Skype wordt onderdeel van Office 365

Microsoft heeft eerder deze week bekendgemaakt dat het de recent overgenomen voip-dienst Skype aan zijn Office 365-software wil toevoegen. Dit moet de communicatie tussen samenwerkende collega's vereenvoudigen.

Microsoft-topman Kurt DelBene heeft gezegd dat Skype met de al bestaande Lync-functionaliteit in Office 365 moet worden geïntegreerd. Met Lync is het mogelijk om te communiceren via spraak, video en chat, en er is dan ook veel overlap tussen Lync en Skype.

Office 365 is een clouddienst die bedoeld is om realtime samen aan documenten te kunnen werken. Dit is mogelijk met de Office-software, maar ook vanuit de webbrowser. De dienst concurreert met Google Docs en is beschikbaar voor zakelijke klanten, die per gebruiker en per maand moeten betalen. Volgens DelBene moeten gebruikers kunnen zien of de persoon waarmee wordt samengewerkt ook daadwerkelijk beschikbaar is: de Lync- en Skype-software moet daarom statusupdates laten zien die gebaseerd zijn op de agenda van de desbetreffende persoon.

Microsoft nam Skype onlangs over voor een bedrag van 8,5 miljard dollar. Het was nog niet duidelijk wat het bedrijf met de voip-dienst wilde. Mogelijk krijgt de Skype-software ook een plaats in andere diensten van het bedrijf. Naast de aankondiging dat Microsoft Skype in Office 365 wil integreren, maakte DelBene ook bekend dat er eind 2012 een nieuwe versie van Office uitkomt: Office 2012.

Door RoD

Admin Mobile

01-07-2011 • 16:47

98 Linkedin

Submitter: Petervanakelyen

Reacties (98)

Wijzig sortering
Het lijkt me dat de Skype functionaliteiten als shared desktop, chats, voip, videoconference, allemaal deel worden van het Lync gedeelte van de Office365 omgeving en gebruik zal maken van dezelfde engines. Dat biedt wel heel wat mogelijkheden. Dit in combinatie met SharePoint maakt het geheel interessant voor bedrijven met verschillende locaties. Maar dat kon al met Microsoft Lync zelf.
Het wordt interessant met Skype omdat de Skype client prima werkt op alle platformen, inclusief smartphones: gebruikers met een smartphone kunnen dan erg gemakkelijk deelnemen met gesprekken, video conferences etc. op het Lync systeem. Daarnaast is Skype natuurlijk zeer interessant voor MIcrosoft vanwege de enorme installed-base en de proven & accepted technology van Skype. In de zakelijke wereld wordt al snel naar Skype gegrepen voor bv. internationaal telefoonverkeer.

Wat ik me nu wel afvraag is hoe goed de Office365/Lync/Skype combinatie zal gaan functioneren in combinatie met een Mitel IP telefooncentrale.
Naar alle waarschijnlijkheid zal de Mitel achter de Lync hangen, waardoor je de gesprekken in Lync als het ware door de Mitel laat lopen.
Het lijkt met toch dat ze Skype beter gaan integreren in hun 365 pakket en de Skype client ernaast houden.. Zou wel erg vreemd en stom zijn als de Skype niet meer normaal beschikbaar houden.
Volgens mij bedoelt men met integreren dat Skype 'naadloos' gaat aansluiten bij het pakket, als een soort van add-on. Skype client zal idd zeer wss gewoon blijven bestaan, ik heb geen interesse in 365 en ik kan mij niet voorstellen dat ik om die reden straks verstoten van Skype zal zijn. Ik vind het persoonlijk al jaren een van de fijnste communicatie clients, okay sinds het in handen kwam van ebay wel allerlei vervelende pop-ups en reclame en dat soort shit... maar de basisfunctionaliteit, bellen, berichten en bestandsoverdracht werkten voor mij beter dan welke client dan ook... gewoon niet teveel opsmuk... who cares about winks en buzzers.

Wat ik nu overigens wel zie gebeuren is dat Live messenger hierdoor het toneel zou kunnen verlaten... en dat zou heeeeel zonde zijn want dat gaat dan vrij zeker betekenen dat Skype eigenlijk omgetoverd gaat worden tot Live messenger.
Hoezo is dat zonde? Live messenger is echt een draak van een programma geworden. De installatie duurt eeuwen, evenals het opstarten en inloggen. De enige reden dat ik het gebruik is omdat al mijn vrienden en familie het gebruiken anders was ik net als vroeger gewoon ICQ lite blijven gebruiken.

Ik denk inderdaad wel dat Skype los zal blijven bestaan. Het is logisch dat MS het nu gaat integreren met 365 en later zul je ook zien dat het wordt opgenomen bij MS Exchange, Unified communications etc. dat hoeft niet persee een slechte zaak te zijn.
Er zijn ook andere (open source) clients beschikbaar die het MSN-protocol (Windows Live dus) ondersteunen. Zo gebruik ik zelf Trillian, dat gelijk nog een aantal protocollen ondersteunt. Geen popups, geen gesodemieter. En mocht het niet bevallen dan kun je zo overstappen naar een andere client.
Hoezo is dat zonde? Live messenger is echt een draak van een programma geworden.
dat klopt idd, maar willen we dan dat Skype ook zo wordt? als ze alles zo integreren dat ik hotmail adressen ook op skype kan benaderen vind ik het prima hoor. maar anders vind ik het echt jammer.

edit: MicGlou bedoeld dat als live messenger dus weggaat Skype dus de vervanger wordt en dat dan misschien net zo verpest gaat worden als WLM. dat is natuurlijk doodzonde.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 2 juli 2011 12:08]

Anoniem: 171104
@mkools241 juli 2011 20:07
Ik heb de laatste tijd anders heel veel problemen om te kunnen inloggen op msn. En ik ben zeker weten niet de enigste met dit probleem
Anoniem: 26222
@mkools242 juli 2011 02:42
En jij vindt Skype geen draak van een programma?

Als je die facebook/myspace in Live Messenger uitzet en de compacte view gebruikt is er niets aan de hand. Als je in Skype de compacte view gebruikt is er ook niets aan de hand. Beide staan vanaf het moment van aanklikken v/d snelkoppeling in 3 seconden ingelogd en wel op m'n scherm.

Als het al draken van programma's zijn, dan zijn ze dat beide.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 26222 op 2 juli 2011 02:47]

Skype werkt nu nog prima op Linux. Dat zal binnenkort ook wel afgelopen zijn.
Microsoft is meer bezig met multi-platform tegenwoordig.
En Linux Torvalds heeft sinds kort ook "gewonnen".
Die heeft namelijk ooit min of meer het volgende gezegd: "De dag dat Microsoft een applicatie voor Linux maakt, dan heb ik gewonnen."
En die is er... Bing for Android. Want dat is een Linux based OS.

Ik ben dus erg benieuwd wat de toekomst brengt. MS heeft volgens mij voldoende concurrentie gekregen dat ze ook wel snappen dat het beter voor ze is om meer globaal te ondersteunen dan enkel op hun eigen producten. Apple iOS en Android zijn daarvoor de hoofdverantwoordelijk denk ik.
Linux is sowieso groter dan Windows. Servers, mobiele telefoons en andere embedded systemen, allemaal Linux tegenwoordig.
Waarom zou MS in vredesnaam miljoenen Skype-for-Android gebruikers laten weglopen? Linux is big business.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 1 juli 2011 18:53]

Anoniem: 288526
@Dreamvoid1 juli 2011 19:05
Sorry, maar Linux is zeker geen big business... Het percentage Linux gebruikers is nihil (bron: http://en.wikipedia.org/w...hare_of_operating_systems).

Dus als Microsoft deze gebruikers links laat liggen zal ze dat geen schade opleveren.
Android is ook Linux: als je de smartphonemarkt gevolgd hebt de laatste tijd dan zou je gezien hebben dan Android een behoorlijk percentage van die markt in heeft genomen. Linux is dus wel big business...
Android is een waardeloze markt vooralsnog voor Skype. Elk type toestel gebruikt een andere driver voor de camera's. Leuk als dit allemaal ingebouwd moet worden en kwaliteit gegarandeerd moet blijven.
Daar heb je toch API's voor, een applicatie hoort helemaal niet direct met een webcam te praten.
Sinds Android 2.3 is er een API voor de front cam.
Anoniem: 288526
@Xirt1 juli 2011 20:19
Dan is Android big business niet linux, je moet het wel goed zeggen...
Dat zal wel meevallen. Microsoft richt zich met zijn nieuwe diensten steeds meer op Multi platforms. Zij zien ook waar de markt naar toe gaat en dat ze wel meerdere platformen moeten ondersteunen om groot te blijven.
Bij Office365 presentaties vertellen ze openlijk compatibiliteit met de iPad en allerlei soorten browser te leveren.
Skype is al multi-platform en dat laten ze echt niet vallen.
Windows zal in de toekomst niet meer hen grootste business zijn, en volgens mij realiseren zij zich dit terdege. plus puntje dus.
ORLY?
iOS is echt niet van MS en toch is dat voor Live één van de ondersteunde platforms. Juist vanwege iPhone/iPad .
Niet om het één of ander, maar met Lync kon er toch al worden gebeld en videogesprekken worden gevoerd? Wat er komt er dan extra bij?
Een groot verschil tussen skype en lync is dat je zelf geen server hoeft te draaien voor skype. Dat staat namelijk allemaal vrolijk bij skype. Lync is meer voor de grotere onderneming die daar in kunnen investeren.

Maar inderdaad, de mogelijkheid is er via lync al.
Lync is ook als hosted service beschikbaar.
Een paar miljoen extra gebruikers.
Lync gebruikers kunnen nu niet communiceren met Skype gebruikers en andersom, na integratie wel.

[Reactie gewijzigd door Remco Kramer op 1 juli 2011 16:57]

Inderdaad. DelBene kan ook prima bedoelen dat Office 365 het eerste product wordt wat gekoppeld wordt met Skype, zodat je bijvoorbeeld van Lync naar Skype kunt bellen en vice versa. Uit het vage statement wat hij gemaakt heeft kun je eigenlijk geen conclusies trekken over de manier waarop Skype en Office 365 bij elkaar gaan komen.
Anoniem: 288526
1 juli 2011 16:55
Ik denk dat je het niet zo moet lezen dat MS Skype integreert in Office 365 en daarmee een aparte client niet meer zullen aanbieden.

Het zal naast een losse client ook een geintegreerde versie in Office 365 worden.
dat hoop ik dan maar, want naast skype zijn er weinig alternatieven... de op jabber gebaseerde talk (gtalk) had het kunnen / moeten worden - maar dat is helaas bij een soort zeer vroege beta gebleven...
Ik denk dat Facetime vrij populair gaat worden op alle mac's en iOs devices.
En dat het daarblij blijft.. ;) Zolang het op één platform blijft heb je er helaas niet veel aan!

*bang voor windows vs mac discussie*
Ekiga werkt met SIP en google talk gaat ook met SIP werken! (dit kan nog leuk worden! }> )
Anoniem: 359445
@i-chat1 juli 2011 17:13
Google Plus zal waarschijnlijk dé grote concurrent worden voor Skype indien Google voldoende investeert in goede beeldoverdracht.
Anoniem: 288526
@i-chat1 juli 2011 18:59
Inderdaad niet veel alternatieven hoewel ik voor Facetime een goede toekomst zie... wellicht wordt dat ook crossplatform...

Ik gebruik zelf Skype zo weinig mogelijk omdat ik het bloatware vind.
Wat nu niet helemaal duidelijk is... wordt Skype een betaald programma? zoja.. dan wordt het interessant om via google+ (wat hopelijk tegen die tijd volledig operationeel is) te video-bellen..

zo nee, waarom gaan ze dit dan in het office pakket verwerken?
Skype blijft gratis, ze verwerken het in een betaalde dienst om er een extra service in te bieden, niks mis mee, toch?
Denk ook omdat video en voice communicatie valt onder office productivity...niet meer dan logisch dat in het kader van collaboratie ook Skype wordt ingezet binnen Office 365.

Zou het overigens slim vinden als MS dit goed EN breed zou integreren zodat we bij ons eens van dat verschrikkelijke Webex afkomen voor video conferencing en webinars..
Dit is geen vreemde zet van MS om op deze manier skypegebruikers met gebruikers van hun eigen diensten te laten communiceren. Ik neem tenminste aan dat dit in de toekomst mogelijk wordt anders zou het hele concept van skype integreren voor mij alleen maar vraagtekens oproepen. Maar hoewel het een logische zet is, is het absoluut niet waar ik op zit te wachten.

Kan iemand met vertellen of het integreren van skype in office een update voor alle clients teweeg zal brengen ivm compatibliteit? want ik ben het pakket bloatware dat ze tegenwoordig skype noemen een beetje zat aan het worden.

Waarom kan skype niet gewoon skype blijven met enkel videobellen? dat is naar mijn mening veel belangrijker dan die 1001 integraties in vanalles en nog wat.
Skype blijft gewoon Skype maar krijgt een extra client. Zoals je ook op Android met Skype kan bellen, kan het straks ook in Office 365. Alleen maar mooi, dan wordt de userbase groter.
Integratie zal wel moeten, hoeveel mensen willen nou nog een aparte contactenlijst bijhouden voor Skype, naast hun contacts database in Exchange, Google, MobileMe, Facebook, Hyves, etc?
Voor de mensen die dit niet willen, Je blijft volgens mij gewoon de mogelijkheid houden om oudere clients to gebruiken.
Totdat ze ergens een wijziging in het protocol aanbrengen. Dan zou het best eens kunnen dat de oude client niet meer kan inloggen.
Maar ik hoop dat ze de oude vorm van de client wel blijven behouden... want ik vind Skype een fijn product zoals ze nu is.
Ik denk dat het volgende gaat gebeuren.
Skype-out zal gekoppeld worden aan Lync, zodat mensen naar buiten kunnen bellen dmv Lync(in Office365). Tevens zal er een federatie koppeling komen met Skype.
Dat kan nu allang met OCS/Lync, door een PBX gateway eraan te hangen.
En die Federation is er ook al met Lync.
Echter kan Lync online geen PBX koppelen.
vandaar mijn opmerking.
Lijkt me inderdaad wel functioneler met Skype erbij, verbeterd en geeft meer mogelijkheden tot communicatie.
Anoniem: 121991
@leroydev1 juli 2011 20:18
Meer mogelijkheden tot communicatie? Verklaar?

Met Lync kan ik chatten, bellen met collega's, webconferenties houden, white board, desktop sharen, programma's sharen, powerpoints sharen.. enz..

De spelletjes van Skype mogen ze achterwege halen!

De enigste mogelijkheid die ik bij Lync mis : bellen naar echte telefoons. Voor de rest weinig verschil tussen beide!
De enigste mogelijkheid die ik bij Lync mis : bellen naar echte telefoons. Voor de rest weinig verschil tussen beide!
Koppel je Lync servers aan een PBX gateway, dan kan je dat ook. Ik doe op het werk niet anders.
Anoniem: 121991
@alt-927 juli 2011 12:50
Wij hebben geen eigen serverpark. Is dit dan ook mogelijk?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee