Gigabyte introduceert nieuw instapmoederbord

Een van Gigabytes meest eenvoudige moederborden, een instapbord met een H61-chipset voor Intels Sandy Bridge-processors, heeft net als de high-end borden een dubbel uitgevoerd uefi, ofwel bios-opvolger, gekregen.

De GA-H61MA-D3V heeft een socket lga1155 aan boord voor Intels nieuwste Core-processors en is voorzien van twee geheugenslots voor ddr3-geheugen. Er is een enkel pci-express-x16-slot aanwezig, net als drie x1-slots. Een pci-slot ontbreekt en de spanningsvoorziening wordt geregeld door een vrm met vijf fases. Er zijn vier sata-300-poorten vanuit de H61-chipset en een extra Marvell-controller levert twee sata-600-poorten op.

Verder is zeskanaalsgeluid aanwezig en zijn er twee usb 3.0-poorten, een gigabit-netwerkpoort en vier usb 2.0-poorten aanwezig. Een dvi- en D-sub-poort ontbreken evenmin. Ondanks de vrij karige uitrusting heeft het bord twee uefi-chips aan boord, wat, gezien de hoge geheugencapaciteit voor de grafische interface, de kosten van componenten opdrijft. Dergelijke extra's worden meestal voor borden in het hogere segment bewaard, maar Gigabyte rustte ook zijn instapbordje ermee uit. Het bord moet in mei voor ongeveer 50 dollar op de markt verschijnen.

Door Willem de Moor

Redacteur

19-01-2012 • 12:40

45 Linkedin

Reacties (45)

45
45
30
3
0
8
Wijzig sortering
Ik vraag me af waarom op moederborden net als deze, een USB 2.0 en USB 3.0 aansluitingen zitten? Dat is toch duurder als er 2 controllers in gaan?
De USB 2.0 controller zit in de Intel chipset, en is dus al "gratis" aanwezig. Allen voor USB 3.0 is een extra controller nodig.
ok, maar waarom dan USB3.0 toevoegen?
voor een instapbord vind ik het best aanvaardbaar dat er enkel USB2.0 is, zeker als het daardoor weer iets goedkoper is
Omdat USB3.0 gewoon een goed verkooppunt is. Ook al wordt het bord ietsje duurder, als het iets is waar vraag naar is, dan is het juist handig om dat erop te zetten.
Ik vermoed dat USB 3.0 per aansluiting nog gewoon meer geld kost en dat daarom gekozen wordt voor een tussenoplossing: Een paar USB 3.0 en de rest, voor de kwantiteit, USB 2.0.
En de compatibiliteit dan? Echt een stormloop is er niet voor USB 3.0 apparaten....
Je kunt USB 2.0 apparaten ook gewoon in USB 3.0 doen dus dat maakt vrij weinig uit.
Stel je wilt Windows7 vanuit USB installeren dan lukt het niet op een USB3 poort, de installatiebestanden worden dan welliswaar geladen maar de installatiemedium 'ontbreekt' dan tijdens de wizard.
Volgens de specs is het USB 3.0/2.0 en USB 2.0/1.1, wellicht om ook oudere USB devices (of simpelweg die op USB 1.1) te ondersteunen. Ik weet verder niet hoe het met de USB3 standaard zit, of het daar eigenlijk ook op mogelijk zou moeten zijn.
De huidige USB3.0 controllers kunnen dacht ik nog niet veel meer aan dan 2 aansluitingen... helemaal niet op een moederbord. Dan is dit een logische oplossing!
Waarschijnlijk wordt voor elke USB-poort betaald en zullen ze relatief duur zijn.
Daarbij: veel producten werken prima op USB 2 en hebben geen voordeel bij USB 3.
Daarnaast: denk er ook aan dat de meeste kasten een front USB 2 poort hebben, en geen USB 3.
De prijs zegt ook niet alles hoor; heb jaren terug een Elitegroup (ECS) mainboard gehad voor een Athlon 1800+. Heeft 6 jaar probleemloos gedraaid (in eigen bezit), daarna nog kunnen verkopen. Kosten : € 46,-
Mooie Htpc boordje , en goedkoop ook nog!
USB 3.0 en SATA-600 zijn in mijn ogen de enige plus punten van deze moederboord .
Usb-aansluitingen zijn een must en deze boord heeft genoeg voor de aangebodene prijs . Even een basis idee: muis, toetsenbord, headset, Ext. Hdd, webcam, printer, scanner en zelfs de meest uitgebreide variant heeft niet genoeg ruimte.
Bovendien sluit ik regelmatig extra Ext. Hdd's aan om films te kopieren. Om nou steeds de permanente apparaten lost te moeten halen, dat is uitermate onpraktisch.
Het enige pluspunt dat ik kan zien, is dat alle usb aansluitingen 3.0 zijn. Dat is echt een zege, want tot nog toe moest ik steeds een voor een mijn schijven en sticks aansluiten om de 3.0 poorten te gebruiken.

En inderdaad geen HDMI aanwezig dat is weer een - punt.

-edit-
Thanx bartvl , lezen is een kunst.

[Reactie gewijzigd door Essox Lucius op 19 januari 2012 13:05]

Zo'n enorme pluspunt is die sata-600 aansluiting niet, aangezien er gebruik gemaakt wordt van zo'n brakke Marvell-controller. Als je sata-600 wil, neem dan een bordje waar native ondersteuning is voor sata-600 en vertrouw aub niet op die Marvell-controller.
:'( So true, ik dacht dat mijn Crucial M4 waardeloos was. Om de haverklap hangs etc. Pas na een tweede clean install op sata-300 waren alle euvels verholpen.

OnT: Het is een zeer aantrekkelijk bordje, ik zou genoeg hebben aan de aanwezige PCIe aansluitingen. 2x4 GB RAM erin, i5 / i7 (waar is AM3+ versie?), HD6990 erin. Of alles wat minder voor een HTPC natuurlijk :)
In het artikel worden 2 USB 3.0 en 4 USB 2.0 poorten genoemd. Niet allemaal USB 3.0 dus (en logisch volgens eerdere reacties in deze thread)
SATA-600 is onzin voor een HTPC. Voor opslag van media gebruik je geen SSD's, en harde schijven hebben voorlopig nog meer dan voldoende aan de bandbreedte van SATA-300
SATA aansluitingen zijn wel weer irritant geplaatst, zeker als je een beetje grote videokaart hebt zit deze al snel voor 2 van de 4 poorten.
koop je 2 Sata kabels met 90 graden aansluiting en je probleem is opgelost.

Voor elk probleem is een oplossing he.

Edit: als je nog een beetje creatief en goed bent kan je er zels nog wel 1 maken van een bestaande sata kabel

[Reactie gewijzigd door Kadardar op 19 januari 2012 13:15]

Dit zijn plankjes die je dadelijk weer terug gaat vinden in een hoop OEM-machines, "mooie aanbieding, 430 euro voor deze game-pc" staat er dan bij, het enige "game" aan die pc is dan de los bijgeprikte graka, voor de rest zijn de optie's bijna nul.
Ik kan de machines die ik heb geopend bij kennissen en familie, die een kant-en-klare pc kochten, niet meer tellen- altijd de goedkoopste bordjes erin, zoals deze.
Geen enkele verstandige pc-bouwer die een dergelijk mobo aanschaft, leg een paar tientjes meer neer voor een uitgebreid mobo en je bent 10x zo happy ermee.
Dus deze plankjes moeten wel in het OEM-circuit verdwijnen en dan betaal je dus veel voor weinig, met je pc uit het lokale computerfoldertje.
Ten eerste, in OEM machines zitten geen Gigabyte moederborden. Daar zitten eigen merk of bijvoorbeeld ECS bordjes in. Voor zover ik weet is Medion de enige die MSI gebruikt, maar ook zij krijgen eigen bordjes die niet op de consumentenmarkt verschijnen.

Daarnaast zie ik zelf de meerwaarde niet van een moederbord van 150 euro tegenover deze, zeker voor de gemiddelde consument die niet gaat overklokken en gewoon een goed werkend systeem willen.
De meeste mensen gebruiken die extra opties niet en je systeem word ook niet bijzonder veel sneller van die investering van 100 euro. Die kan je dan ook beter stoppen in een videokaart voor een budget gamesysteem.
Ten eerste, in OEM machines zitten geen Gigabyte moederborden. Daar zitten eigen merk of bijvoorbeeld ECS bordjes in. Voor zover ik weet is Medion de enige die MSI gebruikt, maar ook zij krijgen eigen bordjes die niet op de consumentenmarkt verschijnen.
Gigabytes vind (of iig vond) je ook wel terug in OEMsystemen hoor. Packard Bell heeft ze gebruikt, Fujitsu Siemens heeft ze gebruikt.
PB heeft overigens vroeger ook MSI gebruikt en zo nog wel meer.

Het gaat er maar net om wie wat kan leveren. Maar, de OEMmarkt is een compleet andere dan de retailmarkt, daar gaat het om wie het goedkoopst kan leveren met een basisset aan features, en vaak niet meer dan dat.
Wat voor de meeste mensen meer dan voldoende is, waarom 14x usb 2, 4x usb 3.0, 2x PCIe x16 lanes etc.etc. als je zoveel helemaal niet nodig hebt. Twee bankjes, het lijkt zo krap, maar hoeveel mensen hebben er genoeg aan 8GB ? Ja, zelfs 4GB is voor het huis, tuin en keukenwerk nog genoeg.

Wat is verstandig ? Daar doelde hij op, dat niemand zo'n plankje zou gebruiken. Onzin!
Je gebruikt wat voor die persoon afdoende is en op maat voor zijn wensen. Voor een game pc zou ik idd eerder een wat luxer plankje nemen, maar als iemand echt krap in het budget zit, neem ik liever dit plankje met een sterkere videokaart dan een luxe CF plankje met een zwakkere gpu. Zo simpel is het.
Nou, meer dan 2 bankjes zul je wel hebben hoor (afhankelijk van het mem wat je er natuurlijk inprikt), anders wordt het geheugen nog vrij beperkt.
OEM machines met eigen merk moederbord? Welk eigen merk? Het eigen merk van de OEM-fabrikant dan toch zeker (Foxconn is een grote, maar Asus, MSI, Gigabyte, het door jou genoemde ECS enz. doen dat net zo goed). Merkeigenaren specificeren soms wel moederborden maar ontwerpen en fabriceren ze meestal niet volledig. Veel te duur!

Overigens kom je ook in sommige thin clients (VXL meen ik) wel degelijk Gigabyte OEM-bordjes tegen.
Zwaar overtrokken. Voor de meesten is zo'n mobo meer dan genoeg en die zullen echt niet zo'n overpriced luxe plankje "missen". Voor de standaard gebruiker heeft dit plankje alles wat je nodig hebt. Mag jij me de meerwaarde eens uitleggen van een luxer bord, voor deze mensen. Zelf zie ik het niet.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 19 januari 2012 14:06]

Oftewel, een hoop speculatie.

Hangt er compleet van af wat voor systeem je wil gaan bouwen. Ja, als je een hardcore gaming rig wil hebben is dit natuurlijk niet de eerste keuze. In principe kun je hier een gaming pc mee maken, maar daar is dit bord gewoon overduidelijk niet voor bedoeld. Maar wil je gewoon een heel simpel office systeempje waar je (of familie) toch verder niks mee doet, waarom zou je dan voor een geavanceerder bord gaan? Daar is gewoon geen reden voor.
Geen HDMI vind ik minnetjes. Dat hoort op elk modern mATX moederbord. Dit bord zou goed zijn voor een HTPC voor die prijs, maar dan wel met HDMI, een DVI>HDMI adapter is ouderwets.
Daar ben ik het niet mee eens, dat elk modern mATX bord dat dient te hebben. HDMI is extra kosten vanwege de licenties. Wordt het bord zo 2-3 euro duurder van.

Daarnaast is HDMI bedoeld voor AV apparatuur en is dit (goedkoop instap) bord waarschijnlijk voor gebruik in goedkope desktops. Desktops sluit je op een monitor aan via DVI of DP.

Ik kan goed begrijpen waarom er geen HDMI op zit: relatief veel extra kosten maken om functionaliteit toe te voegen voor een markt waar dit bord niet voor bedoeld is.


Daarnaast kan je (als je echt persé op HDMI wilt aansluiten) gewoon een HDMI-DVI verloopkabel gebruiken.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 19 januari 2012 13:11]

Daarbij kopen de meeste mensen toch een losse videokaart vanwege de performance.
Nou, zo vanzelfsprekend is dat tegenwoordig niet meer. Onboard is al lang niet meer iets van sis of intel extreme(ly slow) graphics.

In verband met compactheid, stilte en zuinigheid en toch heel aardige prestaties (tenzij je hardcore gamer bent), is onboard video de laatste jaren steeds aantrekkelijker geworden.
mATX kopers willen bij uitstek (maar neem dat laatste niet te letterlijk) alles onboard. Die willen zo weinig mogelijk losse kaarten bijkopen.
Dat is jouw mening dat het op elk mATX bord hoort, op mATX borden hoort minimaal een videopoort (D-SUB/ DVI), HDMI is geen "must". Hij is ook bijzonder goedkoop, 50 dollar, daardoor is ook bespaard op een goede grafische chip.
Hij is ook bijzonder goedkoop, 50 dollar, daardoor is ook bespaard op een goede grafische chip.
Nee hoor, er zit helemaal geen grafische chip op het bord. Dat is volledig afhankelijk van de CPU die je erin duwt. Zet je er een 2500K/2600K met HD3000, dan heb je alsnog de beste IGP die je kunt vinden op dit platform.
Uiteraard is wat ik schreef mijn mening. :)
Ik blijf erbij dat op een mATX bord een HDMI poort hoort. Ik durf zelfs te stellen: een HDMI 1.4 poort. Steeds meer monitors komen met HDMI aansluitingen. Als de kosten voor HDMI slechts 2 a 3 dollar zijn, vind ik deze keuze des te kwalijker. Door het wel te plaatsen kost het bordje dan 3 dollar meer, maar komt er ook een doelgroep bij. Dit is een leuk bordje voor het verleden, niet voor het heden en de toekomst.
Voor een HTPC zou ik niet dit bord nemen eerder een AMD A50M bordje. Dan heb je de processor en de GPU al op het moederbord zitten, met HDMI uitgang voor een kleine 30 dollar meer.
Die A50M dingen zijn anno 2012 nauwelijks meer interessant. Qua verbruik zit je met een AMD A4 of willekeurige Sandy Bridge op vrijwel hetzelfde, ben je 3x sneller, en de bord/cpu combo is nauwelijks duurder. Natuurlijk, met een Atom of Brazos bordje kan je in principe wel 1080p video kijken maar je wilt toch wel een beetje soepele interface/bediening.
Dit bord zou goed zijn voor een HTPC voor die prijs, maar dan wel met HDMI, een DVI>HDMI adapter is ouderwets.
Als de DVI interface als volledige HDMI interface (dus inclusief geluid en andere voordelen van HDMI bovenop DVI-D) gebruikt kan worden via een meegeleverde adapter, wordt er geen functionaliteit opgeofferd. Het enige negatieve punt dat dan nog overblijft is dat achter de HTPC meer ruimte nodig is om de adapter en connector van de HDMI kabel te plaatsen.

En op de reacties hieronder: mATX heeft inderdaad niet perse HDMI nodig, maar het kan wel. Zo is bijvoorbeeld de Asrock H61M-HVS verkrijgbaar voor ongeveer 45 euro met HDMI (1.4) aansluiting. CPU, geheugen, kast met voeding en een opslagmedium toevoegen en je hebt al de basis voor een aardige HTPC. Echter betwijfel ik wel of daarmee de beste prijs/kwaliteitsverhouding behaald wordt. Waarschijnlijk heb je voor dezelfde prijs of enkele tientjes meer wat beter spul als je de AMD kant op gaat.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 19 januari 2012 13:19]

mooi bordje voor een budget systeem, voor als ik nog es een pc ga aanschaffen staat deze op mijn lijstje
voor bijv een tweede pc als media center/home server of budget systeem niet onaardig. Voor wat 'intensiver' gebruik zou ik em niet gebruiken. door maar 2 DDR3 slots kan er niet echt veel geheugen in. maargoed het doel van dit bord is ook niet om highend compenten op te zetten :)
Ik wist niet dat Gigabyte al was overgestapt naar uefi.

Heb nu een Gigabyte Z68 UD3H-B3 en daar zit een ouderwets Bios op met de additionele toevoeging van support voor schijven > 3TB. Dus de belangrijkste gewenste functionaliteit voor mij is toegevoegd.

Ben benieuwd naar het bios zelf. Heb ook wel eens naar een Asus bios uefi gekeken, en daar zitten zelfs spelletjes in.
Zie ik het verkeerd of kun je hier geen RAM in dual channel gebruiken? Verder ziet het er me een geschikt moederbordje uit voor budgetbuilds, zolang je maar niet teveel verwacht. Mooi dat er toch al USB 3.0 en sata-600 op zit.

@beide hieronder:
my bad, ik had het moederbord niet opgezocht op de site en ging gewoon af op de afbeelding (4 slots met dezelfde kleur en geen andere aanwijzing dat het dual channel zou zijn).

[Reactie gewijzigd door Evapor op 19 januari 2012 13:05]

eeeh staat toch vermeld " twee geheugenslots voor ddr3-geheugen"
plus even de specs checken :
http://il.gigabyte.com/pr...uct-page.aspx?pid=4089#sp


2.Dual channel memory architecture

[Reactie gewijzigd door killer2 op 19 januari 2012 12:50]

Als je op de link klikt die in het artikel staat, naar de site van Gigabyte, kan je gewoon het volgende lezen:

2 x 1.5V DDR3 DIMM sockets supporting up to 16 GB of system memory
Dual channel memory architecture
Support for DDR3 1333/1066/800 MHz memory modules
Support for non-ECC memory modules
Zo te zien geen digitale geluiduitgang. Zonde.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee