Rijksmuseum geeft toegang tot collectie via api

Het Rijksmuseum heeft een api beschikbaar gesteld waarmee programma's of websites toegang kunnen krijgen tot gegevens en afbeeldingen van circa honderdduizend objecten. Via de api kunnen diverse toepassingen gebouwd worden.

RijksmuseumVolgens het in Amsterdam gevestigde museum bestaat de dataset die via de api toegankelijk is objectbeschrijvingen en digitale beelden van voorwerpen en kustobjecten van de Middeleeuwen tot de late negentiende eeuw. Het beeldmateriaal wordt aangeboden in jpeg-formaat, terwijl de beschrijvingen ingedeeld zijn volgens de metadatastandaard Dublin Core.

Het Rijksmuseum zegt de api te hebben ontwikkeld om zo zijn collectie van Nederlands erfgoed beter met het publiek te kunnen delen. Ontwikkelaars die toegang willen tot de api dienen een sleutel aan te vragen. Het Rijksmuseum heeft al een aantal webapplicaties gebouwd op basis van zijn api. Bovendien is het museum ook virtueel via het Google Art Project te bezoeken.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

13-12-2011 • 18:06

18

Reacties (18)

18
18
17
2
0
1
Wijzig sortering
Leuk initiatief, maar de API output is niet makkelijk. Zo kunnen de dc:tags meerdere keren in een <record> voor komen. Voorbeeld:
<dc:identifier>RP-P-1992-35</dc:identifier>
<priref xmlns="">21</priref>
<dc:identifier>COLLECT.21</dc:identifier>
<dc:language>Dutch</dc:language>
<dc:publisher>Rijksmuseum, Amsterdam</dc:publisher>
<dc:rights>License: CC-BY. http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/nl/. Bron: Rijksmuseum, Amsterdam</dc:rights>
<dc:date>1555 - 1555</dc:date>
<dc:date>1556 - 1556</dc:date>
...
<dc:format>plaatrand: hoogte 156 mm</dc:format>
<dc:format>plaatrand: breedte 232 mm</dc:format>
<dc:format>materiaal: papier</dc:format>
...
<dc:creator>vermeld op object prentmaker: Coornhert, Dirck Volckertsz</dc:creator>
<dc:coverage>Haarlem</dc:coverage>
<dc:creator>naar ontwerp van: Heemskerck, Maarten van</dc:creator>
<dc:coverage>Haarlem</dc:coverage>
<dc:creator>uitgever: Cock, Hieronymus</dc:creator>
<dc:coverage>Antwerpen</dc:coverage>
<dc:type>prent</dc:type>
<dc:type>historieprent</dc:type>
Ik zie liever een serialized formaat als JSON met duidelijke structuur, zoals:
{
"format" : {
"plaatrand" : {
"hoogte" : "156 mm",
"breedte" : "232 mm"
},
"materiaal" : "papier"
}
}

[Reactie gewijzigd door FvdM op 24 juli 2024 21:46]

Anoniem: 56725 @FvdM13 december 2011 21:58
Een JSON search API staat op de planning voor 2012.
Of het nu XML of JSON is, je kan natuurlijk in beide meer gespecificeerd gegevens opslaan.
Het probleem van een OAI / Dublin Core API is dat deze dusdanig gestandaardiseerd/generiek is dat het heel moeilijk is om specifieke gegevens heel duidelijk terug te geven.
Ik ben benieuwd of deze API samen is gebouwd of afkomstig is van Adlib Information Systems uit Maarssen. Zij zijn de leverancier van het collectiepakket; een integratie van bibliotheek en museum applicatie inclusief webinterface. Een van de vijf marktleiders wereldwijd in de markt voor museum, bibliotheek en archiefapplicaties.

Adlib is o.a. ook de leverancier van de Rijksdienst voor Kunsthistorische Documentatie. Die dienst is erg open minded. Zie http://website.rkd.nl/Databases
Anoniem: 56725 @Batje413 december 2011 21:50
Nee de API van Adlib wordt niet hiervoor gebruikt.

De API is gebouwd op ons contentplatform (Orchard) en haalt daar zowel de collectie informatie als de beelden uit.
Aan wat voor applicaties denken ze dan? Ik kan me alleen maar een 3d wandeling door het museum voorstellen, maar als ik het goed begrijp heeft google hier al voor gezorgd.
bijv. een goede zoekmachine voor schilderijen met informatie erbij over de maker. lijkt me erg handig op school voor kunst.
Bij Google Art Project kan je maar door een fragment van het museum lopen. Wel jammer opzich. Maar wel weer leuk dat je naar buiten kunt lopen en zo verdergaan in google streetview. :)
Dit is wel een erg mooie toepassing! Zouden meer musea moeten doen. Van bijna alles is een foto in een fatsoenlijk formaat te vinden.
Vooral ook omdat een en ander onder een Creative Commons licentie wordt vrijgegeven.

Hoort natuurlijk ook zo, het is tenslotte allemaal belastinggeld, maar het is goed te zien dat het ook gebeurd.

En de API zelf lijkt ook open te zijn, want gebaseerd op OAI-PMH

Dat vele musea maar mogen volgen.
Niet alles is via belastinggeld gekocht, zelfs niet in een museum als het Rijksmuseum. Vaak zijn topstukken in handen van rijke mensen of grote bedrijven die het te leen geven aan musea.
Leuk initiatief. Hopelijk komen er sites/programma's waarmee je de .jpg's kunt downloaden. Voor het Google Art Project was een soortgelijk programma geschreven waarmee je alle afbeeldingen in Hi-res binnen kon slepen (leuk voor een canvas), maar die doet het helaas niet meer door extra beveiliging vanuit Google :(

Hier de link van dat project

/Edit: @funk-e
Dank, die kende ik niet :). Voordeel van mijn link was dat werken van andere musea ook beschikbaar waren (in veel hogere resoluties).

[Reactie gewijzigd door PetersNL op 24 juli 2024 21:46]

http://www.rijksmuseum.nl/zoeken/?focus=assets&lang=en

Als je daar een zoekterm opgeeft, bijvoorbeeld 'Van Gogh' dan krijg je alle werken van Van Gogh te zien. Als je dan doorklikt op de afbeelding krijg je hem in het groot te zien. Bijvoorbeeld het zelfportret van Van Gogh is 2034 x 2562 pixels groot.
@Batje4: (mbt RKD) en zijn actief op tweakers.net :)

Als ik dit zo lees: http://www.rijksmuseum.nl/api/uitleg, dan klinkt dit inderdaad heel erg als Adlib.
dat dit als Adlib klinkt komt omdat Adlib ook een OAI API biedt. Maar de Rijksmuseum API maakt geen gebruik van Adlib, de data en de beelden worden direct uit het contentplatform van de website geleverd.
Voor geinteresseerden in (open)cultuurdata, is het de moeite waard om aan te sluiten bij het www.opencultuurdata.nl netwerk. Hier zitten data eigenaren en coders om nog meer van dit soort dingen te doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.