Bijna de helft van de tweedehands harde schijven bevat nog informatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse privacy commissioner. In een op de tien gevallen ging het om privégegevens en in enkele gevallen om gegevens over medewerkers.
De Britse privacy commissioner liet 200 tweedehands harde schijven kopen en deze onderzoeken. Uit de test blijkt dat slechts 38 procent van de gekochte schijven gewist was; nog eens 14 procent was beschadigd of onleesbaar. In 48 procent van de gevallen was er nog informatie aanwezig op de tweedehands schijf.
In een meerderheid ging het om niet-persoonlijke informatie, maar een op de tien gekochte schijven bevatte persoonlijke gegevens. Vier schijven bevatten informatie van een werkgever over medewerkers of klanten; deze schijven waren van het bedrijf zelf of waren door een medewerker zakelijk gebruikt.
Twee van de 200 schijven bevatten genoeg informatie om identiteitsfraude te plegen: zo werden kopieën van paspoorten en geboortecertificaten, rekeningen, loonstrookjes, cv's en zelfs gegevens over veroordelingen aangetroffen.
Uit ander onderzoek van de privacy commissioner blijkt dat een op de tien Britten die ooit een mobiele telefoon, computer of laptop heeft weggegeven of gekocht, deze nooit heeft gewist. Dat is reden genoeg voor de Information Commissioner's Office om een nieuwe campagne te beginnen om Britten er op te wijzen hoe ze hun gegevens kunnen verwijderen voordat ze afstand doen van opslagmedia.
Vorig jaar belandden gegevens over F16's op straat nadat een usb-stick met legerdocumenten op een rommelmarkt in Noord-Brabant werd verkocht. Het gebeurde de afgelopen jaren vaker dat gevoelige gegevens, zowel binnen als buiten Nederland, via kwijtgeraakte usb-sticks zoekraakten.