MSI's Big Bang XPower II X79 duikt op

Er zijn foto's online verschenen van MSI's nieuwste telg in zijn Big Bang-reeks. De Xpower II is gebaseerd op de X79-chipset en beschikt over maar liefst zeven pci-express-slots. Om daar plek voor te bieden heeft het bord een xl-atx form-factor

De Xpower II is opgebouwd rondom Intels lga2011-socket voor de aankomende Sandy Bridge-E processors die later deze maand geïntroduceerd worden. Op de foto's valt te zien dat aan beide zijdes van de socket vier ddr3-geheugenslots zijn geplaatst. Het bord heeft voor de stroomaanvoer naast een standaard 24-pins-aansluiting ook nog twee achtpins-kabels nodig. Voor een optimale stroomtoevoer naar de pci-express-slots kan ook nog een 6-pins stroomconnector ingeplugd worden.

De stroomtoevoer naar de chipset gaat via een vierentwintigfasige vrm, terwijl voor het geheugen een vierfasige variant gebruikt wordt. De vrm-heatsink is gemodelleerd naar een gatling gun en de heatsink op de chipset is in de vorm van een set kogels gemaakt. Gigabyte deed dit eerder al bij zijn Sniper-moederborden.

In totaal heeft het bord zeven pci-express-slots, waarvan de eerste en vijfde over zestien lanes beschikken. De rest moet het met acht stuks doen. Er zijn zes sata 600- en vier sata 300-poorten aanwezig en het aantal usb 3.0-poorten komt uit op acht; vier middels interne headers en vier aan de achterzijde. Verder zijn aan de achterkant nog zes usb 2.0-poorten, twee gigabit-ethernet-poorten en een firewire-aansluiting geplaatst. Audio kan analoog aangesloten worden maar ook via coaxiale s/pdif of optische kabel. Er is ook in een ps/2-poort voorzien voor een toetsenbord of muis. Het bord heeft een xl-atx form-factor en kan daarom alleen in forse kasten ingebouwd worden.

MSI Big Bang XPower II X79 MSI Big Bang XPower II X79 MSI Big Bang XPower II X79

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

08-11-2011 • 10:57

65 Linkedin

Submitter: Fid3lity

Reacties (65)

65
62
45
4
0
1
Wijzig sortering
Eerlijk is eerlijk, ik zou het bord denk ik mooier vinden als die heatsink ook geheel zwart zou zijn. Het steekt nu net teveel af. En volledig zwart sluit imho prima aan bij de gemiddelde kast van tegenwoordig, die ook mooi zwart zijn aan de binnenkant.

Benieuwd wat dit bordje zal weten te verstoken, want ze moeten zeker een, maar waarschijnlijk meerdere bridgechips hebben gebruikt om zoveel PCIelanes te realiseren.
Ik heb niet veel tegen het kleine beetje contrast op dit bordje, ik heb meer problemen met de plek van de 6-pins connector. Daar gaat het hele cable-management, ontsiert imho meer dan zo'n flashy kogelrijtje :+

Wat ik me overigens afvraag.... XL-ATX -> minimaal 10(!!!) uitbreidingslots op m'n kast? Heb een Obsidian 800D en da's al niet een kleintje... en die heeft "maar" 7 8)7
Heel veel XL-ATX kasten zijn er ook nog niet. Maar ook al heeft het bord maar 7 sloten, je hebt wel een extra hoge kast nodig, omdat de slots allemaal wat naar beneden zijn geschoven. Dus je hebt de posities wel nodig waarschijnlijk. Waarschijnlijk lukt het met 9 sloten ook nog wel net, gebaseerd op 't plaatje, (maar afaik zijn er geen kasten met 9 slotposities)
Mountain Mods kasten kan je met 10 slot backplates kopen. maarja voor de prijs mag het ook wel. Die kastjes zijn echt gruwelijk duur. Ongelooflijk bruut maar duur helemaal omdat je ze moet verschepen vanuit de US. de 1,5 premade kast die je hier kan kopen is ook niet te betalen ;)

