Samsung vernieuwt 7"-versie van Galaxy Tab - update

Samsung heeft een nieuwe versie van zijn 7"-Galaxy Tab aangekondigd. Vernieuwingen ten opzichte van de oudere Tab 7, die een jaar geleden uitkwam, zijn een dualcoreprocessor en een overstap naar de tabletversie van Android.

De Tab 7.0 Plus lijkt uiterlijk op het 7"-model dat hij moet opvolgen, maar heeft intern meer weg van de Galaxy S II. De tablet wordt aangedreven door een ongespecificeerde dualcorechip op 1,2GHz. Waarschijnlijk is dat Samsungs eigen Exynos-soc, die de fabrikant in veel van zijn recente apparaten inzet. Dankzij die chip ondersteunt de Tab 7.0 Plus een scala aan codecs en containers, waaronder .mkv-bestanden in 1080p.

De tablet is uitgerust met een 3-megapixelcamera met flitser aan de achterzijde en een 2-megapixelcamera aan de voorzijde voor videobellen. De maximale resolutie voor het opnemen van video is 1280x720 pixels. Het gebruikte besturingssysteem is Android 3.2, in combinatie met Samsungs eigen Touchwiz UX-schil. Het apparaat meet 193,65x122,37x9,96mm en weegt 345 gram.

Met de aangekondigde, vernieuwde 7"-Galaxy Tab draaien alle tablets die het bedrijf voert op Android Honeycomb. De oude Galaxy Tab 7 draaide nog op de variant van Android die voor smartphones bedoeld is. Het nieuwe 7"-model zal leverbaar zijn naast de Galaxy Tab 7.7, die eerder deze maand aangekondigd werd. Vermoedelijk wordt de 7.0 Plus een stuk goedkoper, omdat deze van een Super PLS-scherm gebruikmaakt en de 7.7 van een duurder Super Amoled-scherm.

Welke modellen Samsung precies gaat voeren is officieel nog niet bekend, al gaat het waarschijnlijk om 16GB- en 32GB-modellen, in zowel wifi- als 3g-uitvoeringen. Volgens Samsung Benelux-topman Geert Mol gaat de 16GB-3g-versie 499 euro kosten.

Update 14:11 Samsung Benelux heeft laten weten dat er ook een wifi-versie met 16GB opslagcapaciteit uit zal komen. Deze zal 379 euro gaan kosten.

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

30-09-2011 • 13:48

52 Linkedin

Reacties (52)

52
52
20
2
0
20
Wijzig sortering
Ik snap het niet, de Galaxy S2 heeft een 8 megapixel cam, de galaxy s 1 5 en de wave ook 5. Waarom kan deze tablet dan ook niet gewoon 5 of 8 megapixels hebben dan?!
Hele andere doelgroep.. Mobieltjes worden ook gebruikt om foto's te maken. Tablets niet.
Althans, dat is niet de insteek.

[Reactie gewijzigd door Equator op 30 september 2011 14:03]

Ja, maar als je hem er dan toch in zet, waarom dan geen 8MP? Beetje onzinnig die 3MP..
Nee helemaal niet, er zijn genoeg apps die de cam nodig hebben (Google Goggles en bijvoorbeeld layar) die helemaal geen 5MP nodig hebben, en dat zijn dus toepassing die op je scherm plaatsvinden, het scherm kan 3MP niet eens weergeven (3MP = hoger als FullHD namelijk), dus voor die toepassingen meer dan genoeg :)

Voor Foto's heb je toch al 5 of 8MP in je zak zitten (op je mobiel) :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 september 2011 14:14]

Beetje kort door de bocht. Ik heb liever een 3MP camera met weinig ruis en een groot sensor oppervlak dan een 8MP cameratie met een mini sensor opp. en veel ruis. Geeft een mega verschil in kwaliteit. De megapixels zeggen echt niets. Kijk liever naar user reviews over de foto's en video's die ze er mee geschoten hebben. Daarnaast ben ik het met watercoolertje eens. 1600x1200 of full HD foto's van degelijke kwaliteit zijn al goed genoeg om weer te geven op bijna ieder beeldscherm. Ik hoop dat een 8MP sensor van dat formaat nog iets weet te filmen midden in de nacht...

Ontopic, ik heb er nog niet naar gezocht, maar heeft deze nieuwe 7" GPS en FullHD versnelling in de GPU? Dan zou hij echt ideaal zijn :)

[Reactie gewijzigd door Student1563424 op 30 september 2011 14:22]

Tuurlijk spelen er meer rollen maar om het even makkelijk te houden ben ik er van uit gegaan dat meer beter is...

Ik heb liever 8MP zonder ruis dan 3MP zonder ruis :P

Op je 'ontopic' vragen:
GPS weet ik 90% zeker dat zit in alles van Samsung wat zich high-end mag noemen en is op een tablet ook wel gewenst (dat het op ze minst aanwezig is). En FullHD is prima af te spelen (mits er een exynos SoC in zit), er is wel een limiet in bitrate hoor, 35Mbit trekt me SGS2 niet. Misschien dat een tablet dat beter redt als een tleofon ivm dat het ook wat meer stroom mag verbruiken :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 september 2011 14:41]

90% van de mensen denkt zo makkelijk, dat is dan gelijk ook de enige reden dat er 8MP camera's in telefoons zitten.
Omdat een 8MP sensor duurder is dan een 3MP sensor?
Megapixels zegt bovendien vrij weinig, het gaat ook om de kwaliteit van de sensor.
Dat snap ik, maar ik weet zelf uit ervaring dat de sensoren van de Samsung Galaxy en Wave modellen behoorlijk goed zijn.

Enfin, ze kunnen hier door wel de kosten lager houden want 379 euro is echt interessant als instap model.

[Reactie gewijzigd door Ins0mniA op 30 september 2011 16:20]

Anoniem: 140398
30 september 2011 14:31
Ik mis de schermresolutie. Blijft die 1024x600 of wordt ie 1280*800 zoals de 7.7?
Ik mis de schermresolutie. Blijft die 1024x600 of wordt ie 1280*800 zoals de 7.7?
De schermresolutie blijft hetzelfde: "600 x 1024 pixels, 7.0 inches (~170 ppi pixel density)"
Zie ook: http://www.gsmarena.com/samsung_p6200_galaxy_tab_7_0_plus-4208.php
Lijkt me dat die omhoog gaat, wordt inderdaad niet vermeld maar over een maand komen er telefoons uit met een resolutie van 720p dus lijkt me dat ze daar boven gaan zitten of gelijk houden met de tablets
Het uitbrengen van een tablet is allemaal wel leuk en aardig, maar het concept van Amazon lijkt in mijn idee veel succesvoller te worden. Het uitbrengen van een geodkopere tablet en dan verdienen op de content
Amazon heeft dan ook daadwerkelijk content wat ze aan je kunnen slijten, zo ook het concept met de Kindle eReader en de aankomende tablet.

Samsung daarintegen speelt in op een markt waar content niet door Samsung aangeleverd wordt. Dit gebeurt via marketplaces e.d. Samsung levert hier eigenlijk puur een stukje hardware welke je zelf kunt inrichten naar eigen gebruik, Samsung verdient hier niets op.
Vergis je niet in de winst van content, deze is lang niet zo hoog als de winst op hardware.
Je moet écht een groot content-aanbod hebben wil dan te doen zijn en op het moment is Amazon waarschijnlijk het enigste bedrijf ter wereld die dat kan.

Om je een idee te geven: Apple draait per kwartaal ongeveer 1 miljard omzet via de app-store. Dat is dus het totaal van die 30% die ze overal op eisen. Daar moeten dan nog infrastructuur en personeelskosten e.d. van af, wat ook een enorme kostenpost is. Uiteindelijk levert dat nog steeds miljoenen op, maar het is echt een schijntje vergeleken met wat ze maken op de hardware. Apple zal dan ook nooit een non-profit tablet uitbrengen, wat Amazon dus wel doet.
Grote verschil is dat apple ook zon 30% marge op de hardware heeft waar samsung denk ik blij moet zijn met 10% (schatting)?
De belangrijkste reden voor een Samsung te gaan ten opzichte van een Ipad was voor mij de betere schermresolutie van de Samsung tablet. Vooral bij het lezen van ebooks en tijdschriften via Zinio schiet met name de Ipad 1 enorm tekort. De Ipad 1 is nu trouwens wel goedkoop bij de Mycom te krijgen. Volgens hun aanbiedingsemail de 32 GB wifi+3G versie voor 399,-. EN DE 64gb WIFI+3G Ipad 1 versie kost nu slechts 449,-. De 3G versie heeft in tegenstelling tot de Wifi only versie ook een GPS ontvanger.

De Android tablets zijn trouwens sinds de introductie sneller in prijs gedaald dan de Ipad dat doet. Ik zou als ik jou was toch een 7 of 7,7 inch versie overwegen: die kan je namelijk in 1 hand vasthouden en met 1 habd bedienen. Handzamer en lichter!
En een kleiner scherm.

Mensen vergissen zich er vaak in hoeveel kleiner 7" is vergeleken met de 9,7" van de iPad. (Of 10,1" van de Tab). Ik kan nergens de exacte oppervlakte vinden, maar 7" is ongeveer de helft(!) van het oppervlak.

Het gebruik van een dergelijk apparaat is compleet anders (imo). Afgezien van het (bijna) full-format toetsenbord op de iPad zijn er nog genoeg andere grote voordelen te bedenken. Natuurlijk heeft 7" ook zo z'n voordelen, waaronder de redenen die jij hierboven noemt; en dat maakt het o.a. meer geschikt voor als bv. E-reader dan de iPad.

Maar ik kan zelf gewoon niet bij de gedachten dat fabrikanten met een 7" apparaat hetzelfde denken te bereiken als een 10" apparaat (op Amazon na). Gebruik en functies zijn imo zo verschillend.
Maar ik kan zelf gewoon niet bij de gedachten dat fabrikanten met een 7" apparaat hetzelfde denken te bereiken als een 10" apparaat (op Amazon na). Gebruik en functies zijn imo zo verschillend.
Simpel toch? 4" is te klein als tablet, 7 inch kan in je binnenzak, 10 inch totaal niet..

Samsung bereikt de volledige markt hiermee, in plaats van alleen de thuis-tablet-gebruikers.
Ik snap de 7"-product categorie gewoon nog steeds niet. Als je hem compact in je binnenzak mee wilt nemen, dan neem ik aan dat het vooral is voor dingen snel opzoeken, e-mailen etc; want 'intensief' erop werken wil je niet. Dus dan voldoet een smartphone imo ook prima.

En voor thuis is 10" gewoon weer een stuk comfortabeler dan 7". Het is gewoon echt een 'tweener', maar goed. Gelukkig maakt Samsung ook nog een 7,7 en 8,9 voor mensen die 7" te klein en 10" te groot vinden...
Je gaat er gemakshalve vanuit dat iedereen dan ook een smartphone heeft. Een 7" tablet kan die smartphone prima vervangen. Helemaal wanneer je weinig privé belt en ook nog een zakelijk toestel hebt.
). Afgezien van het (bijna) full-format toetsenbord op de iPad
Wat meteen een groot nadeel is :) hoe wil je fatsoenlijk typen als je de iPad ook nog vast moet houden... Je moet hem al neerleggen (of in een houder hebben oid) om kanp fullsize te typen...

Doe mij maar thumb-keyboard op een 10 inch scherm of gewoon een volldige op 7 inch of 4 inch :) Oftewel lekker met je duimen typen :)
Ik reageer op:
Afgezien van het (bijna) full-format toetsenbord op de iPad zijn er nog genoeg andere grote voordelen te bedenken.
Dat staat los van het feit dat er misschien wel 10miljard andere mogelijkheden zijn om te typen...

Net zo nutteloze toevoegingen:
http://www.youtube.com/watch?v=BIDeNHmJ858
http://www.blogcdn.com/ww...x-qwerty-keyboard-top.jpg
http://www.mp3car.com/att...yboard-top.origami.ap.jpg
http://img.tfd.com/cde/_THMBCUL.JPG

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 september 2011 16:56]

Ik reageer op:
). Afgezien van het (bijna) full-format toetsenbord op de iPad
Wat meteen een groot nadeel is hoe wil je fatsoenlijk typen als je de iPad ook nog vast moet houden... Je moet hem al neerleggen (of in een houder hebben oid) om kanp fullsize te typen...
Mijn reactie lijkt me dus prima relevant?

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 30 september 2011 18:40]

Krijgt die oude dan ook een update naar de nieuwe android versie? Dat vind ik dan weer het voordeel van Apple. De eerste iPad krijgt gewoon een update naar iOS5. Ik heb bij Samsung altijd het gevoel dat ze hun verouderde hardware zo snel mogelijk willen vergeten.
Klopt. Je hoeft er niet meer van uit te gaan dat de oude Tab een upgrade krijgt naar Honeycomb. Als je mazzel hebt komt er nog wel eens een custumrom gebaseerd op honeycomb of icecream sandwich, maar voor hetzelfde geld blijf je definitief zitten met Gingerbread.
Bij de tab hoef je dat niet meer te verwachten nee :)

De SGS en SGS2 zullen anders gewoon 2 jaar ondersteuning krijgen hoor, dus het is zeker niet bij elk product van Samsung ;)
Anoniem: 424829
30 september 2011 14:07
Zou je ook kunnen bellen?
Dit kan namelijk wel.met de oude tab..
Zou je ook kunnen bellen?
Dit kan namelijk wel.met de oude tab..
Ja, dat kan! ;)

"Kun je er ook mee bellen? Jazeker, met de Galaxy Tab 7.0 Plus is het zelfs mogelijk om zonder headset te bellen. Hoewel de tablet aan het oor wellicht wat te groot is, is dit wel mogelijk. Comfortabeler is het om te bellen via de meegeleverde headset of via een optionele bluetooth headset of carkit. Voordeel van de Galaxy Tab 7.0 Plus is dat je vanwege haar belmogelijkheden in de tablet gewoon je eigen simkaart kunt stoppen zodat je zowel telefonisch bereikbaar bent als meteen gebruik kunt maken van een mobiele dataverbinding." [Bron]
Onmogelijk, aangezien er honeycomp op zit.
Op de plaatjes zit wel een groene "Phone" button (linksonderin) op het scherm.
Het is niet praktisch om mee te bellen. Heel soms als de accu van mijn mobiel op raakt, switch ik ff de sim-kaarten en kan ik bellen en gebeld worden, voor de rest alleen internetten ermee.
De vorige was eigenlijk een grote telefoon. Je kon er ook mee bellen (wel op spreaker of via bluetooth headset). Ik hoop dat je bij deze ook "normaal" kunt bellen. Ziet er wel raar uit zo'n gevaarte tegen je oor, maar scheelt weer het meenemen van een extra foon want dit ding past net in je broekzak.
" want dit ding past net in je broekzak."

Seriously, wat voor broekzakken heb jij...

193mm x 122mm

Dat is bijna een half A4'tje (Of A5: 210mm x 148mm).

Dat past echt níet in een normale broekzak.

Ik vraag me overigens serieus af welke markt Samsung hier mee wil bereiken. De eerste Tab 7" was volgens mij geen echt groot succes en op de regelmatige NL TV-show appearance na heb ik hem nog nooit in het wild gezien.

Daarnaast komt de 7,7" met veel betere specs (en waarschijnlijk ook hogere prijs) binnenkort uit, maar in mijn ogen neemt Samsung de term 'marktverzadiging' echt te letterlijk.
Ik had een Archos van 7'', die paste ook in m'n broekzak hoor, dus zo raar zijn die zakken niet.. (paste net aan, dat wel)
Prachtig ding, maar als je gaat vergelijken met de woensdag geïntroduceerde Amazon Kindle Fire wel erg duur. Deze kan wel veel meer natuurlijk, maar niet iedereen zit op al die extra mogelijkheden te wachten.
ondersteunt [...] een scala aan codecs en containers waaronder .mkv-bestanden in 1080p
Fijn stukje niets zeggende informatie hier. Hoe kan een container nou 'in 1080p' zijn? 8)7 Ookal noem je nu een codec gok ik bovendien dat de bitrate ook nog een limiterende factor is.
Vermoedelijk wordt hij veel goedkoper maar volgens Samsung gaat hij 499 euro kosten :? Ehmmm....
Vermoedelijk wordt de 7.0 Plus een stuk goedkoper, omdat deze van een Super PLS-scherm gebruikmaakt en de 7.7 van een duurder Super Amoled-scherm.
Dat is dus ten opzichte van de Tab 7.7 welke SAMOLED zou hebben, daar werd het volgende over gezegd:
In Finland, het enige van de drie landen waar met de euro betaald wordt, moet de Galaxy Tab 7.7 699 euro gaan kosten
Het door Tweakers geplaatste statement klopt dan ook als een bus :) Scheelt 200 euro :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 september 2011 14:42]

Zou super graag samsung tablet willen halen(10inch versie), maar het gemis van tvout is voor mij het enige opstakel.
Wil zo graag tablet halen dat ik bijn a een ipad2 wil gaan halen, maar alleen de gedachte al dat ik apple iets zou halen 8)7
Het is misschien wel beter, os draait misschien beter, zien er zeker leuk uit, maar de arrogantie van Apple word ik zo ziek dat ik er gewoon zwaar tegenover het merk apple sta.
Ik heb voor mijn Galaxy tab, gewoon een video-kabel gekocht hoor.
Leuk als je op hotel/vakantie bent, kan je meteen je foto's die je overdag hebt genomen (met een DSLR en microSD) op TV bekijken :-)

Bellen kan volgens mij niet meer, honeycomb is specifiek voor tablets, daar is de foon-functionaliteit uit gesloopt !
http://www.samsung.com/us...ccessories/EPL-3PHPBEGSTA

En de Ipad heeft net zoals de Tab 10.1 een verloopje nodig om op een TV aan te sluiten. Dus een Ipad 2 heeft hetzelfde obstakel.
Zou super graag samsung tablet willen halen(10inch versie), maar het gemis van tvout is voor mij het enige opstakel.
Waarom haal je dan niet de Asus EEE Transformer? Da's volgens mij alles wat je wil, inclusief HDMI out.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee