Skype stopt met bundelen Google-software

Wie Skype installeert, krijgt daarbij niet langer de optie om de Google Toolbar of de Chrome-webbrowser te installeren. Skype is gestopt met het bundelen van deze software, waarschijnlijk naar aanleiding van de overname door Microsoft.

SkypeIn de releasenotes van de nieuwste Skype-release kan worden gelezen dat de bundeling van Google-software met de Skype-installer is verwijderd. Gebruikers die Skype installeerden, kregen de optie om de Google Toolbar te installeren, maar die mogelijkheid is nu verdwenen.

Skype heeft geen reden voor de beslissing gegeven, maar waarschijnlijk is de overname door Microsoft de aanleiding. Microsoft kondigde in mei aan dat het Skype wilde overnemen; inmiddels hebben zowel de Europese als de Amerikaanse autoriteiten de overname goedgekeurd.

Verder zijn in de nieuwste Skype-release twee bugs geplet, waaronder een fout die tot gevolg had dat Skype soms crashte op Windows 8. Ook is een fout met de afhandeling van intern geheugen in de Skype-plug-in voor Firefox opgelost.

Door Joost Schellevis

Redacteur

17-10-2011 • 15:51

113 Linkedin

Lees meer

Screenshots tonen Windows 8-versie Skype Nieuws van 17 augustus 2012
Skype beschikbaar voor Windows Phone Nieuws van 27 februari 2012
HP geeft Pavilion-dm1 een update Nieuws van 8 september 2011
Facebook krijgt Skype-videochat Nieuws van 6 juli 2011
'Microsoft wil Skype overnemen' Nieuws van 10 mei 2011

Reacties (113)

113
102
38
2
0
17
Wijzig sortering
Gelukkig, ik heb echt een hekel aan software die meëinstalleerd als je even niet oplet, dat zou dus echt verboden moeten worden.
Bijzonder is dat Google zelf vindt dat software die wordt meegeinstalleerd bijzonder ongewenst is. Uit hun manifest "Software Principles":
Getting paid to distribute, or paying money to be distributed with undesirable software enables more undesirable software. Responsible software makers and advertisers can work to prevent such distribution by avoiding these types of business relationships (...)
http://www.google.com/abo.../software_principles.html

Misschien heeft Skype het licht gezien.
Voorheen moesten ze iets doen om voldoende geld te verdienen, het business model is nu iets veranderd.
Misschien, maar Google werkte hier wel aan mee. Skype mag echt niet zonder dat Google het goed vindt Google meuk bijleveren. Zoals zo vaak weet Google wel hoe het 'zou moeten' maar houden ze zich er zelf niet aan.
Ze houden zich er volgens die tekst wel aan, als ze in de veronderstelling verkeren dat hun software niet "undesirable" is.

Nou is het dat voor mij, en vele anderen met mij, opzich wel, maar toch...
Ik vind het een beetje op spam lijken eerlijk gezegt. Even snel iets installeren en je zit onder de toolbars.

OT: Logische stap van Skype. Ik heb alle vertrouwen dat Microsoft Skype z'n gang laat gaan en het een goed product blijft.
Ik hoop eigenlijk een betere intergratie met OCS en MS Lync ipvb Astrix te gebruiken als connector..

Dat zou voor mijn directeur een deur openen naar de wereld. Aangezien veel van zijn vrienden, kenissen en relaties Skype gebruiken en wij Lync
Skype's backend netwerk van SIP servers en POPs zou ook handig kunnen zijn - als je bij MS een Skype tegoed of Skype abbo kunt afnemen waar je met je Lync omgeving gebruik van kunt maken, dan los je in één klap alle toll-bypass ellende op in je eigen omgeving. In plaats van prutsen met je eigen fabrieken, call routes en naderhand ene hoop logs doorspitten om uit te vogelen wat je nou bespaard hebt en wie welke rekeningen moet betalen, betaal je één bedrag per maand aan MS en je hebt in elk land zo'n beetje Toll Bypass.

Het andere wat ik hoop is dat iemand de Skype client door het hoofd schiet en in een ondiep graf flikkert, en we gewoon een Lync client met Skype icoontje krijgen. Want alle vastlopers, connectieproblemen, audiokwaliteitsfouten en irritante wiliknietfeatures van Skype veroorzaken bij mijn vriendengroep minstens twee keer per jaar de zoektocht naar een andere voip app. De aanwezigheid van tientallen contactpesonen die je dan ook om moet laten schakelen is eigenlijk de reden dat we niet allang overgestapt zijn op wat anders.
De software makers moet toch op de een of andere manier geld verdienen.
Het enige wat je als eindgebruiker hoeft te doen om gratis van andermans werk te kunnen profiteren is een halve minuut opletten zodat je dat vinkje kan uitzetten.

Als dat al te veel gevraagd is dan moet je die software niet downloaden.
Heb je toevallig Windows geïnstalleerd? Dat zit/zat vol met ongevraagde software.
Zoals?
Of internet explorer dat blijft zeuren om IE in te stellen als standaard browser.
Moet je ook niet IE gebruiken, dan krijg je die melding niet (of je vinkt "Niet meer vragen" aan).
Of pop-ups die je blijven attenderen dat je moet upgraden.
Zelfde als hierboven, gewoon de optie uitvinken.
Het probleem is niet dat er ongevraagde software in Windows zit. Het probleem is meer dan 90% van de programma's overbodig is omdat deze niet bekend zijn bij de gemiddelde gebruiker en dus niet gebruikt worden. Dergelijke programma's nemen natuurlijk wel ruimte in op de harde schijf en kunnen dus gezien worden als bloatware. Niet voor niets gebruikt de nieuwste Windows een DVD, terwijl andere OS als Ubuntu (die zelfs ook al bestempeld worden als bloatware!) het met een CD af kunnen. De voorbeelden die Dark0z noemt zijn echter slecht, omdat deze gewoon wijzen op onkunde binnen Windows. Voorbeelden van programma's die wel nauwelijks gebruikt worden door de meeste gebruikers: Sync Tool, Math Input Center, Sound Recorder en het overgrote deel van de configuration / administration tools.
Alleen gaat het hier over een toolbar en niet over een OS, beetje offtopic dus ;)

ontopic:
Goeie zaak kan me altijd kapot ergeren aan die toolbars en trial versies die mee worden geinstalleerd. Zelf let ik er wel op maar moet regelmatig computers van andere mensen "opfrissen" van dit soort rommel. Norton is ook erg, die krijg je er bijna niet meer uit en wordt vaak ook als trial meegienstalleerd.
Ik denk dat je vergelijking over de DVD vs. de CD niet helemaal opgaat. Microsoft levert alle versies van Windows op 1 DVD (van Home Basic t/m Ultimate), zodat ze kosten besparen op het persen van DVD's. Het is aan de serial die je hebt om te bepalen welke versie je kunt activeren.

Ik weet dus niet of 1 versie van Windows op een CD-rom zou passen, maar ook van Linux distro's kun je volledige DVD's downloaden die ook inderdaad alle verschillende versies bevatten van die distro.
UH... ie heeft gewoon de optie "Niet meer om vragen" (volgende keer beter kijken dus)..

En welke andere software will Windows 7 installeren dan ? Kan me niet herinneren dat ik werd dood gegooid met extra software bij de installatie van Windows 7 :)
Je vergelijkt een OS, waarbij bepaalde software zoals een browser, een photoviewer, een eenvoudige tekstverwerker, een zip-uitpak-client en een mediaspeler gewoon pure noodzaak zijn om een computer te kunnen gebruiken, met een enkele applicatie die totaal onafhankelijk is van de ongevraagd meegeleverde software.

Ik hoop dat je zelf ziet waar die vergelijking mank loopt?
Een browser, een photoviewer, een eenvoudige tekstverwerker zijn niet noodzakelijk om een computer te kunnen gebruiken en zijn geen onderdeel van het os.
Dark0z heeft hier dus wel degelijk een punt.
Het kan best zijn dat jij bij het installeren van Windows overspoelt wordt door software die ook wil worden geïnstalleerd, maar dat wil niet zeggen dat dit door Microsoft komt. Als ik mijn laptop opnieuw installeer begint een programma van Acer, dat ik niet kan afsluiten, ook plots 38 programma's te installeren (oké, daar zitten ook drivers bij).

Trouwens, iedere browser wil je standaardbrowser zijn, en iedere browser geeft dan ook de optie om dit niet meer te laten vragen (bij de ene zit dit al verder verstopt dan de andere).
Toevallig heb ik Windows geïnstalleerd en de software waar ik niet mee werk word niet geïnstalleerd. Mijn punt is dat bij installaties van kleine programmaatje's of games (die worden toch best vaak geïnstalleerd) vaak allerlei onnodige software is toegevoegd waarvan het doel is dat ze ongezien meegeïnstalleerd worden. En dàt is heel irritant, vooral als je merkt dat het al op je pc zit en het helemaal moet gaan verwijderen (en dan maar hopen dat je registry niet is verknald). Ik hoop dat softwareleveranciers en uitgevers dit begrijpen en het een halt toe roepen.
skype kreeg waarschijnlijk geld voor elke google toolbar die ze installeren, net als dat bij laptops de fabrikanten ook betaald krijgen voor het erop zetten van bijvoorbeeld norton e.d.

Dus vanuit de fabrikbant/softwareboer zal het niet komen... Maar het kan nog erger, had jaren terug een windows-proggie (weet niet meer welke of wat) die zo'n bloatware mee-installeerde, maar die ook bij elke keer opstarten keek of die bloatware nog steeds actief was, anders werd het eerst weer opnieuw geinstalleerd...
Volgens mij vraagt elke browser om als standaard ingesteld te worden en om de laatste versie / updates te installeren. Ik ken ook geen enkel OS - wat daadwerkelijk door eindgebruikers wordt gebruikt - dat niet met wat standaardsoftware komt. Opnieuw: gelukkig maar. Anders kan je met dat OS namelijk niets doen. Tenzij jij vindt dat je om een foto te bekijken een apart programma moet installeren. De vraag is ook hoe je dat gaat doen zonder vooraf geïnstalleerde browser.
Is dat een OS dan? Dat is een Onderdeel van een OS.
Maar er zijn gewoon GNU/Linux distributies waar echt niets ongevraagds meekomt. Installeer maar eens Arch Linux bijvoorbeeld. ;)
Gentoo, nog minder
Gentoo, nog minder
LinuxFromScratch :*)
Hoe installeer je dan software? Als je geen package manager en geen grep of wget hebt kan je er ook niets mee.
Software is altijd te installeren vanaf een extern apparaat of eventueel van te voren. Vanaf een extern apparaat is vaak niet moeilijker dan het geheugen waarop je filesystem staat in een 2e pc met wel de juiste tools prikken en een tarball uitpakken oid.

Mocht je 't van te voren willen doen kijk dan eens op:
http://www.linuxfromscratch.org/
of specifiek voor embeded systemen:
http://buildroot.uclibc.org/
Vanaf een diskette :+
Kun je Arch installeren zonder binutils?
Waar baseer jij dat op? Ik vind niet dan Chrome spyware is. Goede browser, slaat alleen wat gegevens op.. tja, dat blijf je houden.
Juist volgens die definitie zouden veel producten van Google daaronder vallen; ze verzamelen net als een spion immers zoveel mogelijk informatie.
Ik vind dat er nog steeds teveel troep bij skype komt. Je hebt (volgens mij) niet de keuze om uit te zetten dat je plugins wil voor IE/FireFox bij de installatie, en ik heb er vaak last van dat mn browser vastloopt door de Skype-plugin.

[Reactie gewijzigd door Gerjannn op 17 oktober 2011 16:20]

Najha, heel veel mensen die ik ken die gebruik maken van Skype stappen nu juist over op Google + met de daarbij genoemde Hangout.

Voordeel is dat dit allemaal in een browser werkt en je niks hoeft te installeren. Het werkt gewoon een stuk beter als Skype.
En nu Skype van MS is zal MS er wel voor zorgen dat het platform afhankelijk wordt. Wat het dus een dood paard maakt.

Google wil juist profeit van dingen dat het op zoveel mogelijk platformen staat. Iets wat niet in MS hun strategie ligt...

Sowieso al een reden dus om voor Hangouts te kiezen in plaats van Skype.
Bull. Juist je liefhebbende Apple doet dat. Denk aan facetime, iMessenger. Skype is veel te groot dat google+ een serieuze concurrent wordt. Zelfs een van de Google+ senioren had dit per ongelukt gelekt.
Anoniem: 426790
@Texamicz17 oktober 2011 20:16
En nu Skype van MS is zal MS er wel voor zorgen dat het platform afhankelijk wordt. Wat het dus een dood paard maakt.

Google wil juist profeit van dingen dat het op zoveel mogelijk platformen staat. Iets wat niet in MS hun strategie ligt...
Ik heb weer niemand horen overgaan. Skype is een begrip net als Facebook en daar zal Google+ en Hangout weinig tot niets aan veranderen. Ik denk juist dat die eerder een dood paard zullen worden net als Google desktop.
Ik denk niet dat ze bij MS zo dom zijn om nu de platformondersteuning voor Skype terug te draaien, dat zou inderdaad de dood betekenen.
Wat ze volgens mij wel gaan proberen is Skype zoveel als mogelijk te integreren met allerhande MS-producten hetgeen ik enkel maar kan toejuichen.
Als ze het slim spelen releasen ze ook een Skype DLL om zoveel mogelijk andere ontwikkelaars te laten integreren met Skype zodat de ondersteuning zo breed mogelijk wordt en Skype de norm voor Voip. Ik zie dit typisch als component opduiken in Visual Studio.
MS passeert namelijk telkens langs de kassa bij de gebruikers van Skype Out of welke andere dienst men ook bij ontwikkelt (gesteld dat die dienst zo waardevol is dat men ervoor wil betalen). Ze hebben er dus baat bij om een zo breed mogelijke inburgering van Skype te creëren.
Die kan je vanuit FF wel uitzetten en de-installeren hoor ;) Beetje omweg maargoed je kan er wel van af komen...

Over het bericht: zat er dik in natuurlijk :D Google is een grote concurrent uiteraard, in meerdere opzichten!
Grote kans dat het gewoon van Microsoft af komt... Vind het ook helemaal niet erg... Toolbars vind ik sowieso al een ramp... Als je sommige mensen ziet die gewoon 3 toolbars extra hebben omdat ze overal maar op next drukken (wat veel gebruikers doen).... Een ramp!
Sommige digibeten die ik ken hebben gewoon hun halve beeldscherm volgekregen, en ik vind ook dat het hun fout niet is, toolbars horen gewoon niet meegeleverd te worden.
Als je een programma download om het te installeren is er nooit om de toolbar gevraagd, ik denk dat er niemand op zit te wachten.
Dat is echt wel de eindgebruiker zijn fout hoor. Er wordt duidelijk gevraagd of je die dingen wel of niet wilt installeren. Als de gebruiker het niet nodig vindt om te lezen wat er staat en gewoon maar op "I Agree" en "Next" klikt, is het zijn eigen fout.

Bij Apple kun je een toepasselijke straf krijgen :+
http://static.guim.co.uk/...252828/South-Park-007.jpg
Human centipede? :)

En nee, het is de fout van de software, die net doet alsof er niets aan de hand is. Of net doet alsof het erbij hoort, want je mag het "I agree" vinkje immers niet uitzetten, weten de gebruikers die vaak wat installeren.

In Nederland heet dit misleiding, of dwaling. En in Nederland is het keihard verboden in de reclamewereld. In software zou dat ook zo moeten zijn.
Ik heb vaak genoeg gehad dat ze toch toolbars installeerden ZELFS als je op "NEIN!" klikt....
Vaak is het zo dat de makers van software geld kunnen verdienen door een toolbar mee te leveren. Of ieders leven daar beter van word is echter de vraag.
Als het inderdaad van Microsoft af komt, dan bedankt redmond :p
Zoiets als dit: http://www.planitagency.c.../09/too_many_toolbars.jpg

Ja ik heb het ook wel eens bij wat digibeten gezien die nog de oude IE gebruiken en die volstaat met van die toolbars. Eerste wat ik bij hun doe is die toolbars verwijderen en Firefox of Chrome installeren..
Skype heeft geen reden voor de beslissing gegeven, maar waarschijnlijk is de overname door Microsoft de aanleiding.
Dat lijkt me wel vrij logisch. Microsoft zou wel erg dom zijn als ze ongevraagd de browser van de concurrent gaan installeren. :)
Anoniem: 343588
17 oktober 2011 16:21
En hoe gaat het zitten met de linux support van skype? Skype op linux loopt erg achter .. en microsoft staat niet echt bekend om te ontwikkelen voor linux. Bill Gates was nog een linux fan, maar steve ballmer staat juist bekend om linux te "boycotten".
Er is een behoorlijk actief ontwikkelde Linux versie van Skype te vinden in de Android Market.
Er is een behoorlijk actief ontwikkelde Linux versie van Skype te vinden in de Android Market.
draait ie op Mandriva?
Ik zie hier iets van een tegenspraak. Android Market suggereert dat het om een app gaat, niet om een stuk software dat onder Linux draait.
Ik ben serieus bang dat daar 0,00 ontwikkeling op gaat komen en de boel op een gegeven moment niet meer werkt.

MS zal wel te bang zijn voor een serieuze Linux-concurent
Als ze het kunnen verkopen/er inkomsten uit krijgen, dan zullen ze de support echt niet stop zetten. Kijk maar naar OSX. MS heeft daar ook mooi een Office versie voor, terwijl ze natuurlijk liever hebben dat mensen Windows gebruiken dan een ander OS.
Wat ik mis als reden is dat Google Talk in hun social media natuurlijk een nieuwe concurrent van Skype is. Dan ga je natuurlijk niet mensen aan google proberen binden als dat ten koste gaat van je eigen userbase.
Ik ben zeker wel blij dat Microsoft die troep uit Skype heeft gehaald en Microsoft kennende zal er geen andere toolbar (zoals hun eigen Bing Bar) worden meegeleverd. Ik kan namelijk geen Microsoft-software voorhalen waar andere software wordt bij meegeleverd.

Ik zie het wel nog gebeuren dat Skype onderdeel wordt van de Windows Live Essentials. Dat zou ik zelfs nog fijn vinden ook, alle communicatie-software van Microsoft op 1 enkele plek: Windows Live.
Eigenlijk zie ik ms er wel voor aan om nu bingbar te gaan koppelen. Maar het is maar 1 vinkje meestal, moet je eventjes opletten en je hebt nergens last van
Waarom? Ze doen het bij geen enkel ander stukje software van hun.
Anoniem: 85494
17 oktober 2011 18:45
Sowieso is Skype sinds de overname van Microsoft een grote ergernis geworden
heel veel reclame die er vroeger niet was.
zit er zelfs aan te denken om maar afscheid van Skype te nemen.

Ook wordt je gek van al die software updates.

ik zou zeggen SKYPE, WEG ERMEE EN OVERSTAPPEN NAAR FACETIME OFZO
Die overname is zo recent, dat heeft echt nog nul komma nul invloed gehad op de client tot nu toe.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 18 oktober 2011 01:55]

Versie 3.8.0.115 (oldapps) nemen. Brandschoon, geen bloatware, klein en rotsvast.
De interface ligt vast, dus deze blijft het nog wel even doen.
Skype is nog maar enkele dagen van Microsoft en er zou al zoveel veranderd zijn?
ik zou zeggen SKYPE, WEG ERMEE EN OVERSTAPPEN NAAR FACETIME OFZO
Is die er voor Linux? :X :O
Valt nog mee dat ze je niet gelijk de BingBar laten installeren....
Je weet nog niet welke veranderingen Microsoft in de nabije toekomst aan zal brengen aan (de installatie van) Skype. Wacht maar af, grote kans dat ze het met wel IE of Bing installaties/plugins nog wel implementeren.

[Update: woord vergeten]

[Reactie gewijzigd door paoper op 17 oktober 2011 15:56]

Waarom? MS levert nergens de bing toolbar bij behalve bij Live Essentials.
Nee, de Bing Bar wordt al meegeleverd met de Windows Live Essentials, ik zie dus niet zo'n grote kans dat Microsoft dat plots er uit zou gaan halen.
Tsja, vrij logisch lijkt me. Het zou natuurlijk vrij bijzonder zijn als Microsoft andermans producten gaat bundelen met eigen software.

Misschien in te toekomst Skype icm IE9 in OSX :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee