Onderzoek: helft tweedehands hdd's bevat nog informatie

Bijna de helft van de tweedehands harde schijven bevat nog informatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse privacy commissioner. In een op de tien gevallen ging het om privégegevens en in enkele gevallen om gegevens over medewerkers.

De Britse privacy commissioner liet 200 tweedehands harde schijven kopen en deze onderzoeken. Uit de test blijkt dat slechts 38 procent van de gekochte schijven gewist was; nog eens 14 procent was beschadigd of onleesbaar. In 48 procent van de gevallen was er nog informatie aanwezig op de tweedehands schijf.

In een meerderheid ging het om niet-persoonlijke informatie, maar een op de tien gekochte schijven bevatte persoonlijke gegevens. Vier schijven bevatten informatie van een werkgever over medewerkers of klanten; deze schijven waren van het bedrijf zelf of waren door een medewerker zakelijk gebruikt.

Twee van de 200 schijven bevatten genoeg informatie om identiteitsfraude te plegen: zo werden kopieën van paspoorten en geboortecertificaten, rekeningen, loonstrookjes, cv's en zelfs gegevens over veroordelingen aangetroffen.

Uit ander onderzoek van de privacy commissioner blijkt dat een op de tien Britten die ooit een mobiele telefoon, computer of laptop heeft weggegeven of gekocht, deze nooit heeft gewist. Dat is reden genoeg voor de Information Commissioner's Office om een nieuwe campagne te beginnen om Britten er op te wijzen hoe ze hun gegevens kunnen verwijderen voordat ze afstand doen van opslagmedia.

Vorig jaar belandden gegevens over F16's op straat nadat een usb-stick met legerdocumenten op een rommelmarkt in Noord-Brabant werd verkocht. Het gebeurde de afgelopen jaren vaker dat gevoelige gegevens, zowel binnen als buiten Nederland, via kwijtgeraakte usb-sticks zoekraakten.

Door Joost Schellevis

Redacteur

27-04-2012 • 18:47

113

Reacties (113)

113
108
63
6
0
0
Wijzig sortering
Mijn schijven krijgen standaard een zerofill voordat ze van eigenaar wisselen, en als dat niet mogelijk is door een defect, dan gaat ie aan gruzelementen (verkopen is dan ook een beetje onzinnig ;))
Een moderne HDD is op die manier voldoende gewist.

Tegenwoordig moet je bij SSD's juist oppassen omdat de wear leveling algoritmen + backup sectoren in zo'n ding het wissen van gevoelige informatie bemoeilijken... immers als je daar iets overschrijft, gebruikt ie eigenlijk een andere sector zonder dat je het merkt en blijft de gevoelige info dus fysiek gewoon staan totdat je genoeg sectoren hebt overschreven. Veel SSD's bevatten wel een secure erase routine die alle flash cells compleet zou moeten resetten, maar dat schijnt ook niet altijd goed te werken.

Het allerbeste is natuurlijk om altijd encryptie te gebruiken zodat er nooit iets gevoeligs bij de schijf aankomt... dan kan je 'm zo uit je machine trekken en meegeven aan iemand. Zeker bij drives in notebooks is dat erg aan te raden. Gewoon bedenken dat ie ieder moment gejat kan worden en daar je security op instellen.

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 22 juli 2024 20:08]

Tegenwoordig heb je ssd's die TRIM onderstuenen, windows 7 (iig) heeft dit standaard aan staan, dit houd in dat als je een SSD snelformateerd je de data ook echt kwijt bent.
(tenminste, laatst een testje gedaan en wat recoverytools geprobeerd en nergens iets van terug te krijgen)
Microsoft levert al jaren een programmaatje met Windows mee om de harde schijf te wissen, nmlk Cipher.

Harde schijf formatteren en dan commando: cipher /w:[drive] en je (vrije ruimte op de) harde schijf wordt 3 keer (met verschillende soorten data) overschreven.
Bedankt voor de tip... Wist ik niet.
Ik vraag af hoeveel van de "gewiste" HDD's, daadwerkelijk goed gewist zijn. Bij veel schijven kan je met recovery programma's nog veel data terughalen.

Ik denk dat als Jan Modaal al zijn schijf wist, dit gewoon met een quick format doet?
Ik vraag af hoeveel van de "gewiste" HDD's, daadwerkelijk goed gewist zijn.
Ik weet bijna zeker dat 9 van de 10 ondervraagden binnen mijn kennissenkring verrast opkijkt als ik zeg dat ik na het formatteren alle gegevens nog terug kan halen.

Dat verwijderen niet echt verwijderen is, hebben ze dan ergens misschien nog opgepikt. Maar dat formatteren net zo weinig verwijdert, hoewel voor tweakers een feit als ieder ander, mag toch echt wel bij het veterstrikdiploma verteld worden als bonus.

Overigens zijn Windowssystemen (NTFS) relaxter terug te halen dan Linuxsystemen (EXT). In het eerste geval heb je gewoon een mappenstructuur met bestandsnamen en ga je direct op je doel af. In het laatste geval kan je alleen nog bestanden waarvan je een signature hebt terugvinden en komt vaak alleen het eerste fragment (in het geval van gefragmenteerde bestanden) terug. Je hebt dan een jezusgrote map met allemaal naamloze bestanden en moet je ze allemaal doornemen, terwijl je normaliter aan de naam wel kan zien dat hele hordes bestanden niet interessant zijn.

In Windows maakte ik me nooit echt zorgen om verwijderfoutjes e.d., vaak wel weer terug te halen met hele simpele tooltjes. Ik deed altijd bypass the recycle bin. Maar sinds ik in Linux wel eens wat verwijderfoutjes heb gemaakt ben ik opeens de trashcan gaan gebruiken.
En dat terwijl het eigenlijk vreselijk makkelijk is. In CCleaner is er een optie om de schijf 4x te herschrijven, 7, 12 en 30 keer uit mijn hoofd. Het is niet meer nodig, een programma dat best veel mensen kennen en gebruiken kan het verhelpen!

Daarnaast, welk volk verkoopt er een HDD tweedehands? Juist, volk die een harde schijf kan verwisselen. Voor de mensen die wel eens iets fixen in de PC kan ik niks kwalijk nemen, maar als je op het niveau 'Tweaker' zit, dan moet je toch wel weten dat dit zo is. En van een professional, bijvoorbeeld een winkel, vind ik het nalatig dat men niet wordt voorgelicht.
De data hoeft slechts 1 keer (!!) overschreven te worden om compleet zeker te zijn dat de data niet meer terug te halen is. 4,7,12 en 30 keer is echt niet nodig.

http://www.infosecisland....-Hard-Disk-Overwrite.html
ok dude, wel eens van magnetisme gehoord ? Een 0 en een 1 worden analoog benaderd door een bepaalde mate van magenitsch gepolariseerde deeltjes. Als een 0 horizontale deeltjes vertegenwoordigt en een 1 vertikale deeltjes, dan moet je je eens voorstellen wat er gebeurt als je van een 0 een 1 maakt. Door de traagheid van het ompolariseren bereiken de deeltjes niet de exacte vertiale stand, maar blijven ze op bv 90% steken. Als je nu die 1 nog eens beschrijft met een 1 zal die de 100% wel halen. Deze waarden zijn verzonnen, maar je kunt je voorstellen dat als je een 90% leest, dat je mag aannemen dat er eerst een 0 heeft gestaan, voordat de 1 er overheen ging. Snap je nu dat 1 x overschrijven zinloos is ? Met de huidige forensische technieken kunnen we data terughalen die al 4 keer overschreven is! Duurt effe, maar het lukt wel. Dus als jij je data echt weg wilt hebben, dan kun je beter de door de DoD aangegeven reeks van 0/1'en gebruiken om je disk te overschrijven.

Succes ermee ;)
Welke technieken dan? Zelfs magnetic force microscopy (MFM) of een scanning tunneling microscoop kunnen dat niet. Betere technieken zijn er bij mijn weten niet. Lees anders de link ff. De kans op het reconstrueren van een bit naar de juiste waarde is iets meer dan een coin flip. Niet genoeg om zinvolle data te reconstrueren.

Daarnaast kost dergelijke apparatuur tonnen(!) en kost een hele hdd uitlezen erg veel tijd. Dus een gewone consument hoeft daar echt geen rekening mee te houden.

Jouw theorie was jaren geleden alleen in theorie waar, omdat bits destijds een factor 1000 groter waren dan de huidige bits en de bit in theorie niet helemaal schakelde. Praktische toepassingen om data op deze manier te herstellen zijn er nooit geweest.

[Reactie gewijzigd door HEY_DUDE op 22 juli 2024 20:08]

Erg leuke dure termen die je nu gebruikt maar weet je eigenlijk wel waar je over praat?

Het enige gedeelte waar je je zorgen over moet maken zijn de sectoren die opnieuw zijn toegewezen. Dit zijn er meestal slechts tientallen op een schijf (minder dan 100). De kans dat gevoelige data in deze sectoren zit is 0,000000000000000x. De kans dat iemand hier een patroon in herkend is net zo laag. Met andere woorden 99,99999999999% van de data is verwijderd.

Een andere weg die iemand kan benaderen is het lezen van sporen die niet juist gepositioneerd zijn op de HDD. Dit wordt dan bij een wipe overgeslagen en kan nog oude data bevatten. MAAR je moet eerst een spoor zien te vinden die leesbaar is en daarna moet je nog uitvinden wat de data inhoud. Met de huidige spoor dichtheden werkt dit proces niet goed - wellicht wel op een oude floppy.

Er gaan ook verhalen de ronde dat de overheid elektronische microscopen gebruikt om het bitpatroon (bv. 10% of 90%) van een sector te herkennen. Met deze microscopen moeten ze sector voor sector het bitpatroon herkennen wat in 1 van 2 gevallen niet eens lukt. Deze microscopen kosten miljoenen en het duurt een eeuwigheid voordat men alle sectoren kan structuren en ook maar enig leesbaar of herkenbaar patroon uit een bestand kan herkennen.

Conclusie: 1 overschrijving is wel degelijk voldoende.

[Reactie gewijzigd door Sniffert op 22 juli 2024 20:08]

ok dude, wel eens van magnetisme gehoord ? [...]
Met de huidige forensische technieken kunnen we data terughalen die al 4 keer overschreven is!
[...]
Vergeet dat maar, 1x geheel de harde schijf overschrijven is genoeg: "However, for most individuals, I do not see any reason to use more than a single-pass overwrite as explained above."

En anders is nog de "Patent Pending" disk destroyer methode. :)

[Reactie gewijzigd door Xubby op 22 juli 2024 20:08]

Anoniem: 242671 @Xubby28 april 2012 12:22
Inderdaad wou net zeggen als je echt alleen maar van je hdd af wil haal je hem toch gewoon uit elkaar en wrijf je de platters even een paar seconden over een stoeptegel ofzo? Verder snap ik al die mensen met die hyperparanoia niet als je alles even een keertje overschrijft bij het wissen kan je heel misschien wel de data nog terughalen maar de recources die je daarvoor nodig hebt geven al aan dat de kans daarop net zo groot is als de kans om de loterij te winnen in het kwadraat is so get real.
Vroeger kon dat nog maar met de datadichtheid van tegenwoordig kan je dat echt vergeten. Staat trouwens ook nog in dat gelinkte artikel, misschien moet je het even lezen in plaats van de indianenverhalen die je vroeger van je oom-die-wel-eens-met-MS-Word-werkt gehoord hebt.
Ok, dude...lees eerst het artikel eens. Dat was vroegâh zo. Nu zit de data veel te dicht op elkaar om er nog kaas van te maken. Je vindt hooguit nog wat onsamenhangende fragmenten terug.
Nou, compleet zeker? Als ik een partitie 1x laat overschrijven en ik ga dan een simpel gratis programma als Recuva gebruiken, dan kan die nog vanalles, zoals bijvoorbeeld afbeeldingen, herstellen desnoods met een beschadigde header.
Dan heb je dus een slecht wiping-programma gebruikt die niet daadwerkelijk heeft gewiped.
Data moet wel degelijk verschillende malen overschreven te worden.

Want:

- Veel overschrijvings technieken schrijven niet elke bit, maar enkel elke byte hetgeen bij disks niet gelijk is.
- Meeste disks (ern andere opslagtechnieken) hebben virtuele 'sectoren' voor redundancy en caching. Dus alle logische 'sectoren' schrijven is niet alle fysieke.

Er zijn speciale tools die in sommige gevallen deze zaken (deels) kunnen omzeilen, maar een gewone diskclean is niet gegarandeerd.
Nou dat weet ik nog eens niet, gezien je argumenten...

- Bytes bestaan uit bits, dus wat je precies bedoeld met 'schrijven niet elke bit, maar enkel elke byte' slaat nergens op.
- Er is op de meeste hardeschijven inderdaad een aantal MB's aanwezig als cache, de data hierop is echter meteen verdwenen als er geen spanning meer op staat -> http://nl.wikipedia.org/wiki/Vluchtig_geheugen En zolang je geen RAID of iets dergelijks hebt, is de data niet redundant aanwezig.

Nu ben ik geen expert, maar bovenstaande weet ik wel heeeeel zeker hoor :o

Verder leuk om dan van leken te horen dat data altijd terug te lezen is. Want dat hebben ze gehoord op TV... als je dan verteld dat dat niet meer wil als de data eenmaal overschreven is, heb je geen gelijk :+ Dat snappen ze gewoon niet... "nee het is altijd terug te halen" :P
Dat het schrijven van een logische byte niet hetzelfde is als alle fysieke sub-bits van een opslageenheid. een logsiceh byte is 8 logische bits, maar dat is geen 1-op-1 mapping hoe het fysiek opgeslagen wordt.

En verder heb ik het niet over cache geheugen, maar redundancy eenheden/sectoren. O.a. flash heeft dat, om te voorkomen dat je dezelfde eenheid te vaak overschrijft en zo defect maakt. Er zijn meer fysieke opslageenheden dan logische, dus een enkeel wipe, wist niet alle fysieke eenheden.

Dus je stelt dat je het zeker weet, maar ik zou toch nog even twijfelen :)
Daarnaast, welk volk verkoopt er een HDD tweedehands? Juist, volk die een harde schijf kan verwisselen.
Want niemand koopt externe USB disks?
[...]


Want niemand koopt externe USB disks?
of (iemand anders riep 't ook al) een complete pc die doorverkocht wordt? ook die hdd is tweedehands.
Nou ja. Denk wel dat er veel USB en USB Disks 2e hands te verkrijgen zijn. Al zou ik persoonlijk nooit een Data drager verkopen. Gewoon weg omdat je de data er nog af kan halen.

Er staan op mijn schijven behoorlijk wat persoonlijke data. CV's bank gegevens, foto's filmpjes, Werk documenten.

Ik zou daarom de HDD eerder 4x overschrijven en 14 uur wachten dan deze direct in de prullenbak gooien. Onlangs weggegaan bij een werkgever. Ik had die laptop al ruim een jaar en er stonden persoonlijke data op. Ik heb toen ook een 4x DoD wipe uitgevoerd op de schijf. Je hebt een behoorlijk budget nodig om nog data van die schijf af te halen. Ook daar stonden naast werk gerelateerde documenten voldoende privé gegevens op.

Paar jaar geleden ook een werknemer gehad die van de ene PC naar de andere ging. PC's waren indentiek dus fysiek de PC niet verhuisd. Nu hebben we daar een kabaal overgehad. Ze moest en zou haar oude PC hebben. Dus uiteindelijk die PC overgenomen. en gekeken waarom ze zo uitbundig uit haar bol ging. Sindsdien was haar nickname intern Dutch Mountains Stonden behoorlijk wat pikante vakantie foto's op. Ik begrijp ook niet waarom mensen dat soort foto's op een werk pc zetten.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 22 juli 2024 20:08]

Je kan een HDD natuurlijk ook meekopen met een PC... En die worden wel verkocht door normale consumenten.

Mijn ervaring met het wissen van schijven is trouwens dat het altijd èrg lang duurt... Mijn vorige laptop had een HDD (250 GB, 5400 RPM) en het duurde ruim 14 uur voordat ik die 4x had overschreven. Meeste consumenten hebben daar gewoon geen zin in.

Tegenwoordig draai ik gewoon een encryptielaag over mijn systeem heen. Geen problemen met databeveiliging meer :)

[Reactie gewijzigd door TvdW op 22 juli 2024 20:08]

Formatteren en dan een dikke roestige spijker er doorheen en tenslotte even onderdompelen in het afwaswater. 5 minuten werk in totaal.
;) Verkoopt alleen zo slecht op de 2e handsmarkt.

[Reactie gewijzigd door LessRam op 22 juli 2024 20:08]

Formatteren en dan een dikke roestige spijker er doorheen en tenslotte even onderdompelen in het afwaswater. 5 minuten werk in totaal.
;) Verkoopt alleen zo slecht op de 2e handsmarkt.
En dan nog is data vaak nog te herstellen, alleen deel dat fysiek stuk is word lastig. Maar delen die heel zijn zijn gewoon te herstellen, komt wel wat skills bij kijken maar is wel mogelijk.

Zo kan je hdd die op de afwaswater heeft gelegen gewoon nog opsturen voor data recovery en je staat versteld wat ze er vaak nog vanaf weten te halen.

Alleen platters 100% fysieke vernietigen geeft garantie.
Maar wees nu eerlijk: ga je werkelijk al die moeite doen voor de informatie op de huiskamer-pc van je buurman? Het is vergelijkbaar met de beveiliging van je huis: een beroepsinbreker komt echt wel binnen, maar die doet dat niet voor de relatief kleine buit die er te halen valt.

Zelf smijt ik wel zo'n programma over een gebruikte harde schijf heen, gewoon omdat ik niet vind dat iedereen al m'n oude gegevens moet kunnen lezen. Maar simpel formatteren is eigenlijk wel het minste dat je moet doen als je een harde schijf verkoopt.
Als je een spijker door de platters duwt is data recovery zo goed als onmogelijk, ook als 90% van de platter nog intact is. Het kan theoretisch, maar het kost exponentieel meer geld dan wanneer de platters intact zijn en alleen de rest stuk is.
Of even nuken in de microwave, als je hem echt vernietigen wil.
Aanzetten en direct uit als je de inslag ziet, ca 1-2 sekonden.
Dvd`s en CD`s gaan perfect zo, je hebt (eigenlijk) maar één inslag nodig en elke inslag geeft een ander patroon aan je schijfjes, je kan er zelfs kunst mee maken.(plastic stinkt wel iets )
Mij lijkt dat een hddtje zo ook prima kan, iedereen heeft wel eens een lepeltje vergeten eruit te halen voor het aanzetten.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 22 juli 2024 20:08]

Als je je huis op wilt blazen moet je vooral zoiets doms doen. Hetzelfde gebeurt als je er een batterij in legt. Nee, HHD even gaan wipen. Dan kan er geen data meer af worden gehaald en het is een stuk veiliger voor jezelf en je omgeving.
Ik denk dat na een paar seconden je magnetron zelf ontploft. Raad het met mijn huidige kennis ten strengste af! Ooit brainiacs gezien?
Jah of mythbusters. De machnetron stopt gewoon met werken ipv te ontploffen. En het kost een heleboel machnetrons om diamand te maken met pindakaas :P

En om op de reactie van ari terug te komen.
Wees eerlijk: het gaat niet om de mensen die normaal doen maar die 1e psycho die de harde schijf van zijn buurman herstelt om foto's van de naakte buuv te zien. :*)
Soms neem je het risico voor lief. Je moet ook wel pech hebben dat net degene die het gevonden heeft, de data kan lezen.
Ik zie dat wel vaker, maar feitelijk hoef je maar één keer de schijf opnieuw vol te schrijven met één of meer bestanden (liefst een fors bestand van bv 25GB die precies groot genoeg is om ook het laatste blok vol te maken) en die dan net zolang blijven kopiëren tot de schijf vol is.

Als de data éénmaal herschreven is krijg je het origineel nooit meer terug. Mensen vergelijken (vergeleken) herschrijven van een HDD altijd met het overschrijven van een VHS videoband, waar soms nog traces van het vorige programma (letterlijk) te zien waren maar dat is met HDDs echt niet zo.

Dit herschrijven wil niet zeggen dat de gegevens over bestanden weg zijn, die directory structuur moet je op een andere manier verwijderen (namen van bestanden kunnen ook gegevens bevatten!). Door die structuur lijkt het alsof bestanden nog terug te halen zijn maar dat gaat na die enkele overschrijf-methode al niet meer.
Ik vond laatst een pc bij het grofvuil op straat. Daar zat ook nog een HDD in en ik steek mn hand in het vuur dat het kreng niet netjes een 4 dubbele format heeft gehad.
Als je de schijf 1x volledig met nullen schijft is dit al voldoende. Data dan nog terug halen is alleen mogelijk met erg oude schijven. Met een modere schijf is er niets meer terug te halen. Zelf gebruik ik een programna wat met het algoritme de schijf meerdere malen overschrijft als ik een schijf verkoop maar dit is eigenlijk overkill.

Al die schijven waar nog data op te vinden is worden dus niet gewist of inderdaad met quick format geformatteerd.

[Reactie gewijzigd door PilatuS op 22 juli 2024 20:08]

Anoniem: 201824 @PilatuS28 april 2012 03:12
Volgens mij is dat niet helemaal waar. Technische mogelijkheden genoeg te bedenken. Het zijn wel 1-tjes en 0-tjes, maar het hangt er wel vanaf hoe sterk magnetisch de positie op de schijf van het eentje is, zelfde geldt voor het nulletje. Een miniem verschil ten opzichte van de rest van de schijf kan al aanduiden dat het vroeger een ander getal was, c.q. 1 een 0 en de 0 een 1 op een bepaalde positie.
Ik denk dat als Jan Modaal al zijn schijf wist, dit gewoon met een quick format doet?
Wat heeft het inkomen te maken met de wijze van formatteren ?

Ik denk dat er weer een Postbus 51 spotje moet komen met de melding dat je een harddisk of complete PC niet zomaar weg moet doen.
Net als het spotje over het slotje in je browser.
Dat vrees ik ook, en dat is doodsimpel terug te halen met genoemde recoveryprogramma's. 1 keer normaal (dus tijdens de format elk bitje resetten, of een quickformat+zerofill, dat soort werk) formatteren betekent al dat de informatie niet meer met simpele software kan worden teruggehaald. Je zit dan al snel tegen een cleanroom aan te kijken met speciale apparatuur, en dat loont voor de dader al meestal niet meer (tenzij hij echt iets specifieks zoekt).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 20:08]

Ik doe meestal zero level format en dat werkte destijds vrij goed moet ik zeggen.
Dat kan. Of Darik's Boot And Nuke: http://www.dban.org

Eraser is ook een mogelijkheid. 35 keer overschrijven op de Guttman-manier. Alleen duurt dat een eeuwigheid. Maar weg is je data!
Klinkt alsof ze alleen bekeken hebben of er nog bestanden in de bestandsverkenner werden vermeld, en niet onderzocht hebben of gewiste data nog terug te halen viel. Ik denk dat als je wat data recovery software op tweedehands gegevensdragers los laat, je op veel meer dan 48% nog data aantreft. De gemiddelde gebruiker overschrijft zijn data niet 7 keer met willekeurige data.
Zelfs als een hardeschrijf van een gemiddelde computer gebruiker niet wordt gewist ligt het percentage gevoelige informatie al onder de 3%. 3 jaar geleden lag de gemiddelde grootte van een hardeschrijf rond de 700gB (g = 1000 zoals bekend bij hardeschrijven). Als de computer jonger is zal de hardeschrijf waarschijnlijk alleen maar groter zijn.

Echter hoe groter de hardeschrijf is, hoe kleiner het percentage gevoelige informatie op die schrijf. Het meerendeel zal worden opgevuld met programma (Windows, Games, applicaties) en Media (muziek en video) bestanden.

Dat maakt het voldoende om alleen een DoD wipe te doen in je c:\profiles folder. Daar zit je cache (mail, cookies, bookmarks, etc) en de 'mijn documents' folder en die bevatten de gevoelige infomatie..

Daarbij maakt Windows BitLocker en TrueCrypt het vrij eenvoudig delen van de harde schrijf te versleutelen. Een optie die al snel (hoop ik) wordt gebruikt door mensen die zich bewust zijn dat ze met gevoelige informatie werken.

Bij bedrijven is het al snel een ander verhaal omdat daar veel sneller met gevoelige informatie wordt gewerkt dan op een prive thuis computer. Het verschil tussen een quick en full format is de scan for bad clusters.

Het herstellen van de ToC na een formattering is erg tijdrovend. Het verwijderen (DoD wipe) gevolgd door een quick format van de schrijf is voor meer dan 99% van de thuis computer gebruikers simpelweg voldoende..
Heb het zelf ook wel eens getest toen ik nog in een computerzaak werkte. Snel formatteren heeft idd geen zin, alles is vrij eenvoudig terug te halen. Na een volledige format was er zelfs nog heel veel data terug te halen. Na een low level format was niks meer te vinden.

Als ik zelf een harde schijf verkoop waar data op stond die liever niet bij de nieuwe koper tevoorschijn kan komen, maakte ik eerst de schijf leeg, daarna schreef ik hem helemaal vol met nonsens en daarna een low level format. Alle eerdere data is dan tenminste overschreven met nonsens en daarna alsnog goed gewist. Misschien volgens kenners niet goed genoeg, maar ik krijg er geen data meer af dan.

Maar zelfs dit proces kost al zeker 3 tot 4 uur. Je moet er dus wel geduld voor hebben als je je schijf goed wilt wissen. En dan is de vraag, weegt dat op tegen de opbrengsten. Want als je echt zeker wilt zijn dat ze er niks af krijgen, werkt de 'koevoet' methode ook erg goed en snel :)
Moderne schijven kan je niet zelf low level formatteren, dat gebeurt 1 keer: in de fabriek.
Als je zelf een 'low level format' kan doen met een tool, dan is dat gewoon een ordinaire zero fill. En dat is tegenwoordig genoeg om een HDD te wissen.
Anoniem: 195780 @Frank__B27 april 2012 21:20
Ben erg benieuwd naar de manier waarop je een mobiele telefoon of een SSD schijf kan wissen. Iemand een goed idee?
Veel mobieltjes hebben zo'n functie gewoon in het instellingen menu a la "Delete all data". In hoeverre dit te recoveren is weet ik niet. Maar na deze actie "lijkt" de mobiel iig leeg.
Heb het topic tot hier doorgelezen en van oudsher altijd begrepen dat data nog redelijk simpel te recoveren is als het niet een aantal keer volledig overschrijft.

Is er nou geen snelle manier om een schijf voldoende te wissen waarbij de schijf nog bruikbaar blijft. theoretisch is een low level format volgens mij niet voldoende omdat de sata niet overschreven is.

en programma's als DBAN duren echt uren tot dagen. Ik vind een uurtje of 2 wel mooi.

Ook vraag ik mij af of er een heel groot verschil zitten tussen een oude kleinere schijf en een nieuwe.
Zoals meerdere malen is gezegd: 1x laten overschrijven (met 1/0, of een patroon naar keuze) is voldoende. Er is geen data recovery-bedrijf die de oorspronkelijke data dan nog kan herstellen.

Met een programma als killdisk kun je dat doen, alleen moet je dan die onzin als D.o.D. 20x secure erase selecteren, want dat duurt eeuwen.

[Reactie gewijzigd door Atomsk op 22 juli 2024 20:08]

Anoniem: 441947 27 april 2012 19:49
Ik werk bij een kringloop winkel (vrijwillig), daar houd ik me voornamelijk bezig met de binnen gekomen pc's, printers e.d. En van alle +/- 100 HDD's die ik bekeken heb (software matig), was er niet één bij die geformatteerd was. Vaker wel dan niet kan je gewoon inloggen op messenger e.d. omdat de wachtwoorden standaard zijn op geslagen. Dus in mijn beleving vallen deze cijfers (38% gewist) me reuze mee.

Zelf haal ik altijd de schijf uit elkaar en breek de disk dan in stukken. De gene die dan nog zo veel moeite wil verrichten om mijn data te kunnen zien heeft het dan wel verdiend om het te kunnen zien: )
Deze methode heeft met name mijn voorkeur omdat dit een stuk sneller gaat dan het formatteren en overschrijven. En daarnaast vind ik het ook leuk om met de http://en.wikipedia.org/wiki/Neodymium_magnet magneetjes te spelen :)
Heb het zelf inderdaad een paar keer meegemaakt toen ik (wat oudere) pc's op ging halen. Ook een keertje een half klantenbestand met contactgegevens. Zelf zorg ik er dan voor dat de schijf een paar keer volgeschreven wordt, maar ik kan me voorstellen dat mensen deze soms kopiëren/bewaren.
Volgens mij werkt een paar minuten in de magnetron ook wel om een harde schijf schoon te krijgen. Niet dat ik iemand dit zal aanraden aangezien het niet echt veilig is. Kan er trouwens wel mooi uit zien. Ik heb de magnetron zelf ooit op een usb stick gebruikt, zag er niks aan veranderd maar hij werd helemaal niet meer herkend.

[Reactie gewijzigd door qlum op 22 juli 2024 20:08]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.