'Migratie van Office Live Small Business zorgt voor problemen'

In het migratietraject dat Microsoft is gestart van Office Live Small Business naar Office 365, zouden er problemen zijn met het migreren van e-mail en websites. Het overzetten van accounts naar Office 365 of andere diensten slaagt niet altijd.

Office 365Microsoft meldt in de documentatie dat de website- en e-mailaccounts, die dezelfde technologie zouden gebruiken als Hotmail-accounts, moeten worden losgekoppeld van Office Live Small Business (OLSB) om dan aan het nieuwe Office 365-platform of andere dienst te worden gekoppeld.

Maar bij migratie van de website- en of e-mailaccounts naar andere diensten zoals Windows Live gaat het volgens het Amerikaanse ZDnet vaak mis: de site meldt dat het supportteam van Windows Live handmatig het account moet loskoppelen, wat niet is gebeurd. Volgens PCWorld zijn veel klanten ook simpelweg niet overgestapt en merken zij nu dat hun website niet werkt. Ook worden er problemen gemeld met onder meer de nieuwe directory-structuur van Office 365 en zeggen gebruikers geen respons te krijgen van de Microsoft-partner die de migratie leidt.

Het migratietraject verliep maandag en de Office Live Small Business-accounts worden nu een voor een uitgeschakeld. Het is onduidelijk wat er gaat gebeuren voor klanten wiens websites- en of e-mailaccounts niet zijn overgezet.

De OLSB- en Office 365-platformen zijn diensten die pogen de software van een reguliere kantoorpc te bieden als webapplicaties. Zo krijgen gebruikers toegang tot onder meer een online officepakket, communicatiediensten, opslag en een tool om websites te bouwen. De vervanging door het nieuwste platform werd doorgezet omdat er volgens Microsoft vanuit kleine bedrijven meer vraag was naar een uitgebreider pakket.

Door Adrian Buyssens

01-05-2012 • 15:23

33

Reacties (33)

33
33
11
5
1
19
Wijzig sortering
De titel had beter "Office Live Small Business migraties zorgen voor problemen" kunnen heten, de migratie van on-premise of BPOS naar Office365 gaat meestal vrij probleemloos (op mogelijk data-corruptie in de bron nagelaten). Het lijkt 'm dus specifiek in de OLSB config te zitten die voor problemen zorgt ...
Anoniem: 80466 @SKiLLa1 mei 2012 17:17
Sterker nog, als je het artikel op ZDnet leest lijkt juist vooral te zitten in de keuze om niet naar opvolger Office 365 te migreren maar in plaats daarvan te kiezen voor Window Live/Hotmail accounts.
Anoniem: 80466 1 mei 2012 16:13
Het bron artikel van ZDnet gaat voornamelijk over gebruikers die juist niet kiezen om naar Office 365 over te gaan maar in plaats daarvan proberen om zelf naar Windows Live/Hotmail over te gaan.
Anoniem: 457009 1 mei 2012 22:29
Deze dienst heeft geen betrekking op Nederland. OSLB is alleen beschikbaar geweest in de US en UK. Om de migraties soepel te laten verlopen zijn wij een jaar geleden begonnen met het informeren van klanten hoe zich voor te bereiden op de switch. Een van de eisen is het verandeen van je wachtwoord naar een z.g. strong password omdat de wachtwoord policy strikter is geworden. Er is verder 7x24 uur support en een uitgebreide site als voorbereiding op de migratie.

In Nederland zijn er inmiddels zeer veel bedrijven, groot en klein die met Office 365 werken

Hans van der Meer
Microsoft
Dit is één van de redenen waarom veel van mijn kleinere klanten toch verkiezen om een eigen infrastructuur te behouden of ze managed bij mij af te nemen. Zo zijn ze niet/minder afhankelijk van een grote speler die, in geval van problemen, moeilijk of slecht bereikbaar is en niet meteen kan ingrijpen.

Nochtans is Office 365 een degelijk pakket maar blijkbaar zit de support erachter toch niet op het niveau wat een kleine zelfstandige nodig heeft.

@Blokker_1999

Zoals MadEgg ook al aanhaalt klopt het inderdaad dat er in Redmond zoveel afwijkende configs en probleempjes opgelost moeten worden dat alle mensen die er daar aan werken (inderdaad ettelijke veelvouden van de techniekers in mijn bedrijf) waarschijnlijk met een serieuse backlog aan incidentjes zitten dat het wel enige tijd kan duren vooraleer er iets kan gedaan worden.

Dit terwijl mijn klanten altijd kunnen rekenen op support zowel telefonisch als via mail (SLA <1uur responsetijd) en voor de klanten die iets meer besteden aan hun SLA ook een oplossing binnen het uur. Dat is net wat mijn bedrijf onderscheid van de groten op de markt. De persoonlijke support is en blijft belangrijk voor vele bedrijven.

[Reactie gewijzigd door ItsValium op 28 juli 2024 16:23]

Ik denk dat er op dit moment in Redmond meer mensen aan dit probleem werken dan dat jij ooit zal kunnen inzetten.
Dat is zonder meer waar, maar bij Redmond komen er ook vele malen meer (licht afwijkende) problemen binnen en moeten er vele malen meer accounts handmatig worden aangepast. Hoe groter het bedrijf, hoe minder werknemers er per klant zijn over het algemeen. Met dus als direct gevolg dat de hoeveelheid persoonlijk aandacht per klant afneemt. ItsValium heeft dus wel wat mij betreft wel gelijk, dat is ook iets wat ik vaak zie en hoor.

Als er geen problemen zijn ben je misschien in het voordeel bij MS, Google of wat voor andere reus dan ook maar, maar als er wel problemen zijn heb je meer kans op persoonlijke aandacht bij kleinere spelers.
Andersom verwacht ik "betere" en "gezondere" IT van de grote jongens, dus is de kans op incidenten vele malen kleiner.
De impact van incidenten is voor deze bedrijven dan ook snel vele malen groter.
Langs de andere kant is het wellicht moeilijker als klant om technische details of geruststellende woorden te krijgen; maar dat maakt een snelle oplossing volgens mij niet minder waarschijnlijk.
Bovendien is de snelheid van oplossing van IT incidenten meestal niet iets van brute mankracht, maar eerder van competenties. Ik denk dat je bij de grote jongens vrij harde garanties hebt dat alle nodige competenties aanwezig zijn.

Conclusief is het wat mij betreft jammer dat de klant geruststellende woorden en technische details zo belangrijk vindt, belangrijker blijkbaar dan minder problemen en snelle oplossingen.
Een, wat mij betreft, meer valide argument tegen cloudoplssingen voor KMO's, is het verlies van controle, en de afhankelijkheid van externe infrastuctuur.
De oude wijsheid: "vertrouw mensen zo ver je ze gooien kan" is ook van toepassing op het gebied van cloud-computing. Als je een SLA hebt met een plaatselijk IT-bedrijf, en op een gegeven moment is je mail niet meer beschikbaar, en je bedrijf draait op bijvoorbeeld orders die per mail binnenkomen, heeft dat plaatselijke bedrijf een groot probleem. Als je bedrijf op Windows Live infrastructuur draait, en daar gaat wat mis, dan zal Microsoft, met zijn vele klanten en diepe zakken, daar veel minder van onder de indruk zijn. :'(
Garanties bieden die je niet kunt waarmaken is een doodzonde daar zou je je dus niet druk om moeten maken
Aan de andere kant is het probleem voor jouw bedrijf belangrijk en waarschijnlijk zelfs urgent, terwijl het Microsoft op korte termijn geen cent meer of minder oplevert of jouw kleine bedrijfje nou een probleem heeft of niet. Weinig reden voor ze om te haasten met een oplossing dus.
Het gaat hier niet over een incorrect werkende Office 365 maar een migratie van een "kleiner broertje" naar Office 365. Hierin gaat het e.e.a. fout, net zoals dat fout had kunnen gaan als je van Lotus Notus, Exchange of andere mail-backend zou willen migreren.

Nadeel is nu dat het van semi-online naar semi-online gemigreerd moest worden er daar gaat ergens iets niet goed.
Je weet duidelijk niet wat office 365 bied, want het is gewoon mogelijk om je activedirectory on premises te houden.

De migratie waar ze het hier over hebben is niet vanuit een lokale AD naar office 365 , maar van de ene online service naar de andere.
Een werkende on-premise AD heeft niet echt veel zin als de rest van de benodigde data/software of-premise draait en niet meer bereikbaar is door storingen allerhande. Ja je gebruikers kunnen dan nog inloggen en misschien zelfs wat meer, maar hun meest gebruikte data/software zal dan nog niet bereikbaar zijn.
Dat is dus niet zo, je kan ook exchange syncen, en dirsync bied ook nog van alles. De data kan dus ook lokaal gesynced staan me de cloud.
Wat is dan het nut van alles in de cloud te zetten als je alles dan terug lokaal synct voor het geval dat er iets mis gaat? Als je als klein bedrijf overstapt naar microsoft-cloud dan is het voor velen onder hen niet houdbaar om daarnaast nog eens lokaal een infrastructuur te onderhouden.
1) Schaalbaarheid
2) Beheerbaarheid (mutaties doe je in on-premise AD --> die syncen naar cloud).
Zodanig hoef je je beheerprocessen en mogelijk een aantal provisioningprocessen niet aanpassen.
3) Het is optioneel

Verdiep je eens in de materie zou ik zeggen, want DirSync is echt niet bedoeld voor die MKBer zonder techneuten in dienst, maar juist voor Enterprises met complexe infra's.
Als je mijn eerste post naleest dat zal je zien dat ik net over de kleine MKBer's bericht. Wat eigenlijk de ganse nasleep op de post van citegrene overbodig maakt.

En qua verdiepen in de materie? Ga je er dan vanuit dat ik dat niet reeds gedaan heb? Zou toch zonde zijn dat ik als dienstverlener dat over het hoofd gezien heb hé. ;)
@itsValium
Je eerste post slaat helemaal niet op het geposte artikel. Het gaat namelijk helemaal niet over lokale AD's en migrate naar office 365.

Elk antwoord wat je geeft , geeft mij steeds het idee dat je niet weet wat de mogelijkheden zijn van office 365.

En daarnaast vind ik het behoorlijk arrogant dat je denkt een betere infrastructuur te kunnen neerzetten dan microsoft zelf. Qua redudancy zal je niet eens in de buurt kunnen komen van wat ze hebben staan.

Wat support betreft, niks weerhoud een bedrijf ervan om office 365 the resellen aan kleine bedrijven en daar alle support op te geven die ze willen.
Je kan de support of office 365 overigens 24/7 bellen, dus er mankeert echt helemaal niks aan.
En ik neem helemaal niks aan, het blijkt gewoon uit elk antwoord die je hebt gegeven ;)

[Reactie gewijzigd door citegrene op 28 juli 2024 16:23]

Excuseer? mijn eerste post slaat niet op het artikel? ahum ...

Waar beweer ik een betere infra neer te zetten dan Microsoft? Ik heb het over service naar kleinere klanten ...

Support kunnen bellen en een oplossing krijgen zijn nog altijd twee verschillende dingen en net dat maakt het verschil.

... enough said ...

[Reactie gewijzigd door ItsValium op 28 juli 2024 16:23]

Elk voordeel heeft ook een nadeel, want hoe haal jij je SLA wanneer 5-6 klanten tegelijk een prio 1 hebben?

Zelf werk ik bij een klein bedrijf dat een cloudoplossing aanbiedt aan het mkb, omdat ik geen reistijd hebt om van de ene klant naar de andere klant heb kan ik sneller schakelen tussen incidenten en kan je binnen weer werkdag meer werk verrichten. 95% van mij werk is op kantoor en ik zit op de "buitendienst".

Hierdoor is het kostenplaatje weer lager voor de klant en wordt de klant sneller geholpen. Uiteindelijk is dit voor beide partijen een win-win. Daarnaast is alle data veilig in het datacenter en altijd en vanaf overal te benaderen (indien gewenst). Waarom zou je dan nog alle risico's nemen van het beheren van applicaties en data op een lokale plek?
Je slaat de nagel op de kop, >90% van mijn klanten neemt alles managed bij mij af in het datacenter. Alles kan vanuit mijn bureaustoel geregeld worden indien er problemen zijn.

De klanten die dit nog niet doen hebben aangegeven bij de volgende upgrade ronde ook daar gebruik van te willen maken. De enkele klanten die dit nog niet aangegeven hebben zal ik sowieso eenzelfde voorstel doen, degene die niet willen kunnen toch rekenen op een goeie SLA, waarvan ook zoveel mogelijk via VPN en dergelijke gedaan wordt. Als ik alles samengenomen bekijk moet ik misschien voor 1% van de gemelde incidenten iemand ter plaatse sturen. Dat is ook een voordeel aan een klein klantenbestand natuurlijk.
En dat concludeer je uit dit Wauzen artikel waar absoluut NUL informatie in staat?

Het artikel is equivalent met:

Bladie bla zegt dat bladie bla heeft gehoord dat bladiebla gezegd heeft dat er iets van firma Microsoft bladiebladiebladieblbabla modder en andere troep bladie bla niet blalbablalbal werkt blalblablalaaat.

Er staat echt totaal nada nakko niks in het artikel en dan ga jij dat als reden aanbrengne waarom je klanten iets bij je kopen?

Klanten kopen alleen maar iets omdat verkopers een glad praatje hebt en een mooie bliksemafleider die de aandacht van de onzinnigheid afleidt...
ze hebben dus problemen om van hun volledig door zichzelf beheerde systemen naar hun volledig door zichzelf beheerde systemen te migreren.

Thumbs up als ze dat bij bedrijfseigen infrastructuur moeten gaan doen. Ik heb er al enkele meetings met voorbeelden van gehad, maar geen daarvan heeft me tot hiertoe overtuigd om het beheer daadwerkelijk uit handen te geven en hen blind te vertrouwen.
Tja, kwestie van vraag & aanbod, zowel door Microsoft als de klanten.

De EOL-bekendmaking is ongeveer anderhalf jaar geleden bekend geworden en ik mag dan aannemen dat je als bedrijf gaat nadenken over migratie naar Office 365 (of ander cloud-based platform of in-house platform), niet in de laatste plaats omdat je misschien ook andere zaken dan alleen je email moet verhuizen. Denk hierbij aan je website, webcode, interne/externe domain-names en records etc.

Dat er dan pas "recent" klachten zijn gekomen die Microsoft niet voldoende behandeld of kan behandelen, ligt in mijn ogen ook gedeeltelijk bij de afnemers. Eerst anderhalf jaar weinig tot niets doen en pas de afgelopen weken (na een herhaalde oproep van Microsoft half maart) in paniek gaan lopen migreren, mogelijk in samenwerking met "niet al te technische technici" en nu de Zwarte Piet aan Microsoft geven.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 28 juli 2024 16:23]

Dat is wel een akelige misser. De migratie van welk Microsoft systeem dan ook naar een partij als Google Apps gaat nagenoeg probleemloos. Een stapje voor op je eigen systeem door een concurrent?

Ben bang dat dit hard terug komt bij Microsoft in de afweging tussen 365 en Apps. Net zo hard als Microsoft aftikt tegen Google.
Tot je internetverbinding ermee ophoudt natuurlijk, want dan kun je niets meer met "google apps"

In die zin is Google nog erger; die halen zonder pardon de offline tekstverwerker uit het pakket. "Past niet binnen onze strategie". Das leuk als je net alles hebt overgezet |:(

Das ook waarom Microsoft nu zo op de private cloud is gefocust. Dat is voor iedereen beter; meer controle, meer veiligheid, minder afhankelijkheid.

Office 365 is ideaal voor een uitgebreide test van zo'n setting. Maar ik zou er niet van afhankelijk willen zijn.
Microsoft biedt helemaal niet meer veiligheid. Sterker, ze bieden zelfs minder dan Google. Microsoft wachtwoord policy is namelijk niet toereikend en kan niet 1:1 worden overgenomen uit de oude omgeving (even 1 voorbeeldje).

Daar staat tegenover: de tekstverwerker van Google is zwaar ruk t.ov. Microsoft Word. Echter de overstap naar Google Apps heeft mij, als klein bedrijf een stuk onzekerheid weggenomen. Ik heb welgeteld 1 maal problemen gehad en toen werd ik keurig door Google geholpen. Dit probleem had achteraf niets met Google te maken maar met een DNS setting die niet overal was doorgevoerd.
Ik zie nog met grote regelmaat Outlook gebruikers maar hoewel het er fancy uitziet is het niet te vergelijken met het gemak van Apps en dan met name de mail.
De tekstverwerker is voor 95% van de mensen prima, en is veel niet, maar vooral niet zwaar ruk. Word is een ander product. Op het moment dat je met 2 of meer mensen wil werken, staat Word mijlenver achter.

Het is juist hoe je het gebruikt.

En jkommeren: je internetverbinding die wegvalt is echt de grootste non-issue die ik ken in deze. Zelfs de paar bedrijven die het serieus eens meemaken, hebben voor 2 tientjes per maand een backup liggen of zelfs via mobiel (en dan spreken we over minder dan een halve dag eruit per jaar in het ergste geval). Daarbij: geen internet betekent toch al halvering van de productiviteit. In de afweging op een internetgebaseerde dienst valt deze issue al als eerste weg.
Ben ik toch wel erg blij met mijn Hosted Zarafa omgeving. :)

Als er wat is heb je tenminste erg korte lijntjes.
Anoniem: 417321 1 mei 2012 23:46
Iemand die claimt dat hij / zij alles beter onder controle hebben, zijn zo klein dat ze blijkbaar niet over hun eigen schaduw kunnen stappen. Bij alle Clouddiensten maar ook on premise diensten zijn er grenzen aan het menselijk kunnen en de verwachtingen. Microsoft is niet perfect, dat zijn ze nog nooit geweest, maar als het op support en kunde aan komt bij Office365 ben ik iedere keer sprakeloos. Diverse keren per maand lopen wij tegen zaken aan waarbij de oplossingen niet altijd even triviaal zijn. Bij alle open source producten en diverse goedbedoelde implementaties wordt de oplosssing slechts gevonden door te hopen op de goede Google-term of de goede persoon op één van de talloze fora, die toevallig hetzelfde probleem heeft gehad. Ik sta er bij Microsoft keer op keer versteld van, dat ze binnen enkele uren, dag of nacht, de supportengineer kunnen vinden, die daadwerkelijk naar een oplossing kan leiden, of exact kan aangeven waar de grenzen van het product liggen. En na de hulp wordt je meteen gemonitord, en vinden er nog diverse supportcalls plaats, of alles naar tevredenheid is opgelost, en of ze het nog beter hadden kunnen doen.
Dat heet samen bouwen aan een toekomst.

Ir JLM Caris
Icti BV, Cloud partner van Microsoft maar ook van diverse andere Cloud diensten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 417321 op 28 juli 2024 16:23]

En waarom zou Microsoft de enige zijn?
De mate van supportexpertise-benodigdheden hangt ook af van hoever de boel in de soep kan lopen...
Anoniem: 457062 2 mei 2012 13:02
prachtig he de technek office 365onlie in een cloud, ik zat met fedora 16 live disk hetzou ook leuk zijn als je dat in een cloud kon laten draaien in plaats van op een disk gewoon een boatloader op je personal computer of rechtsreeks via de netwerkbios toch leuk hoe makkelijk het beheer dan wordt. herriner mij de tijd nogmet ms-dos windows en een novel 3.12 servertje. }>

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.