Telecomwaakhond OPTA gaat consumenten waarschuwen voor de aanschaf van tweedehands mobieltjes met een simlock. Mensen die een tweedehands telefoon kopen, hebben namelijk geen recht op een gratis verwijdering van de simlock.
OPTA geeft de waarschuwing via ConsuWijzer. De telecomwaakhond gaat daartoe over, nadat veel mensen zich hebben gemeld met klachten over vooral gekochte iPhone's met een T-Mobile-simlock. T-Mobile vraagt die mensen 120 euro om de simlock te verwijderen, terwijl abonnees na een jaar gratis de simlock van het toestel kunnen halen. Wie een iPhone tweedehands koopt, is niet degene die het abonnement voor de Apple-smartphone heeft afgesloten en moet dus betalen voor het verwijderen van de simlock.
De situatie is vervelend voor die mensen, maar niet illegaal, zo zegt Cynthia Heijne van de OPTA. "Net als dat een fietsslot dat je koopt op Marktplaats zonder sleutels waardeloos is, is ook een mobiele telefoon met een simlock erop 'waardeloos', in die zin dat je veel geld moet betalen om de simlock eraf te halen. We zullen daarom consumenten via ConsuWijzer gaan waarschuwen en hen het advies geven op te letten bij de aanschaf van een tweedehands mobiel. Ze moeten zich afvragen of het simlock er nog opzit en zich tot de verkoper wenden, als die ze een mobieltje met simlock heeft verkocht."
De bal kwam aan het rollen nadat de site MobileMac namens diverse klagers aan de bel trok bij de OPTA. Die claimt dat de Telecomwet er niets over zegt, maar dat providers onderling de afspraak hebben gemaakt dat het verwijderen van een simlock na een jaar voor klanten gratis moet zijn.