Spotify opent mogelijk deze week zijn deuren in België

Spotify zou op korte termijn zijn streaming-muziekdienst in een drietal Europese landen willen aanbieden, waaronder België. Mogelijk zal het bedrijf nog deze week de opening in België aankondigen. In Nederland is Spotify al 1,5 jaar actief.

De geruchten over een op handen zijnde opening van Spotify in België zijn afkomstig van de website PaidContent. De streaming-muziekdienst zelf wil alleen kwijt dat het 'zo snel mogelijk' in België, Oostenrijk en Zwitserland zijn muziekdienst - zowel gratis als via een abonnementsmodel - wil gaan aanbieden.

In juli gingen ook al geruchten de ronde over een snelle lancering van de Zweedse muziekdienst. Daarbij zou Spotify hebben onderhandeld met Belgacom en Telenet over een mogelijke exclusieve overeenkomst. Ook zou een deal zijn gesloten met auteursrechtenwaakhond Sabam.

Spotify, dat sinds mei 2010 voor Nederlandse gebruikers toegankelijk is, vergroot zijn internationale bereik in hoog tempo. Het bedrijf wil ook in Duitsland, Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore en Hong Kong zijn muziekdienst openstellen. Een termijn daarvoor is nog niet genoemd. Verder is Spotify actief op de Amerikaanse markt.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

14-11-2011 • 17:05

83 Linkedin

Submitter: DinX

Lees meer

Reacties (83)

83
82
53
8
0
12
Wijzig sortering
Ik kijk hier echt al heel lang naar uit!
Vandaag toevallig nog eens gecheckt en op het forum stond al een vermelding dat Belgium aan de lijst van Premium landen is toegevoegd.

"Spotify Premium is available in Austria, Belgium, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Italy, The Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Romania, Sweden, Switzerland, Spain, the UK and the US."

Bron:
http://www.spotify-forum.com/what_is_spotify.php
Spotify was zes maanden geleden een geweldige dienst, nu trekken steeds meer labels hun muziek van Spotify af (pas Century Media nog) en heb je verplicht Facebook nodig om een Spotify account aan te maken. Spotify stelt je Facebook vervolgens in op een manier dat alles wat je luistert direct op je Wall gepost wordt (de opt-out methode, je moet Spotify handmatig blokkeren).

Desondanks heb ik nog een 'oude' Spotify premium account (zonder Facebook-koppeling) waar ik redelijk tevreden over ben, de iPhone app heeft af en toe nog wel een bugje en de beloofde iPad/Tablet app is er na anderhalf jaar duwen en trekken nog niet. Het overgrote deel van mijn muziek staat er op, voor die €10 euro per maand is het een prima alternatief voor downloaden, maar het is verre van perfect. Het is mooi om te zien dat ze uitbreiden naar andere landen, als ze maar niet vergeten om orde op zaken te stellen en eens wat tijd vrij te maken voor support en ontwikkeling ipv marketing en Facebookintergratie.

[Reactie gewijzigd door donny007 op 14 november 2011 18:34]

Probleem is dat de artiesten ontdekken dat Spotify wel een geweldig businessmodel voor henzelf, de adverteerders en de luisteraars heeft, maar dat de artiest er met 1/10e cent per playcount zo goed als niets mee verdient. Een succesvolle metal act op Century Media verkocht tien jaar geleden nog 20.000 CD's a 10 euro (groothandelsprijs), en hield daar uiteindelijk na aftrek van promotie, productie, fysieke doosjes en boekjes, punten voor de producer, label en management zo'n drie euro aan over. Om net zo'n bedrag te verdienen met Spotify luisteraars heb je 60 miljoen (!!!) playcounts nodig. De meeste bands krijgen niet meer dan een paar duizend playcounts, en krijgen dus hooguit een tientje uit Zweden overgemaakt. In feite is je muziek op Spotify zetten gelijk aan het gratis weggeven. Als je een amateur bent en muziek als hobby maakt zonder ooit iets terug te willen verdienen dan is dat prima, maar als je je brood probeert te verdienen met het verkopen van je muziek moet je iets anders gaan doen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 15 november 2011 14:18]

