Minecraft op Xbox Live meer gespeeld dan Modern Warfare 3 en Black Ops

Microsoft heeft een overzicht gepubliceerd van de games die het meest gespeeld worden via Xbox Live. Waar Call of Duty: Black Ops, Call of Duty: Modern Warfare 3 en FIFA 13 meestal het populairst zijn, wordt sinds 15 oktober de Xbox 360-versie van Minecraft het meest gespeeld.

Larry Hryb, bij Microsoft de spreekbuis voor alles wat met Xbox Live te maken heeft, heeft onder zijn pseudoniem Major Nelson de lijst bekendgemaakt van de games die in de week van 15 oktober de meeste spelers trokken op Xbox Live. De lijst, die Hryb wekelijks opstelt, wordt al maandenlang aangevoerd door Call of Duty: Modern Warfare 3, de shooter van uitgever Activision. Sinds Fifa 13 op de markt verscheen, bezet de voetbalgame van Electronic Arts de tweede plek. Sinds 15 oktober is dat echter anders. Voor het eerst zijn de vaste koplopers in populariteit verslagen door Minecraft. Microsoft meet daarbij het aantal uu's, ofwel unieke bezoekers, bepaald aan de hand van ip-adressen. Het is daarmee de eerste Xbox Live Arcade-game die een game verslaat die ook in de winkel ligt. Begin oktober maakte 4J Studios, een van de ontwikkelaars van de game, bekend dat het spel via Xbox Live vier miljoen keer verkocht is. Ook dat is een record.

Minecraft verscheen in mei voor Xbox 360. De consoleversie volgde op die voor Android, iOS en pc, de platformen waarop de game eind 2011 debuteerde. Op die platformen werd de grens van 20 miljoen gedownloadde exemplaren begin dit jaar al doorbroken. Markus 'Notch' Persson, de bedenker van Minecraft, maakte in september bekend dat hij een aanbod van Microsoft heeft afgeslagen om het bouwspel te voorzien van Windows 8-certificering. Persson maakt bezwaar tegen de gesloten aard van het nieuwe besturingssysteem en doelt daarmee waarschijnlijk op de Windows Store.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Trailer van de XBLA-versie van Minecraft.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

25-10-2012 • 16:48

39 Linkedin

Lees meer

Reacties (39)

39
37
21
2
0
6
Wijzig sortering
Bevestigt des te meer dat kleine onafhankelijke developers de toekomst hebben.
Die durven tenminste iets nieuws te proberen, in tegenstelling tot de grote jongens die elk jaar hetzelfde spel uitbrengen om de domme massa blij te houden.
Heerlijk om te zien dit :) ontwikkelaars mogen best een voorbeeld nemen aan dit soort games.

COD serie is nu zo hard uitgemolken dat het iets nieuws moet verzinnen om aan de top van meest gespeelde games wilt blijven staan op de consoles.
Welk voorbeeld willen ze nemen dan? Bedenk een uniek concept en hoop dat het succesvol wordt? Er zijn zoveel games voor Minecraft geweest met unieke, gedurfde of aparte gameplay, meer dan niveau 'indiegame' is het nooit geweest.

Enige wat hier is, een voorbeeld dat soms een uniek concept een enorme hit kan worden, maar meer ook niet.
(zoals mobiel wordfeud, drawit, etc).
Als je één les kan leren uit Minecraft dan is het wel dat graphics niet het allerbelangrijkste is maar gameplay, een feit dat sommige moderne developers nog wel eens willen vergeten...en onze 'vrienden' van EA hebben ook vaak de neiging om de verkeerde zaken te pushen dus die kunnen ook veel leren van dit relatief simpele spelletje.
Dat EA die les nog steeds niet geleerd heeft, so be it. Maar 'graphics zijn niet alles' is al jaren een wijze les, gameplay of originaliteit zijn net zo belangrijk.
ik weet het niet don't get me wrong ben ook een fanatiek minecraft speler.

maar als ik naar trailers en alles kijk en ik zie slechte graphics dan heb ik al snel zoiets van hmm wat voor outdated game is dat.

ik leg dan de link naar gerushte buggy games door B studios.
dit is in eerste opzicht natuurlijk slecht en tijdens het spelen kan dit anders zijn en de gameplay enorm goed zijn.

bij minecraft had ik ook zoiets van wat is dit voor vage slechte game.
door bijvoorbeeld de graphics. toch heb ik maar even een "test" versie geprobeerd en daarna was ik toch wel hooked en heb ik hem ook direct gekocht.

bij 50/60,- euro AAA releases verwacht je gewoon goede graphics en gameplay omdat je daar gewoon voor betaald.

helaas betaal je dan voor de software misschien maar een 20 euro en is de rest voor het bedrijf / reclame / zakkenvullers aan de top.

gelukkig weet notch wel hoe het werkt en wat hij wil en blijft hij de game uitbreiden waardoor het ook boeiend blijft om te spelen.
en een avondje minecraften met kameraden is gewoon enorm leuk om te doen vandaar ook deze cijfers lijkt mij

[Reactie gewijzigd door eehbiertje op 25 oktober 2012 22:58]

Notch staat zelf al maanden niet meer aan het roer van de ontwikkeling van Minecraft. Hij zal er zich vast mee blijven bemoeien. Maar hij is met z'n nieuwe project bezig 0x10c
Tweede (en vierde) is toch nog altijd top?
Die hele Wii susces is ht zelfde. Als casual niet , weinig gamers vrouwen en kinderen en ook de hardcore richt dan besla je een veel groter afzetmarkt dan hardcore gamers alleen. Met een lagere prijs en het gaat als broodjes over de toonbank.

Als kerel die van gore en fps games houd.
Wat is het met het gezeik over COD. Cod is de marktlijder binnen hun genre. Uitmelken nee het is eerde voldoen aan vraag en het geven van aanbod. Als je friss wilt dan is het je eigen keus om andere sucsesvolle games te pakken die onder aan in de top 10 vallen binnen het genre zoals BF3. En het buddy FPS game MoH: W. Of de vele andere FPS games.

Nou dev zien dit ook en vanuit een busness perspectief, is triple A iets wat alleen grote publishers kunnen doen met popu franchises and IP. Maar niet elke AAA titel of retail game is sucsesvol. De gross juist niet en altijd kans op een flop. En dat doe niet graag met grote capitalen. De mobiele markt is savet en makelijker in te stappen en meer vrijheid dan onder verstikkende contract van grote publisher.
Dus er zijn nogal wat studio die retail markt verlaten en richten op kleinere games.

Maar net zoals MMO zo sexy lijkt als melkkoe, wow sucses is een extreme uitzondering. Floppen juist niet.
Mincraft is grote uitzondering, want door de lage instaps zijn er door heel veel studiootje groot en klein en de veel kortere productie cycle een overvloed aan games dus heel veel concurentie.
Floppen is daar ook net zo veel en veel grotere kans op. Omdat men daar met hun game idee ook grotere risiko nemen. En er veel meer kleine games uitkomen dan retail en triple A is nog minder titels

Als BF3 er niet was speelden wij nog steeds CoD.
Van angry burds en mincraft is gewoon mijn ding niet.
Mijn ipad bijvoorbeeld gebruik ik niet als game platform.
Ik vind dit eigenlijk wel mooi. Een indie game waar je alleen met vierkante blokken dingen kan bouwen in een grafisch verschrikkelijk uitziende wereld verslaat even de AAA games zoals MW3 in spelersaantal. Budget zegt dus ook niet alles over een game. Een goed concept, goede gameplay en een f*ck geven om je spelersbasis doet al wonderen. ;)
Ik vind dit ook prachtig. Speel minecraft al sinds de alpha en nog geen enkele game heeft me zo lang geboeid als Minecraft.
De gameplay is gewoon geniaal en het concept ook. Graphics was ik in het begin heel erg sceptisch over maar al snel viel het me niet eens meer op.

Gewoon prachtig om te zien dat een "simpele" game zoals Minecraft al die AAA spellen in spelersaantallen verslaat. Chapeau Mojang!
Ik denk eerder dat de populairiteit gelijk met het kuddedier-gevoel een grotere rol speelt. En tja, als je voor €5 bij 'closer' bij je vrienden kan horen, ga je eerder overstag.
Mincraft trekt gewoon een heel breed publiek, dus ook vrouwtjes en gay en hippies etc en elke andere demographic groep, die niks van violant games zoals het fps genre met oorlogs thema moeten hebben. Die hebben vaak ook niks met sport games.
Die 3 AAA games verslaan ook al die andere AAA games. Casual games beslaan gewoon een heel groot publiek inclusief de breed scala gamende hardcore spelers. Die afzet markt is dan enorm groot.

Dus de potentie om als kleine titel niet alleen de andere kleine games te verslaan maar ook de grote triple A is gewoon groot. Ook de prijs doet wonderen.
Ergens toch wel een hypocriet of niet? Waarom wel het gesloten eco systeem van de xbox 360 maar niet het gesloten eco systeem van windows 8 store?

Als je iets aan biedt op de windows 8 store betekent toch niet dat je geen gewone installer meer kan aanbieden?
Het enige wat je doet is een markt aanboren waarbij potentieel ook de tablets op ARM bij horen?
Notch is daar dan ook door veel mensen sterk op aangesproken, vooral omdat hij 'express' zo publiekelijk MS te kakken zet terwijl, zoals je ziet, de samenwerking met MS op XBL hem geen windeieren legt.

Sowieso is het vreemd dat hij zich uit spreekt tegen gesloten stores, naast de Xbox is Minecraft ook beschikbaar in de stores van Apple en Google.
Ook grote devs klappen soms uit de stoel door MS en console certivisering en breede eisen pakket, triple AAA en kleine inie games hebben daar allemaal last van. Maar als je sucsesvol bent durf je wel uit de stoel te klappen.
Als je geen kas kraker hebt dan kan MS je ook tegen werken.
Als sucsesvolle dev heb je meer weerwoord tegen pulishers en platform firmas.
Minecraft zit wel in de Xbox store omdat het anders niet kan worden gespeeld op de console. Idem. met de App Store van Apple. Op Windows kan men het spel gewoon downloaden via hun website.
Voor Windows RT tablets zal het toch echt via de store moeten (en zonder java denk ik zelfs). En als hij tegen gesloten systemen is zou hij geen onderscheid mogen maken tussen consoles en het dus echt multiplatform moeten uitbrengen :).

[Reactie gewijzigd door MClaeys op 25 oktober 2012 19:58]

Anoniem: 448639
25 oktober 2012 16:52
" Het is daarmee de eerste Xbox Live Arcade-game die een game verslaat die ook in de winkel ligt."

Je kan me toch moeilijk vertellen dat het tot deze week geen enkele retail game versloeg op dit vlak.
Retail game die Xbox- Live Arcade is, dus niet MW3 of Fifa13 :)
Bij minecraft gaat het gewoon om je fantasie, en alles wat je ermee kan doen
En ik snap de game nog steeds niet haha. Volgens mij val ik buiten de doelgroep ;) Heb hem wel aangeschaft op XBL maar was er binnen een uur op uitgekeken. Valt gewoon niets te doen.
Je moet ook de PC versie hebben, die is veel uitgebreider. Gewoon lekker iets bouwen.
Dat kan inmiddels op de Xbox versie ook, en ze blijven updaten tot ze gelijk loopt met de pc versie :) Het zal nu nog wel even duren tot een volgende update denk ik, de creative mode was de grootste update.
Microsoft meet daarbij het aantal uu's, ofwel unieke bezoekers, bepaald aan de hand van ip-adressen.
Rare manier, ik speel het dagelijks wel een uurtje, dus men telt me dagelijks opnieuw (elke dag nieuw IP-adres. We loggen toch in met een account? Waarom dan niet op die manier loggen o.O?
Persson maakt bezwaar tegen de gesloten aard van het nieuwe besturingssysteem en doelt daarmee waarschijnlijk op de Windows Store.
Maar met iOS en Android heeft hij geen problemen, wat is het verschil?
Rare manier, ik speel het dagelijks wel een uurtje, dus men telt me dagelijks opnieuw (elke dag nieuw IP-adres. We loggen toch in met een account? Waarom dan niet op die manier loggen o.O?
Doen ze ook:
Unique user
From Wikipedia, the free encyclopedia

According to IFABC Global Web Standards, a unique user (UU) is "An IP address plus a further identifier.
Oftewel een IP-adres + Xbox LIVE account is 1 unieke gebruiker.

Het is dus niet zo dat je waneer je even later bij vrienden met jouw account inlogt je als een nieuwe unieke gebruiker meetelt omdat je IP adres anders is.
Dit gaat niet over de mobiele variant, maar de Windows Store die je in Windows 8 moet gebruiken (pc variant dus)
Zal u een tip van de sluiter oplichten.
In deze duplo variant is het de bedoeling om de draak te verslaan.
bij de pc versie ook het "uiteindelijk doel" Maar het grootste doel is gewoon lekker bouwen, survivallen en je fantasie de vrije loop laten :).
En als je echt te veel tijd over hebt een CPU bouwen en gebruiken.
Er is een draak in minecraft?!?!

LOL. Zoveel uren gespeeld, zoveel wiki's gelezen en dit is het eerste dat ik ervan hoorde. :)
Ik ben helemaal fan van minecraft,
en ik vind het well verdient voor de makers en het Mojang team.

Veel mensen begrijpen de game niet, maar het is een zeer uitgebreid spel :)
Het enige wat je kan tegenhouden in minecraft is je eigen fanatasie, je maakt de game zelf zo goed als je wilt.
nice, paar maanden terug door de arcade versie verslingerd geraakt aan MC. ondertussen speel ik op de pc. ik houd van de ongekende vrijheid, want het uitgebreid bouwen kan me helaas niet bekoren.
Ik ben een paar maanden geleden bewust gestopt met Minecraft omdat ik er anders te veel tijd in zou steken, maar voor mij was juist de combinatie van de twee het magische...aan de ene kant proberen om allerlei grote bouwwerken te maken maar dit aan de andere kant wel gewoon in 'survival mode' doen zodat je tegelijkertijd je materialen moet verzamelen en vijanden van je bouwwerken weg moet houden.

Het maken van zo'n uitgebreid bouwwerk is tijdens het bouwen niet altijd even leuk, maar als je dan de laatste steen legt en je bouwwerk is af dan geeft dat echt wel een kick :D

[Reactie gewijzigd door Cronax op 25 oktober 2012 17:43]

MW3 is ook wel een beetje op het einde van z'n looptijd. Ben benieuwd of hij in de komende maanden Halo 4 en Black Ops 2 zal kunnen verslaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee