Biostar introduceert 990FX-moederbord

Nu de introductie van AMD's nieuwe generatie desktopprocessors onder de FX-vlag dichterbij komt, heeft Biostar zijn nieuwste moederbord met de 990FX-chipset voor die processors uitgebracht. Andere fabrikanten deden dat al eerder.

De moederborden met de 990FX-chipset aan boord hebben een AM3+-socket, die niet alleen geschikt is voor de nieuwe generatie Bulldozer- of FX-processors, maar ook met de huidige generatie Phenom II's en Thubans overweg kan. Daarom kozen veel fabrikanten ervoor om dergelijke moederborden al enige tijd geleden uit te brengen, maar Biostar wachtte liever tot de nieuwe FX-processors van AMD op het punt staan te verschijnen. Naar verwachting komen die hexacore- en octacore-processors in oktober uit.

Het TA990FXE-moederbord van Biostar is opgetrokken rond de 990FX-chipset en SB950-southbridge. De AM3+-socket communiceert met vier ddr3-geheugenslots, waarbij het geheugen met maximaal 2000MHz wordt aangestuurd. De southbridge levert vijf sata-600-poorten en er zijn vier usb 3.0- en zes usb 2.0-poorten, 7.1-kanaalsgeluid, gigabitnetwerk en firewire aanwezig.

Het moederbord telt drie pci-express-x16-slots, die in een x16/x16/x4-configuratie gebruikt kunnen worden. Ook zijn er één pci-express-x1-slot en twee pci-slots aanwezig. De TA990FXE moet op korte termijn verkrijgbaar zijn, maar wat het bord zal kosten is nog onbekend.

Door Willem de Moor

Redacteur

29-09-2011 • 11:58

43 Linkedin

Reacties (43)

43
42
25
1
0
3
Wijzig sortering
Een domme vraag maar is PCI poorten nog steeds relevant voor moederborden als deze? Aangezien tegenwoordig alles onboard is en PCI express de overhand heeft waarom dan nog PCI?
PCI sloten zijn nog steeds relevant. Ik heb zelf bijvoorbeeld nog een PCI audio kaart die ik in de toekomst graag zou willen blijven gebruiken. Ik vind het belangrijk dat een moederbord nog steeds PCI sloten heeft. Bij het uitzoeken van een nieuw moederbord heeft de aanwezigheid van minstens 1 PCI slot de voorkeur over een bord zonder dit slot.

Het heeft ook heel lang geduurt voordat ik mijn laatste ISA kaart opgaf dus ik was blij dat moederborden nog ISA sloten voerden lang nadat de meeste mensen deze niet meer gebruikten.
ach, ik wilde in mijn nieuwe pc graag mijn oude dvd-speler blijven gebruiken. Helaas zat er geen ide-poort meer op mijn nieuwe mobo.

Hardware wordt vervangen. Ik vind dat ze het nog vrij lang ondersteunen allemaal.
Toch zul je genoeg mensen vinden met een dure PCI kaart waarbij het waanzin is om deze te vervangen, puur voor een nieuw interfaceje. Denk aan professionele geluidskaarten of interne raid controllers. Dan is het toch fijn om een moederbord met een PCI slot te kunnen kopen.
een nieuwe dvd speler is echter 2 tientjes. een high-end geluidskaart meestal iets meer.
Geluidkaart? AC3 werkt echt veel beter, via de videokaart met HDMI of lose AC3 via s/pdif, en zit op elk moederbord, monitor, HDTV of surround setje tegenwoordig. En heb je 192 96k top sound, beter kan echt niet.

PCI, ISA, parallepoort, IDE, printerpoort oja even vergeten dat het hier om een Low Buget AMD bordje gaat, die mensen willen apparaten uit de vorige eeuw kunnen aansluiten!
tsja, maar dan zit je weer met een dure receiver en dito boxen.
Het kan zijn dat een extra geluidskaart meer opties biedt op het gebied van ondersteunde technieken. Je moet bijvoorbeeld ook maar net de juiste in- en uitgangen hebben.
Stel dat je bijvoorbeeld een toetsenbord aansluit op je MIDI, moet je die MIDI wel hebben... en ga zo maar door.
Vaak ben je ook gebonden aan de apparatuur die je al hebt. Er is meer dan geluid-uit dat een geluidskaart moet doen...
Topsound, ja heel leuk, maar alleen als alles bit-perfect word overgedragen, en menig onboard chip doet dat dus mooi niet.

Heb s/pdif op een vrij nieuw Intel P67 bord en hoewel het een stap omhoog mis van de analoge output van dat kreng(die Realtek piept en kraakt niet mooi meer, en daarbij word met de laatste drivers stereo standaard verwisseld met geen optie in het directe zicht om dit uit te schakelen), laat het zeker te wensen over. Het geluid wordt gewoon vervormd en dan pas naar buiten gestuurd.

Een geluidskaart is voor iemand die een beetje geeft om de geluidskwaliteit gewoon nog gewoon een vereiste(om nog niet te spreken over hoe veel duidelijker je hoort waar geluid zich exact bevind, een regelrechte zege in sommige fps titels als L4D2, Borderlands, Arma 2, zelfs al met stereogeluid).

@Buggle: Ik heb al tijden geen echte pc-set meer, maar een losse versterker en wat redelijke budgetboxen erbij. Zelfde geld als redelijke pc-set, maar veel en veel beter geluid dat eruit komt, en dat zonder dat overdreven uiterlijk van een set als de Z-5500(met veel slechter geluid en hogere prijs)

Edit: Jij heb het over top sound en gebruikte codecs, ik heb het over bit-perfect geluid, net wat ander verhaal. Mijn vorige eeuw setup met Tascam US 122 MKII en een versterker geeft me beter geluid dan de coax van mijn onboard chip met de coax, en een betere plaatsing van geluid met de koptelefoon dan met dat surround gedoe(waarvan het goed neerzetten ook nog eens een hel is, en 5.1 hoofdtelefoons ben ik ook goed van genezen). Een goede digitale uitgang heeft inderdaad wat voordelen, maar voor een goede digitale uitgang hoef je bij het gros van de onboardchips niet te zoeken.

[Reactie gewijzigd door lezzmeister op 30 september 2011 00:43]

Ik krijg uit een VIA Vinyl AC3 echt top sound binnen, mijn versterker is wel Highend Sony ES met goede Jamo surround set. Met DTS-HD Master, of FLAC lossless bron kan het echt niet beter.

Ik heb zelf geen last van vervorming, bitverlies of kraken. Als online shooters maar Dolby Life ondersteunen hoor je echt wel uit welke speaker het komt.

Ik heb zelf eerder het idee dat een geluidskaartje iets uit de vorige eeuw is, en dat nu een Surround set veel meer doet, dan analoge speakers op een geluidskaartje.
@ LucasAmsterdam,:

Low Buget, denk het niet dan had er sowieso maar 1 x 16 speed PCI-e slot op het moederbord gezeten. en de 990fx chips is zeker geen low budget te noemen, denk dat het bord rond de 110 euro gaat doen.

Gezien http://tweakers.net/price...Sc1043m0ZZzraEMTd8PWFJKPw

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 29 september 2011 19:03]

Een bordje met een 990 chipset vind ik niet echt heel erg low budget, je gaat geen goedkoop systeem samenstellen met een mobo als dit neem ik aan?
mijn first-gen x-fi doet het anders wel een pak beter dan alles wat ik tegenwoordig on-board zie
Low budget bordje kan je nog altijd uitstekend gebruiken in een HTPC. En in een HTPC kan je nog steeds een goede geluidskaart prikken

Toevallig ben ik vorige week bij een klant geweest welke nog heel graag een nieuwe pc zou hebben gehad met daarop een ISA kaart. Zijn oude 80386 (jawel) stuurt een complete mengvoeder installatie aan welke verbonden is met een speciale ISA kaart en MSDOS 6.2

Vervangingskosten voor de kaart bedragen meer dan € 20.000, aangezien dan ook de software moet worden aangepast
Ja, voor sommige dingen is het nog steeds handig.

Denk hierbij aan erxterne geluidskaarten, multi netwerk kaarten enzovoort.

Sommige vinden dit fijn, en sommige niet.
Maar ik vindt het niet storend dat het er op zit. Zodra je die PCI poorten niet gebruikt, gaat er ook geen data naar toe, en kan dus geen kwaad.

Ontopic:

Mooie moederbord, nu alleen afwachten wat het zal presteren in benchmark met nieuwe FX processors, ben benieuwed ^^
Maar 5 SATA aansluitingen???
Beetje te weinig denk ik...echt duur boordje zal het niet zijn.
Zal voor de meeste wel voldoende zijn denk ik,
De mensen die meer nodig hebben hangen hun harddisks wel aan raidcontroller?
5 SATA + 1 eSATA (6 dus eigenlijk en allemaal vanaf de chipset) als je meer wil moet er een extra chip op. Die kun je natuurlijk ook als extra PCI(-e) kaart inprikken.
Voor de meeste systemen is dit ruim voldoende:
- 1 x SSD
- 1-3 x HD
- 1 x BD-R
- eSATA voor een externe HD

Ik heb zelf 1 SSD en 2 HD's verder niets.
Waarom is dat te weinig ?

3 HDD, 1 SSD, en 1 DVD-Bluery branden ? Nog meer nodig dan ?
2 HDD's
1 SSD
2 BD-R's
1 Hot-Swap HDD
1 E-Sata van de kast (Front)

:)
is idd weinig als je vergelijkt met andere borden, die hebben minstens 6
Maar 5 SATA aansluitingen???
Beetje te weinig denk ik...echt duur boordje zal het niet zijn.
Het zijn er 6, 5 intern en 1 eSATA

Zie TA990FXE Ver. 5.x.
5 x SATA3 6Gb/s Connector
1 x eSATA2 3Gb/s Connector
Dit moederboard was er al op de Computex 3 maanden geleden of zo.

Zie wel dat ze de socket nu in het zwart hebben inplaats van wit.
[url]http://http://nl.hardware.info/nieuws/23425/computex-biostar-990fx-moederbord-op-de-foto[/url]

Verder wel een leuk board alleen die PCIe sloten zitten wel weer erg dicht op elkaar.
Beetje domme opbouw IMHO. Als je nu een (of twee) dubbelslots GPUs hebt, wat tegenwoordig niet meer zo vreemd is, dek je dus je enige PCI-e x1 slot af. Een externe geluidskaart toevoegen kan je dus wel vergeten, aangezien die tegenwoordig veelal PCI-e x1 zijn. Beter hadden ze de linkse PCI slot en die PCI-e x1 slot omgewisseld...
De bovenste en onderste pci-e zijn x16 en voor de videokaarten bedoeld. Het middelste slot wijkt iets af, waarschijnlijk x4 bedraad, daar kan je mooi je geluidskaart in proppen als je geen 3-slots videokaart hebt. Gaat dus prima
Om de verwarring uit de weg te ruimen...

AM2 processoren hebben alleen maar een DDR2 controller, en zijn (behalve de HyperTransport versie) zo goed als identiek aan de latere AM2+ socket processoren. Deze processoren en moeder borden kun je zonder problemen uitwisselen, dus AM2 processoren kunnen op AM2+ moederborden en AM2 borden kunnen processoren gebakken voor AM2+ draaien. Enige nadeel: AM2+'s draaien nog op het eerdere HT 2.0.

De AM3 processoren hebben zowel een controller voor DDR2 als DDR3. Maar de moederbord chipsets hebben geen ondersteuning meer voor DDR2, waardoor er dus geen AM2(+) processoren op kunnen, die kunnen namelijk alleen maar DDR2 aanspreken. Maar de AM3 processoren kunnen dus wel op de AM2(+), aangezien de wel de DDR2 kunnen aanspreken.

De nieuwe AM3+ socket processoren gaan niet op AM3 kunnen draaien. Echter gaan AM3 processoren wel op AM3+ borden draaien. Dus net even andersom. Waarom weet ik niet.

Dus:
AM2 en AM2+ kunnen alles uitwisselen.
AM3 processoren kunnen wel op AM2 en AM2(+), maar AM2(+) processoren kunnen niet op een AM3 bord.
AM3+ processoren kunnen niet op een AM3 bord, maar AM3 processoren kunnen wel op een AM3+ bord.

AM3+ processoren kunnen niet meer draaien op een AM3 of lager bord. Dus je ASRock EXTREME3 990 kun je binnenkort aan de kant gaan leggen. Je Phenom II X4 955 kun je echter nog wel even draaien tot de financiën op orde zijn dat er een geld voor de nieuwe FX8150 is.
AM3+ processoren kunnen niet op een AM3 bord, maar AM3 processoren kunnen wel op een AM3+ bord.

AM3+ processoren kunnen niet meer draaien op een AM3 of lager bord. Dus je ASRock EXTREME3 990 kun je binnenkort aan de kant gaan leggen. Je Phenom II X4 955 kun je echter nog wel even draaien tot de financiën op orde zijn dat er een geld voor de nieuwe FX8150 is.
Dat is niet zeker.
Zie deze wikipedia link.
Some manufacturers have announced that some of their AM3 motherboards will support AM3+ CPUs, after a simple BIOS upgrade.[10] Mechanical compatibility has been confirmed and it's possible AM3+ CPUs will work in AM3 boards, provided they can supply enough peak current. Another issue might be the use of the sideband temperature sensor interface for reading the temperature from the CPU. Also, certain power-saving features may not work, due to lack of support for rapid VCore switching.[11] Note that use of AM3+ CPUs in AM3 boards may not be officially supported by AMD.[citation needed]
Klopt, AM3 is backwards compatible met AM2.
Beter gezegd: AM3 cpu's zijn compatible met AM2/AM2+-mobo's. AM2/AM2+-gaan niet op AM3-moederborden.
AM3 cpu's zijn compatible met AM2/AM2+/AM3/AM3+.
Mits ze het benodigde wattage kunnen leveren.
Anoniem: 423434
29 september 2011 13:06
Leuk bordje voor de AMD budget mark, even wachten op de Next Gen FX
CPU's, zodat dit bordtje helemaal tot zijn recht komt.

Ook wachten we nu op intel tot de i7 op LGA 2011 uitkomt, dan hebben de Hardcore gamers ook een nieuw systeem om naar uit te kijken.
Een beetje vreemd dat biostar nog steeds pci sloten heeft. Ze hebben afgesproken dat die dingen na 2009 niet meer gemaakt werden. Aangezien pci-e toch wel de toekomst is.

Voor de rest mooi moederbordje. ben benieuwt wat de prestaties zijn.
Een beetje vreemd dat biostar nog steeds pci sloten heeft.
IMO helemaal niet vreemd. Als je nog PCI kaartjes hebt die je wilt blijven gebruiken kan dit zinvol zijn.

Ik kan me best voorstellen dat er mensen zijn die heel dure PCI kaarten gekocht hebben voor bijvoorbeeld studio's of andere zaken die willen deze nog gewoon blijven gebruiken.
Of gewoon het extra GB kaartje dat je wil gebruiken.
Wel vervelend dat er zo weinig ruimte zit tussen de PCI-Express sloten, want als je een Dual slot grafische kaart heb word het erg krap, want tegenwoordig heb je meer ruimte tussen PCI-Express sloten (2 sloten in plaats van 1 zo als op deze MB) , zo als ASrock 990FX Extreme4 dat heeft, dat vind ik erg slecht gemaakt van Biostar.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 29 september 2011 16:15]

Vind dat Biostar steeds betere en mooiere bordjes gaat leveren. Het design van de koeling ben ik wel over te spreken, dat rood met zwarte. Ligging van PCI-E sloten is op het eerste oog niet logisch, maar als je wat langer kijkt en rekent, zie je dat het toch wel meevalt vind ik persoonlijk...

Zelf werk ik ook best vaak met Biostar bordjes (voor budget systemen), en ik moet zeggen, er is zeer weinig uitval. Doet het haast beter dan Gigabyte (meer Gigabyte bordjes die RMA gaan dan Gigabyte)

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 29 september 2011 17:35]

Waarom is het middelste pci-express-x16-slot een stukje korter ?
Ik denk dat je een Bril nodig heb, want de PCI-Express stoten zijn net zo lang, allen zit er op 1 een ander klemmetje op, 2 hebben een schuif slotje (dat uit ge schuift is), en de andere moet je naar recht (of als hij in je kast zit omhoog) drukken om je grafische kaart los te krijgen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 29 september 2011 19:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee