Biostar toont X79-moederbord

In navolging van legio andere moederbordfabrikanten heeft ook Biostar zijn eerste moederbord met de X79-chipset getoond. Biostar brengt het moederbord onder in zijn TPower-serie en zou zich met het bord vooral op overklokkers richten.

Het Biostar TPower X79-moederbord is voor X79-begrippen vrij sober uitgevoerd. Waar de meeste moederborden met de X79-chipset voor Sandy Bridge E-processors van een groot aantal features zijn voorzien, lijkt Biostar met zijn bord de kunst van het weglaten te beoefenen. Het bord is uitgerust met slechts vier geheugenslots voor ddr3-geheugen met snelheden tot 2400MHz, en zeven sata-poorten, waarvan er zes sata-600 zouden zijn.

De TPower is voorzien van twee pci-express-x16-slots die de 3.0-standaard volgen; een derde x16-slot is gecertificeerd voor versie 2.0. Verder zijn twee x1-slots en een pci-slot aanwezig, en heeft het moederbord een gigabitnetwerkaansluiting, audioaansluitingen, een esata-poort en zes usb 3.0-poorten, en een header voor nog eens twee poorten.

Een achtfasige DuraMax-vrm levert de spanning en extra connectors leveren voldoende prik voor overklokkers. Een post-led en powerbuttons ronden de featureset van het TPower-bord af, maar prijzen zijn nog niet bekend.

Door Willem de Moor

Redacteur

03-11-2011 • 12:01

25 Linkedin

Reacties (25)

25
25
21
1
0
2
Wijzig sortering
Zo heel karig vind ik deze nog niet. Genoeg bordjes die met 4 DDR3sloten komen, zodat het op ATX blijft passen (bij 8 sloten ontkom je bijna niet aan een EATX formfactor).

Verder lijkt het bord alles te hebben, misschien een SATApoortje minder, maar zo heel spartaans is het bord nu ook weern iet.

Ik vind de kleurstelling een beetje outdated, maar goed, genoeg mensen die daar weinig waarde aan hechten. Wel apart dat de VRM heatsink verbonden is met de heatsink op de PCH. DAt zie je niet zo heel vaak (omdat het toch een flinke afstand is). Ik heb zo het vermoeden dat ze dat gedaan hebben om van die fan af te zijn, die veel fabrikanten wel implementeren op de heatsinks.
Nee, inderdaad. Ik ben juist wel te spreken over een bordje dat wel high-end is qua kwaliteit, maar niet in kwantiteit. Ondersteuning tot 2400 MHz met 4 bankjes heb ik liever dan 1600 MHz op 8 bankjes. Ik heb er in de praktijk nog nooit meer dan 4 gebruikt (in een reguliere/game-pc dan :)). Hetzelfde geld voor sata poorten (vrijwel allemaal sata-600), usb-poorten (6+2 maal 3.0).

Ongetwijfeld zijn er mensen die meer aansluitingen willen/nodig hebben, maar ik denk dat hier zeker een markt voor is als je met "less is more" een dergelijk bordje voor een nette prijs op de markt kunt brengen.

[Reactie gewijzigd door Masterlans op 3 november 2011 12:18]

quote: TERW_DAN
Zo heel karig vind ik deze nog niet.
quote: Artikel
zeven sata-poorten, waarvan er zes sata-600 zouden zijn.
Meestal zijn veel van de SATA-poorten op Intel borden nog SATA-300 toch? Dan vind ik dit juist lekker ruim. Ook de acht (incl. eSATA) valt me niet tegen voor een Intel bordje.
quote: Artikel
zes usb 3.0-poorten, en een header voor nog eens twee poorten.
Ook dat is ruimer bemeten dan de meeste (niet alle) andere X79-borden. En inderdaad alles binnen ATX; lijkt me dat Biostar hier prima werk levert.
Ik dacht dat Biostar echt een low budget merk is en x79 echt een high end platform, gaat dat wel samen?
Waarom niet?
Er zijn genoeg mensen die met weinig genoegen nemen, en het goedkoopste bord al voor ze voldoet. Biostar maakt op zich prima borden, ze zijn niet slecht, ze zijn vaak wat magerder dan de rest.
Wat vroeger ASRock was, voordat die echt leuke borden gingen maken.
Als er vraag naar is vanuit de markt dan wordt het vanzelf wel gemaakt.\
Biostar bordjes zijn meestal wel redelijk goedkoop, maar qua kwaliteit doen ze volgens mij echt niet onder voor Asus oid. hoor. Meestal zijn het gewoon borden met niet teveel fratsen (mooie 'heatpipes' die toch geen functie hebben, nouja die zit zelfs wél op dit bordje...).

[Reactie gewijzigd door 147126 op 3 november 2011 12:24]

Biostar is echt niet meer de cheap ass mobo bakker van vroeger. Ondertussen schaart het zich juist in de overklokkers kringen vanwege hele goede stabiliteit en goeie firmwares welke denk ik mede komt omdat het geen BS op hun borden smijt.

Wil je serieus overklokker kijk je tegenwoordig wel naar het merk ;)
Wat ik zeer toejuich zijn de "zes USB 3.0-poorten, en een header voor nog eens twee poorten"!
Eindelijk een fabrikant die geen USB 2 implementeert, maar gelijk alle USB poorten als USB 3 uitvoert. Aangezien USB 3 "backwards compatible" is met USB 2 zouden alle fabrikanten dat wat mij betreft mogen doen.
Dat uitgerekend een fabrikant die bekend staat als maker van sobere en wat goedkopere moederborden dit initiatief neemt vind ik erg toe te juichen: dit verdient navolging..... :)
Ik zie anders nog steeds USB2.0 headers op 't moederbord zitten.
Wat ik zeer toejuich zijn de "zes USB 3.0-poorten, en een header voor nog eens twee poorten"!
Eindelijk een fabrikant die geen USB 2 implementeert, maar gelijk alle USB poorten als USB 3 uitvoert.
Dat klopt niet, er zitten namelijk 6 USB 3.0-poorten en 2 USB 2.0-poorten op dit moederbord.
Plaatje: http://www.sd001.com/data...64317xch2022huuw0z0lp.jpg
Grappig, ik heb de ontwikkelingen op hardwaergebied al een tijdje niet meer gevolgd, maar ik had me wel voorgenomen mijn 6-7 jaar oude PC waar ik al 2 jaar niet meer achter heb gezeten onderhand 's te vervangen als SandyBridge uitkwam. Ik verbaas me dus over opmerkingen als "slechts 4 geheugensloten en "slechts 7 SATA-aansluitingen". Hoeveel kun je in hemelsnaam nodig hebben? Vroeger waren we blij met 4 geheugenslots en 7x SATA, wat wil je in hemelsnaam aansluiten? Alleen in een NAS zou ik mogelijk meer aansluitingen willen.

Nee, dan bespaar ik graag een tientje of 2 tientjes met een wat "kariger" moederbord. Voor mij is dit meer dan genoeg en het scheelt weer ruimte op het bord, waardoor de indeling beter kan en het algehele stroomverbruik wellicht omlaag kan vanwege minder componenten.
Het is en blijft natuurlijk wel het platform dat gericht is op de highend markt. Dus een setje SSDs en wat HDDs voor de storage en je komt al een heel eind met die SATApoorten.
Zeker als ze hier ook SRT op werkend maken, wat de Z68 nu ook al heeft. Dan is een SATA poort om je cacheSSD op aan te sluiten ook wel erg makkelijk.

Wat betreft stroomverbruik ben ik benieuwd hoe dat er uit gaat zien, sommige borden met veel onderdelen zijn verrassend veel zuiniger dan je zou verwachten, en vrij kale borden weten vaak nog redelijk wat stroom weg te trekken.
Ik snap je hoor, maar wat ik bedoel is vooral: hoeveel mensen doen dat nu helemaal? Dat is toch een heel klein deel van de markt? Dan moet je dus al 6 (!) conventionele disks in gebruik hebben met nog een SSD ernaast. Voor de echte hardwarefreak geen probleem, maar de doelgroep lijkt me uitermate beperkt. Overigens denk ik dat de echte hardwarefreak eerder een NAS ergens neerzet met een leuke raidcontroler en ethernetkaart erin dan 6 hdd's en 1 ssd in zijn gamebak proppen.
Ik denk dat dat hele kleine deel van de markt een stuk groter is. Mensen die het allemaal wat minder boeit gaan echt geen X79 kopen, maar kopen gewoon een Z68, een aanzienlijk goedkoper platform (tenzij ze geld teveel hebben).
X79 is highend/workstation, daar zijn dit soort dingen helemaal niet echt uitzonderlijk.
Overigens denk ik dat de echte hardwarefreak eerder een NAS ergens neerzet met een leuke raidcontroler en ethernetkaart erin dan 6 hdd's en 1 ssd in zijn gamebak proppen.
Juist niet. Je games wil je dicht bij je hebben, niet op een netwerkschijf.
SSD's hebben hierbij de voorkeur, maar bij een grote collectie games kan die snel te klein zijn. Een leuke raid array in je pc is dan een goede optie.
Dan moet je dus al 6 (!) conventionele disks in gebruik hebben met nog een SSD ernaast.
Eén (of twee: dvd brander (die je nog had liggen) en aparte bluray lezer) optische drives, twee of drie HDDs zit je snel aan, een SSD en oeps, je zes SATA-connectoren zijn allemaal in gebruik. Als ik nu al weet dat ik er minstens zes nodig ga hebben, dan ga ik natuurlijk geen bord kopen dat er maar precies zes heeft, als er iets is wat makkelijk uit te breiden is, dan is het wel een HDDtje erbij hangen. En dan neem ik nog even aan dat je geen hot-swap bays in je systeem hebt hangen, die immers ook permanent een SATA-poort in gebruik hebben. Van de andere kant, dit bord heeft eSATA; ik verwacht dat iemand met hot-swap bays een bord kiest dat alle SATAs intern heeft.
Bovendien, SATA gaat vaak per twee; die zevende zit er alleen maar op omdat ze een extra controller gebruikt hebben om een eSATA poort aan te kunnen bieden; de tweede poort van die controller kun je dan net zo goed intern plaatsen (het alternatief is om hem helemaal niet te gebruiken, lijkt me zonde).
Dus als je zeven teveel vindt, denk eraan dat het alternatief, practisch gezien, vijf is, niet zes. En waarom zou je aanklooien met 2x SATA PCI-e kaarten als je er gewoon meteen genoeg op je moederbord kunt hebben?
Mag hopen dat je ook wel kunt overklokken zonder dubbele 8-pin CPU powerconnectors. Of zou het meer bedoeld zijn voor extreem overklokken (suicidal runs?)?

Veel huidige moederbord willen vaak zelfs nog wel draaien met een 4-pin cpu powerconnector.
Volgens mij heeft dit bord dat gewoon. Linksboven en rechtsboven een 8 pins aansluiting. Het nut ontgaat me hier alleen een beetje van. Vroeger konden de slurpende prescotts ook met 4 pins overweg, ook met overclocken dus waarom er nu ineens 2x 8pins nodig is?
Het bordje is klein maar fijn.
En dat hoeft niet te betekenen dat hij er minder om is.
Voor zover ik zie, zie ik een bord dat alles ondersteund wat je voor basis gebruik nodig bent.
En zelfs nog beter dan menig ander mobo.

Als de prijs dan ook klein is, heb je iets interessants.
Ik zie mezelf nog niet snel overstappen maar dit bord ziet er voor mij het meest interessant uit :) Vooral vanwege de 'sobere' uitvoering. Het is misschien minder in vergelijking met de andere jongens maar meer dan voldoende voor mij en dat is hopelijk terug te zien in de prijs van dit bord!
Wat zit er onder dat 'biostar' blikje links boven? afgeschermd geluids chippie?
Lijkt me verder een mooi compact plankje...
Waar komt het THX keurmerk vandaan? Heeft dit bordt een speciale Realtek chippie ofzo?
De TPower is voorzien van twee pci-express-x16-slots die de 3.0-standaard volgen; een derde x16-slot is gecertificeerd voor versie 2.0.
Is dit nu de bevestiging dat Sandy Bridge E toch PCI-express 3.0 ondersteuning heeft?

Of zijn de CPU socket, moederbord en PCI-express slot klaar voor Ivy Bridge die zeker PCI-e 3.0 krijgt?


Tot nu toe werd nog aan PCI-e 3.0 ondersteuning van SB-E getwijfeld, geruchten gingen dat SB-E wel voor PCI-e 3.0 ontworpen was maar dat Intel uiteindelijk de processor niet voor 3.0 zou certificeren (en 3.0 dus uitgeschakeld zou worden).

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 3 november 2011 13:05]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee