Banken melden het vaak niet als rekeningen van klanten worden gehackt. Dat zegt het Belgische Federaal Parket. De bankrekeningen van veel Belgen werden met behulp van malware gehackt, waarna telkens een paar duizend euro verdween.
Banken zouden dergelijke incidenten altijd moeten melden bij justitie, maar volgens het Federaal Parket houden banken gevallen van gehackte bankrekeningen veelal stil, meldt het Vlaamse dagblad De Tijd. Het Parket deed de afgelopen drie jaar een groot onderzoek naar online bankfraude, waarbij Russische en Centraal-Europese criminelen via werkloze tussenpersonen veel geld ontvreemdden.
De fraudeurs konden de bankrekeningen plunderen door malware, die geschreven was voor dat doel. De malware deed niets, totdat mensen op hun computer bankzaken gingen doen. Tijdens het bankieren verscheen een foutmelding, waarna mensen werd gevraagd de codes opnieuw in te typen. Bij die tweede keer werden de inloggegevens naar de criminelen verstuurd. Het is onduidelijk of daar een phishing-site tussen heeft gezeten.
De bende kon lang ongestraft blijven, omdat ze telkens bedragen rond 4000 euro afschreven. Dat is onder een kritische grens, waarbij banken achterdochtig worden. Het onderzoek werd ook vertraagd door het gebrek aan meldingen: daardoor duurde het langer om tussenpersonen en andere leden van de bende te identificeren. Het is onduidelijk of er meer bendes zijn die op deze manier werken.