Amazon financiert dat ding deels inderdaad uit de eigen pocket om zo een extreem lage instapprijs voor de hardware te kunnen genereren. Ze gaan er dan van uit dat doordat hun ecosysteem rond hun winkel en de ervaring daarbij aanzet tot flink wat aankopen die dat verlies kunnen compenseren en zelfs omzetten in een winst. Amazon is één van de weinige concurrenten die makkelijker zoiets kunnen doen, omdat hun hele core business de winkel is.
Dat is ook geen rocket science, maar dat model hanteert Apple niet. Apple heeft de iPad wel expres zeer scherp in de markt gezet. Dat is dan ook iets waar alle concurrenten zich volledig op stukbijten. Die andere producten zijn simpelweg zo duur, omdat het niet zo goedkoop is om alles te ontwikkelen in de korte tijd die er maar is om de markt bij te proberen te houden (van R&D tot logistiek).
Dat is dus wél rocket science. De manier van zaken doen op operations vlak, waarop Apple in de afgelopen 10 jaar, met Tim Cook aan de leiding, zichzelf heeft ontwikkeld tot een gigant, zo niet dé gigant.
Deze quote las ik een tijd geleden daarover en is denk ik iets wat enorm "on the money" is. Het hele stuk is interessant leesvoer trouwens.
So let’s be lazy for a second here, and attribute all of Apple’s success over the past 15 years to two men: Steve Jobs and Tim Cook. We’ll give Jobs the credit for the adjectives beautiful, elegant, innovative, and fun. We’ll give Cook the credit for the adjectives affordable, reliable, available, and profitable. Jobs designs them, Cook makes them and sells them.
It’s the Jobs side of the equation that Apple’s rivals — phone, tablet, laptop, whatever — are able to copy. Thus the patents and the lawsuits. Design is copyable. But the Cook side of things — Apple’s economy of scale advantage — cannot be copied by any company with a complex product lineup. How could Dell, for example, possibly copy Apple’s operations when they currently classify “Design & Performance” and “Thin & Powerful” as separate laptop categories?
This realization sort of snuck up on me. I’ve always been interested in Apple’s products because of their superior design; the business side of the company was never of as much interest. But at this point, it seems clear to me that however superior Apple’s design is, it’s their business and operations strength — the Cook side of the equation — that is furthest ahead of their competition, and the more sustainable advantage. It cannot be copied without going through the same sort of decade-long process that Apple went through.
http://daringfireball.net/2011/09/new_apple_advantage
Het is trouwens meerdere malen bewezen dat je nooit voor 1000 euro minder zoiets in elkaar kan zetten thuis (ook al is dat bedrag vast gekscherend bedoeld). Een iMac is wel duurder, maar probeer het maar eens na te rekenen. Uiteindelijk denk ik dat je zo'n 20%-30% max zal verschillen, best wel wat natuurlijk, maar blijkbaar voor veel mensen te overbruggen door op andere vlakken goed werk te leveren.
Dat andere spulletjes zo vreselijk duur zijn is dus ook meer in the eye of the beholder. Dat ze meer marge pakken op hun eigen shops, dan via retailkanalen als Mediamarkt, Best Buy en Walmart, is ook niet zo raar lijkt me. Dat is weer zoiets wat Tim Cook goed heeft uitgedacht, maar ook iets wat bij andere bedrijven met eigen shops terugkomt.
Dat ze veel onderdelen inkopen bij oa Samsung betekent ook dat Samsung ervoor moet kiezen om éérst aan Apple uit te leveren (contractueel bepaald) dan dat ze dat voor hun zelf kunnen gebruiken. Het is zelfs zo erg dat Apple zoveel productie kan inschalen dat een fabriek misschien alleen voor Apple bezig is. Op het moment dat ze dan de productie terugschalen, omdat Apple aangeeft iets minder onderdelen nodig te hebben (zoals best vaak gebeurt; ook een tactiek van Apple), is die productiecapaciteit tot dan dus wel ingeschaald voor Apple, maar komt het ineens vrij, wat de planning overhoop schopt. Niet een gigantische tactiek, maar alle kleine beetjes helpen om de concurrentie dwars te zitten. Samsung kan dus idd goedkoper die schermen voor zichzelf maken, maar dat zal natuurlijk nooit tientjes schelen op het eindbedrag.
Wat ook helpt is dat Apple de prijs heeft bepaald, wat een consument voor zo'n product verwacht te moeten betalen. Een concurrent zou dus wel gek zijn om er extreem onder te gaan zitten met een gelijkwaardig product. Dat is marge die je niet zo maar terugkrijgt. Dus goedkoper is wel mogelijk, echter voor winstmaximalisatie, zal daar niet voor gekozen worden. De prijs zal zo dicht mogelijk bij die van een iPad liggen als dat ze kunnen verantwoorden naar de klant.
[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 23 juli 2024 03:16]