[Reactie gewijzigd door Hakker op 8 november 2011 15:08]

Lian Li heeft er enkele. De PC-V2120 bijvoorbeeld beschikt over 11 slotplates. Tel maar...
Mijn kast Lian-Li A77F heeft er 9 anders. (waarvan 2 buiten de quick bla bla ding van lian li.)
Als je de voeding op de bodem van je case hebt dan zou de 6pin-connector toch geen probleem moeten zijn? Of zie ik het verkeerd? Overigens mooi mobo, imo
Xigmatek Elysium : Kost weinig, doet een heleboel en onder andere dit soort mobo's huisvesten :P

Er zijn ook andere kasten, maar die zijn veel duurder helaas...

Die chipset koeling is trouwens geen issue als je er gewoon waterkoeling op propt, maar wel jammer voor de mensen die dat niet doen : We zijn niet allemaal 12 jarige gamers met teveel geld |:(
Wat een mooie boord zeg ,haal de kogels weg en ik koop zo meteen een. En wat is de bedoeling met de 2x 8pins connector links boven?
En wat is de bedoeling met de 2x 8pins connector links boven?
Stroomvoorziening voor de CPU. Als je daar een flinke CPU inzet, en je gaat flink OCen, dan wil je niet in de knoop komen met de stroomtoevoer. Als je die verdeelt over meerdere lijnen (en dan niet zo zeer meerdere kabels, maar daadwerkelijk seperate rails in de PSU) dan kan dat de stabiliteit wel eens ten goede komen, omdat je de load verdeelt, en je dus niet de max van 1 rail opzoekt.

Bij gemiddeld gebruik ga je dit nooit nodig hebben, maar wil je stabiliteit dan is het een handige extra feature. Wat kosten betreft boeit het weinig, een extra connectortje en wat VRMs gaan het verschil niet maken op dit bord.
Ik snap niet zo goed waarom ze én 8x USB3 op 't moederbord zetten, maar óók 6x USB2… USB is toch backwards compatible, waarom dan niet gewoon alleen maar USB3?

Aan de prijs kan 't niet liggen denk ik: 8x USB3 is voor nagenoeg iedereen wel voldoende lijkt me, dus die 6x USB2 kunnen ze dan toch gewoon weglaten? :)
Voor zover ik weet doet de X79 chipset nog geen native USB3.0. Dat betekent dat alle USB3.0 poorten door 3rd party chipjes gerealiseerd moeten worden. Het weglaten van de USB2.0 poorten kan in de knoei komen met compatibility. Waarschijnlijk is een USB3.0 poort ook wel te linken met een USB2.0 poort, zodat je altijd terug kan vallen op de link naar de chipset, maar dit zal veel ingewikkelder zijn dan gewoon een USB2.0 poort te implementeren voor als iets direct vanuit de chipset aangesproken moet worden.

Daarbij is er de trent om gewoon meer en meer poorten op borden te zetten. De P67 en Z68 serie support er standaard al 14 poorten, de X79 zal er niet minder gaan ondersteunen. Dus die poorten zitten er sowieso al op. Waarom zou je als moederbord fabrikant het aantal poorten ineens gaan verminderen? De logica zit toch al in de chipset, het is een kwestie van de fysieke poortjes plaatsen en lijntjes trekken.
14 USB poorten! 8)7
Ik kan zelfs na het verdubbelen van al m'n randapparatuur niet meer dan 8 poorten vullen, hehe. Maar ik kan op zich het "niet minder poorten aanbieden" wel begrijpen, maar aangezien USB2 en USB3 er nagenoeg hetzelfde uit zien, komt 't me zo vreemd over dat ze niet aan de compatibiliteit werken en alle USB2 vervangen voor USB3 :)
Omdat USB3.0 dus niet in de chipset zit, koppigheid van Intel waarschijnlijk die hun eigen Thunderbolt (of lightpeak, hoe 't ook heet) wil promoten. Moederbord fabrikanten zijn daarin wat meer down to earth, en zien ook wel dat USB3.0 gewoon veel populairder en praktischer is. Dus duwen ze er 3rd party chips op om dat mogelijk te maken.
USB2.0 en USB3.0 zien er misschien gelijkend uit, maar zodra het door andere chips aangestuurd moet worden wordt het een heel ander verhaal.

Een 14 poorten is inderdaad redelijk wat, maar nu alles op USB zit heb je het wel redelijk vol. Daarbij is het ook wel handig als je de mogelijkheid hebt om te kiezen of je nu de poorten op je frontpanel gebruikt, of die achterop 't moederbord. Doordat de borden genoeg headers hebben, kun je ook makkelijk meerdere connectoren voorop hebben zitten. Wat handig is, want wie kruipt er nu nog achter z'n kast om een keer een USBstick aan te sluiten?
Ohhh, Lightpeak is overigens wel héél prettig hoor :)
't Is alleen (inderdaad) wel zo dat deze aansluiting nog qua bekendheid en randaparatuur-aanbod moet groeien. Maar het idee om met 1 type aansluiting ré-té-snelle externe HD's te kunnen gebruiken (waardoor SSD's ook als externe HD's beter bruikbaar zijn), maar ook extra schermen en wie-weet-wat-nog-meer… en dat alles over een verbinding die nu al minimaal 10GB/s aan kan? Doet u mij er maar 5 van :)

Maar goed… Lightpeak wordt pas interessant als het meer gemeengoed is :)
Maar goed… Lightpeak wordt pas interessant als het meer gemeengoed is :)
En daar zit het euvel nu net. Hetzelfde zag je met firewire en USB. Firewire was in veel opzichten een stuk fijner dan USB2.0, maar doordat USB2.0 goedkoper was, en er veel meer aanbod was, is firewire nu een relatief weinig gebruikte standaard. Enkel in de AV wereld zijn ze er nog gek op, daarbuiten alleen nog wat geeks (zoals ik) die het gebruiken voor externe HDDs.

Ik ben bang dat het met Lightpeak hetzelfde zal gaan. Dat zie je immers nog niet terug op moederborden, USB3.0 al wel (ook al is 't een 3rd party chip). Dus stel dat Intel het gaat integreren in de komende chipset, dan is USB3.0 al jaren op de markt. En de kans dat het verstoten wordt zie ik nog niet zo snel gebeuren in dat geval.

[Reactie gewijzigd door TERW_DAN op 8 november 2011 12:37]

Technisch gezien was Firewire inderdaad een stuk interessanter (hogere output, snelheid niet afhankelijk van de rest van je "systeemverbruik" e.d.), maar de hoge licentiekosten deden 'm de das om helaas.

Dat probleem is er met Lightpeak gelukkig niet, alleen is de aanschaf nu nog een stuk hoger omdat 't een nieuwe techniek is die door de lage productie ervan nog duurder uitvallen. Technisch heeft Lightpeak ook een heel legio aan voordelen tegenover USB… ze moeten alleen wel opschieten en ervoor zorgen dat het snel gemeengoed wordt, want anders krijg je inderdaad gelijk :)
"Military Class"
Dat zal wel komen omdat er kogels in het moederbord verwerkt zitten dan he... :+
Er zijn ook al een aantal andere moederborden die dit soort zelfde designs hebben... ik snap het niet helemaal, want het ziet er nogal goedkoop uit imho :/

voor de rest ziet het er qua hardware goed uit! Een extra plug om je PCI-E te voeden kan zeker van pas komen als je flink wilt overclocken :)
Nope, Military Class is de marketingterm die MSI gebruikt om aan te geven dat het bord gebruik maakt van Hi-C caps (ipv de reguliere solidcaps voor de VRM) en er solid caps en super ferrite chokes opzitten ipv reguliere caps en chokes.
Het is puur een leuke marketingnaam voor kwaliteitsonderdelen. Nu doen de meeste fabrikanten dat tegenwoordig al (Gigabyte noemt het Ultra Durable en andere fabrikanten hebben vast weer andere namen).
Hoe dan ook, het is leuk dat het erop zit, op een highend plank zoals deze mag je dat ook wel verwachten :)

http://event.msi.com/mb/military_class_2/
Asus idd met de TUF:

http://www.asus.com/Mothe...AM3Plus/SABERTOOTH_990FX/

Naast dat het marketingtechnisch goed zal verkopen, geeft Asus ook 5 jaar fabrieksgarantie op deze borden.
De plaatsing van die extra 6 pins voor de pci sloten lijkt me erg onhandig daar, zeker als je daar 7 videokaarten in wilt gaan steken :|
Zeven videokaarten? Dan nog zit de aansluiting tussen de sloten in.. niet echt een probleem.
volgens mij ga je behoorlijk in de knoei komen te zitten met dat geheugen aan weerszijden, als je een leuke luchtkoeler erop hebt zitten, ben ik bang dat je geheugen in de weg zit. Tenzij je weer low-profile gaat gebruiken.
Valt best mee. De socket is vrij groot, dus je kunt er een behoorlijk lompe koeler opzetten voordat je in de buurt van de geheugensloten komt hoor.
Jammer van de kogels en de gatteling gun maar anders dan dat is dit toch wel een heel erg mooi bord om te zien, en ook de specs staan me wel aan :)

Ik zou zelfs willen overwegen om misschien dan maar waterkoeling in te zetten en de lelijke koelers te vervangen (als de koel blokken maar in het zwart te verkrijgen zijn)

Hoe dan ook een erg mooi bord, alleen had ik persoonlijk liever 3x 16x gezien met twee 8x er tussen in... Maar goed dat is een kleinigheid
Die 6 pins aansluiting voor extra voeding voor de PCI sloten zit daar egt niet op zen plek lijkt mij. Wanneer je 4 kaarten gebruikt lijkt me dat niet egt makkelijk.

De pci sloten 1 en 5 zijn uitgerust met 16 lanes dus daar steek je je GPU's in voor SLI/ Crossfire.
Dus lijkt me die 6pin aansluiting niet helemaal op zen plek.

De prijs van dit bord zal denk ik wel verschrikkelijk hoog zijn?

[Reactie gewijzigd door sebasss2 op 8 november 2011 12:41]

Hij is wel tof, maar de XL-ATX vormgeving doet 'm de das om. Ik heb geen zin om m'n huidige big-tower te vervangen door een coolermaster HAF of een 400 euro kostende kast van lian-li. Er zijn te weinig XL-ATX kasten die ik zou willen gebruiken om de aanschaf van zo'n moederbord te verwezenlijken, en ik denk dat er wel meer mensen zijn die er zo over denken. Ik zou dan liever de asus ROG X79 nemen. Geen lelijke gun coolers, (maar wel die afgrijselijke 40mm fan), E-ATX wat een heleboel big-towers ondersteunen (behalve de twelve-hundred... dom antec, dom), en (voor mij) genoeg PCI-E slots. maar het kan zo zijn dat dit voor mensen veel uit gaat maken.
Anoniem: 409194
8 november 2011 16:28
mooi bord! Maar toch je koopt hem , je installeert hem, doet de deur van je case dicht en dan maken die kogels geen sht meer uit xd. Als hij toch niet in de smaak valt heeft hij verder wel ENORME hoeveelheid hardware op dit bord!

Enne die sniper series hadden ook een gun, of kogels erop. Ook andere merken komen al met X79 borden, ook hun doen mee aan die heatsinks e.d.
voordeel: deze heeft geen 40 mm fan op de heatsink ;p.
Nadeel: tja die kogeltjes? als je het zo vervelend vind geef je het gewoon een likje verf ofzo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee