Telecomproviders lijken zich geen zorgen te maken om het kraken van de gsm-encryptie. KPN stelt de A5/1-beveiliging 'robuust is gebleken'. Ook ING, dat voor transacties via internetbankieren sms gebruikt, maakt zich geen zorgen.
In een reactie op het nieuws dat de beveiliging van gsm-verbindingen voor een groot deel is gekraakt, laat KPN bij monde van woordvoerder Steve Hufton weten zich geen zorgen te maken. "De afgelopen jaren is de A5/1-encryptie robuust gebleken", zo zegt Hufton.
"Er is geen acute aanleiding voor maatregelen; mocht dat veranderen, dan nemen we die uiteraard wel." Volgens de woordvoerder kunnen mensen 'rustig blijven bellen'. Overigens is al jaren bekend dat de A5/1-encryptie onveilig is.
T-Mobile zegt kennis te nemen van het nieuws, maar ook deze provider lijkt zich geen zorgen te maken. Woordvoerster Priscilla Tomasoa wilde niet uitgebreid ingaan op het onderwerp, maar zei wel dat er in het verleden al berichten waren dat het A5/1-algoritme zou zijn gekraakt en 'dat dat nog nooit heeft geleid tot een praktisch uitvoerbare manier om commerciële gsm-netwerken aan te vallen'. Volgens T-Mobile zal de GSM Association zich hierover buigen, omdat het om een industriebrede zaak gaat.
Dat zegt ook Vodafone, dat heeft laten weten zelf niets te kunnen zeggen over de gekraakte encryptie. "Dit nieuws overstijgt Vodafone Nederland", aldus een woordvoerster. Beslissingen over de toekomst van gsm worden volgens haar genomen door de Vodafone Group. Uit een eerdere reactie van de GSM Association bleek dat ook die organisatie zich niet druk maakt om de gekraakte encryptie. Het noemde het kraken van gsm-verbindingen 'theoretisch mogelijk, maar praktisch onwaarschijnlijk.'
ING maakt zich eveneens geen zorgen om de gsm-hack; woordvoerder Harold Reusken zegt wel dat zijn bedrijf de berichtgeving nauwlettend volgt. De bank maakt voor het bevestigen van transacties via internetbankieren gebruik van het verzenden van geheime tan-codes via sms-berichten, en biedt ook de mogelijkheid om via de Girofoon te bankieren. "Aan een tan-code alleen heb je niet zoveel", zegt Reusken. "Je moet ook ingelogd zijn. Bovendien moet een aanvaller zich in hetzelfde gebied bevinden als een klant." Of misbruik mogelijk is, moet volgens hem nog blijken.