Rijksmuseum plaatst 125.000 kunstwerken online

Het Rijksmuseum is begonnen met het digitaal tonen van kunstwerken in zijn collectie. Er zijn in totaal 125.000 werken online geplaatst, waar gebruikers niet alleen naar kunnen kijken, maar ook posters of andere afbeeldingen van kunnen bestellen en afdrukken.

Het Rijksmuseum noemt het onlineproject Rijksstudio. Gebruikers kunnen volgens het museum kunstwerken bekijken, daarop inzoomen en bijbehorende afbeeldingen gratis downloaden. Daarbij is het ook mogelijk om van een kunstwerk bijvoorbeeld tegen betaling een poster te laten afdrukken, die vervolgens wordt thuisgestuurd. Volgens het Rijksmuseum is Rijksstudio ook geschikt gemaakt voor mobieltjes met een touchscreen.

Met Rijksstudio is het mogelijk om kunstwerken op te slaan in een digitale collectie of 'studio'. Er kan ook voor gekozen worden om alleen delen van kunstwerken te bewaren of om automatisch een collectie aan te laten maken op basis van een aantal voorkeuren. De door gebruikers aangemaakte studio's kunnen openbaar worden gemaakt, zodat ze voor iedereen zijn te bekijken.

Eerder kwam Google al met een vergelijkbaar project door musea online toegankelijk te maken. De internetgigant geeft met Google Art Project online toegang tot verscheidene Nederlandse musea, waaronder het Rijksmuseum. Google heeft van het Rijksmuseum echter maar 39 kunstwerken in zijn collectie opgenomen.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

31-10-2012 • 12:53

33

Reacties (33)

33
32
26
9
0
4
Wijzig sortering
Anoniem: 415197 31 oktober 2012 13:00
Er rust geen copyright meer op de meeste afbeeldingen, dus je mag die foto's ook weer voor je eigen commerciele toepassingen gebruiken neem ik aan?

Of gaan ze flauw doen, en zeggen ze dat op de "foto" copyright rust?
Ja, dat doen ze (puntje 7).

Ik heb geen idee of dit mag. Een foto is inderdaad een nieuw werk, maar om een foto die een reproductie is van een eeuwenoud schilderij opnieuw copyright bescherming te geven vind ik zacht gezegd dubieus. Aan de andere kant is er vrij veel dubieus aan de regels rondom copyright.

[Reactie gewijzigd door silexh op 22 juli 2024 22:30]

Anoniem: 402765 @silexh31 oktober 2012 13:43
IANAL, maar ik weet dat volgens de Amerikaanse wet foto's van 2d objecten (schilderijen) die zelf copyright vrij zijn ook per definitie copyright vrij zijn. Dat betekent dat 90% van het internet (google, wikipedia, etc) hier dus schijt aan zal hebben.

Ik ben onvoldoende bekend met de nederlandse wetgeving hierover, maar het zou met niet verbazen als er een soortgelijke clausule bestaat.

3 dimensionale object (Beelden e.d.) is een heel ander verhaal.

edit: In het Verenigd Koninkrijk kan je overigens wel copyright krijgen op foto's van oude schilderijen. Was een poosje geleden nog iemand aangeklaagd die een museum collectie daar had overgezet naar wikicommons (wikipedia voor foto's). Weet niet hoe dat afgelopen is.

edit2: link https://www.eff.org/deeplinks/2009/07/eff-defends-wikipedi

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 402765 op 22 juli 2024 22:30]

IANAL, maar ik weet dat volgens de Amerikaanse wet foto's van 2d objecten (schilderijen) die zelf copyright vrij zijn ook per definitie copyright vrij zijn.
Lijkt me ook logisch: beter dat 1x iemand een goede foto maakt, dan dat er duizenden mensen met hun felle camera-flitsers de kunstwerken laten vervagen.

Edit: bovendien, beschouw een schilderij als een informatiedrager. Dan is een foto niets meer dan een kopie van de bits van het origineel. De fotograaf is de persoon die de kopie maakt, maar die geniet vanuit dit standpunt dus geen bescherming, net zo min als dat iemand die van een public-domain bestand een kopie trekt bescherming geniet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 22 juli 2024 22:30]

Het valt nog te betwisten of de fotograaf niet de intellectuele eigenaar is van de foto zelf. Het object en de foto zijn 2 verschillende zaken.

[Reactie gewijzigd door Poops_McGhee op 22 juli 2024 22:30]

[...]


Lijkt me ook logisch: beter dat 1x iemand een goede foto maakt, dan dat er duizenden mensen met hun felle camera-flitsers de kunstwerken laten vervagen.
Daarom is het ook niet toegestaan om met een flitser te fotograferen in het museum.
Anoniem: 450688 @silexh31 oktober 2012 14:17
een tweedimensionale reproductie van een auteursrechten vrij werk is zelf ook auteursrecht vrij. Dit komt omdat er sprake is van een reproductie, niet een nieuw origineel werk. Het Rijksmuseum zal op deze werken geen auteursrechten kunnen claimen. Wel gebruikersvoorwaarden e.d.
Ook al rust er geen copyright meer op betekent dat niet meteen dat je het materiaal op dat je alle afbeeldingen van deze website mag downloaden voor alle doeleinden mag gebruiken.

Je kan pas de afbeeldingen downloaden nadat je een account hebt gemaakt. Tijdens het aanmaken van het account treedt je in overeenkomst met het Rijksmuseum, dit zorgt ervoor dat je aan de voorwaarden van de download moet voldoen.

Als je hetzelfde beeld tegenkomt zonder dat je in hoeft te loggen op het systeem dan zou je het beeld wel vrij mogen gebruiken.
Zullen wel lowres plaatjes zijn waar je niks mee kunt.
Voor particulier gebruik zijn de foto's rond de 2500 pixels in maximale breedte of lengte. Heb voor mijn bureaublad enkele werken gedownload en die zijn respectievelijk 2500x2034, 2286x2580 en 2032x2500 pixels.

Prima kwaliteit dus!
Erg jammer dat ze geen API aanbieden waar ontwikkelaars mee aan de slag kunnen.
Anoniem: 450688 @MacWolf31 oktober 2012 13:56
Dit heeft het Rijksmuseum al maanden. Op opencultuurdata.nl verzamelen musea en archieven hun open datasets en API's waarmee je zelf sites als Rijksstudio kan maken.

Kijk hier voor alle beschikbare datasets: http://www.opencultuurdata.nl/datasets/

Bron: ik ben projectmedewerker van opencultuurdata
Ligt het nou aan mij of zitten er allemaal JPEG artifacts in de schilderijen als je ze bekijkt via de website?
Om de bandbreedte binnen de perken te houden, hebben we een concessie moeten doen tussen een snelle transfer en een goede kwaliteit. Bedenk dat het hele ontwerp ook op een ipad moet draaien, vaak over een slechte wifi. En aangezien het voor zo'n 125.000 beelden gedaan is, hebben we ervoor gekozen om de kwaliteit van de afbeeldingen wat terug te schroeven. De afbeelding die je kunt downloaden is overigens wel op een hele hoge kwaliteit.
Soms lijkt het er wel op, echter vraag ik me ook soms af of ik naar een artifact zit te kijken, of dat het simpel door het gebruik van de verf komt of door ouderdom (barsten etc).
Waarom niet gewoon een app ipv een website geschikt voor touchscreens? Dat lijkt mij veel handiger en gebruiksvriendelijker. Ideaal voor bezoekers van het Rijksmuseum.
Omdat een website op alle apparaten bekeken kan worden misschien? In plaats van weet ik hoeveel veschillende programma's te moeten schrijven en onderhouden voor evenzoveel versies van verschillende (mobiele) besturings systemen.
ik vind dit inderdaad een beetje belachelijk : eerst geven ze dit aan : Taco Dibbits, directeur Collecties: ‘Rijksstudio is ontstaan vanuit de overtuiging dat de collectie van het Rijksmuseum van en voor iedereen is. Om naar te kijken en van te genieten en ook om zelf mee aan de slag te gaan. In iedereen schuilt een kunstenaar!’

Met andere woorden, dit lijkt een uitnodiging om met deze beelden aan de slag te gaan, bijvoorbeeld voor mij om nonprofit collages mee te maken en op internet te plaatsen, maar wanneer je dan een download wil doen voor particulier gebruik gebruik lees je dit :

Gebruiksvoorwaarden Beeld Downloaden Rijksmuseum
Dit beeldmateriaal mag gebruikt worden voor privé – of studiedoeleinden (scriptie, lesmateriaal, werkstukken, lezingen).
Het is niet toegestaan om deze afbeeldingen aan derden te leveren, commercieel te gebruiken, te publiceren of op andere wijze te reproduceren en openbaar te maken.

WAT IS HET DAN ? Mag het of mag het niet ? Dit is op zijn zachtst gezegd misleidend. Ik vind het ook zielig dat ze dan nog zo een draconisch copyrightbeleid voeren op werken die honderden jaren oud zijn. Is dit zelfs wettelijk ?
En je dan maar uitnodigen om zelf kunstenaar te zijn, op zijn minst een contradictorisch verhaal.
En dan die claim : "Rijksstudio is ontstaan vanuit de overtuiging dat de collectie van het Rijksmuseum van en voor iedereen is" : hoe hypocriet is het dan om tegelijk de gebruiksvoorwaarden zo strikt te maken dat je de beelden bijna nergens voor kan gebruiken...
Een gemiste kans : dit had een fantastisch initiatief kunnen zijn !

[Reactie gewijzigd door MRT68 op 22 juli 2024 22:30]

Op het moment dat je een collage maakt hangt het een beetje af van hoe je dat doet: maar over het algemeen is dat niet een 1:1 reproductie van het originele beeld. Ik ben benieuwd hoe dit juridisch uitpakt, maar ik kan me voorstellen dat dat iets anders is als het reproduceren (Schilderijen uitprinten als posters en verkopen?).
Is inderdaad een beetje dat dubbele wat je steeds met collages hebt, bij mij dan ook nog eens louter non-profit

Ik blijf het een een weinig doordacht en onconsequent verhaal vinden : enerzijds is alles van iedereen en kan je met de beelden aan de slag, anderzijds reflecteren de gebruiksvoorwaarden deze uitgangspunten helemaal niet, ze lijken zelfs het tegenovergestelde te beogen.

Tja...
Lijkt me vrij logisch: de afbeeldingen zijn er voor iedereen die er prive mee aan de slag wil, voor commerciele doeleinden willen ze zelf ook geld verdienen, dan kunnen ze hun huidige collecte onderhouden en nieuwe aanschaffen.
Mooie ontwikkeling. Het is nu hopen dat meer musea hun kunst online gaan zetten. Zo kunnen meer mensen het zien en zullen er ook meer bezoekers naar musea komen, omdat ze in de collectie werken gezien hebben die ze graag in het echt willen bewonderen.
Anoniem: 478065 31 oktober 2012 13:11
Pictura heeft ook dit soort projecten, daar doen meer musea al aan mee, van de linke hobbie gelden, naar schilderijtjes afdrukken over internet.

Nu het Rijksmuseum nog gesloten is toch leuk even wat meesterwerkjes op een groot scherm bekijken thuis. Of wat 4K schermen als schilderijen aan de muur, bij een lijstenbouwer zo'n gulden eeuw lijst er om laten heen maken, moderne kunst anno 2012.
Anoniem: 126717 31 oktober 2012 13:19
En niet onverwacht:
Service Temporarily Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to capacity problems. Please try again later.
Maar ik heb even een paar minuten er doorheen kunnen bladeren, en het ziet er prachtig uit. Snel, overzichtelijk en gebruikers vriendelijk.
Een minpuntje, maar dat kan aan mij liggen, ik zag geen knop voor terug. Backspace doet de trukk natuurlijk, maar toch.
ik ben al tijdje met Google Goggles aan het testen bij schilderijen.. werkt nog niet echt goed. maar het zou me echt fantastisch lijken dat iedereen met een smartphone straks kunstkenner is..

kan de ontwikkeling alleen toejuichen
Mooi inititief om het imago van musea naar een wat hipper niveau te tillen. Dingen als de meestermatcher die schilderen bij door jouw gekozen eigenschappen zoekt zijn grappige features om door de collectie van een museum heen te gaan.

Al moet ik zeggen dat de website zelf nog wel wat verbeterd kan worden. Bijvoorbeeld op de ontdek de collectie pagina kun je een klein beetje naar beneden scrollen zonder dat je extra content te zien krijgt. Daarnaast is het geheel ook een beetje onoverzichtelijk.

[Reactie gewijzigd door WouterKvG op 22 juli 2024 22:30]

Mooi inititief om (...)
Initiatief? Ik noem dat rijkelijk laat. Het Louvre doet dit al sinds 2003.
Dan heb je de Rijksmuseum site niet goed bekeken. Online collectie info beschikbaar stellen doet het Rijksmuseum al sinds 1999, dat geldt voor heel veel musea.
Rijksstudio gaat veel verder. En er is geen groot museum in de wereld die zo'n groot aantal hires beelden vrij ter download aanbiedt.
Anoniem: 109989 @GeoBeo31 oktober 2012 19:14
Waar wij in voorop gelopen hebben: Enigma, Multinationale corporatie, Hydro dynamica, Stock markt, Telescoop, microscoop, wind gedreven zaag, duikboot, Pendulum clock, brandslang, Pyrometer, elektrocardiografie, Four wheel drive, duikboot snorkel, kunstnier, gyrator, flits paal, compact diskette, Laserdisc, Compact disc, jacht, dark matter, Holografisch principe, Quark confinement, lorentz contractie, lorentz factor, proper time, relativiteit (deels), bacteriën, fotosynthese, Saturnus ringen, Australië, new Amsterdam, storm vloed kering...

Waar wij nu bijvoorbeeld in voorop lopen is water management en lithografie systemen voor de halfgeleider industrie (het maken van Machine's die chips maken). Ook in de dance/elektronische muziek is Nederland toonaangevend..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 109989 op 22 juli 2024 22:30]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.