Spotify werkt al in belgie sinds dit weekend !!!

duidelijker kan het niet zijn. het is gewoon nog niet officieel bekend gemaakt en de webpagina is niet aangepast, je wordt namelijk geredirected naar de coming soon pagina

Hoe er aan geraken ??!!!

probeer een onbekende pagina fout melding te veroorzaken bij spotify.com zodanig dat je niet wordt omgeleid naar de coming-soon pagina bijvoorbeeld: http://www.spotify.com/usen

eens je de full website hebt, ga je naar de download pagina.
installeren maar, uw facebook login toepassen, en streamen maar ;)

cheers
Ik heb een 1GB datalimiet voor m'n mobiel. Ik vraag me af of Spotify Premium voor mij gaat werken. Ik heb het net een maandje en zit na 3,5 week al over de 1GB heen :S
Je kunt ook gewoon via WiFi je muziek syncen met je telefoon. Dan wordt de muziek dus offline beschikbaar en hoef je geen mobiele verbinding te gebruiken :)
(dat werkt wel alleen met Premium, het duurste abonnement dus)

[Reactie gewijzigd door Intrepidity op 14 november 2011 18:11]

Premium heb je sowieso nodig als je de mobile client wilt gebruiken.
Ik luister veel 22tracks(.com)
Ook een data limiet, nog nooit over de 1 gb geweest. Kijk je veel YouTube?
Anoniem: 264902
@Ids_me15 november 2011 10:36
Via TinyShark haal ik met 1 gig slechts een aantal dagen (als ik dit als walkman gebruik)
Nadeel, je kunt alleen nog registreren met een Facebook account. Je moet dus op Facebook, of je wilt of niet.
Ik zit achter een proxy en kom niet op de .be site, staat dat er echt of is het optioneel? Ik weet dat je je facebook account kan linken met spotify maar gebruik dat zelf niet en heb gewoon een apart account bij spotify zelf.
edit: http://getsatisfaction.co..._spotify_without_facebook
Tegenwoordig dus wel een vereiste.. gelukkig had ik al een account.

[Reactie gewijzigd door bite op 14 november 2011 18:53]

ik wil niet, dus geen spotify voor mij.
Dan maak je toch een fake account. :z
Ook geen oplossing voor mensen die facebook gewoonweg niet vertrouwen ivm tracking enzo.
En wat maakt dat dan uit als je een fake account hebt?
Dat is dan inderdaad de consequentie.
ik heb spotify reeds geinstalleerd.
en je kan in de instellingen uitschakelen dat hij naar je facebook gegevens stuurt.
precies daarom heb ik geen spotify
jet leek me wel handig maar ik heb en wil geen facebook
Ik kan het iedereen aanraden, 't kost me €10 p/m maar heb nooit meer omkijken naar m'n muziek! Heerlijk!

Ook de mobile app werkt wel lekker.
Behalve dan dat sommige artiesten er niet op te vinden zijn. (bv. Pink Floyd en Arcade Fire)
Nummers die je niet op Spotify kunt vinden kun je, zoals je dat het liefst deed, bij je favoriete (web)winkel kopen. Moet je daarna voor die nummers wel de opslag regelen en zorgen dat je op ieder device een kopie hebt etc.

Anyway, veel mensen denken dat het of het één is of het ander. Dat is natuurlijk onzin.

Spotify is een prachtige aanvulling die in ieder geval voor een stuk of 8 miljoen nummers een hoop gedoe uit handen neemt. En dat allemaal voor vier biertjes in de kroeg per maand.

[Reactie gewijzigd door Whatevar op 15 november 2011 10:51]

Tja, ik vind het toch echt een bummer dat bepaalde artiesten gewoon zo stubborn zijn en niet op Spotify willen. En het dan vreemd vinden dat mensen illegaal gaan downloaden. Niet dat ik illegaal downloaden wil goedpraten, maar als platenlabel/muzikant moet je wel even nadenken.

