Derde partijen, zoals adverteerders, hadden per ongeluk toegang tot gebruikersgegevens als foto's en chatberichten, zodat ze aan datamining konden doen, meldt Symantec. Inmiddels zou Facebook dit euvel hebben verholpen.
Het probleem betrof Facebook-applications, die in Facebook geïntegreerd zijn. Symantec ontdekte naar eigen zeggen dat Facebook iframe-applicaties in sommige gevallen tokens liet uitlekken naar derde partijen, zoals adverteerders en analyseplatforms. Vanaf april 2011 zouden 100.000 applicaties tokens zijn uitgelekt.
Deze tokens zijn een soort sleutels die applicaties gebruiken om toegang te krijgen tot bepaalde gebruikersgegevens. De tokens bieden normaal gesproken beperkte toegang en ook verlopen de rechten na korte tijd, maar applicaties kunnen ook toegang vragen als de gebruiker offline en niet ingelogd is. De applicaties kunnen opzettelijk zo ingesteld worden dat ze toegangstokens naar derde partijen laten uitlekken, maar dit zou ook vaak per ongeluk gebeurd zijn.
Volgens Facebook worden dagelijks 20 miljoen applicaties geïnstalleerd. "Het is moeilijk te schatten hoeveel access tokens al zijn uitgelekt sinds de start van Facebook-applications in 2007. We zijn bang dat een groot aantal tokens nog steeds beschikbaar is in log-bestanden of servers van derde partijen", schrijft Nishant Doshi van Symantec, die het lek ontdekte. Gebruikers zouden een ander wachtwoord kunnen nemen om het uitlekken van hun gegevens via de tokens te voorkomen.
Volgens Facebook is er geen bewijs dat er op deze wijze inzage in privégegevens is geweest en ook wijst het sociale netwerk erop dat adverteerders op basis van hun contract aan strikte voorwaarden zijn gebonden bij het krijgen of delen van gebruikersgegevens.