Privacywaakhonden in de EU moeten meer macht hebben om buitenlandse sites die zich op Europese burgers richten te onderzoeken en er tegen op te treden als ze EU-regels overtreden. Eurocommissaris Reding geeft Facebook als voorbeeld.
Eurocommissaris Viviane Reding van Justitie noemde in een toespraak voor het Privacy Platform vier 'pilaren' voor het vaststellen van privacyregels. De herziening van de Europese regels ter bescherming van data van burgers is een belangrijke doelstelling van Reding.
De vier pilaren zijn: 'het recht om vergeten te worden', transparantie, privacy by default en bescherming ongeacht de locatie van de data. Als voorbeeld noemt Reding 'een in de VS gevestigd social network-bedrijf met miljoenen actieve gebruikers in Europa'. Een dergelijk bedrijf, waarmee met name op Facebook wordt geduid, moet voldoen aan de EU-regels, volgens Reding.
Om die regels te handhaven krijgen de privacywaakhonden in de 27 lidstaten van de EU de macht om dergelijke databeheerders die zich op Europese burgers richten te onderzoeken en er juridisch tegen op te treden. Reding wil de onafhankelijkheid van de nationale autoriteiten die belast zijn met de bescherming van data versterken en hun bevoegdheden harmoniseren. In Nederland is het College Bescherming Persoonsgegevens hiervoor verantwoordelijk.
Reding vindt ook dat de verschillende waakhonden beter moeten samenwerken bij zaken die de grenzen van EU-landen overschrijden. Hierbij gaf ze als voorbeeld de privacyzorgen van 'online-plattegronddiensten met foto's van straten en de huizen van mensen'. Hiermee duidt ze op Google Streetview, dat in diverse Europese landen, waaronder Duitsland, op privacybezwaren stuitte. "Er is een meer gecoördineerde aanpak op EU-niveau nodig om dergelijke zaken op een consistente en effectieve manier aan te pakken", aldus Reding.