Vroeger, voordat downloaden goed en erg makkelijk ging kocht ik niet echt vaak CD's. Hedentendage koop ik volgens mij misschien maar nét iets minder CD's dan toen, maar download ik wel regelmatig van 'illegale' bron.

Nudat ik een 10-euro abonnement heb bij Spotify wil ik graag gewoon alle (in alle redelijkheid natuurlijk) muziek kunnen luisteren die ik wil. Als een artiest dan om een of andere (domme) reden niet op Spotify wil staan, hoop ik toch wel dat ze begrijpen dat mensen dan toch een beetje richting het downloaden worden gepusht?
Als je het vanuit de artiest bekijkt: minder dan 1/10e cent per afgespeeld nummer krijgen terwijl Spotify miljoenen verdient - dat vinden ze misschien wel te weinig.
doe dat 8miljoen maar x2 :)
Werkt inderdaad zeer goed, alle muziek wanneer je wilt en waar je wilt. Zou het nog wel graag op mijn tv zien maar dat gaat vast komen.
Wat mij betreft is dit de vervanging van cd's, ik wil die dingen helemaal niet.
Helaas staan er dan weer niet bands op als AC/DC, Metallica, Rammstein... wat voor mij toch wel mijn meest geluisterde bands zijn.
Ook verdwijnt er steeds meer muziek. Onlangs nog Turisas, Van Canto, Alestorm. Een tijd geleden ook bepaalde nummers van de soundtrack van Inception.

Daarnaast ben ik ook wel blij met Spotify omdat het toch weer veel andere muziek bevat die ik ook graag luister.
Vreemd dat ik die er dan toch tussen heb staan...
Vaak worden de nummers lokaal van je computer uitgelezen, deze komen dan ook in Spotify te staan.
Dan moet je klagen bij de platenmaatschappijen. Zij zijn de entiteiten die ineens nummers of complete catalogi van Spotify verwijderen.
CD's klinken bij mij toch stukken beter dan een Spotify nummertje.. En CD's staat toch veel mooier op je kast dan boeken of fotos.. :P
Als premiumabonnee kun je streamen in 320 kbps, dat zou voldoende moeten zijn. De bottleneck zit voor veel mensen in de afspeelapparatuur: goedkope plastic computerspeakertjes, brakke geluidskaart aangesloten op stereo. Als je je computer via optisch of coax digitaal aan weet te sluiten op je gewone audioapparatuur heb je niet zoveel te klagen hoor.

En dan wat lp-hoezen aan de muur om te pronken met je goede muzieksmaak... ;)

[Reactie gewijzigd door DJ Henk op 15 november 2011 07:43]

Mm zal bij mij niet liggen aan de apparatuur. Toch hebben CD's een stuk voller geluid.
En ja, dat vind ik wel aardig ja ;)
Anoniem: 404113
@Cadish15 november 2011 08:07
Of een WD TV LIVE
Of een WD TV LIVE HUB
Daar zit nog een staartje aan.

Je herinnert u vast nog de geruchten op telenet of belgacom exclusive.
wel dat gaat omtrent niet het feit dat ze alleen op hun netwerk gebruik mogen maken van spotify het gaat erom welke digitale tv provider het ga mogen gebruiken in hun setup box
opzich heb je gelijk.. maar als je een bepaalde "underground" muzieksmaak hebt is spotify dus niets helaas aangezien het muziek wat je dan wil luisteren enorm slecht tegenvalt...

ik hou het mooi bij mijn eigen verzameling (die ik desnoods zelf wel via internet laat streamen op mijn phone)


maar mooi dat de mensen in belgie waarschijnlijk ook binnenkort spotify krijgen :)
Het werkt inderdaad goed, heb al maanden (geen idee hoe lang) een abo en verbaas me er over dat het nu pas in Belgie mogelijk wordt en dan eigenlijk niet eens 100% zeker is?
Wat een gezever om die auteursrechten.. wil je er voor betalen doet men nog moeilijk.. voor elk land apart een iets overeen zien te komen.. Jammer ook dat er ondanks dat toch bepaalde nummers en albums niet beschikbaar zijn maar wel knap dat ze het van de grond hebben gekregen.

