IDF: Gigabyte toont X79-moederborden

Tijdens het IDF in San Francisco heeft Gigabyte zijn serie moederborden voor Intels komende Sandy Bridge E-serie processors getoond. De serie moet de huidige Core i7-processors met socket lga1366 opvolgen en zetelt in een forse socket lga2011.

Niet alleen de gigantische socket, die 2011 pinnetjes telt, valt op bij de X79-moederborden. Ook het geheugen wordt anders dan normaal in het moederbord geprikt: de geheugenslots flankeren de cpu-socket aan weerszijden. De processors uit Sandy Bridge E-serie sturen geheugen dan ook via een vierkanaalsgeheugencontroller aan. De borden van Gigabyte zijn bovendien voorzien van sata-600-poorten, usb 3.0-aansluitingen en pci-express 3.0-slots.

Gigabyte bracht vier moederborden uit met de socket lga2011. Het topmodel, de GA-X79-UD7, is voorzien van vier geheugenslots en een twintigfasige voeding. Er zijn vier pci-express-x16- en drie x1-slots aanwezig en het bord is van onder meer sata600- en usb 3.0-poorten voorzien. De G1 Assasin 2 is een bord voor de overklokker en gamer en is van een eenvoudiger achtfasige voeding voorzien. Er zijn drie pci-express-x16-, twee x1-slots en één pci-slot aanwezig, naast de nodige usb 3.0- en sata600-poorten.

In het iets lagere segment, hoewel alle X79-moederborden voor highend-systemen bedoeld zijn, komt Gigabyte met de GA-X79-U5 en -UD3-moederborden. De UD3 heeft vier pci-express-x16-slots, twee x1-slots en een enkel pci-slot. De UD5 onderscheidt zich met maar liefst acht geheugenslots en heeft verder drie x16- en twee x1-slots, naast een enkel pci-slot. Prijzen en beschikbaarheid maakte Gigabyte nog niet bekend.

Door Willem de Moor

Redacteur

15-09-2011 • 08:03

57 Linkedin

Reacties (57)

57
56
45
7
0
1
Wijzig sortering
Ik heb op Toms Hardware een review door lopen lezen van de I7-3960X en vind nou niet echt dat dit een grote stap voorwaarts is. De 2600K is net iets trager (mulit-) of net iets sneller (single-threaded) en heeft een unlocked multiplier, dat vind ik bij extreem horen (al komen er ook K-versies van de Sandy Bridge-E). Tom zegt zelfs dat de 2500K een winner blijft, das een quad core zonder HT, en dat geloof ik zo.

Wat is de doelgroep van deze CPU? Niet alleen als gamer kan je beter investeren in een dikke GPU, die meer en meer taken over kan nemen (OpenCL) van de CPU.
Eens. Ik ben benieuwd wat die i7 3920 quad tegen de 2500/2600K gaat neerzetten.

Ik ben bang dat X79 een domper gaat worden, in elk geval niet zo succesvol als X58 geweest is..
Hoewel niet benoemd in de samenvatting, is het bord ook met UEFI uitgerust. :)
Quad channel en 8 geheugen slots ziet er leuk uit (zou je kunnen volproppen met 32GB voor rond de 200 euro op dit moment), maar ik ben een klein beetje teleurgesteld met de rest van de features.

Er gaan geluiden rond dat pci-e 3.0 niet zal gaan werken door bugs en dat het voorlopig maar wordt weggelaten.
Die 14 SATA/SAS poorten dat moet je zien als bestaande uit de normale 6 poorten van de sandy bridge moederborden waarbij er twee SATA 6gb/s zijn, en dan nog 8 SAS poorten erbij. Die 8 SAS poorten (SATA compatibel trouwens) komen waarschijnlijk ook niet meer op het uiteindelijke product (waarschijnlijk ook door hardware bugs).

Dan heb je nog USB 3.0, wat ook nog niet in de chipset zelf is ingebouwd. Ik heb meestal niet zoveel vertrouwen in extra chipjes van jmicron, realtek, marvell etc.

Dus ik denk dat ik nog maar even ga wachten nadat ze zijn uitgekomen.

Er zijn trouwens 40 pci-e lanes die direct naar de CPU lopen. Dus ze zullen het waarschijnlijk indelen als 16x,8x,8x,8x voor quad video kaart borden, of 16x,16x,8x voor de borden gericht op 2 tot 3 video kaarten.
Waarom zouden de extra SATA/SAS poorten niet geïmplementeerd worden? Tuurlijk kan een chip bugs hebben (kijk naar de SATA 6Gbps chipjes ten tijde van de P55), maar die kunnen gewoon vervangen worden door andere chips. Er zijn genoeg SATA 6Gbps chips te vinden die gewoon werken, die worden nu immers massaal geïmplementeerd op moederbordjes.

En wat betreft USB3.0, die komen niet van JMicron, niet van Realtek en ook niet van Marvell af, maar gewoon van NEC (wat tegenwoordig Renessas heet overigens).
Ik ben zeer twijfelachtig over PCI-e 3.0 aangezien er hier op de foto van de UD5 duidelijk een stickertje is geplakt over de tekst PCI Express 3.0. Op andere foto's die gisteren al op internet waren te vinden is het nog wel zichtbaar.

Verder zit er een andere controller voor USB 3.0 op dan bijvoorbeeld de Z68 borden van Gigabyte (Etron en Renesas). Op de X79-UD5 zit blijkbaar een Fresco Logic controller.
Valt niemand het hoge aantal SATA poorten zich op? :+

14 poorten op een consumentenbord kan ik niet echt normaal noemen zeg maar.
En na wat hierboven wordt gezegd, een UD7 is meer gericht op overclocking. Wat moet je dan in vredesnaam met zoveel poorten :X

Ik zie wel uitkomst voor een NAS, alhoewel Gigabyte nou niet bekend staat om zijn zuinige moederborden. Wel scheelt het je een additionele kaart in de vorm van een SATA kaart
Jup, en daarvan zijn stuks 6GBbps, en afhankelijk van het moederbord ontwerp, zijn deze (naast de 20Gbps DMI link) via een dedicated 4x PCIe 3.0 connectie met de processor verbonden. Bandbreedte genoeg dus voor een hoog aantal snelle SSD's...


De chipset is niet alleen voor high-end PC's, maar ook voor workstations (en eventueel low-end servers). Dat zou het hogere aantal enigzins kunnen verklaren.

Wat betreft PCIe:
2x x16 vanuit de processor voor graphics
x4 vanuit de processor naar de PCH (alleen voor SATA bandbreedte)
x8 vanuit de PCH

Enige wat jammer is is dat USB3.0 native nog niet aanwezig is en je hier dus PCIe lanes vanuit de PCH voor op moet offeren.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 15 september 2011 09:27]

Valt mij ook op. Mogen ze bij AMD ook wel eens aan beginnen. Dan niet gelijk per se 14, maar 10 mag ook. 6 is gewoon te weinig voor wat redelijke hoeveelheden opslag die een behuizing biedt en een SSD erbij.
Ik vind de afwezigheid van mosfet koeling vreemd, of het is in iedergeval zeer klein.
nieuwe coating?
Zo vreemd is die afwezigheid niet. Die Driver Mosfets die ze tegenwoordig gebruiken (dezelfde dingen die MSI al jaren als DrMOS heeft geïmplementeerd) genereren lang niet zoveel hitte als traditionele mosfets. Dus op veel borden zal het niet eens echt nodig zijn. Hooguit op de OC bordjes heb je ze nodig als je echt gaat OCen.

Vergeet ook niet dat dit nog hele vroege samples zijn, rev0.1, rev 0.2 en rev 0.3 zie je op de PCBs staan. De kans dat die al de uiteindelijke koeling hebben is niet zo heel groot. Ik heb eerder rev 0.1 bordjes in handen gehad en vergeleken met de retailvarianten, en daar zit soms nog best wat verschil tussen, met name op het gebied van koeling. De allereerste revs werken soms nog niet eens, pas als ze werkende borden hebben is koeling nodig, en pas op het eind wordt er een mooie koeling opgezet voor de consument.
Kijk, hier zie ik een waardige opvolger voor mijn x58a-UD7 in plaatje 3. Al zou ik niet weten wat je met 4x dualchannel 2x quad-channel geheugen moet doen. Wel raar dat de UD7 (als vlagschip van de serie) het moet doen met 4 geheugenbanken en de UD5 er 8 krijgt. Of wordt de UD7 puur als OC bord weg gezet?

De kleurstellingen zijn wel erg vet! Ik mis alleen een rode voor een systeem met AMD graphics :+

[Reactie gewijzigd door Animal Baars op 15 september 2011 08:59]

Hoezo 4x dualchannel?
Volgens mij is al meer dan een jaar geleden bekend gemaakt dat deze cpu's gebruik maken van quad-channel geheugen. Alle borden hebben dus 1x quadchannel behalve dat UD5 bord dat 2x quadchannel krijgt.
Het krijgt geen 2x quad channel, het is gewoon quad channel met twee slots per kanaal. Oftewel, de enige waardige opvolger van X58, want de beperking van maar één DIMM per kanaal dwingt je tot aankoop van te dure geheugenmodules voor wat ze bieden.
Dat was een denkfoutje. Heb het aangepast naar 2x quad-channel. }:O
Moest even andersom gaan denken (ik heb nu op mijn i7 ook geen 3x dualchannel maar 2x tripple)

Thanks :)
quad channel.
dus dan ben je verplicht van telkens 4 keer een dimm te gebruiken, of kan je ook gewoon een dual channel opstelling gebruiken?
Je bent niets verplicht, dual channel bordjes werken ook al jaren met slechts 1 dimm. Je mist dan alleen de voordelen van de gebundelde bandbreedte op het geheugen.
naar verluid is deze snelheidswinst zeer miniem lees ik overal. alle beetjes helpen zeker? :)
het is de eerste keer dat ik deze opstelling zie, quad channel, en langs beide kanten van de socket, vraag me af of het enkel door de grote socket is of dat het ook uitmaakt voor de snelheid...
Dat het aan beide kanten van de socket zit is logisch, omdat de datalijnen naar de memcontroller (die in de CPU zit) te lang zouden worden. Door het aan beide kanten te zetten kunnen deze lijnen kort(er) blijven, waardoor je hogere snelheden en lagere latencies kunt hebben.
Hoe lang gaat het duren voor we een vierkantje dimm's rond de CPU hebben dan ;) :P ?
Snelheidswinst is op de desktop minder dan miniem, maar ja, je ben een tweaker of je ben het niet. :)

Quad channel heeft zeker wel voordeel, maar dan heb je het over wetenschappelijke applicaties en verschillende soorten simulaties, het soort die nu al zo blij zijn met triple channel, die hebben nooit geheugenbandbreedte genoeg.
Bij sommige moederborden zijn afwijkende kleuren geheugenslots aangegeven. In deze slots kan je ook dual channel sets gebruiken. Bijvoorbeeld door enkel beide oranje slots te gebruiken.
Dacht ik nou ook. Ik heb zelf ook een X58A-UD7. De X79-UD5 lijkt daarvoor de beste opvolger.

De X79-UD7 heeft meer weg van de X58A-UD9 met 2x 8Pin voor CPU en extra PCI-E stroom voorziening.

Jammer dat ze anno 2011 (Bijna 2012 alweer) nog steeds met PCI sloten aankomen. Het zijn uiteindelijk toch allemaal Highend Gamer moederborden en die hebben toch meestal 1 of 2 videokaarten en een PCI-E Geluidskaart.

Over die kleurstellingen...de beste combinatie blijft toch Intel/nVidia en AMD/AMD.
Ik heb een externe PCI geluidskaart, en die kan je nog nieuw kopen. PCI-E1x kaartjes kunnen daar echt niet tegen op... Misschien dat ze het daarom nog doen.
8 geheugensloten lijkt mij echt wel overkill. 32 GB RAM als je dat volsteekt. Vraag me af of de geheugenconhtrollers van SB-E dit wel op een deftige manier kunnen aansturen, of dat er specifieke moederbord logica aan te pas kwam.
Zoals het artikel zegt geven de Sandy bridge E series een 4 kanaals geheugencontroller.
Dus de processoren ondersteunen deze opstelling out of the box.
Ik zou zelf gaan voor 4 x 2 GB met een strakke timing. Met 8 GB ga het voorloopig makkelijk trekken.
Ligt eraan wat je met je PC doet hé ... ik had laatst nog 8 van de 12 GB in gebruik :X

Kan echt niet wachten tot X79 mobo's en CPU's in de winkel liggen !! Des te sneller des te beter O+

Ik zit alleen met 1 ding : Die USB 3.0 poorten !!

Worden dat WEER losse chips of eindelijk gewoon geintegreerd in de chipset ?!
Intel deed daar nogal moeilijk over als ik me niet vergis ... wil graag van die brakke NEC zooi af namelijk. Af en toe is het toch allemaal net niet helemaal 100% gestandardiseerd waardoor je terug moet naar USB 2.0 :/
USB3.0 is nog niet geïntegreerd in de chipset, je zit dus nog steeds met losse chips. Maar is dat zo erg dan? Voor de gebruiker maakt het toch geen fluit uit.
Mooie borden, ook wat kleurstelling betreft :) ik hou er wel van (als je in de kast kan kijken tenminste) als er lekker knallende kleuren gebruikt worden icm veel zwart :)

Vraag me wel af hoe je ooit je (bijvoorbeeld) Mugen 2 of 3 op deze borden krijgt.. Was op mijn p7 bord al lastig, omdat het geheugen te dicht op de processor zit, nu zit het aan beide kanten dicht op de socket!
Vraag me wel af hoe je ooit je (bijvoorbeeld) Mugen 2 of 3 op deze borden krijgt.. Was op mijn p7 bord al lastig, omdat het geheugen te dicht op de processor zit, nu zit het aan beide kanten dicht op de socket!
Dat valt wel mee, deze socket is echt dermate huge dat je koeler eigenlijk niet meer buiten je socket hoeft te vallen. Ik heb er een tijdje geleden op de MSI HWI experience 1 vastgezet (enkel de socket dus) en dat ding is ongeveer net zo groot als de Mugen 2 wat betreft oppervlak.

Hoe de mount gaat worden weet ik niet, maar wat betreft ruimte gaat het niet echt een probleem vormen denk ik.
Zijn de processors voor deze socket al normaal beschikbaar? Ik zie ze nog niet in bijvoorbeeld de pricewatch.

[Reactie gewijzigd door PeterPan op 15 september 2011 08:48]

Nee, hetzelfde dat de borden nog niet beschikbaar zijn...
Wat is de formaat van deze moederborden? e-ATX? Want zo ziet er uit...
De UD3 is een ATX plank (maar dan wel van de maximale grootte), de andere 3 bordjes zijn inderdaad EATX varianten, kijk maar naar de schroefgaten, bij het derde schroefgat zit rechts nog een stukje PCB, en die schroefgaten zitten bij een normale ATX op de hoeken.

Ik denk dat het niet zo'n issue is dat deze borden zo groot zijn, immers, mensen die dit soort bordjes kopen hebben doorgaans toch ook flinke videokaarten, dus dan is een diepe kast wel aan te raden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee