Samsung maakt flash-chip met nfc voor mobieltjes

Samsung heeft chips ontwikkeld die draadloze communicatie over korte afstand mogelijk moet maken. De near field communication-chips kunnen onder meer worden gebruikt voor betalingsverkeer en de uitwisseling van gegevens.

Samsung is niet het eerste bedrijf dat nfc-chips ontwikkelde, maar het is naar eigen zeggen wel de eerste die de draadloze communicatiechips van geheugen voorziet. De Samsung nfc-chips krijgen flashgeheugen ingebouwd. Volgens het bedrijf maakt dat het voor ontwikkelaars gemakkelijker om de voor de nfc-functionaliteit benodigde firmware en software te upgraden. De nfc-chips die Samsung ontwikkelde, worden niet alleen van flashgeheugen voor firmware en software voorzien; Samsung levert ook een software protocol stack mee en geeft richtlijnen voor het antenne-ontwerp voor de nfc-chips.

De chips van het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf zouden op afstanden tot tien centimeter werken en zouden, behalve bij betalingsverkeer en datatransmissie, kunnen worden gebruikt om rfid-tags uit te lezen. Bij datatransmissies zouden de nfc-chips moeten zorgen voor het tot stand brengen van een verbinding, het zogeheten pairing. Vervolgens kan de daadwerkelijke overdracht van data via bluetooth of wifi verlopen. Samsung claimt dat zijn chips twintig procent minder energie verstoken dan voorgaande modellen. Zelfs als de telefoonaccu leeg is, zouden betalingen nog mogelijk zijn.

De nfc-chips moeten in het eerste kwartaal van 2011 in massaproductie worden genomen. De chips zouden onder meer in smartphones kunnen worden gebruikt; het mobiele besturingssysteem Android 2.3 ondersteunt nfc-verkeer, zo werd onlangs bekendgemaakt.

Samsung nfc-chips

Door Willem de Moor

Redacteur

02-12-2010 • 13:48

19

Reacties (19)

19
19
11
1
0
0
Wijzig sortering
Leuk bedacht, maar dit staat allemaal nog in de ''kinderschoentjes''
Niet in Japan.
Even ter verduidelijking :)
In Japan hebben ze o.a. de Suica kaart, waarin een nfc-chip zit om te betalen voor de Tokyo metro, JR East treinen, en enkele andere openbaar vervoer (helaas niet alle). Maar je kunt er ook mee betalen bij een drankautomaat, en voor de boodschappen bij convenience stores. Daarnaast hebben Japanse telefoons ook al vaker een nfc-chip ingebouwd (hoewel ze daar ook de iPhone kennen en die heeft het natuurlijk niet). Suica heeft geen Mifare, maar Sony's FeliCa chip.
Maar er zijn wel legio mogelijkheden. Er wordt vaak gesproken over betalingen en toegangscontrole, maar wat dacht je van wifi instellingen overdragen bijvoorbeeld. Gewoon je telefoon in de buurt van je router houden en de router stuurt de wifi-gegevens naar je telefoon. Of je telefoon koppelen aan je bluetooth radio, etc.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 259970 op 23 juli 2024 12:03]

Met deze flash-chips kunnen we de huidige pin-passen mee vervangen. Betalingen via telefoon of welk ander apparaat deze chip bevat.

Ik vind het knap dat er nog betalingen kunnen worden gedaan op moment dat de accu van je telefoon leeg is. En dat over een afstand van 10 cm. Lijkt me wel dat er op een gegeven moment wel een eind komt wanneer je de accu niet oplaad.
RFID hoeft niet altijd vanuit zichzelf gepowerd te worden.
Dit wordt meestal door de reader gedaan. (Straling etc)
Anoniem: 259970 @DaveAEP2 december 2010 14:20
Maar RFID werkt altijd met 1 zender en 1 ontvanger. Een apparaat met NFC kan zowel voor zender als ontvanger werken.
Energie kan je uit de transmissie halen. Kijk maar bij de low-power transmissies tussen pasjes en een reader. Ook geen accu nodig in je pasjes terwijl hierin wel een volledige microcontroller en RF draait.
Dat is slim! Sommige mensen zijn echt geniaal.
Anoniem: 372775 2 december 2010 14:21
Waar ik alleen nog wel erg bang voor ben is het risico voor "hackers".
Een verbindingsmogelijkheid brengt uiteraard veiligheids risico's met zich mee.

Dus alle risico's vermijden is simpelweg geen verbindingen.
Maar op die manier is zelfs een ongepatchte versie van Windows XP zonder firewall of virusscan nog veilig met Internet Explorer 6.

Maargoed, bij dit soort connectiviteit wordt de veiligheid wel heel erg op de proef gesteld.
Dus alles moet wel heel erg goed doordacht worden als ze er betalingen over willen gaan laten verlopen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 372775 op 23 juli 2024 12:03]

Het kan vast ook gewoon uit, zoals Bluetooth ook uit kan.
Nice! RFID in je telefoon :) misschien kan je dan wel apps downloaden waarbij je in de trein je OV-Chipkaart langs je telefoon haalt en snel bij een langsgereden station kunt inloggen als er een conducteur aankomt :)
(en ja, ik heb daar geen bezwaren tegen aangezien ik nogal anti-OV-Chipkaart ben, is weer zo'n ding waar niet goed over is nagedacht, door onze strot wordt geduwd en daarom om de zoveel tijd kuren en ander gezeik heeft, laatst nog met connexion ;) )
Handig! Maar als je telefoon een RFID reader heeft moet het ook in de database van de GVB of NS kunnen. Die houdt bij welk pasje (nummer/ID) waar ingelogd is. Toch? RFID is toch statisch en niet dynamisch? Op het pasje staat toch gewoon een nummer waar vanuit een centrale DB je reisproduct eraan gekoppeld staat?

Als je pasje zelf een dynamische inhoud bevat dan kan het nog erg leuk worden. Volgens mij heeft de NS namelijk een gprs verbinding die de pasjes controleert bij de conducteur ofzo.
Anoniem: 69767 2 december 2010 14:01
Wel handig dat Samsung de NFC chips van geheugen voorziet, als je telefoon uitstaat etc - kun je nog steeds betalen etc.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 23 juli 2024 12:03]

Wie zegt dat? volgens mij heb je nog altijd een of andere power source nodig hoor?
Extern vanuit de lezer wellicht, stroom kan draadloos verzonden worden. ;) Daar zijn verschijnende technieken voor.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 23 juli 2024 12:03]

Grote kans dat ze deze RFID chip ook gaan gebruiken voor de Nexus S. Aangezien Eric Schmidt al bekend maakte dat Android 2.3 overweg kan met NFC-verkeer.

[Reactie gewijzigd door Froyo op 23 juli 2024 12:03]

volgens mij bedoel je Eric Schmidt.. kan me niet voorstellen dat Steve Ballmer CEO van Microsoft iets te vertellen heeft over Android, laat staan positieve woorden ;)
Pardon, was even in de war. Ik heb het gelijk aangepast. Ik bedoel inderdaad natuurlijk Eric Schmidt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.