[Reactie gewijzigd door bite op 14 november 2011 18:41]

Of je neemt een kpn alles in 1 verbinding en dan krijg je het gratis. Alleen bij het extra en premium en zilver en gold bij glasvezel.
tot ze failliet gaan en je na 2 jaar 240€ in de vuilbak hebt gesmeten aan het huren van muziek :/
Hoezo in de vuilbak gesmeten? Je hebt dan toch 24 maanden muziek geluisterd en er bestaat voorlopig nog geen technologie om je dat genot met terugwerkende kracht te ontnemen en je herinneringen eraan uit te wissen.

Je hebt dan weliswaar geen nieuwe CD's in je collectie, maar dat was juist de reden om Spotify te gebruiken. Als je wel CD's had gekocht, had je met dat geld ongeveer 10u muziek kunnen kopen (en luisteren en opnieuw luisteren en opnieuw luisteren en ...). Hier ben je wat er ook gebeurt veel minder de sigaar dan als je wat voor DRM spul dan ook koopt, dat dan op je volgende mediaspeler van het foute merk weer niet ondersteund wordt.
Dan ga je toch bij de concurrentie. Deezer gaat samenwerken met Belgacom, Telenet komt ook met een streaming dienst en Simfy.be is al beschikbaar.

Dat is gewoon een ander business model. Je neemt een dienst in plaats van singles of cd's te kopen. Sta je het niet aan, ga je naar een andere provider.
Alleen er is 1 probleem met die app. Als ik eigen muziek (zoals 21 van adele) op mijn pc heb staan en ik sync dit met de app, dan zijn die nummers opeens niet beschikbaar als ik buiten het bereik kom van mijn wifi router. Dan moet ik ze opnieuw syncen om ze weer te kunnen luisteren waarna het probleem zich herhaalt.

De applicatie op de PC heeft weer het nadeel dat je niet in de apllicatie kan kiezen welke soundcard of speakers je wilt gebruiken. Ik kan dus niet spotify over mijn hifi set laten lopen en dan een game over mijn pc boxxen, behalve als de game een mogelijkheid heeft tot het kiezen van de soundoutput natuurlijk (Starcraft 2 heeft bv deze optie wel).

Voor de rest werkt het allemaal als een zonnetje.
Hopelijk regelen ze ook een dealtje met Telenet en Belgacom dat het niet van de datalimiet afgaat. Anders is het streamen zo afgelopen.

Iemand enig idee hoeveel data Spotify er doorheen jaagt in pakweg een uurtje?
Afhankelijk van de bitrate, op basis van 128kbps zou het op 56,25MB per uur uitkomen denk ik?
Dat hangt af van de kwaliteit van de nummers. Spotify hanteert drie kwaliteiten: 96, 160 en 320 kbps.

http://www.spotify.com/nl/help/faq/tech/codec-quality/

Als je pech/geluk hebt stream je in een uur dus +/- 150 MB.
Dat kan redelijk oplopen, Spotify werkt namelijk via p2p. Beter gebeurt er dan ook een keer wat aan die datalimieten, want dat lijkt helemaal nergens op. Daarnaast zouden de geboden snelheden eigenlijk ook (flink) wat omhoog moeten tegen dezelfde prijs.

[Reactie gewijzigd door Commendatore op 14 november 2011 17:48]

Uh.. Spotify werkt niet met P2P, maar gewoon met een centrale server..
Great! Dan trekt-ie ook nog eens de router onderuit in ons studentenhuis. :'(
Gefeliciteerd zuiderburen! :)

Ben zelf ook erg benieuwd maar wil de pro versie voor op mijn mobiel, hopen dat KPN snel de beloofde premium codes gaat verschepen...
Lijkt me op je mobiel toch niet echt handig met die nieuwe datalimieten? Of kan je lijsten preloaden via WiFi?
Met Spotify Premium kun je de muziek offline beluisteren door het eerst te downloaden. Dat kun je dus op een WiFi netwerk doen. Hoewel dit vast niet de bedoeling is van KPN. Dit willen ongetwijfeld veel geld verdienen met mensen die hun datalimiet overschrijden.
Spijtig genoeg lijkt mij dat de intentie :/
Eindelijk!
Maar als je nu in de auto wil luisteren via usb, dat is niet mogelijk zeker? Dan moet je een jack input hebben om zo via je mobiele app te luisteren.
Of de muziek kopen via Spotify en vervolgens de muziekfiles op je stick zetten, maarja, dan is het hele abonnementsprincipe weg.
Plus een unlimited account. (€9,90,- per maand)
Super cool voor de belgen dat er ook voor jullie een legaal alternatief bijkomt.

Wel vind ik het een beetje raar, vroeger konden we alleen maar luisteren wat de platen maatschappijen wilden dat we luisteren.

Toen kwam internet, met Napster enzo, en we konden luisteren wat we wilden, ook spul wat je niet in Nederland kon kopen.

En nu gaan we 10 euro per maand betalen om ons weer door de platen labels te laten voorschrijven wat we kunnen luisteren.

Spotify, the legal step backwards.
Inderdaad, Spotify wordt ons opgedrongen voor tien euro per maand! Voor je het weet kunnen we niet meer zelf denken. Waar zal het eindigen...

Echt bizar dat tenminste zeven mensen het nog informatief vonden ook.

[Reactie gewijzigd door Whatevar op 15 november 2011 00:00]

Nee, maar als legaal alternatief is het muziek aanbod beperkt tot de labels die meedoen en tot de artiesten die mee willen doen, natuurlijk is dat logisch. Voor de labels geldt zelfs dat alleen de muziek gebruikt mag worden die ooit een keer hier is uitgegeven.

Als je dus alleen naar de radio luistert en een Spotify account hebt, dan zal je nooit in aanmerking komen met muziek waarvan de industrie niet wilt dat je het luisterd.

Dus hoewel internet wereldwijd is, worden we nog steeds in hokjes en landjes geplaatst. Dat vind ik triest ja.
Wat een ongelooflijke onzin! Hoeveel Zweedse bands ken jij? Loops anders een naar de FRS en tel ze dan eens. Als je er 5 kan vinden heb je goed je best gedaan.

Ga maar eens naar 'top lists' en kies dan maar voor Zweden, Noorwegen of wel land dan ook. Die muziek kun je gewoon allemaal beluisteren. Spotify doet voor mij nu wat Naster in 1999 voor mij deed. Je kunt snel naar veel muziek luisteren welke je nooit zomaar zou kopen.. Via bittorrent en usenet trek je vaak complete albums naar binnen en dat is toch minde gemakkelijk naar nieuwe muziek zoeken.

Daarnaast is het hardcore tijdperk op de radio al lang voorbij en toch kun je veel nummers van Neophyte, Evil Activities, Outblast, Angel First, etc allemaal terug vinden. Zowel oude als nieuwe tracks.

Het kan ook zijn dat andere landen onderdeel zijn van de premium dienst en dat het gratis abonnement inderdaad een aantal beperkingen heeft..
Dus als het gratis en illegaal is, is het goed voor jou?

Je bent nooit gebonden geweest aan de platenmaatschappijen, nu niet en vroeger niet. "In mijne jongen tijd" kochten we CD's rechtstreeks van de lokale bands, of werden we vrienden met de uitbater van de plaatselijke metalplatenzaak die wat imports kon regelen, of we deden aan tapetrading. Me thinks dat jij gewoon een beetje krenterig en lui bent en je muziek wilt zonder er een rotte frank voor te moeten betalen en zonder ervoor uit je zetel te komen. Beetje unfair, nietwaar?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee