Asus toont Republic of Gamers-moederbord met X79-chipset

Asus heeft, in navolging van Gigabyte en MSI, zijn moederborden met de X79-chipset en de LGA2011-socket voor de komende generatie processors gepresenteerd. Het topmodel van het bedrijf is de Republic of Gamers Rampage IV Extreme.

De Rampage IV Extreme is bedoeld voor overklokkers en gamers, en is voorzien van diverse overkloktools. Zo levert Asus een OC Key mee: een dongle die tussen de videokaart en de monitor wordt gemonteerd, en waarmee het systeem direct kan worden overgeklokt De OC Key maakt gebruik van een osd om informatie te verschaffen. Ook is het bord uitgerust met uitleespunten voor de diverse spanningen, en voor overklokkers die met vloeibaar stikstof aan de slag willen, is de RIVE voorzien van aansluitingen voor thermometers.

Het systeem kan ook normaal via de uefi worden overgeklokt, of automatisch via de RoG-software. De pci-express-slots kunnen afzonderlijk worden uitgeschakeld en er is een speciale modus voor LN2-overklokkers. De videokaart kan extra worden overgeklokt met behulp van VGA Hotwire, waarmee een hogere spanning op de kaart wordt gezet. De southbridge is actief gekoeld; de spanningsvoorziening wordt door drie door 'Extreme Engine Digi+ II'-vrm's verzorgd, die door heatsinks met heatpipes op temperatuur worden gehouden.

De Rampage heeft een x1-slot en liefst vijf pci-express-x16-slots, waarvan er twee ook elektrisch als x16-poorten zijn uitgevoerd. De overige slots zijn in feite x8-slots. Verder zijn er vier usb 3.0-poorten en is er een header voor nog eens twee stuks. Het bord telt acht sata-poorten, waarvan de helft de sata-600-standaard ondersteunt. Verder zijn er nog acht usb 2.0-poorten en een RoG Connect-poort, en is het bord voorzien van bluetooth 3.0 en een gigabit-ethernetadapter.

De LGA2011-socket wordt geflankeerd door twee maal vier ddr3-geheugenslots. Asus levert diverse backplates en een tweede locking mechanisme voor het socket mee, zodat naast socket 2011-koelers ook socket 1366-koelers kunnen worden gebruikt. Een prijs voor het RoG-bord maakte Asus nog niet bekend.

Door Willem de Moor

Redacteur

26-10-2011 • 13:54

50 Linkedin

Reacties (50)

50
50
36
6
0
9
Wijzig sortering
Ter info: zie hier nog drie andere borden van ASUS met een X79 chipset.
En hier meer informatie en foto's van de Asus P9X79, P9X79 Pro en P9X79 Deluxe.

http://computerbase.mobi/...9x79-familie-vorgestellt/

Dus met de ROG, workstation en sabertooth komt Asus met minimaal 6 X79 borden.
jammer van de on-board fan.
Inderdaad, ik vraag me af waarom ze dat doen, de andere fabrikanten hebben die dingen er in principe niet opzitten. De 'southbridge' wordt daarbij ook niet schrikbarend heet, het meeste gebeurd toch in wat vroeger de northbridge was, en die zit in de CPU geïntegreerd en daar zit een dikke koeler op.

Met een flinke heatsink moet je die chip dus best stil kunnen houden, tenzij er nog een bridgechip opzit, die ervoor zorgt dat je meer PCIe lanes hebt (wat goed zou kunnen met de hoeveelheid PCIesloten op dit bord). Als er een NF200 opzit, dan is de kans groot dat je actief moet gaan koelen, omdat het anders te heet wordt. Op veel bordjes wordt dit nog wel eens opgelost met grotere heatsinks waar heatpipes tussen zitten, maar dat is op dit bord wat lastig.
Fan is nodig om e.e.a. koel te houden wanneer er 4 videokaarten worden gebruikt. Zeer mooi EATX bord, kan niet wachten op mijn exemplaar :)
is dit atx of e-atx?
Het lijkt me EATX. Een ATX bord is namelijk niet zo vierkant als dit bordje. Daarbij zit er behoorlijk wat ruimte achter de PCIe sloten, wat meer als je bij normale ATXborden hebt.
Tenzij het dus een afwijkende formfactor is (XL-ATX, HP-ATX oid) dan zal het dus wel EATX zijn.
Het is ook inderdaad E-ATX. En dit komt natuurlijk met name door de plaatsing van die 8 geheugenbankjes aan weerszijde van de socket. Je ziet ook aan de spacer gaatjes dat het bord de norm ATX al voorbij is :Y

* Fid3lity vind dit overigens wel een van de strakste X79 bordjes die zijn geintroduceerd :*)
weet iemand waarom 3 usb poorten rood gekleurd zijn tussen de usb3.0 en de usb2.0 in?
Het zou ook kunnen zijn dat dat de "always on" poorten zijn, voor bijvoorbeeld het opladen van een telefoon of een MP3 speler.
Rode usb poorten zijn vaak extra power & always on achtige poorten ja, voor het opladen van tablets en smartphones, ook als je pc uitstaat inderdaad, lijkt me een fijne feature

Ziet er goed uit
Anoniem: 393247
@jrw8826 oktober 2011 14:03
denk dat het heeft te maken met welke controller, moet even opzoeken
Is misschien een andere controller dan de zwarte usb poorten. Zo is het bij mij zo dat ik een aparte ASMEDIA usb controller heb naast de standaard controller op mijn mobo en die poorten hebben dan ook een andere kleur.

[Reactie gewijzigd door thomasv op 26 oktober 2011 14:04]

Volgens het boekje wat bij mijn ramapage II gene zat. (heeft het ook)
Is het niets meer dan een gewone USB 2.0 poort.
Die onderste van de 3 is volgens mij HDMI?
Ziet er heel stoer uit dit bord. Echter vraag ik mij af wat je met 12x USB poorten, in 3 kleuren, moet. Had het voor niet fijner geweest als er 2x Gb LAN op zit? Of digital COAX, Firewire of WLAN?
Het is een gaming moederboord, wat heb je aan 2 Gb LAN, digitale COAX, Firewire of WLAN? WLAN is iets waarmee je als gamer nou niet erg graag mee aan de slag wilt gaan, digital COAX geeft (net zoals optical) lag in de audio en waar zou je de tweede LAN aansluiting voor willen gebruiken? Misschien tijdens een LAN party, maar zelfs dan betwijfel ik het nut ervan. Die 12x USB poorten vindt ik wel interresant, zeker als die in 3 groepen verdeelt zijn zodat je niet met vermogen problemen te maken hebt. Je hebt er dan in ieder geval ook genoeg voor je accesoires!
Geen tweede LAN poort is een afknapper. Ik game voornamelijk en het is al eens gebeurd dat een LAN poort het begaf -- een tweede LAN aansluiting is dan erg fijn. Daar mis ik graag twee USB poorten voor.

Maar misschien zijn er Asus X79 borden die dat wel hebben.
Maar hoe vaak komt dat nu voor? Een dooie lan heb ik eigenlijk pas 1 keer meegemaakt, nadat de bliksem erop was ingeslagen.

Voor dat soort dingen kun je dan beter een extra PCIe netwerkkaartje hebben liggen.
WLAN lijkt me persoonlijk iets wat je totaal niet moet willen als je een gamer bent die op dit soort hardware teert, instabiel als het in mijn ervaring nog wel eens geweest is.
Het zijn zelfs 14 poorten op de backpanel als je goed telt. 2 daarvan zijn eSATA / USB combo's, maar die kun je ook prima als USB gebruiken als je dat wilt.
ik heb zelf een asrock extreme 4 met 10 usb poorten + 4 op mn kast zelf .
kan je vertellen gebruik er altijd 10. dus die 4 op mn kast zijn meer luxe, maar bij copy van ene naar andere usb stick is het wel weer handig.
zie:
1. printer
2.muis
3.toestenboard
4. headset
5.controller geluid(speakers)
6. externe schijf
7.micro usb (voor tel)
8.mini usb (camera, oude tel etc)
9.joystick
10. bluetooth

heb in mn vorige computer te weinig gehad, dat is echt een regelrechte ramp.

enne dooie lan, ik heb er altijd een beveiliging stekker doos van belkin tussen hangen, daar gaat mn lan, stroom en coax door heen. bij inslag gaat dat ding stuk en niet mn computer!

[Reactie gewijzigd door roundlet op 26 oktober 2011 16:59]

Ik vind al die X79 maar te groot. e-ATX en XL ATX vind ik persoonlijk maar niks. Ik zit liever met een ATX formaat. Maar ik wil wel toegeven dat ze er bad-ass uitzien en met zelfs alle extra's komen waarvan elke enthusiast van droomt.
EATX is idd niet de meest praktische formfactor, maar als je nu eenmaal alles op dat bord wil zetten, dan ontkom je er niet aan.

Ik weet niet hoe het met de rest van de Asusborden zit, maar Gigabyte heeft wel een ATX bordje http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagelarge/1319550730.jpeg maar dan heb je wel maar 4 DIMMsloten ipv 8, omdat de ruimte er gewoon niet is.

Dus als je per se ATX wil, dan is dat geen probleem, je hebt alleen wat minder keuze.
als je een beetje gaat overclocken en je wilt geen watercooler dan zal je al aan een vrij grote processor koeler moeten. neem je bijv twee grafische kaarten.
is een regelrechte ramp op een atx en je warmte. als je een big tower neemt ben je van het gezeur af en kan je te minste wat kwijt
Wat mij de laatste tijd wel vaker opvalt is dat de geheugenslots dicht tegen het socket aan zitten. Ik heb gisteren een LGA1155 bord in elkaar geknutselt (Asus P8P67 EVO i.c.m. Corsair vengeance geheugen) en ik kwam toch serieus in de knoei met de fan van de CPU koeler (Scythe Mugen 3).
Bij dit socket zitten de geheugenslots aan beide kanten, nu is het socket wat groter, maar ik denk dat ik dan toch een probleem zou hebben (er van uitgaande dat je de complete geheugenbank in bezetting neemt).
Naast corsair zijn er legio andere fabrikanten die een "fancy" heatspreader op de modules plaatsen. Je zou dan bijna verplicht moeten uitwijken naar "low-profile" geheugen...... :?


Note 1: Schiet mij in 1x te binnen dat Intel een stock waterkoeling mee zou gaan leveren, ben je wellicht van bovenstaande gezeur af en maakt het mijn post een beetje nutteloos.... |:(
Sowieso is het veel minder een issue als bij s1155 bordjes, omdat de socket gewoon heel veel groter is. De kans dat je koeler daar nog (ver) buiten steekt is gewoon kleiner. Een Mugen 2 zal waarschijnlijk nog niet eens tegen het geheugen aankomen, de fan kun je er dan mooi boven hangen.

Ik denk niet dat we echt bang hoeven te zijn voor problemen hierin.
Wellicht alleen de wat bredere koelers dan, zoals de Thermalright Silver Arrow of NH-D14 met ieder 3 fans. Hier zie je een korte (p)review van VR Zone, waarbij je halverwege de pagina kunt zien hoe dat zit met dergelijke brede koelers. Maar goed, er zijn ook genoeg goed koelende smallere koelers op de markt, dus keus genoeg.

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 26 oktober 2011 15:57]

Asus een stuk minder? 2 Asrock borden gehad, allebei binnen een half jaar kapot. Ik heb een 7 jaar oude desktop met Asus moederbord staan, hij is traag als de pest, maar t moederbord blijft doen wat het moet doen (niet kapot gaan).

ik denk dat dit de beste moederborden van het moment zijn, en die koeler zullen ze er echt niet zonder reden op gezet hebben. daarnaast kan een lagere temperatuur volgens mij ook voor een stabieler systeem zorgen, al helemaal met de vergrote warmteproducties van een OC.
sorry hoor maar ik heb al tijde asrock moederboarden. laatste is een asrock extreme 4. heb alles in gebruik en alles overclockt. draait al een tijd als een zonnetje. leuke is dat meeste moederboarden gewoon uit de zelfde fabriek komen (foxxonn)
Was antwoord op ScorpionSquad zeker :D

ik denk dat ie bedoeld dat de aan kleuring minder is, dan tegenover de Asrock, niet de feature set.
asrock en asus komen vaak uit dezelfde fabriek, kwaliteit is uitstekend sinde 2009.
sterker nog asrock heeft tegenwoordig vaak betere componenten dan asus budget bordjes.

Asus budget is de asrock van vroeger.

edit:
sinds 2009 vanwege componenten reductie bij intel&AMD (minder onderdelen=minder defecten)

[Reactie gewijzigd door stewie op 27 oktober 2011 03:55]

Ziet er mooi uit :) Niet dat ik dit ooit van mijn leven zal gebruiken (i guess).
Maar kan iemand mij vertellen wat dat dopje boven de esata en 2 usb poorten is? Ik heb het al op meerdere x79 mobo's gezien....
Dat zal waarschijnlijk bluetooth zijn :p
Het is inderdaad de Bluetooth module/ ontvanger.
Beetje jammer alleen dat die OCkey blijkbaar alleen singlelink DVI is. Als je zoiets maakt, neem dan de moeite om die paar extra pinnetjes door te lussen.
Daarbij vraag ik me af of het niet veel makkelijker is te werken met de OC Palm die ze op de X58 bordjes hadden, dan had je tenminste een los schermpje waarmee je alles kon testen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee