren en persoonlijke verwerking hoe meer ze daar, de hogere kosten, kunnen besparen.De kosten voor beveiliging vallen denk ik nog mee, minder volk in een kantoor en minder kantoren die ook de juiste beveiliging nodig hebben kosten ook wat geld natuurlijk.

@danielsrje, zo oud moet je niet zijn om een De kosten voor beveiliging vallen denk ik nog mee, minder volk in een kantoor en minder kantoren die ook de juiste beveiliging nodig hebben kosten ook wat geld natuurlijk.

@danielsrje, zo oud moet je niet zijn om een cheque te kennen. Hier in Belgie is dat nog niet zo heel lang afgeschaft, ik denk een jaar of 8. Ergens bij de invoering van de Euro dacht ik.
Kan het me niet eens meer voorstellen dat, als ik iets wilde overschrijven of me saldo even wilde checken, ik helemaal naar de bank moest gaan.
Maar ik kan me voorstellen dat mensen die niet veel of helemaal geen ervaring met internet hebben niets van internetbankieren willen weten.

[Reactie gewijzigd door corné op 24 april 2008 18:50]

Voor Internetbankieren er was, of op grote schaal in gebruik kwam, hoefde je heus niet helemaal naar de bank hoor. Een gewone geldautomaat kan dat namelijk ook laten zien.

En de meeste fatsoenlijke banken hadden ook wel een telefonisch systeem waarmee je je saldo kon opvragen en soms zelfs transacties verrichten. Zo had de Rabobank bijvoorbeeld de (overigens nog steeds bestaande) RaboFoon. Ik denk dat alle goede banken zoiets wel hebben/hadden.

Voor wat betreft je laatste opmerking: wat dacht je van bejaarden, of mensen in de bijstand? Die hebben geen geld voor een PC, een Internetaansluiting etc.
Voor wat betreft je laatste opmerking: wat dacht je van bejaarden, of mensen in de bijstand? Die hebben geen geld voor een PC, een Internetaansluiting etc.
Gelukkig bieden de meeste banken daarom wel de mogelijkheid om bij de bank gebruik te maken van internetbankieren op de pc's die ze daar hebben staan. Niet helemaal ideaal natuurlijk, maar op deze manier is er altijd nog wel de mogelijkheid om gebruik te maken van de diensten van het internetbankieren, mocht je hier zo nu en dan toch gebruik van willen maken.
Ik weet nog dat me ouders belden om hun saldo op te vragen, ik weet niet hoelang dat geleden was maar naar mijn belevind is het lang geleden ;)
Ik bel nog steeds zo af en toe naar de "girofoon". Bijvoorbeeld in een winkel en ik mijn saldo wil checken voordat ik iets koop :)

[Reactie gewijzigd door Creesch op 24 april 2008 19:26]

Daar gebruik ik internetbankieren op mijn mobiele telefoon voor (zelfs via GPRS uitstekend te doen) :)

Postbank internetbankieren heeft zo wel zijn voordelen zonder kaartlezer! En lijkt sowieso haast gemaakt voor gebruik op je mobiel (geen plaatjes op mijn.postbank.nl die je nodig hebt om de pagina te gebruiken / overzichtelijker te maken)

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 24 april 2008 21:33]

En het kan nog steeds :D..althans bij de postbank met de girofoon ;)
Voor Internetbankieren er was, of op grote schaal in gebruik kwam, hoefde je heus niet helemaal naar de bank hoor. Een gewone geldautomaat kan dat namelijk ook laten zien.
Niet elke gastbank kon je saldo uitlezen. Het kon wel altijd bij je eigen bank.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 april 2008 20:01]

Voor Internetbankieren er was, of op grote schaal in gebruik kwam, hoefde je heus niet helemaal naar de bank hoor. Een gewone geldautomaat kan dat namelijk ook laten zien.
In veel dorpen is tegenwoordig de geldautomaat DE bank en moet je voor de overige bankzaken steeds verder reizen. Ik kom er zelf ook nooit meer want tegen de tijd dat ik uit me werk ben is de bank dicht.

[Reactie gewijzigd door NBK op 24 april 2008 21:14]

Als ze geen geld hebben voor een PC/internetaansluiting, heb je ook geen internetbankieren nodig, je kan toch niets overmaken zonder geld ;)
Yup 't is niet niks zoveel mensen, vast een goeie kostenbesparing voor de banken. Maar waarom heeft de ABN net ingevoerd dat ze per kwartaal 3.75 afschrijven als bankkosten, hun kosten zijn net zoals ik net zeg alleen maar omlaag gegaan... |:(

[Reactie gewijzigd door Sjah op 24 april 2008 19:54]

Inderdaad nogal vreemd. Wij geven hen ons geld, zodat zij ermee gaan beleggen en ons een deel van hun winst als rente uitbetalen. Nogal raar dat je ze zou moeten betalen om je geld te mogen hebben mijns inziens.
Hier zit wel wat logica achter. Een bankrekening van een gemiddeld persoon kost de bank alleen maar geld, zeker met internetbankieren. En dan zijn er nog veel mensen of stelletjes die meerdere rekeningen hebben (ieder een eigen rekening en 1 gezamenlijke of huishoudrekening). Zo'n rekening kost een bank geld, zeker als er geen inkomen op binnenkomt.
Daarom betaal je voor betaalrekeningen bij de meeste banken gewoon geld. Leuk is het natuurlijk niet, maar blijkbaar is het een te grote kostenpost om er niets voor te vragen.

Met de komst van internetbankieren zie je dat er steeds minder geld op lopende rekeningen blijft staan. Iedereen kan gemakkelijk geld naar een spaarrekening zetten waar het nog een beetje geld oplevert, en doet dat ook zodra er geld over is op de rekening. En dat is natuurlijk ook weer nadelig voor de banken, omdat ze op spaarrekningen meer rente moeten betalen.
De beveiliging maakt me niets uit, als er misbruik van me rekening wordt gemaakt verhaal ik dat op de bank tenzij het mijn eigen fout is.

Gelukkig is de wetgeving hiervoor gunstig voor de consument en niet voor de bank. Het is dus volledig in het voordeel van de bank om hun zaakjes op orde te hebben.

[Reactie gewijzigd door Mentox op 24 april 2008 18:20]

Gelukkig is de wetgeving hiervoor gunstig voor de consument en niet voor de bank. Het is dus volledig in het voordeel van de bank om hun zaakjes op orde te hebben.
Dat zou inderdaad precies de reden kunnen zijn waarom hier de penetratie zo hoog is.
Internet bankieren vind ik prima, dat gebruik ik zelf ook vaak genoeg.

Alleen is bij ons in de buurt net een sns bank opgeheven. Nu is de dichtsbijzijnde eigen bank 40 kilometer verderop. Dit lijkt me voor oudere mensen echt irritant. Ik kwam er zelf bijna nooit maar mijn ouders klagen er wel over, en zitten werkelijk te denken om over te stappen naar een andere bank omdat je nu bijna gedwongen wordt om te gaan internetbankieren (waar ze dus zelf duidelijk nog niet aan begonnen zijn).

Volgens mij is het ook nog eens zo dat je bij een andere bank niet 2x op een dag kan pinnen, en een bepaalde limiet hebt voor hoeveel je op kan nemen bij een automaat.
Een limiet per dag is er wel voor de hoeveelheid geld, maar toch niet voor het aantal keer dat je kan pinnen? In mijn bank kan het wel niet twee keer vlak na elkaar, dus als je een typo maakt moet je naar een automaat van een andere bank :).
Je hebt over het algemeen maar één gast-transactie per dag (dus pinnen bij een andere bank dan je eigen bank mag maar één keer per dag)
Anoniem: 231603
24 april 2008 18:09
Ja idd corné. ben blij dat we internet bankieren hebben scheeld enorm veel tijd voor overschrijvingen en betalingen. ook erg handig te gebruiken met ideal since veel dingen veel goedkoper te krijgen zijn via het internet dan in de winkel. het is een fijn systeem en is overzichtelijk.
Ik herinner me nog altijd mijn oma (rip) die vroeger altijd naar de bank ging om geld te halen. Geld uit de muur halen was voor haar iets onvoorstelbaars en onnatuurlijk.
Maar het is inderdaad een evolutie.
Anoniem: 104592
@jvvv24 april 2008 19:16
Dat heeft mijn moeder ook. Die gaat rustig in de rij staan bij de postbank terwijl er geen rij staat bij de geld automaten.
Die mogelijkheid moet wel blijven bestaan, vind ik. Je moeder heeft misschien meer vertrouwen in de bankbediende dan in de automaat of vindt het sociale contact belangrijk. , er is geen reden om dat weg te nemen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee